doctor

facebook: I ♥ doctor blog
twitter: @DoctorMisha

Covid-19 - maska glavu čuva !!

misha | 16 Jul, 2020 12:00

Covid-19 - maska glavu čuva !!

U globalnoj infodemiji o pandemiji novog Korona virusa- od šume se ne vidi drvo! Zato, evo kratke i jasne priče kako asimptomatski pobediti Covid-19! Iz ličnog iskustva.
 Covid-19 : Novi Korona virus
 
Svi se moramo zaraziti, pre ili kasnije. Policijski čas i drugi karantini ništa ne rešavaju već samo odlažu to, razvlačeći  epidemiološku krivulju --- kako zdravstveni sistem ne bi kolabirao (kao u Italiji)...

Težina kliničke slike zavisi od toga koju smo količinu virusa udahnuli i kakav je naš imuni sistem. Ako smo nekada imali upalu pluća, bronhitis, ako patimo od astme, naš respiratorni sistem je oštećeniji i postoji mogućnost za dobijanje težih simptoma virusa.

Ovo gore su Petrijeve šolje i koncentracija bakterija koja nikne sa maskom i bez nje: pri kijanju, kašlju, razgovoru... Vidi se da svega manje "niče" kad se nosi maska.

Tako i nama, pri zaražavanju, koji imamo masku- manja će biti infektivna doza tj. infektivna koncentracija unetog virusa ili bakterije, pa će i klinička slika biti mnogo blaža!
Znači i kod tzv. Korone - imate debelu konekciju između infektivne doze i kliničke slike! Što znači da ćemo se sa običnom maskom i rukavicama najverovatnije ipak zaraziti; ali će klinička slika biti mnogo blaža ili asimptomatska! A organizam tj. imuni sistem će "upamtiti" ovaj novi virus i stvoriti antitela- što je najbolja i prirodna "vakcinacija" tj. imunizacija !
Zato moramo nositi maske !!

Komentari

Re: Covid-19 - maska glavu čuva !!

Čitaj | 16/07/2020, 15:57

Kako nam je tako nam je. Da se hoće ovo normalizovati

Re: Covid-19 - maska glavu čuva !!

misha | 16/07/2020, 23:40

@Čitaj: Ili Kovid ili Kovin ;-)

Re: Covid-19 - maska glavu čuva !!

lastavica | 17/07/2020, 12:28

Tako je, kolega. A potrajaće ovo poduže

Re: Covid-19 - maska glavu čuva !!

misha | 01/08/2020, 19:04

misha

@lastavica: Covid 0-1 ja;-)

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb