doctor

facebook: I ♥ doctor blog
twitter: @DoctorMisha

Inat kuća !

misha | 10 Novembar, 2015 15:15

 Rođen sam u (SFR)Jugoslaviji. Sama ta činjenica, iako nisam jugonostalgičar (jer je nisam ni doživeo), me pokreće da vidim što više od tog inostranstva u kome smo rođeni. Tako sam krajem prošle (2014.) godine posetio i poslednju bivšu jugoslovensku republiku u kojoj do tada nisam bio: Bosnu i Hercegovinu. Baš na stogodišnjicu od početka Velikog rata i tri decenije od ZOI u tom gradu- posetio sam Sarajevo. Dočekao nas je Sarajlija Vedran Grebo, vodič i jaran koji nas je svojim vedrim duhom, harizmom i duhovitošću sve osvojio.

 Jedna od njegovih prvih priča kojom smo započeli upoznavanje sa glavnim gradom susedne BiH je bila o Inat kući. Inat, karakterna osobina oba naša naroda. Evo zašto je ova kuća ušla u istoriju i postala jedna od najpoznatijih legendi i simbola Sarajeva:

 Inat kuća !

 Kada je Austrougarska monarhija došla na vlast u Bosni i Hercegovini izgradila je mnoge zgrade poput Pošte, Zemaljskog muzeja, Pravnog fakulteta i mnoge druge stambene objekte. Brzo se menjalo lice grada. U početku nova vlast ignoriše lokalne arhitektonske vrednosti, ali posle se taj odnos menja i sarajevska urbana tradicija biva zaštićena zakonom. U vreme izgradnje jedne od najznačajnijih građevina iz tog perioda, gradske Vijećnice, nastala je legenda o Inat-kući, o najprkosnijoj kući na svetu.

  Kada su počeli sa izgradnjom Vijećnice iskusili su inat i tvrdoglavost bosanskog čoveka. Lokacija za gradnju Vijećnice je bila na samoj desnoj obali reke Miljacke. Vladajuća Monarhija je htela da napravi građevinu nikada pre viđenu u Sarajevu kojom bi stanovništvu pokazala svoju moć. Gradnjom Vijećnice su predviđena rušenja okolnih kuća uz obeštećenje, među kojima i kuća starog Benderije, starosedeoca Sarajeva. On nije dao da mu se ruši kuća iz bilo kojeg razloga jer ta kuća je bila njegov duševni mir. Nakon dugih pregovora tvrdoglavi starac je zatražio od Monarhije da mu isplati kesu dukata i da prebaci njegovu kuću preko ćuprije na drugu stranu Miljacke, ciglu po ciglu, kamen po kamen...

Nisu imali drugog izbora nego da urade kako je zatražio. Od tada je Benderijina kuća prozvana "Inat kuća" po njegovom inatu. Kuća je i danas dan tu da prkosi svim vladama i simbolizuje bosanski inat. Godine 1997. "Inat kuća" je pretvorena u tradicionalni bosanski restoran.

  Ova građevina simbol je bosanske tvrdoglavosti, inata i upornosti, pa je i prozvana "Inat kućom", a predstavlja i vredan kulturno-istorijski objekat. Priča o njoj počinje 1892. godine, kada su Austro-Ugarske vlasti odlučile početi gradnju Gradske vijećnice na Mustaj-pašinom mejdanu, širiti Apelov kej uz Miljacku, a bio je planiran polazak električnog tramvaja. Provođenju ovih planova u delo zasmetala je kućica sagrađena na desnoj obali Miljacke.

"Inat kuća" je prvi put izgrađena u 18. veku u vreme Osmanlija, na desnoj obali Miljacke, uz samo korito reke. S obzirom da je Miljacka često plavila, pravo je čudo kako je vlasnik mogao dobiti dozvolu da je gradi bukvalno uz reku, nije ni dvorišta imala. Kao da je i prvi put bila izgrađena iz inata.

Dolaskom austrougarskih vlasti dolaze i planovi izgradnje Sarajeva. Planirana je izgradnja gradske Vijećnice i uređenje obale Miljacke. Za te potrebe moralo se srušiti nekoliko mahala i čaršija, a među njima i ovu kuću čiji je vlasnik tada bio stari Bendevija. Tvrdoglavi starac ni za kakve pare nije želeo pristati da proda kuću.

Nakon mnogih pregovora Bendevija je navodno ultimativno zatražio da se njegova kuća, deo po deo prenese na drugu obalu i sagradi odmah uz reku. Njegovu želju za prenošenjem kuće bilo je još zahtevnije ispoštovati, s obzirom da je objekat bio izgrađen od ćerpića, odnosno od cigle od ilovače sušene na suncu i pomešane sa slamom. Pored premeštanja kuće Bendevija je tražio i kesu dukata.  Priča se da bi Bendevija svakog dana sedeo na sred obližnje Šeherćehajine ćuprije, pušio duvan na svoj dugi ćibuk i pomno posmatrao kako radnici vredno prenose materijale i njegovu kuću podižu na drugoj obali. Neki elementi nisu mogli biti preneseni, poput temelja, prozora, itd.

Pogled od Inat kuće na Šeher-Ćehajinu ćupriju i Vijećnicu- "Bila sam na onoj strani, ali pređoh vamo iz inata !" [video]

 Replika koja je u narodu prozvana "Inat kuća", promenila je mnogo vlasnika od Bendevije do danas, a trenutno je renomirani nacionalni restoran. Objekat ima i svoje arhitektonske vrednosti te se nalaze pod zaštitom Zavoda za zaštitu kulturnoistorijskog nasleđa. Izgrađena je od drveta i ćerpića. Krov je pokriven ćeremidom, vrstom crepa kojom je u vreme Osmanlija bio pokriven veliki broj kuća i dućana na Baščaršiji. Kasnijom restauracijom Inat kuće dodat je i deo mediteranskog crepa.

 Kuća nikada nije imala podrum, razumljivo jer bi bio u nivou Miljacke. Prvobitno je imala prizemlje i prvi sprat, a kasnije je dograđena. U unutrašnjosti je zadržan taj bosanski autentični izgled. U unutrašnjosti "Inat kuće" vreme kao da je stalo pre više od 100 godina. Celi ambijent podsjeća na bosanske kuće građene u osmansko doba. Preovladava drvo, sećije, mali stolovi i stolice. U uglovima su sehare, na policama staro bosansko suđe poput ibrika. Rasveta je uređena na starinski način a stihovi sevdalinke, tradicionalne bosanske pesme, pojačavaju celokupni utisak.

 "Inat kuću" i Vijećnicu povezuje Šeher-Ćehajina ćuprija, prvi kameni most u Sarajevu. Prvobitno je imao pet lukova a jedan od njih zazidan je prilikom regulacije obale Miljacke. Napravio ju je početkom 16. veka gradonačelnik Sarajeva (Šeher-Ćehaja) pa je po tome i dobila ime. Skladno je sazidana od sedre i spada u remek delo tadašnje arhitekture. Za nju se veže mnoštvo priča a posebnu važnost ova ćuprija je dobila gradnjom Vijećnice na jednoj obali i prenosom "Inat kuće" na drugu obalu.

 SARAJEVO - Mesto gde se ljube Istok i Zapad. Posetite grad raje, ćevapa, bureka, baklave, derneka, sevdalinki, kahve... Iz meraka. I u inat podelama i predrasudama!Smile

Komentari

Re: Inat kuća !

Jelena | 17/11/2015, 12:01

Divan tekst...

Re: Inat kuća !

Чупкоколин | 02/12/2015, 11:22

Никад нисам била у Сарајеву, ал'одувек сам желела. Након овог текста, сам дефинитивно одлучила да то мора бити први слободан викенд. Диван текст, дивно.

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb