doctor

facebook: I ♥ doctor blog
twitter: @DoctorMisha

Podela Kosova ?

misha | 18 Maj, 2011 15:00

Podela Kosova ?
 
17. februara, na treću godišnjicu samoproglašenja nezavisnosti, sam objavio poslednji post o Kosovu: "Žuta kuća krvave boje". I puna tri meseca, iako sam bio veoma aktivan na blogu, nisam pisao ništa o ovoj nekada "najskupljoj srpskoj reči". Možda je to i dobro, jer- emocije (u medijima) su splasnule, a problemi se rešavaju tamo gde se jedino mogu i rešiti u XXI veku, za stolom, dijalogom Beograda i Prištine.
Međutim, ono što prekida moj višemesečni "post" o ovoj temi su nedavne izjave koje stižu od zvaničnika Srbije i Evropske unije, a koje se tiču podele Kosova, kao i povezivanja evrointegracija Srbije sa rešavanjem pitanja Kosova. To su stvari o kojima sam pisao još pre više od godinu dana na svom blogu. Počelo je počelo...

Dve muve jednim udarcem - deo iz Blic stripa Marka Somborca (18.05.2011.)
 
U postu iz marta 2010. godine "Kosovo kao Severna Irska" sam još tada napisao "..Priznavanje nezavisnosti Kosova neće biti postavljano kao uslov Srbiji sve do njenog ulaska u Evropsku uniju, ali Beogradu već sada mora biti jasno da neće moći da se pridruži evropskoj porodici država pre nego što reši pitanje odnosa prema Kosovu i ne bude data garancija da Srbija neće sprečiti Kosovo da postane član EU..". Danas, u maju 2011., možemo pročitati dosta "zvaničnije" stavove iz EU, poput ovog: "Evropska unija, prilikom odlučivanja o članstvu Srbije, verovatno neće želeti da ponovi "kiparski scenario", smatra šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer."
 
Iako je još 2001. godine Zoran Đinđić rekao "Želimo da pokušamo da uspostavimo vezu između Srbije i Kosova, odnosno Albanaca i Srbije, i da Srbija ima neki uticaj na Kosovu i da pokušamo da pojačamo taj uticaj.", a 2002.: "Kosovo kao divlja gradnja za koje će međunarodna zajednica reći da ga je lakše legalizovati nego rušiti. (..) ..jesam za očuvanje Dejtona, ali dajte da nađemo neki kompromis kroz regionalnu saradnju, kroz bilateralnu saradnju albanskog dela Kosova sa Albanijom, srpskog dela Kosova sa Srbijom..", tek deceniju kasnije se pojavljuju srpski političari koji otvoreno govore o podeli Kosova. Tako je potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio da nije realno da Kosovo ostane u sastavu Srbije i da je podela jedno od mogućih rešenja problema statusa. On je kazao da su međunarodni odnosi takvi da nije moguće da Kosovo ostane u sastavu Srbije. Dačić je pozvao stranke koje kritikuju predlog o podeli Kosova da iznesu svoje predloge za rešavanje tog pitanja... O tome sam, u septembru 2010. godine, takođe pisao na svom blogu! U tom postu  koji nosi naslov "RЕŠENjE KOSOVSKOG ČVORA ?!" sam napisao sledeće: "Gordijev čvor znači posebno zamršen čvor. Često se koristi kao metafora za nerešiv problem. Prema legendi- prvi Gordijev čvor je rešio (presekao mačem) Aleksandra Makedonski. Ko će i kad rešiti još zamršeniji čvor- kosovski, ostaje da se vidi?! Jedino izvesno je da se i ovaj čvor može rešiti nekom vrstom "presecanja"... (..) Po meni, kompromisno, najizbalansiranije i trajno rešenje slučaja "Kosovo" je podela južne pokrajine- sever Srbiji, jug Kosovu.."
 
Dijalog Srbije i Kosova je počeo u Briselu i to je najbitnije. 14. maja 2011. se dogodio i prvi zvanični sastanak dve strane u Prištini (a najavljen je susret i u Beogradu), što po meni predstavlja još jedan pomak u dobrom pravcu, zarad boljeg života Srba na Kosovu i Metohiji. Mediji su dosta prostora posvetili zastavama Kosova i Srbije koje su bile postavljane na stolu za vreme sastanaka šefa delegacije Srbije za dijalog Borka Stefanovića i zamenika premijera Kosova Hajredina Kučija. Te zastave su prvo bile uklonjene sa slike, ali su ipak "procurele" prave fotografije do kojih je došao prištinski list "Koha ditore". I dok Kosovo na to gleda kao na prvu potvrdu međudržavne saradnje dva suseda, Srbija tvrdi da je u pitanju marketinško nadmudrivanje. Na autentičnoj fotografiji postoje zastave, ali to ne dokazuje ništa, a najmanje da Srbija priznaje nezavisno Kosovo. "Domaćin je insistirao da bude državna zastava Srbije i zastava pokrajine na stolu. I pored našeg protesta, stavili su ih na sto. To ne znači ništa više od njihovog pokušaja da sebe uvere da su stvarno nezavisni. No, mi se ne bavimo iluzijama već ozbiljnim stvarima i to ni na koji način ne dokazuje bilo šta, a najmanje da ih mi priznajemo. Jednak bi bio efekat i da su stavili zastavu Fudbalskog kluba Prištine na sto. Evropljani su garantovali da neće biti bilo kakvih obeležja, ali kada idete u Prištinu takve stvari su očekivane.", objašnjava Stefanović i dodaje da Srbija nema konfuziju i spor sa identitetom.
Ono što je meni daleko zanimljivo je sve češće pojavljivanje mog poznanika sa bloga, Hajredina Kučija, KODRA-e! Ovaj visoki zvaničnik Vlade Kosova, pod nick-om "KODRA", je gotovo dve godine čitao i komentarisao moj blog. Potpredsednik u Vladi Hašima Tačija- Hajredin Kuçi (Kodra)  je i pored ogromnih razlika u mišljenjima i stavovima- kulturno, bez vulgarnog vređanja, vrlo konstruktivno diskutovao sa mnom od početka 2009. do kraja 2010. godine. Time sam, a da toga nisam ni bio svestan, otpočeo nezvanični dijaloga Srbije i Kosova o svim otvorenim pitanjima, mnogo pre zvaničnika Srbije!Laughing

Hajredin Kuçi EKSKLUZIVNO za moj blog xD: "Jedan dan cesh da vidish moju tacnu sliku i upoznacesh me odjednom jer cesto me vidish po TV emisijama..." 
 
 
U pregovorima Beograda i Prištine moramo razmišljati surovo realistično, bez emocija, ukoliko želimo trajno rešenje ovog našeg gorućeg problema! Pre svega treba obezbediti miran i normalan život ljudima koji dole žive, obezbediti eksteritorijalnost i zaštitu srpskih manastira koji se nalaze južno od Ibra, a onda (u saradnji sa svetskim velesilama) sprovesti nešto nalik hirurškom zahvatu- i amputirati abnormalni deo teritorije! Problem koji Republika Srbija ima sa Kosovom i Metohijom, tzv. Republika Kosovo ima sa severom Kosova. Zato je najlogičnije kompromisno rešenje u nekoj vrsti teritorijalne podele KiM!
 
Kompromisno rešenje kosovskog pitanja - Srbija bez AP KiM, ali sa severom Kosova u svom sastavu !?!
 

Tako bi slogan političkih partija u Srbiji "I Kosovo i Evropa" mogao izgledati dosta realnije ako bi pretrpeo male modifikacije i kada bi glasio "I sever Kosova i Evropa"?! Videćemo...

Komentari

KODRA

Srki | 18/05/2011, 20:48

Sad cu ja da ti mposaljem drugaricu iz DB-a da preispita tvoje odnose s njim. :D

Podela Kosova

krasiva | 18/05/2011, 20:54

O kakvoj podeli gospodin potparol sa avanzućem do ministra priča?! Sada vidimo kakvi su njegovi ideali, i kakva je ideologija koja ne postoji! Pa neka ga neko obavesti da smo bombardovani, da su naši ljudi ginuli na toj teritoriji i van nje, po bolnicama, mostovima, pijacama, u sred belog dana, sve za to parče zemlje. Nije narod kriv, što su njegovi koalicioni partneri, svih ovih jedanaest godina zaboravili šta im je taj "pogani" Milošević ostavio. Postoji rezolucija, i da postoji 100% Albanaca na Kosovu, postoji rezolucija! Zašto ti njihovi prijatelji iz EU i SAD ne poštuju da je Kosovo neotuđivi deo naše zemlje, zašto se nisu trudili da iskoriste te dobre odnose? A zaboravlja se, da je za sve kriv Milošević.. Za sve! I za rat! Pa gde im je Kosovo sada!
Lako je odreći se nečega, treba se za nešto i boriti. Moje srce nikada neće pristati na to da Visoki Dečani i Pećka Patrijaršija ne budu u Srbiji! Nikada! Predajete se zbog EU.. A većina zemalja u svetu nezavisnost nije priznala.. Umorili ste se od borbe, i bez obzira na sve..sram vas bilo!

Re: Podela Kosova ?

misha | 18/05/2011, 22:48

@Srki: Ehehehehe, da mi pošalješ koleginicu iz DB-a, boooože Srki xDDD

Re: Podela Kosova ?

misha | 18/05/2011, 23:06

@krasiva: Dobro, dosta stvari stoji, ali kakvo bi tvoje, drugačije rešenje za Kosovo moglo biti?! Pozdrav:)

Re: Podela Kosova ?

misha | 20/05/2011, 13:20

U svojoj knjizi „Kosovo“ akademik Dobrica Ćosić objavio je prepisku između njega i tadašnjeg premijera Zorana Đinđića iz januara 2003. Ćosić je tada Đinđiću poslao pismo podrške u kojem je, između ostalog, napisao:
„Ukoliko nam se omogući dijalog o nekoj teritorijalnoj podeli Kosova, a moraju da se odbrane 42 kilometra „čiste“ srpske teritorije severno od Zvečana i Kosovske Mitrovice, predlažem da za srpske manastire Pećka patrijaršija, Dečani, Velika Hoča, Gračanica i Devič zahtevamo denacionalizaciju njihovih imanja i poziciju samouprave i integriteta koje imaju Hilandar i svi pravoslavni manastiri na Atosu“

Podela Kosova

krasiva | 20/05/2011, 21:40

Ponekad pomislim da smo sami sebi smeešni.. Pa zar za sve izgovor mora biti ''a šta je drugo moguće rešenje'?! Pa šta hoće, da im priznam da su najpametniji, to treba? Ni u ludilu! Rešenje je nikada ne priznati ništa. Rešenje je bilo vući poteze, 2001. za poštovanje 1244, a znamo šta je tu pisalo. Ali našima se žuri, pritiskaju ih, ne samo zbog EU, već skroz ekonomski. Ponavljam, većina zemalja u svetu, nije priznala nezavisnost Kosova!

Re: Podela Kosova ?

misha | 21/05/2011, 12:13

misha

@krasiva: "Rešenje je bilo vući poteze, 2001. za poštovanje 1244, a znamo šta je tu pisalo.", da, to su i predlagali neki naši političari u to vreme, ali NATO nije želeo da dozvoli vraćanje tih 1.000 srpskih policajaca na KiM. Pobedili su u ratu (logično), i zašto bi nam činili ustupke? Obećali su Albancima nezavisnost (logično, iz svojih interesa), to su im i dozvolili deceniju kasnije. Tačno je da njihovu nezavisnost nije priznala većina ALI najuticajnije evropske zemlje i S.A.D.jesu, tako da bi bilo dobro (i maksimum) da sada izvučemo bar sever nekadašnje pokrajine... Ali, verovatno ćemo samo dobiti još jednu "Republiku Srpsku" na severu Republike Kosovo???

Re:Podela Kosova ?

Villke | 21/05/2011, 15:33

Ja sam za podelu , jer nevredi se boriti za teritoriju na kojoj nema srpskog stanovnistva kao sto stara poslovica kaze ,,Cija je ovca , od toga je i livada,,

Podela Kosova

krasiva | 22/05/2011, 00:13

Odgovor svima:"Kada nemam oči, sta će mi i trepavice"

Re: Podela Kosova ?

misha | 22/05/2011, 00:33

misha

@Villke: Upravo tako, jer teritorije se osvajaju i gube, države osnivaju i nestaju, ali narod opstaje dok ima svoj jezik. Na žalost, južno od Ibra se više čuje engleski jezik nego srpski.. Pozdrav.

Re: Podela Kosova ?

misha | 22/05/2011, 00:46

misha

@krasiva: Moćno rečeno, ali nije valjda Kosovo vrednije od Srbije?! Mislim da je u ovom slučaju drugačiji redosled reči u toj metafori! Malo bi bilo morbidno vaditi sebi oči, zbog izgubljenih trepavica.. Optimističnija verzija bi bila: "Izgubio sam trepavice, ali sam uspeo da sačuvam oči, hvala Bogu!" Volim metafore:D

Podela Kosova

krasiva | 22/05/2011, 01:32

Da li je vredno dati 85% teritirije Kosova zbog članstva u EU? Živeli smo bez EU, i bili mnogo razvijeniji nego sada. EU je zajednica Evropskih država kojem trebamo težiti. A da smo razvijeniji, neogoljeni, boljeg standarda, da li bi nam EU tražila da se odreknemo Kosova? Ubeđen sam da ne bi. To je ključno pitanje! Ovi koji nas sada vode uništili su nas, sada čekaju ulaz u EU, da ih kašičicom hrani, i davaće sve teritirije, i one "neizgubljene".

moje mišljenje...

misha | 22/05/2011, 03:48

misha

@krasiva: Nevezano za ulazak Srbije u EU, podela Kosova je najbolje i najlogičnije rešenje trenutne realne situacije na Kosovu. Međutim, na žalost, to rešenje nije toliko na dohvat ruke, koliko nam se čini.. Pozdrav:)

Re: Podela Kosova ?

misha | 01/06/2011, 14:51

misha

Ivica Dačić u novom broju nedeljnika „Nin”
Kosovo treba deliti sa Albanijom
blic.rs | 01. 06. 2011.

BEOGRAD - Pokušali smo ratom da branimo Kosovo, nismo uspeli. I zato govorim o razgraničenju, dok ne bude kasno. A to znači korekciju granica između dve susedne države – Srbije i Albanije, izjavio je za novi broj NIN-a Ivica Dačić, zamenik premijera i ministar policije.
Dačić smatra da je Srbija napravila grešku jer o Kosovu nije razgovarala sa Albanijom kao i da Kosovo treba podeliti između Srbije i Albanije.
- Potrebno je razgraničenje između Srbije i Albanije, to je jedina realna opcija. Srbija nije ni trebalo da prizna nikog drugog kao pregovrača s druge strane osim Albanije. Zar smo mi stvarno naivni da mislimo da će Kosovo opstati kao nezavisna, samostalna država? - rekao je lider SPS.
On je izneo pretpostavku da će se Kosovo priključiti Albaniji, kao što bi to uradila Republika Srpska.
- Čekajte, ako sutra Republika Srpska na referendumu donese odluku o otcepljenju, šta će oni biti? Nezavisna država ili će doneti odluku o priključenju i zajedničkom životu sa Srbijom? To je normalno, zato što je to isti narod. Pa šta, sad, u Prištini i Tirani žive različiti Albanci? Oni sada nama pričaju o multietničkom Kosovu?! Našem narodu ne trebaju bajke o multietničkom životu - rekao je Dačić.
Na pitanje novinara NIN-a zašto misli da je lakše podeliti Kosovo između Albanije i Srbije, nego Srbije i kosovskih vlasti, Dačić kaže da su Albanci na Kosovu nacionalna manjina Albanije.
- Sad neko kaže da su to ideje 19. veka. Možda jesu ali su to ideje koje su primenili Slovenci i Hrvati, pa i Crnogorci, na kraju krajeva. Ja na ovome ne mogu da dobijem političke poene i ne tražim ih. Samo, naš narod mora da stavi tačku na probleme koji predstavljaju rak-ranu. Dalje ne možemo vezani za prošlost. Ako samo prošlost postoji, mi nemamo budućnost - kaže Dačić.
On je u intervjuu ocenio i da dijalog Prištine i Beograda neće rešiti suštinsko pitanje zbog stava zemalja EU i SAD i da će najveći domet razgovora biti “neka vrsta specijalne autonomije za Srbe na severu”.

RAT !!!

Aleksandar | 26/09/2011, 17:08

HOCEMO RAT ZA KOSOVO !!!

Re: Podela Kosova ?

misha | 27/09/2011, 10:38

@Aleksandar: Je l' kao 1999., da opet "pobedimo"?:/

Re: Podela Kosova ?

peka@mne | 29/09/2011, 22:48

Nismo pobedili ni 1389,ni 1999 ali nas ima koji smo bili tamo i učestvovali u svemu tome,mislim na 1999 i ničeg se ne stidim.Stid me je svega ovoga što se danas dešava ljudima na KiM,a nije sramota ljude na vrhu ove države.

(N)I KOSOVO (N)I EVROPA :-/

misha | 30/09/2011, 22:04

@peka@mne: Poštujem to što ste učestvovali u odbrani zemlje, i imam jedno pitanje- pitam vas kao čovek koji je sve to lično video i doživeo: koje je rešenje za Kosovo? Mislim da ni ova opcija i sever Kosova i Evropa više nije realna! Pa šta nam je činiti?

Re: Podela Kosova ?

misha | 03/10/2011, 22:45

ponedeljak, 03. okt 2011, 13:09 -> 19:56
Dačić: Dva Kosova su realnost

Realnost je da postoje dva Kosova - jedno srpsko i jedno albansko, poručio zamenik premijera Ivica Dačić. Rešenje za kosovski problem je održavanje međunarodne konferencije koja bi podrazumevala razgraničenje, ističe Dačić.

Državni sekretar Austrije Volfgang Voldner i zamenik premijera Srbije Ivica Dačić oštro su, na samitu Srbija–EU u Beogradu, polemisali o slučaju Kosova i mogućnosti podele južne pokrajine, prenosi agencija Tanjug.

Voldner, koji je državni sekretar za evropske i inostrane poslove, istakao je na samitu da austrijska vlada smatra da bi Srbija trebalo da dobije status kandidata za članstvo u EU i što pre počne pregovore, ali da je neophodno da reši "teritorijalni konflikt sa susednim državama".

"Nezavisnost Kosova je realnost, a podela nije opcija i što pre bi trebalo naći formulu za rešenje pitanja severa Kosova", rekao je Voldner.

Na to je oštro reagovao zamenik premijera Ivica Dačić. "Sada da ne bi morao ambasador Ruske Federacije Aleksandar Konuzin da reaguje, reagovaću ja", rekao je Dačić i dodao da je "prvo podeljena Srbija, da bi se došlo do stava da nema podela".

"Vi govorite o realosti i stvarnosti nezavisnog Kosova i da podela nije opcija. Podsećam vas da je prvo Srbija podeljena, pa se onda došlo do stava da nema podela. Da su prvo granice Srbije promenjene, pa se onda reklo da nema više promena granica. Od celog komunističkog, Titovog nasleđa, vi ste jedino sačuvali granice", naglasio je Dačić.

"Albanci nisu želeli da žive u Srbiji i ja im priznajem to pravo, ali ni Srbi ne žele da žive na nezavisnom Kosovu. Ja očekujem da im vi, kao demokrata, priznate to isto pravo", naveo je Dačić.

"Uvažavanje" realnosti

Nijedna zemlja na putu ka EU, kaže Dačić, nije morala da pregovara šta sa delom njegove teritorije.

"Mi smo spremni da pregovaramo i o tome. Vi kažete da su za nasilje na severu Kosova krivi kriminalci, ali kriminal na severu Kosova je dečja igra u odnosu na kriminal u Prištini", objasnio je zamenik premijera.

"Ako Tači vojno osvoji sever Kosova, mi treba da prećutimo da bismo ušli u EU?", upitao je Dačić.

"Sadašnja stvarnost je da postoje dva Kosova, srpsko i albansko. Vaša politika je svih ovih godina uvažavala realnost i kad tad će uvažiti i ovu realnost", naveo je Dačić.

"Važno je rešiti status Kosova uz saglasnost zemlje od koje se otcepljuje i to je korisno i za sve vas, jer svako od vas ima svoje Kosovo, samo je pitanje kada ćete doći na red", naglasio je Dačić.

Prema njegovim rečima, rešenje za kosovski problem je održavanje međunarodne konferencije koja bi podrazumevala razgraničenje, što bi, prema Dačiću, stvorilo miran život za Srbe i Albance u narednim vekovima.

Ko to ne shvata nosi veliku istorijsku odgovornost za izbijanje sukoba, dodao je ministar policije Srbije.

Na samitu je bio prisutan i ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Konuzin, koji je nedavno izazvao oštre polemike u srpskoj javnosti nastupom na bezbednosnom forumu u Beogradu, o pitanju Kosova.

Re: Podela Kosova ?

peka@mne | 06/10/2011, 18:07

Ako baš mene hoćete da pitate,ja bih odgovorio sa pitanjem,"Zašto smo dozvolili ,da dođe to toga da danas imamo takvu situaciju"?
Rešenje pitanja Kosova trenutno nema a i nebi ga trebalo biti,jer je Kosovo sastavni deo Srbije,kad to budu shvatili svi brzo će doći do rešenja,sami!!!
Osvrnu bih se na ovo što je Voldner istakao "istakao je na samitu da austrijska vlada smatra da bi Srbija trebalo da dobije status kandidata za članstvo u EU i što pre počne pregovore, ali da je neophodno da reši "teritorijalni konflikt sa susednim državama"".Pa se sada pitam sa kojom državom ili susedom Srbija ima teritorijalni konflikt?Da ga nema sa Crnom Gorom,Hrvatskom,Mađarskom ili nekom drugom državom,naravno da ga nema,jer je Kosovo u sastavu Srbije i ne može Austrijska vlada da kaže da Srbija ima teritorijalni konflikt,što nije naveo sa kojom državom.Slovenija je imala ili još ima sa Hrvatskom takav konflikt pa je ušla u EU.Zašto deliti Kosovo koje pripada Srbiji,da ne pripada možda Albaniji,pa Srbija ima teritorijalni konflikt sa njom.Ni razgraničenje Kosova ne bi smelo da bude rešenje,rešenje za Kosovo je, da ostane celokupno u sastavu Srbije!Pošto ste me pitali kao čoveka koji učestvovao u odbrani,moj odgovor je taj i to bi trebalo tako da se reši zbog ljudi koji su tamo ginuli,ne samo vojnici,već pričam o svim ljudima,o ljudima čiji koreni potiču sa te zemlje,zbog jauka,vrisaka,plača,jada,čemera i leleka majki,sestara,žena,dece koje sam ja tamo sreo i video.

Re: Podela Kosova ?

misha | 06/10/2011, 22:40

@peka@mne: Ali, šta ćemo s činjenicom da 90% stanovništva tog "dela Srbije" ne želi da živi u ovoj državi? I oni su ginuli i njihove majke su ostajale zavijene u crno.. I tu njihovu državu su ipak priznale gotovo sve uticajne države sveta (osim Rusije i Kine). Nije jednostavno reći KOSOVO JE SRBIJA, jer to baš u realnosti i ne izgleda tako, na žalost.. Evo, sad čujemo i da je taj incident na administrativno-graničnom prelazu Jarinje gde su vojnici KFOR-a upotrebili municiju, bio isprovociran od strane Srba sa severa Kosova (ne običnih građana,već šefova lokalne mafije)- bačena je bomba, oteta puška vojnicima..

P.s.Pošto ste pitali "Zašto smo dozvolili ,da dođe to toga da danas imamo takvu situaciju", mislim da je najširi odgovor na to pitanje napisan u mom postu KOSOVO (NI)JE SRBIJA !!! . Pozdrav.

Re: Podela Kosova ?

peka@mne | 07/10/2011, 20:22

Misha,pozdravljam svačije mišljenje,pa i Vaše!!!
Rekli ste da 90% stanovništva tog dela Srbije(ja neću staviti znakove navoda),ne želi da živi u ovoj državi.Ali kako smo došli do tih 90%,jednostavno prostom matematikom,nakon potpisivanja rezulucije 1244 koliko se Srpskog življa povuklo sa Kosova.90% Albanaca ne želi da živi u Srbiji jel tako,jesu li oni bili ikad ili su sada DRŽAVLJANI Srbije.Naravno da nisu i nikad Srbiju ili ranije SFRJ nisu priznavali kao svoju državu,a imali su sve benificije,koje su mogli imati.Da i njihove majke su zavijene u crnu ali da se podsetimo,ko je počeo sporadične sukobe,ko je sprovodio otmice,ubijanje policajaca koji su "samo očevi koji su zarađivali hleb".Koliko % Albanaca nosi organe Srba koji su oteti pa ubijeni,jesu li ti Albanci sada manje Albanci ako mu je presađeno,srce,jetra,bubreg jednog nevinog Srbina,a za to se znalo.Čiji su šefovi i čije mafije "odrađivali" Srbe za prodaju organa,pa Misha budimo realni,ljudi se boje,boje se za svoju decu da li će mu nestati dete,sestra,brat.Nikoga ne vređam ali imam pitanje,da li ste ikad videli doctora koji u poljskoj improvizovanoj hirurškoj sali plače iznad mrtvog vojnika koga nije uspeo da spase jer su mu Albanci u leđa sasuli kuršume koje su dobili od Zapada kao pomoć,ne plače taj doctor zbog toga što mu je umro vojnik na stolu,već plače moj dobri Misha zbog toga što se više ne seća koji mu je po redu taj vojnik u tom danu.
Samo ću reći da sam se borio i branio svoju državu u jedinicama tadašnje vojske i da sam tu istu vojsku napustio posle nekoliko godina od pada Kosova u Šiptarske ruke i Misha, KOSOVO JE IPAK SRBIJA,pa kako bude.

Re: Podela Kosova ?

misha | 07/10/2011, 23:56

misha

@peka@mne: Ima u svemu tome istine.. Rat je, bez sumnje, najveće zlo! Poštujem vaše mišljenje da je KOSOVO IPAK SRBIJA, ali vam ipak preporučujem da pogledate (i možda prokomentarišete) gornji linkovan post u mom komentaru. Možda će vam biti lakše da prihvatite realnost, meni je knjiga kojom je taj post inspirisan u tome pomogla. Potrebno je, dakle, da priznamo (najpre sebi!) da Kosovo nije više deo naše državne teritorije i shvatiti da time Srbi i Srbija ne prestaju da postoje! Pozdrav.

Re: Podela Kosova ?

peka@mne | 08/10/2011, 13:47

Žao mi je Misha,što samo nas dvoje diskutujemo o ovoj temi,što nema još koga da izrazi svoje mišljenje!
Što se tiče istine,naravno da je ima Misha,sve što sam napisao je viđeno mojim očima,a što se rata tiče naravno da je svaki rat takav kakav je ali je prirodna pojava i svojstvena je za čoveka.Setimo se samo šta su Ameri koristili u Vijetnamu,napalm!!!Napalm bombe koje su pržile narod koji se borio za svoju zemlju,a na Kosovu i na teritoriji cele Srbije(zajedno sa Kosovom)koristili su takozvani "osiromašeni"uranijum.Možda je realnost po vama i takvo razmišljanje nosite sa sobom, da Kosovo više nije deo Srbije.Pa hajde da prihvatimo to kao realnost,pa ćemo onda prihvatiti kao realnost i Vojvodinu,pa Sandžak pa sve ostalo i gde smo ,bićemo i tekako "realan" i demokratski razvijen narod ,narod bez države.Pa priznajmo onda to sebi!!!!!Ako tek tako to olako priznamo SEBI onda moramo biti svesni da nam se bliži kraj!
Ja sam jednog mišljenja da čoveku ako je nešto sveto,onda to nosi u sebi,kao što nosi boga u sebi tako nosimo(a ima nas podosta)i Kosovo u sebi.Sve dok budemo nosili Kosovo u sebi ono će biti Srpsko!!!Dokle će Srbi i Srbija postojati zavisi samo od nas koji u Srbiju još uvek veruju i zavisi i od ljudi koji su "realni" i realnost olako prihvataju.Jedno pitanje ,da li je Srpski narod iko pitao šta misli,NIJE,zašto se ne organizije referendum u Srbiji po tom pitanju pa da javnost i svet vide šta misle državljani i svi stanovnici odnosno građani naše države.Pozdrav i za vas Misha.

Re: Podela Kosova ?

peka@mne | 08/10/2011, 13:47

Žao mi je Misha,što samo nas dvoje diskutujemo o ovoj temi,što nema još koga da izrazi svoje mišljenje!
Što se tiče istine,naravno da je ima Misha,sve što sam napisao je viđeno mojim očima,a što se rata tiče naravno da je svaki rat takav kakav je ali je prirodna pojava i svojstvena je za čoveka.Setimo se samo šta su Ameri koristili u Vijetnamu,napalm!!!Napalm bombe koje su pržile narod koji se borio za svoju zemlju,a na Kosovu i na teritoriji cele Srbije(zajedno sa Kosovom)koristili su takozvani "osiromašeni"uranijum.Možda je realnost po vama i takvo razmišljanje nosite sa sobom, da Kosovo više nije deo Srbije.Pa hajde da prihvatimo to kao realnost,pa ćemo onda prihvatiti kao realnost i Vojvodinu,pa Sandžak pa sve ostalo i gde smo ,bićemo i tekako "realan" i demokratski razvijen narod ,narod bez države.Pa priznajmo onda to sebi!!!!!Ako tek tako to olako priznamo SEBI onda moramo biti svesni da nam se bliži kraj!
Ja sam jednog mišljenja da čoveku ako je nešto sveto,onda to nosi u sebi,kao što nosi boga u sebi tako nosimo(a ima nas podosta)i Kosovo u sebi.Sve dok budemo nosili Kosovo u sebi ono će biti Srpsko!!!Dokle će Srbi i Srbija postojati zavisi samo od nas koji u Srbiju još uvek veruju i zavisi i od ljudi koji su "realni" i realnost olako prihvataju.Jedno pitanje ,da li je Srpski narod iko pitao šta misli,NIJE,zašto se ne organizije referendum u Srbiji po tom pitanju pa da javnost i svet vide šta misle državljani i svi stanovnici odnosno građani naše države.Pozdrav i za vas Misha.

Re: Podela Kosova ?

misha | 08/10/2011, 14:26

misha

@peka@mne: Ovo je blog, ne forum i zato nije stalno toliko "živo" (posebno jer je ova priča objavljena pre skoro pola godine), ali se i ovako (u razmacima) povedu i nastave zanimljive i kvalitetne diskusije (iz iskustva). Možete podeliti link posta sa svojim prijateljima koji će se uključiti u raspravu (a možda i pročitati neke druge postove na blogu).

Kosovo, kao srpski Jerusalim, će uvek živeti u svakom Srbinu (ni ja nisam izuzetak), ALI realno gledano- to sada nije niti će biti deo Srbije. Ovom "podelom" Kosova (koja više nije u opticaju) se ne bi sačuvao ni 1% tih svetinja, istorije, tradicije,..(svega onoga što Kosovo čini srpskim Jerusalimom!) Više se radilo o pokušaju da se sačuva "ponos" Srbije. Situacija u svetu je takva da ćemo ponos jedino sačuvati ukoliko uspemo da zaštitimo Srbe i svetinje,ali u okviru R.Kosovo. Ako i to propustimo, uslediće neka Kosovska "OLUJA" i izgubićemo i ponos i nedužne živote i srednjovekovne manastire.. Valjda nas je istorija nečemu naučila?!

Re: Podela Kosova ?

peka@mne | 08/10/2011, 17:39

Ne kažem da sam ja u pravu i nekažem da vi Misha niste u pravu,možda postoji i neko treće rešenje .Možda ga je moguće i rešiti,da se ugledamo na model SFRJ,pa neka Kosovo ostane u sastavu Srbije,samo mu dati autonomnost.Pa onda neka se Albanci postave kao punopravni ,a ne kao etnička manjina,neka prime državljanstvo republike Srbije,neka je priznaju za svoju državu,neka Albanski jezik bude službeni jezik u upotrebi ,a Srpski nek ostane službeni na celoj teritoriji.
U Srbiji ranije i sad živi dosta narda,Mađari,Rumuni,Vlasi,Rusini,Romi,Indijci,
Srbi,Crnogorci,Hrvati,Bosanci,Muslimani
i ostali pa jel moguće da samo njima nije bilo dobro,pa nije valjda da su samo oni bili ugroženi.Svi znamo da je Srbija građanska država,država koju čine građani Srbije ,a ne samo Srbi.Neka prime državljanstvo Srbije ,neka se zakunu da će poštovati terit. integritet i ccelovitost ove države i da će poštovati ustav i zakon R.Srbije i sve u redu.Ali oni to neće,jer u uređenim državama nema tolikog protoka heroina i kokaina,nema toliko trgovine belim robljem,nema toliko trgovine ljudskim organima,nema toliko prostitucije i nije dozvoljena pedofilija u svakom smislu.Ne znam tačno ali dosta manastira smo izgubili,zapalili ih ljudi,pa onda ljudi u Beogradu zapalili džamiju i onda 2vidite drage demokrate one vulgarne i nepristojne Srbe,kako pale džamiju",a svetinje koje su zaštićene od svih organizacija i to svetski kako crkvenih tako i drugih,to nema veze.Ne podržavam paljenje ni jednog manastira,džamije,katedrale.Na Kosovu oluja duva i nosi već par stotina godina Misha i istorija nas je naučila da je progon Srba bio i biće svetska politika još dugo vremena,a sam progon je počeo poodavno,a o ponosu neću da pričam jer političari kojisu doveli do ovakvog stanja kao i ovi sada da su imali imalo ponosa onda bi drugačije radili.

INTERVJU KOJI JE SVE OBJASNIO!!!

misha | 10/10/2011, 01:09

misha

Intervju: Milan Nikolić, sociolog
Narodu reći ono što već zna - Kosovo nije u Srbiji
Tamara Spaić/Ivana Mastilović Jasnić | 09. 10. 2011. - 10:00h

Svako ko ima pameti mora da kaže da nova demokratska elita nema snage da se bori za Kosovo, jednostavno zato što je ono izgubljeno. Da ima pameti, političari bi jasno rekli da je ono izgubljeno za vreme Miloševića, a borili bi se za prava Srba na Kosovu, za manastire, za prava starih, za prava mladih, za radna mesta - kaže u intervjuu za “Blic” Milan Nikolić, direktor Centra za proučavanje alternativa.

Nikolić političare na vlasti optužuje da nemaju hrabrosti da kažu istinu, ali i da iz sebičnih interesa opstanka na vlasti “manipulišu iluzijama o navodnoj borbi za Kosovo”.

Procenjuje se da smo u veoma lošoj situaciji i da smo na pragu da izgubimo i evropsku perspektivu zemlje. Kako vi vidite uzroke?
- Kad je Kosovo u pitanju, situacija nije ni najmanje jednostavna. Napravljen je veliki niz grešaka, neke su izrazito glupe, a najgluplja je ta što nova demokratska elita nije jasno rekla narodu da je Milošević izgubio Kosovo. Umesto toga, DSS i DS, Koštunica i Tadić, pa i oni iz DS pre njega, takmiče se ko će više da odbrani Kosovo, a ono se svakim danom sve više udaljava od Srbije. To navodno rodoljublje, pogotovo iz DSS, jedna je jeftina i ružna demagogija. Vreme je za hrabre političare koji će sve ovo jasno reći.

Da li su građani spremni za tu istinu?
- U anketama između 60 i 70 odsto građana kaže da je Kosovo izgubljeno i da je to realnost. Umesto da političari iz nove demokratske elite nauče da čitaju te ankete, oni su se bacili u uzaludan posao. Najbolje je narodu reći ono što već zna, jer ne prolaze manipulacije sa televizora o tome kako se oni kao bore za Kosovo. Građani u anketama kažu da je u pitanju nasilna amputacija dela teritorije, da je to veoma bolno i emocionalno pitanje, ali ističu da su za njih prioriteti ekonomski rast, posao, rešavanje egzistencijalnih problema, a oni se ne mogu rešavati ako se prepustimo emocijama. Na prvih deset mesta među prioritetima su životni problemi građana, a Kosovo se popne u vrh samo u situacijama kad neki uplašeni vojnik Kfora u strahu za svoj život pripuca na ljude i neko strada. Građani traže bolji život i jasno im je da manipulatori nisu u stanju da im to obezbede i da im zato nude “borbu za Kosovo” umesto da se spreme da dočekaju novi talas ekonomske krize, koji će nas uskoro žestoko ošinuti.

Zašto je Kosovo završena priča i da li priča o podeli i menjanju granica takođe spada u manipulacije?
- Oko Kosova su interesi Amerike suprotstavljeni našim. SAD su želele da svoju vojnu bazu Bondstil stave u prijateljsko, sigurno okruženje i zato su Kosovu ponudili ono što im je najdragocenije - nezavisnost. Za uzvrat su dobili prijateljsko okruženje. To je bit. Time su napravili opasan presedan da jednoj etničkoj manjini, koja već ima svoju državu, daju još jednu.
Osim toga, Amerika, nakon neuspeha u Iranu i Avganistanu želi da ima jednu uspešnu tačku, a od imperilajnog trijumfa ostalo im je Kosovo.

A Rusija?
- Rusija je povukla svoje trupe pre nekoliko godina iako je prva stigla na Kosovo i sad joj je preostala samo uloga nadraživanja Srba.
Sve što oni rade, uključujući i ispade njihovog ambasadora u Beogradu Aleksandra Konuzina, ne služi ničemu osim igranju igre i održavanju utiska da imaju uticaj.

Ponašanje političara na vlasti diktira predizborna kampanja. Mogu li oni uoči izbora da priznaju istinu?
- Sve će se završiti veoma loše jer će narod prozreti ovu novu demokratsku elitu kao grupu manipulatora i šatrovanaca, koji pokušavaju da ga zamajavaju. Umesto uzaludne borbe za Kosovo, ajde da krenemo u borbu protiv kriminalaca, protiv naših pokvarenih političara i protiv pokvarenih tajkuna. Sve je vrlo jasno, mada je emocionalno veoma teško prihvatiti gubitak Kosova. Međutim, problemi se ne rešavaju emocijama.

Koje poteze vlast sada treba da napravi?
- Treba se vratiti za pregovarački sto i tražiti od EU garancije za bezbednost Srba na Kosovu i da nema više tolerisanja jednostranih poteza. Pre svega, međutim, treba izaći u javnost i reći glasno da je Kosovo izgubljeno, da će od sada o manastirima brinuti kaluđeri uz garancije Ujedinjenih nacija, jer su to manastiri u tuđoj zemlji. Isto kao što je Hilandar ili Sveta gora. Treba pomoći ljudima koji hoće da se isele u Srbiju i prihvatiti ih. Treba obezbediti sigurnost za one koji ostanu. Političari moraju da prestanu da manipulišu Kosovom da bi se održali na vlasti ili da bi na nju došli, kao da je cilj i smisao političkog ciklusa doći na vlast i krasti.

Da li je Ahtisarijev plan prihvatljiv i kako pregovarati o nekom boljem?
- Ahtisarijev plan plus, sa većom autonomijom za Srbe na severu bio bi prihvatljiv model koji bi u pregovorima mogao da se postigne ako se zauzvrat ponudi priznanje Kosova. To bi bila razmena realnih predloga. Evropskoj uniji i SAD bi trebalo staviti do znanja da za stabilnost Balkana nije dobro da jedna strana dobije sve, a druga ništa.

Re: Podela Kosova ?

peka@mne | 12/10/2011, 20:53

Dok sam služio svojoj državi,(služim joj i danas)znate li Misha koliko sam se ja naslušao sociologa,raznih vojnih analitičara,moralista i svih tih sličnih ...........

Retki su oni koji su bili tamo,sem nekih koje neću imenovati ali su bili na najvećim uporištima,gde se ginulo na sve strane.Mislim da oni donose zaključke prema opštim okolnostima,zašto ne upitamo gospodina šta je pisao 99 godine?
Znam Misha ,realnost što se tiče Kosova je tu pred vratima ali sam još uvek uveren da se može još nešto uraditi.
Moj najbolji prijatelj je Albanac sa Kosova,čovek nije hteo tamo da ostane.Kada sam ga upitao što nije ostao,rekao mi je:"Ja sam čitav život živeo sa Srbima i moj otac je čitav živeo sa Srbima,ako ja ne mogu da živim na Kosovu sa Srbima neću ni da živim tamo"!!!!
Toliko o svemu,želeo bih da svi ljudi kojima je stalo do te zemlje ,da imaju malo više vere u sebe,boga i Srbiju!!

www.dw-world.de

misha | 18/11/2011, 01:00

Region | 05.11.2011
Reljić: Priština bi prihvatila podelu

Zvanični Beograd, diskretno, već duže vreme kao rešenje problema na severu Kosova nudi podelu. Dušan Reljić sa berlinskog Instituta za međunarodne odnose i bezbednost (SWR) smatra da je tome sve sklonija i Priština…

Dojče vele: Situacija na severu Kosova je vrlo napeta. Da li tu postoji neko rešenje koje bi moglo da zadovolji obe strane?

Dušan Reljić: „To sve zavisi od političkih lidera na obema stranama, od toga šta će predložiti svom biračkom telu kao rešenje koje će zadovoljiti obe strane. Imam utisak da već duže vreme u Beogradu, u rukovodstvu Srbije, postoji sklonost da se trampi priznanje Kosova za teritoriju. Znači da se sadašnji sever Kosova, koji sebe smatra i dalje sastavnim delom države Srbije, da ostane u Srbiji, dok bi u takvom rešenju Beograd prihvatio da ostatak Kosova bude ili država za sebe ili da se priključe nekim drugim asocijacijama, sa recimo samom državom Albanijom, u jednu proširenu albansku teritoriju. Taj modus priznanja za teritoriju, to je ono što se diskretno, u Beogradu, već duže vreme nudi. Moj utisak, s druge strane, jeste da su iz Prištine u novije vreme došli prilično jasni signali da bi i sadašnja vlada Kosova, albansko rukovodstvo na Kosovu, prihvatilo takvu varijantu. Ja to tumačim kroz dve činjenice. Jedna je da je u novije vreme bivši koordinator Pakta stabilnosti za Jugoistočnu Evropu Evropu Erhard Buzek u nekoliko intervjua ukazao na podelu Kosova kao najracionalnije rešenje. Poznavajući dobro Erharda Buseka, znam da je to jedan iskusan i odmeren političar koji tako nešto ne bi rekao, a da pre toga nije, bar jedan deo političkih snaga u Prištini pustio jedan takav probni balon. Drugi indikator za mene jeste izjava kalifornijskog republikanskog kongresmena Dejna Rorbahera koji je poznat po tome da je duži niz godina bio veoma naklonjen albanskoj strani i koji je sada prvo u jednom svom komentaru u ’Vol strit džurnalu’ (The Wall Street Journal), a onda potom i kroz uticaj na sam taj list, kroz jedan uvodnik u ’Vol strit džurnalu’, pre neki dan ponovio tezu da bi podela Kosova bilo najjednostavnije rešenje koje bi donelo dugoročnu stabilnost. Ja to takođe smatram i mislim, mereno u troškovima međunarodne zajednice, znači održavanju prisustva vojnih trupa, u političkom posredovanju, u mogućim konfliktima koji mogu da se prespu, preliju sa Kosova na okolne regione, u svemu tome, da je ta varijanta podele Kosova ona koja najmanje košta i međunarodnu zajednicu i umešane strane.“

Kako bi ta podela Kosova uticala na ostale zemlje u regionu pošto je očigledno da bi u dogledno vreme i Albanci, u, recimo, Makedoniji, mogli da traže neki svoj deo teritorije i Srbi u Bosni i Hercegovini... Dakle, kako će to da utiče na ostale zemlje?

„Pa mislim da tu dve stvari moraju da se razdvoje. Mislim da je uticaj na BiH minimalan, pre svega zato što su i Beograd i Zagreb već odavno s jedne strane sami stavili do znanja da sami priznaju Bosnu i Hercegovinu kao državu i da njen teritorijalni integritet ne žele ni na koji način da ugroze. Za to imaju jak razlog. Tu je Hrvatska koja je već skoro na pragu članstva u Evropskoj uniji i Srbija koja se oko toga grčevito trudi i, na kraju krajeva, zato što su rasponi u razvoju između Bosne i Hercegovine, pa čak i Srbije i Hrvatske toliko veliki da bi neko direktno tutorstvo Srbije ili Hrvatske nad tim delovima Bosne i Hercegovine, koji bi teoretski mogli da se odvajaju od BiH, suviše koštalo. Koštalo bi i u odnosu prema Zapadu, međunarodnoj zajednici, SAD i, na kraju, mislim da i dalje postoji jedna vrsta kulturne srodnosti. Ljudi u BIH mogu za sebe da zahtevaju specifične identitete, da neguju specifične identitete, ali njihov jezik je jedan sa raznim varijantama. Ja ne mogu da se setim da su Izetbegović, Tuđman i Milošević ikada imali potrebu za prevodiocem kad su između sebe razgovarali. Odnos Albanaca i slovenskog življa okolo je drugačiji. Jezik nije jedan, postoje velike kulturološke razlike, na kraju krajeva postoji 100 godina rasprava i sukoba između Srba i Albanaca oko toga gde su granice između ta dva etnička tela. E sad, vaše pitanje oko Makedonije je opravdano. Mislim da u Makedoniji takođe postoji jedna jaka sklonost tamošnjih Albanaca da teže formiranju jedinstvene zajedničke države sa Albancima na Kosovu i Albancima u Albaniji. Za to postoje i empirijski pokazatelji. Ako pogledate ispitivanje javnog mnjenja, recimo ono koje već godinama radi Galup monitor, to pokazuje da je podrška za stvaranje jedinstvene albanske države kod Albanaca na Kosovu preko 80 odsto, kod Albanaca u Makedoniji maltene 70 procenata, a kod Albanaca u Albaniji je u opadanju i sada je negde oko 55 odsto, ako sam dobro zapamtio. Sve to pokazuje da postoji težnja, volja u stanovništvu, narodu. Mislim da ona postoji i kod jednog velikog dela političke elite Albanaca - težnja za stvaranjem jedinstvene države i da je to nešto što će se u nekom roku od narednih 5-10 godina u nekom obliku preliti u realnost, uprkos tome što u međunarodnoj zajednici, posebno na zapadu, postoje veliki strahovi od posledica koje bi to moglo da izazove.“

Dakle, mislite da će se preliti u realnost podela Kosova, podela Makedonije i tako dalje. Šta će biti sa jugom Srbije, odnosno Preševskom dolinom kako je zovu Albanci?

„Dve škole mišljenja tu postoje. Jedna je da, pošto na jugu Kosova i dalje živi prilično velika srpska zajednica od možda stotinak hiljada ljudi, isto toliko je Albanaca u Preševskoj dolini, da bi za dobrobit međusobnih odnosa bilo dobro da i tu bude povučena jedna linija. Međutim, ja mislim da je to teško izvodljivo, a mislim da bi, na kraju krajeva, bilo dobro da ljudi ostanu tu gde su i da na neki način te države i država Albanija i albanska država na Kosovu budu primorane da u odnosu prema manjinama pokazuju da se zaista deklaracija o demokratiji i manjinskim pravima, u pravnoj državi pretvara u život.“

Vi živite u Berlinu, Vi savetujete i nemačku vladu, a stav nemačke vlade i kancelarke Angele Merkel jeste da, recimo, nema podele i da treba paralelne strukture da se uklanjaju. Da li Vi verujete da će Zapad promeniti mišljenje oko podele Kosova i oko priznavanja Kosova od strane Srbije?

„Moj institut proizvodi akademske papire koji ne obavezuju nikoga, a svi mi zastupamo samo svoje sopstveno mišljenje. Samim tim, ono što ja u razgovoru sa Vama govorim, to je moje lično mišljenje i ni na koji način nije mišljenje mog instituta, pošto moj institut nema svoje mišljenje nego samo njegovi saradnici zastupaju svoja lična mišljenja. O tome dokle jedna politika važi, uvek odlučuju činjenice u realnosti. Ja sam malo stariji i iskusniji i sećam se da je vrlo dugo na Zapadu bila mantra da treba podržati teritorijalno jedinstvo SFRJ. U onom trenutku kada su se činjenice na tlu promenile, promenio se i taj stav Zapada. Sećam se da je dugo bilo reči o tome da su teritorijalni integritet BIH i teritorijalni integritet Srbije neprikosnoveni. Sve se to promenilo. Kosovo je otcepljeno od Srbije uz pomoć Zapada. Znači, u određenim uslovima, sve se menja. Ali ono što je suštinski važno jeste da tako krajnje osetljive stvari treba da zajednički urade političke elite u Beogradu i u Prištini, parlamenti u Beogradu i Prištini. Najbolji dogovori mogu da se postignu kroz sredstva diskretne diplomatije, a ne kroz javne rasprave o takvim temema.“

Šta će biti ukoliko međunarodna zajednica i kosovske institucije ipak ne prihvate podelu Kosova? Da li će to voditi nekom konfliktu ili mislite da je moguće ipak neko mirno rešenje u skladu sa planom Martija Ahtisarija?

„Ne postoji međunarodna zajednica. Postoji Evropska unija podeljena na 22:5, postoji Zapad, vodeća uloga SAD, postoji veto Rusije u Savetu bezbednosti. Sve su to činjenice koje pokazuju da je konflikt oko severa Kosova, jer zapravo je to sada konflikt, da on može i večito da traje i da rešenja mogu da budu nasilna. Moguće je u jednom trenutku zamisliti da neko na Zapadu odluči da vojnim sredstvima skrši otpor Srba na severu. To bi naravno za te ljude na licu mesta bilo pogubno, ali bi naravno pogodilo i neke zapadne vrednosti, pre svega ideju o tome da konflikte treba rešavati miroljubivo. Ne bi bilo dobro ni za jedne ni za druge, ni za spoljne činioce, ako bi taj konflikt trajao večito, jer to onda usporava razvoj, sprečava približavanje EU i izaziva dugoročne napetosti u regionu. Svi imaju interes da što pre iziđu iz tog ćorsokaka u koji je sada zapala situacija na Kosovu. Iako Albanci nisu želeli da žive u državi Srbiji, bez obzira - ako je ona bila u jednom trenutku represivna država za vreme Miloševića ili demokratska država posle pada Miloševića, tako ja mislim da se dugoročno ne može zahtevati ni od Srba na Kosovu da prihvate tuđu državu. To je pitanje identiteta, to je pitanje prava na samoopredeljenje. Sve to je mnogo, mnogo teže, dublje, jače i dugoročnije nego sam stav spoljnih činilaca koji je podložan promenama.“

Razgovarao: Bahri Cani
Odgovorni urednik: Ivan Đerković

Re: Podela Kosova ?

misha | 18/11/2011, 19:53

misha

Nezavisnost severa Kosova?

Državni sekretar u Ministarstvu za Kosovo Oliver Ivanović izjavio je da ne isključuje mogućnost da Srbi sa severa Kosmeta proglase nezavisnost tog dela, ukoliko Zapad bude i dalje insistirao na implementaciji dogovora o carinskim pečatima i drugim pitanjima u korist Prištine.

Ivanović je za Međunarondni radio Srbija rekao da to nije dobra ideja, jer ne bi ništa posebno donela.

Ta mogućnost ipak nije isključena, jer, kako je rekao, Srbi na Kosmetu vrlo dobro posmatraju šta rade njihove komšije Albanci.

Povodom najava Srba sa severa Kosova da neće podržati dogovor sa Prištinom o carinskim pečatima, koji podrazumeva kosovske carinike na administrativnim linijama, kao i povodom njihovog zahteva da se preispita dalje učešće Beograda u dijalogu sa Prištinom, Ivanović je istakao da svako ima svoj pristup i da je to legitimna stvar, ali da je potrebna veća transparentnost.

Malo više transparentnosti moglo bi, prema njegovim rečima, da smanji trzavice između predstavnika pregovaračkog tima i pojedinih članova Vlade, a samim tim i trvenja na relaciji kosmetski Srbi - šef pregovaračkog tima Beograda.

"Po mom dubokom ubeđenju, kosmetski Srbi bi morali biti deo dogovora i to još u najranijoj fazi, kada se formiraju različite opcije sa kojima se ulazi u pregovore, prosto zato što će, posebno Srbi na severu, biti deo procesa implementacije onoga što se eventualno dogovori tokom dijaloga Beograda i Prištine", kazao je Ivanović.

autor: AM
izvor: Tanjug

Re: Podela Kosova ?

misha | 15/06/2014, 12:27

Alban K ‏@APatricius 1 Sep 2011

@DoctorMisha Podela #Kosova ? http://misha.blog.rs/blog/misha/kosovo/2011/05/18/podela-kosova-Its … to late for a partition (Cosic´s old idea). Two choices left: Ahtisaari-Plan or Nothing.

Re: Podela Kosova ?

misha | 30/05/2015, 15:35

Podela Kosova bolja od Tominog predloga
novosti.rs | 29. maj 2015. 10:03

Ivica Dačić za “Novosti” o Nikolićevoj platformi za KiM, odnosima u Nemanjinoj, napornom putu ka EU i svojoj partiji

I DALjE mislim da je podela Kosova i Metohije najbrži, najbolji, najpravedniji i jedini moguć pristup rešavanju ovog problema, za koji bi se izjasnili i Srbi i Albanci! Protiv sam promene granica na silu, ali konačno treba da sednemo, postignemo istorijski dogovor i stavimo tačku na sukobe.

Ovako vicepremijer i šef diplomatije Ivica Dačić vidi jedini izlaz iz višedecenijskog kosovskog Gordijevog čvora, i odbacuje kritike da ovim predlogom krši Ustav Srbije:

- Sedeti u Beogradu i držati predavanja o tome kako niko ne sme da diskutuje o Kosovu, dok ceo svet raspravlja o nama, u situaciji kada je više od sto zemalja priznalo nezavisnost, veoma je opasno i završiće se katastrofalno po naše nacionalne i državne interese.

Predlažete da Srbiji pripadne sever, a Albancima teritorije južno od Ibra?

- O tome bi trebalo da se razgovara, ali smatram da je to jedini način za dogovor.

Znači li to da je i platforma o KiM koju predlaže predsednik Nikolić, zakasnela?

- Pa i ovo o čemu ja pričam je zakasnelo, a kamoli neke teze da se problem može rešiti autonomijom Kosova unutar Srbije. Albanci to jednostavno ne prihvataju. Kao što mi ne prihvatamo jednostrano proglašenu nezavisnost.

Može li Nikolićev tekst da nas zavadi sa EU?

- Ne treba ni sa kim da se konfrontiramo bez razloga. Nama treba jaka međunarodna pozicija da bismo rešavali kosovsko pitanje. A trenutno smo u situaciji da zavisimo od toga da li će Rusija ili Kina staviti veto u SB UN.

Da li je platforma tačka razdora između predsednika i Vlade?

- Politika koju vodi premijer Vučić mi je bliža. Zajedno smo radili na svemu tome, na Briselskom sporazumu. Sigurno je da premijer ima kontakte sa predsednikom, da se konsultuju oko međunarodnih tema. Razumem potrebu da Srbija definiše šta neće, ali mislim da to već svi dobro znaju.

Jeste li upoznati sa tekstom platforme?

- Ne. Premijer me je obavestio da je stigla u Vladu, da ju je četiri puta pročitao i da ćemo razgovarati.

Kada će o tome započeti konsultacije u državnom vrhu?

- Najvažnija je svrha platforme, zašto se ona uopšte piše. Velika je razlika između političkih deklaracija u Beogradu i potreba ljudi na Kosovu. Možemo u Beogradu da donesemo šta god hoćemo, ali u Prizrenu, koji je bio prestonica, a sada tamo živi 21 Srbin, teško će se vijoriti srpska zastava.

Nije li čudno da vi kao šef diplomatije nemate uvid u tekst platforme, a da već stižu negativne reakcije stranih ambasadora...

- Ne znam da li su strani ambasadori i zvaničnici videli tekst ili su se i oni informisali iz medija. Koliko shvatam, najspornije im je to što će u tekstu biti reči o suštinskoj autonomiji Kosova unutar Srbije.

Strahujete li da ćemo se suočiti sa zahtevom da priznamo KiM zarad članstva u EU?

- Mislim da nećemo. Pa ni sama EU nema jedinstven stav o nezavisnosti Kosova, koju ne priznaje pet članica Unije. Tačno je da se od nas traži da potpišemo sa Prištinom pravno obavezujući sporazum, ali ne mora da znači da će u njemu biti zahtev za međusobno priznavanje. U ovom trenutku, niko u Briselu ne zna šta će tačno pisati u tom sporazumu. (...)

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb