doctor

facebook: I ♥ doctor blog
twitter: @DoctorMisha

Misha.blog.rs - 15 godina blogovanja!

misha | 17 Decembar, 2022 00:15

Misha.blog.rs - 15 godina blogovanja!

17. decembra 2007. sam na prvom srpskom blog servisu Blog.co.yu kreirao sopstveni nalog. "Svaki čovek ima potrebu da neke svoje misli podeli sa drugim ljudima kako bi proverio ispravnost svojih razmišljanja. Mislim da je blog idealno mesto za to!", su bile prve reči koje sam na današnji dan pre 15 godine napisao na misha.blog.rs-u. Moto mog blogovanja se može definisati upravo tim prvim blog rečenicama.

Dugo sam razmišljao da li blog-postom da obeležim ovaj zaista nemali jubilej. Valjda me je prošla ona euforija i mladalačka zanesenost koja prati treću deceniju života... Ipak, zbog svih citiranja mog bloga (na nemačkom sajtu, u diplomskom radu, u novinama i širom interneta), zbog impresivnih statističkih brojki (preko deset hiljada komentara i par miliona pregleda), zbog "vip" pratilaca i pre svega zbog ukupno preko 650 pratilaca na Tviteru i Fejsbuku sam osetio dužnost da ipak napišem ove redove. Da zaokružimo jednu dobru i lepu priču...

2017. godine sam 10 godina blogovanja obeležio objavljivanjem svoje prve knjige “Life Is a Miracle” sastavljene od dvadeset najkvalitetnijih i ili najdražih postova. To je bila kruna decenije blogovanja!

U crnoj naprednjačkoj eri (auto)cenzura je toliko napredovala da sam čak i ja imao problema sa štampanjem svoje nekomercijalne knjige. Iako sam zamislio da prvu blog knjigu objavim u veoma skromnom tiražu (za svoju dušu i poželeo da je podelim prijateljima!) jedna veća kraljevačka štamparija je odbila saradnju zbog "problematičnog sadržaja"! (Ukratko- "Zna se da 'ovi' drže sve... Ta 'SNS Azbuka' nam može navući samo inspekciju i probleme... Ovde ipak radi 20 ljudi... Da pišete pesme- štampali bismo vam knjigu odmah sada."). Mrak; mada, kada nam je uopšte bilo dobro u istoriji i kada će u svetu stvarno postojati sloboda?! Neočekivano je ova "plava knjiga" dobila epitet "zabranjene" tj. "opasne za štampu" i time još više povećala svoju vrednost u mojim očima...
Tako sam sam uredio i pripremio za štampu (što će se kasnije pokazati kao korisno iskustvo); ali i osmislio naslovnu stranu zahvaljujući fotografiji koju sam uslikao na Mamuli, tvrđavi na ostrvu Lastavica kod Herceg Novog. Simbolika CVETA AGAVE (na slici) još jednom potvrđuje naslov- ŽIVOT JE ČUDO:
Panta Rei - Sva životna filozofija, smrti, ali i nade u ponovno rođenje, stane u jedan jedini cvet agave. Na njeno cvetanje čeka se nekoliko decenija i upravo u tim trenucima kada su najlepše i najraskošnije- agave umiru. Pred kraj života stabljike agave mogu narasti i do sedam metara, kao da na taj način uzvišeno pokušavaju prkositi neminovnoj sudbini koja ih čeka. Ipak se majka priroda pobrinula da im ostavi zalog za budućnost, jer pre nego što uginu, agave puste hrpu semenki iz kojih će opet buknuti život!
 
 
Objavljivanjem knjige postepeno prestajem s kontinuitetom pisanja bloga; ali se zato gotovo istovremeno ponovo nostalgično aktiviram kao administrator u Fejsbuk grupi Kamenjača Online o svom selu u kome ne živim gotovo dve decenije. Iako sam grupu osnovao još 2009., aktivnosti u ovih par godinama dovode do rađanja nove knjige: "Kamenjača na vezi". Ona dobra, stara, prava pozitivnost koja se u doba Korone dogodila je objavljivanje moje druge knjige. Na taj način sam želeo da uzvratim i pokažem ljubav i pripadnost, kao i zahvalnost tom parčetu planete i Bogu sto me je tu posejao.
 
Ćirilična simbolika - "Zapis", sveto drvo koje je na naslovnici knjige "Kamenjača na vezi" je nešto što nas decenijama i vekovima povezuje.

17. decembar 2022. - 15 godina kasnije: u današnje "vreme influensera" kada su svi vlogeri i blogeri, mogu sa ponosom reći da sam bio deo avangarde kada je u pitanju blogovanje u Srbiji. Trenutna neaktivnost ovde na misha.blog.rs-u ne znači da blog nije ostao moja velika ljubav koja će trajati doveka!
 
Ars longa, vita brevis - Život je kratak, umetnost je večna !!

Komentari

Doktor genijalnih misli

Krasiva | 03/01/2023, 23:06

Dok je nastajao moj blog, bio si mi uzor, želeo sam da podarim kritiku tvog pisanja, naša razmišljanja su suprotna a tako su nas povezala. Sada su se te misli zbližile, sa oba svoja kraja..i posle 15 godina, ostala je samo ona vrednost, da smo ljudi, da u svakom čoveku vidimo čoveka, i da postoji nešto za šta živimo. Toliko prosto, a tako iskonski u nama i oko nas. Bog neka poživi ovaj svet, koji gledamo pravim očima.

Re: Misha.blog.rs - 15 godina blogovanja!

blog | 06/01/2023, 22:42

Cestitke i od nas, sve najbolje ti zelimo, za mnogo godina blogovanja jos ...

doctor | Misha.blog.rs - 15 godina blogovanja!

Slot | 26/08/2023, 14:13

I am really grateful to the owner of this site who has shared this enormous paragraph at at this time.

doctor | Misha.blog.rs - 15 godina blogovanja!

crypto drainer | 28/09/2023, 02:31

%%

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb