doctor

facebook: I ♥ doctor blog
twitter: @DoctorMisha

Coca-Cola Bloggers Network Adria

misha | 02 Mart, 2016 14:29

Konkurs za učešće blogera u projektu "Coca-Cola Bloggers Network Adria 2016" 


Dragan Varagić: Potraga za novim blogerima koji bi učestvovali u projektu Coca-Cola Bloggers Network Adria je počela. Objavljivanjem konkursa, Coca-Cola Sistem ulazi u treću godinu realizacije projekta Bloggers Network, što dovoljno govori o uspešnosti ove ideje. Nova generacija blogera krenuće sa radom po završetku konkursa u martu 2016.

Cilj društveno odgovorne akcije Bloggers Network je unapređenje tržišta oglašavanja na različitim tipovima blogova, odnosno podizanje kapaciteta i konkurentnosti tržišta blogova.

Šta Coca-Cola Bloggers Network Adria (CCBNA) donosi blogerima u regionu?

Coca-Cola Sistem je prepoznao potrebu pojedinaca koji na svojim blogovima kreiraju sadržaje, da svoj hobi pretvore u posao, te je i u 2015. finansijski potpomognuto devet blogera iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. Ovaj projekat blogerima omogućava veću vidljivost čime cela regionalna zajednica blogera dobija signal da ako želi – može da zarađuje od svojih sadržaja.

Primer blogera koji kroz svoju aktivnost u okviru društveno odgovorne akcije Coca-Cola Bloggers Network Adria zarađuju od bloga, stimuliše i druge koji imaju potencijal za kreiranje kvalitetnih sadržaja, podstičući rast i same blogerske zajednice.

Većina blogera koji su prošle godine učestvovali u projektu napravila je pomak ka profesionalizaciji i profilisanju svojih blogova, o ćemu svedoče i konkretni rezultati:

 • Jelena Pantić je svojim učešćem u ovom projektu potvrdila da korisni i zanimljivi sadržaji donose veću posećenost i vernu čitalačku pibliku. Objavila je i uspešno prodaje knjigu “Putovanje u središte srca“, priređenu zbirku objavljenih blog postova.
 • Branislava Antović i Aleksandra Petrovski su tokom prošlogodišnje akcije Coca-Cola Bloggers Network Adria počele zajedničku saradnju na video projektu “Izazovi radost“. Obe imaju ozbiljne planove za profesionalizaciju svojih onlajn medija.
 • Dajana Šipraga Zlojutro je potvrdila da je moguće doći do komercijalnih aranžmana preko bloga, koji su počeli da joj pristižu nakon početka učešća u CCBNA društveno odgovornoj akciji.

I svi ostali blogeri u projektu su svako na svoj način “utegnuli” i uozbiljili rad na svom blogu, tako da je realno očekivati da se pozitivan trend korišćenja bloga u komercijalne svrhe za njih nastavi i u ovoj godini.

Rezultati društveno odgovorne akcije Coca-Cola Bloggers Network Adria u 2015. godini

Kada se uporede rezultati iz 2014. i 2015. projekat Coca-Cola Blogers Network Adrija (CCNBA) je u 2015. imao generalnu vidljivost (Reach) od preko 2 miliona osoba, što je 90% više u odnosu na 2014. godinu; interakcija online korisnika sa sadržajem blog postova u ovom projektu 2015. bila je oko 2.4 puta veći u odnosu na 2014.

Propozicije konkursa za učesnike u društveno odgovornom projektu Coca-Cola Bloggers Network Adria u 2016. godini

Ove godine Coca-Cola Sistem u sklopu društveno odgovorne akcije Coca-Cola Bloggers Network Adria podržaće 9 blogera iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije sa sledećom idejom:

Sume koje se izdvajaju za blogere po državama u ovom projektu su u vezi sa iznosima realnih prosečnih plata u regionu, što uglavnom predstavlja višu cenu za promociju nego što blogeri inače mogu sebi da obezbede za promociju putem svojih medija.

Ceo ovaj projekat ima za cilj da sa 2-3 ovakva aranžmana na mesečnom nivou sam bloger oseti da može da ima primanja koja su iznad proseka plata u datoj državi, pa da se ozbiljno razmisli da li postoji mogućnost profesionalizacije svoje onlajn delatnosti. To je u osnovi dizanje kapaciteta finansijske sposobnosti blogera u regionu kreiranjem promotivnih sadržaja.

Učešće blogera u CCBNA projektu u prethodne dve godine je pokazalo da raste vrednost (vidljivost, relevantnost, čitanost) blogova u projektu. Ove godine Coca-Cola Sistem želi dodatno da istakne blogere koji imaju i aktivan  Jutjub video sadržaj (video kanal), kojima će takođe porasti vrednost onoga što rade u domenu video sadržaja već u toku trajanja ovogodišnje akcije Coca-Cola Bloggers Network Adria. To ne znači da blogeri koji nemaju svoj Jutjub kanal ne mogu da konkurišu za ovaj projekat, već Coca-Cola Sistem ovim želi da podstakne važnost kreiranja video sadržaja.

 

Teme konkursa i načini objavljivanja sadržaja

Za razliku od prethodne godine, u 2016. g. ćemo imati veći broj različitih tema za vreme trajanja ugovora sa blogerima. To znači da možete učestvovati u ovom konkursu i očekivati da budete jedan od CCBNA blogera ako vaš blog pokriva jednu ili više navedenih tema:

 • Aktivan život – teme vezane za amatersko bavljenje sportom, rekreaciju i ishranu
 • Programi podrške mladima – teme vezane za obrazovanje mladih, podršku razvoju liderskih sposobnosti i unapređenju ličnih veština
 • Zaštita životne sredine – teme vezane za održivi razvoj i unapređenje životne sredine
 • Brendovi – teme vezane za brend kampanje, razvoj i različite načine komunikacije brendova sa potrošačima

Ako su vaši sadržaji pretežno političke prirode, ili su namenjeni veoma malom krugu korisnika (npr. klasični lični dnevnici sa dominantnim sadržajima o tome kako ste proveli svoj dan), mala je verovatnoća da ćete proći na ovom konkursu, u odnosu na druge tipove sadržaja.

Učesnik u projektu CCBNA objavljuje jedan sadržaj mesečno na dogovorenu temu po principima Native Advertajzinga, i u obavezi je da objavi baner do samog projekta u sklopu sadržaja

Da biste prijavili svoj blog potrebno je samo da objavite link ka jednom blog postu za koji  smatrate da vas najbolje reprezentuje, sa hashtagom #CCBNA (Coca-Cola Bloggers Network Adria) na Twitter ili Facebook (zbog problema koji se javljaju sa korišćenjem hashtagova na Fejsbuku savetujemo Tviter), ili da nam na bilo koji drugi način pošaljete link ka vašem blog tekstu – preporuka je da popunite formular na dnu ove stranice, uklučujući i link do odabranog blog posta. Na ovaj način dobićete i potvrdu da je vaša prijava primljena.

Napomena: Jedan od parametara pri izboru blogera je upravo i sam odabran sadržaj (blog post) za vaše predstavljanje, što znači da vas molimo da se ograničite na samo jedan sadržaj, bez obzira što sigurno imate više onlajn sadržaja na koje ste ponosni.

 

Kriterijumi za izbor novih učesnika u projektu:

 1. Kvalitet sadržaja bloga koji će ocenjivati komisija sastavljena od dosadašnjih učesnika u projektu i predstavnika Coca-Cola Sistema (uključujući i ocenu izbora sadržaja za konkurs). (70%)
 2. Osobine blogera koje će se ocenjivati u odnosu na njihov dosadašnji angažman na svojim medijima i društvenim mrežama.  (30%)

Kao i u slučaju prethodnih izbora učesnika u projektu Coca-Cola Bloggers Network Adria, Coca-Cola Sistem izdvaja sledeće karakteristike ličnosti osoba koje angažuje kao blogere:

 • LEADERSHIP: Hrabrost za samostalno određivanje i uticanje na svoju budućnost (The courage to shape a better future);
 • COLLABORATION: Mogućnost angažovanja i napredovanja u različitim grupama/zajednicama (Leveraging our collective genius);
 • INTEGRITY: Visok integritet ličnosti – čvrsti, realni stavovi i odbrana istih (Being real);
 • ACCOUNTABILITY: Merljivost rezultata koje osoba samostalno postiže (Recognizing that if it is to be, it’s up to me);
 • PASSION: Strast za oblastima koje su tema bloga (Showing commitment in heart and mind);
 • DIVERSITY: Raznolikost interesovanja (Being as inclusive as our brands);
 • QUALITY: Kvalitetni online sadržaji (Ensuring what we do, we do well).

Raspored otvorenih pozicija za učesnike CCBNA projekta po zemljama:

Broj pozicija za učešće u ovom projektu je ostao isti i ove godine, s tim da će komisija od datog broja prijava blogera  odabrati učesnike u CCBNA projektu za  2016. godinu:

 • Srbija – 4 blogera
 • Hrvatska – 2 blogera
 • BIH – 1 bloger
 • Makedonija – 1 bloger
 • Crna Gora – 1 bloger

Šta blogeri mogu da očekuju od učestvovanja u ovom projektu?

 • Mesečnu finansijsku nadoknadu u iznosu od 200 EUR (u Hrvatskoj 300 EUR) za period od godinu dana.
 • Veću vidljivost – promociju blog postova koji su deo projekta.
 • Poboljšanje kvaliteta sadržaja kroz saradnju sa drugim blogerima u projektu.

Šta očekujemo od učesnika u projektu?

 • Jedan sadržaj (tekst ili video materijal) mesečno na zadatu temu koja je prethodno dogovorena.
 • Transparentnost – dodavanje banera u sadržaj koji označava da je bloger deo projekta i dodatno rečenicu koja označava sponzorisani sadržaj na kraju svakog takvog blog posta ili video materijala.
 • Dobru saradnju sa ostalim učesnicima koji participiraju u projektu i odaziv na različite događaje u organizaciji kompaniji Coca-Cola, u u vezi sa temama koje će blogeri inače objavljivati.

Konkurs za nove učesnike u projektu Coca-Cola Bloggers Network Adria traje do 15. marta 2016. g.

U drugoj polovini marta će biti objavljeno koji blogeri i jutjuberi ulaze u projekat za 2016. g.

Ukoliko verujete da je sadržaj koji kreirate na svojim online kanalima vredan pažnje, relevantan i inovativan prijavite se i pridružite se trećoj generaciji blogera Coca-Cola Bloggers Network Adria.

Ukoliko ne budete izabrani među devet učesnika CCBNA 2016., ne odustajte – nastavite na kreirate sve kvalitetne sadržaje, jer se ovaj projekat nastavlja i u budućnosti.

Popunite ovaj formular za prijavu na CCBNA konkurs!

Komentari

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb