doctor

facebook: I ♥ doctor blog
twitter: @DoctorMisha

BREXIT- Biti il' ne biti (u EU)?

misha | 16 Jun, 2016 22:00

BREXIT -Biti il' ne biti (u EU)?

U godini u kojoj se navršavaju četiri veka od Šekspirove smrti, Ujedinjeno Kraljevstvo suočava se s egzistencijalnim pitanjem: biti ili ne biti deo ujedinjene Evrope. Šta bi tzv. BREXIT stvarno značio za UK? Da li raspad EU znači i raspad UK?

Kovanica "Brexit" je skraćenica slogana za izlazak Velike Britanije (UK) iz EU

2014. godina je bila bremenita referendumima o otcepljenju u Evropi- Krim i Sevastopolj, Donjeck i Lugansk (Ukrajina), Veneto (Italija), Katalonija (Španija), Škotska (Britanija)... Prvi pomenuti (ukrajinski) referendumi su bili međunarodno nepriznati (iako se Ukrajina de fakto raspala, ali ne i de jure), drugi je bio virtuelan (italijanska oblast Veneto koja obuhvata Veneciju i okolinu tj.nekadašnju Mletačku republiku je takođe polovinom marta pomenute godine održala "virtuelnu probu"- internet referendum o nezavisnosti od Italije, koji je zvanični Rim ignorisao), treći je bio samo "konsultativan" (Nakon što je Ustavni sud Španije privremeno zabranio održavanje referenduma, Katalonci su tog novembra održali samo neobavezujuću "konsultaciju naroda". Iako je preko 80% reklo "da" nezavisnosti, čini se da to što rezultati takvog referenduma nisu bili pravno obavezujući- nije ni motivisalo Katalonce da pohrle na birališta, pa je izlaznost bila svega 37%. Čini se da katalonski trovekovni san čeka neka bolja vremena- Parlament ove španske pokrajine je najavio unilateralno proglašenje nezavisnosti početkom 2017., po kosovskom modelu!), dok na jedinom regularnom (dogovorenom) referendumu, septembra te godine- Škoti nisu imali dovoljno "hrabro srce", pa su i dalje ostali samo geografski sever Ujedinjenog Kraljevstva (44,7% je bilo za nezavisnost, dok je 55,3% glasalo za ostanak u Uniji sa Englezima, uz rekordno visoku izlaznost od 84,6%!)... Tresla se gora, rodio se miš!

S obzirom da sam toliko izgarao pre dve godine (gotovo svaki sam propratio na svom blogu- što potvrđuju i gornji linkovi), moje interesovanje za novi referendum, ovog puta o izlasku UK iz EU, 23. juna ove godine na najvećem evropskom ostrvu je nemerljivo manje. Ipak, zahvaljujući NIN-u raspolažem najbitnijim faktima. Jer, istorija se prelama na najrazličitije načine, delovanjem velikih istorijskih sila, ali i gotovo neprimetno- delovanjem malih ljudi... Da li smo mi to stvarno pred raspadom Evropske unije? Od toga da li će 2016. godina biti dobra za EU zavisi i da li će cela naredna decenija biti dobra za ostatak sveta...

 

Šampioni različitih aršina- Britanci iste argumente koriste potpuno različito u EU i u UK!

Čemu uošte ovaj referendum (BREXIT)? Cela ova (nepotrebna) referendumska pometnja izvorište ima u dubokom razdoru u Konzervativnoj stranci! Sad kad je glasanje na pragu, s izvesnošću se može reći da se rizik nije isplatio; ostaje da se vidi koliki će na kraju ceh za to biti plaćen i ko će ga sve platiti. Jer, nezavisno od ishoda referenduma, podele među konzervativcima neće biti prevaziđene, a jedan od mogućih epiloga je i nešto doskora nezamislivo- raspad stranke. Meni se čini da je to manje zlo (Kameronov ovakav kockarski pokušaj smatram egzibicionističkim!), nego raspad čitave ujedinjene Evrope, ali i samog Kraljevstva... Kameron će politički preživeti samo ako proevropski blok pobedi ubedljivo, s 60 prema 40 odsto. Inače, britanski premijer je bio evroskeptik koji je sada postao evrofanatik. Poznato?

 

BRITANIC 2016. kao TITANIC 1912. - Raspad EU bi značio kraj i za UK !?

Engleska je nesrazmerno mnogoljudnija od ostalih konstitutivnih jedinica Ujedinjenog Kraljevstva i najskeptičnija prema "ujedinjenoj Evropi", šta god ko pod tim podrazumevao. Uostalom, deset puta malobrojni Škoti (ili barem njihovi izabrani predstavnici tj. Škotska nacionalna partija-SNP) stalno ponavljaju da će ukoliko 23. juna bude izglasan izlazak iz EU, onda i oni srazmerno brzo ponovo upriličiti sopstveni referendum o otcepljenju od ostatka Britanije, iako je onaj prethodni, neuspeli, održan pre samo dve godine. U slučaju brexita Škoti bi, budući većinski opredeljeni za članstvo u EU, uz svoje interne imali dodatni spoljnopolitički motiv, time i dodatni razlog- za novi plebiscit. Freedom?!

"Engleska, Škotska, Vels, Severna Irska. To je ono što Britanci zovu Ujedinjeno Kraljevstvo. Britanci?! Oni ne postoje, zapravo postoje kao što su nekad postojali Jugosloveni u SFRJ. Možeš biti Englez, koji sebe smatra Britancem, ili Velšanin koji se izjašnjava kao Britanac ili ima pasoš Velike Britanije. U njihovim venama ne teče britanska nego engleska, škotska, irska ili velška krv... Od škotske granice napravljen je veliki događaj. Uređeno stajalište sa obe strane, škotska zastava, kamen sa urezanim Scotland, vidikovac, kafe u prikolici. "Dobro došli u Škotsku!" Puca vidik na škotsko prostranstvo i predele. Nevidljiva granica je mesto odakle počinje drugačija priča. Englezi su manje dramatični u obeležavanju svoje granice. "Dobro došli u Englesku. Vozite pažljivo." Prosto i jednostavno. Tako engleski.", piše u dnevniku motocikliste- zapisi na dva točka. Uzbudljivu bajkersku avanturu od 4.000 km oko Velike Britanije uoči BREXIT-a, prenosi NIN. Posebno je zanimljivo i upečatljivo razmišljanje jednog Škota: "Mislim da mi Škotlanđani ne treba da ostanemo sa Englezima. Nije engleska kraljica moja bakica koja treba da mi govori šta ću ja da činim svakog dana. Ona je engleska kraljica, ne naša. Ja hoću da ostanemo u Evropi, a sa Englezima možemo i da se raziđemo. Različiti smo. Bliža nam je Norveška nego London. Odavde do Evrope je 200 milja."

 

 BREXIT ostavlja EU na severu ostrva - Škotska van UK, ali u EU

Istini za volju, čitava moderna istorija britanskog angažmana u Evropi ispunjen je ambivalentnošću. Zemlja je u tadašnju Evropsku ekonomsku zajednicu (EEZ) ušla srazmerno kasno u odnosu na zemlje osnivače, tek 1973., mada je za to postojao dobar izgovor: dva prethodna pokušaja da im se priključi, 1963. i 1967., naišla su na prepreku u obliku veta koji je na takvu mogućnost stavljao tadašnji francuski predsednik Šarl de Gol. A tek što su ušli u ovaj klub, Britanci su već 1975. na referendumu odlučivali o istom onom o čemu će se izjašnjavati i za nedelju dana- da li da iz njega izađu. Dobro se zna i šta je bilo posle: za vreme duge vladavine premijerke Margaret Tačer Britanija se izborila za brojna izuzeća od pravila koja su važila u sad već Evropskoj zajednici (EZ), a taj "ekskluzivni" status produžen je i kada je EZ početkom devedesetih prerasla u Evropsku uniju (EU). I tako je ostalo do dan-danas, kad su dijametralno različite interpretacije onoga što je Kameron, tražeći dodatna izuzeća, zimus postigao, ili nije postigao, u pregovorima s evropskim partnerima dodatno produbile jaz između proevropskog i antievropskog krila u Konzervativnoj stranci. 

 

Ujedinjeno Kraljevstvo (sa svojim "ekskluzivnim" statusom u EU) danas ima mnogo više koristi nego štete od Ujedinjene Evrope! Dižu li svoju cenu još više ovim referendumom?

Zagovornici BREXIT-a romantizuju britansku prošlost i tvrde kako je nekadašnju imperijalnu slavu moguće restaurirati, samo da se prvo UK reši "okova" EU... Migrantska kriza (milionski priliv izbeglica je već doveo do pucanja evropske šengenske zone), rast terorističkih pretnji u srcu Starog kontinenta, sve veće razlike između zemalja članica (i jačanje evroskepticizma posvuda), najavljeni BREXIT, ekonomska kriza i posrtanje evrozone (GREXIT, stariji brat kovanice iz naslova- predstavlja mogući izlazak Grčke iz zone evra)- doveli su do drastičnog slabljenja i mogućeg raspada EU... U svakom slučaju, za godinu ili dve EU će biti potpuno drugačija. Možda će biti razbijena, a možda preraste i u snažnu uniju?

Smatram da je svakako u našem interesu da se sačuva zajednica evropskih zemalja koje su uspevale da sačuvaju evropski mir više od sedam decenija; bez obzira da li će ikada Srbija postati njen deo (s obzirom da BREXIT-ovci plaše Britance- Turcima, Srbima i Albancima koji stižu u EU, sve više sumnjam da ćemo skorije postati deo ujedinjene Evrope)... Tačno nedelju dana pre izjašnjavanja građana na "evropskom ostrvu straha" o Brexit-u, sasvim je nezahvalno prognozirati ishod. A koliko je čitava situacija ozbiljno shvaćena u najjačoj zemlji EU, Nemačkoj, možda najbolje govori naslovna strana magazina Špigl koji doslovno vapije: "MOLIM VAS, NE IDITE IZ EU!"

 

 Engleska hladnokrvnost - Kraljica Elizabeta II proslavila je ove godine 90. rođendan, i čini se da je boljeg zdravlja od sopstvene zemlje, koju mogući izlazak iz EU čini toliko napetom da se čak i gardista onesvestio od uzbuđenja.

Komentari

Re: BREXIT- Biti il' ne biti (u EU)?

misha | 24/06/2016, 08:37

Britanija glasala za izlazak iz Unije

Britanci su na referendumu, sudeći po broju dosadašnjih prebrojanih glasova, doneli odluku o napuštanju Evropske unije, prenose strani mediji. Britanska funta u dramatičnom padu posle vesti o ishodu glasanja.

Piše: Danas Online
petak, 24. jun 08:06

Britanija glasala za izlazak iz Unije

Zabeležena je rekordna izlaznost uprkos teškim vremenskim uslovima. BBC i Skaj njuz su uranim jutarnjim časovima proglasili pobedu opcije koja se zalagala za to da London napusti “društvo evropskih naroda”.

Pravo glasa imalo je više od 46 miliona birača, a referendumsko pitanje glasilo je: "Da li Ujedinjeno Kraljevstvo treba da ostane članica EU ili da napusti EU?"

Prema prognozama tih medija, za Bregzit je glasalo 52 odsto Britanaca i tako bi trebalo da ostane, ukoliko u finalnom brojanju glasova ne dođe do nekih dramatičnih promena.

Čekaju se izveštaji iz još 15 biračkih mesta. Za izlazak iz EU 16,4 miliona glasača, dok je za ostanak u Uniji 15,3 miliona.

Tas na referendumskoj vagi se tokom noći nekoliko puta pomerao na različite strane, u jednom momentu je čak bilo poptuno izjednačeno, pa su se Britanci pitali šta će se desiti ako na kraju zaista bude nerešeno, prenosi B92.

Prema pisanju Gardijana britanska funta, posle početnog rasta, pala gotovo osam odsto u odnosu na dolar, što je najveći dnevni pad te valute još od 2008. godine.

Stavu "neverice" doprineo je i lider Partije za nezavisno Ujedinjeno Kraljevstvo Najdžel Faraž, koji je po zatvaranju birališta rekao da postoje jasne naznake da će opcija za ostanak u Evropskoj uniji odneti pobedu.

Nekoliko sati kasnije se ponovo oglasio, proglasivši 23. jun za Dan nezavisnosti Velike Britanije, rečima da je ovo pobeda običnog naroda.

Ubrzo je izjavu dala i liderka škotske SNP Nikola Stardžon, koja je istakla da je Škotska rekla svoje (62% za ostanak u EU), što dalje implicira da ovaj referendum neće biti poslednji. Naprotiv, treba očekivati ponavljanje inicijative za nezavisnost Škotske.

Dodaj komentar





Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb