doctor

facebook: I ♥ doctor blog
twitter: @DoctorMisha

Živac duhovnosti - Nikola Malović

misha | 01 Maj, 2017 12:00

 Živac duhovnosti - Nikola Malović

Nikola Malović je nagrađivani srpski pisac iz Boke Kotorske (zahvaljujući kome "srpska književnost izlazi na more"), Novljanin, knjižar i urednik izdavačke kuće knjižare „So“ (koja baštini tradiciju čak 119 godina starog obalnog knjižarstva, od 1898.; tri godine pre Beograda!, prim.). U kolumni Nedeljnika “Svetionik” sam prepoznao i doživeo ovog egzotičnog Srbina-pomorca kao ličnu personifikaciju Boke (i voljenog Herceg Novog)!

 
Šjor Nikola Malović, još uvijek misli na srpskom - Programski format Svetionika jeste da bljeska s upravo bokokotorske nulte nadmorske, s jedine geografije na svijetu na kojoj naš narod i dalje živi uz more.
 
 
"Lutajući Bokelj", "Prugastoplave storije", "Jedro nade" su naslovi ovog autora do kojih sam uspeo doći u Srbiji. Za drugo "prugastoplavo knjižarstvo" se treba uputiti u "grad večnog zelenila, sunca i stepenica" (kako je Herceg Novi opisao Nobelovac Ivo Andrić) i u novsku knjižaru "So". Neobičan naziv Knjižare ,,So“ potiče otud' što je Herceg Novi osnovan 1382. upravo zbog trgovine solju, a „dobrom knjigom mi uvijek osolimo našu pamet“. Knjižara nije razmakla prostor na glavnom trgu, nekadašnjeg Trgu soli, da na njemu ne bi ostavila traga! Ovo obalno "mjesto od dobrog ukusa“ formatirano je na način da akcenat stavlja na pravu, ili lepu književnost, te na bokokotorske, morske i pomorske teme. Za razliku od velikih knjižara u kojima posluju radnici, u malim knjižarama žive posvećenici. Svaka knjiga koja je ušla u Knjižaru "So" odabrana je, izdvojena...
U knjižari So se govore "svi" jezici, u knjižari So vi možete pričati o istoriji, religiji, jezicima, o svim zalivskim biljkama, o svim zalivskim školjkama,... Knjižara So je postala jedan neformalni turistički centar i informativni centar!

"Mediteranac se ne rađa, Mediterancem se postaje"; potpisujem ove mudre misli književnika Predraga Matvejevića. Iako sam kontinentalac, u unutrašnjoj emigraciji duše sam Novljanin; i zato vapijem za novom "dozom soli" u vidu prugastoplave književnosti Nikole Malovića. Do te neke naredne posete "gradu od skalina" i knjižari So, slušam njegove javne nastupe zahvaljujući internetu i u ovom blog-postu ću pokušati da prepričam jednu zanimljivu priču koju sam od ovog pomorskog Srbina čuo o duhovnosti, kao- jedru nade:
 
"Ljudima je data kultura da bi se razvijali kao ličnosti. Pod kulturu potpada religija, filozofija i umetnost. Kod nas dominira kultura koja je proizašla iz Hrišćanstva. Zapadni svet koji veruje, negde sam pročitao, veruje ali nije ubeđen. Izgleda da je to duhovna dijagnoza. Da li ona važi i za nas? Rekao bih da sve više važi i za nas... Ali katolička i ortodoksna kultura se ipak razlikuju:
 
Katkada, kad mi u butigu uđe zapadnjak- pozdravim ga se "hello". Oni se često začude i kažu- kako ste mogli da znate da smo mi stranci pa nam se obraćate sa hello a ne da kažete vaše- zdravo? A ja ne mogu da im kažem da se lepo vidi na njima da je neko kao živac iz zuba je izvukao njihovu esenciju; zovimo je katolička ili protestantska ili koja god. Oni liče na osobe iz kojih je izvučen živac. I naprosto ih je lako prepoznati...
 
Suviše smo postali materijalni... Leti razgovaram sa mnogim strancima koji dođu u knjižaru So. Jedna vrlo intelektualna žena iz Austrije a živi u Švedskoj- Kristijana, vrlo simboličnog imena, pitala me najozbiljnije: "Kako je moguće da u XXI veku neko veruje u Boga?" Ali, to pitanje je onoliko logično kao da vi nekome objašnjavate- da li on veruje u to da ga je rodila majka? Jednostavno, reči tu ne pomažu.
 
Iako mi pričamo istim jezikom, a pričali smo na engleskom, pričamo iz pozicije ljudi koji stoje sa dve strane kanjona: i mi se dovikujemo, mi mašemo i radujemo se jedno drugom, ali naprosto između nas nema dodira. Dok mi verujući gledamo svet u koloru, neverujući ljudi, ubeđen sam, vide u crno beloj tehnici. I onda te čovek koji ne vidi boje pita- a kako je moguće da postoji i taj mirakul, odnosno i to čudo? A moguće je... Iz tih okolnosti se probudila iskra mog verovanja po ortodoksnim kanonima."
Herceg Novi - Povlašćeni pogled na povlašćenu geografiju najlepšeg zaliva na svetu...
 
 "Naša mila Boko, nevjesto Jadrana,
Pokrivena nebom kô od plave svile,
Ljepša si od tvoje primorkinje vile
I svjetlija si od njenog đerdana.

Nikada se tebe nagledao ne bi'!
No da mi je jedno: da postanem valom
Sinjega ti mora, pa pred tvojim žalom
Da vječito šumim i da pjevam tebi..."

Komentari

Case Analysis

Case Analysis | 07/08/2017, 09:51

This post is truly astonishing one! I was pleased to peruse this, all that much valuable.

ASP Homework Help

ASP Homework Help | 07/08/2017, 09:52

Hi buddy, your blog' s design is simple and clean and i like it. Your blog posts about Online writing Help are superb. Please keep them coming. Greets!

ASP.Net Experts

ASP.Net Experts | 07/08/2017, 11:43

Hi buddy, your blog' s design is simple and clean and i like it. Your blog posts about Online writing Help are superb. Please keep them coming. Greets!

//

bloons tower defense 5 | 13/08/2017, 20:26

bloons tower defense 5

//

super smash flash 2 | 13/08/2017, 20:27

|=>super smash flash 2

Re: Živac duhovnosti - Nikola Malović

houses for sale pensacola fl | 21/08/2017, 13:02

Herceg Novi is such a beautiful place. Actually, Montenegro is a wonderful country, there's a lot to see everywhere you go. I'll come back next year for sure!

Psychology Assignment Help Assistance

Psychology Assignment Help Assistance | 29/08/2017, 10:57

This is really great work. Thank you for sharing such a good and useful information here in the blog for students.

Help With Law Assignments

Help With Law Assignments | 29/08/2017, 10:58

Thanx for sharing such useful post keep it up

Re: Živac duhovnosti - Nikola Malović

essay writing service | 25/09/2017, 12:57

I am a professional writer and really happy to read more about the great writer Nikola Malovic. His life lesson taught so many good things in life.

https://civilengineeringaid.com/

https://civilengineeringaid.com/ | 27/09/2017, 11:39

I am certain this post has offered me some assistance with saving numerous hours of perusing other related presents just on find what I was searching for. Much obliged!

ColdFusion Assignment Help

ColdFusion Assignment Help | 27/09/2017, 11:41

It is a well-maintained site where people can learn about various topics. I am looking forward to read more blogs from here. Students finding it tough to write an assignment can try our online assignment help and can get their coursework written by assignment experts.

free games addiction solitaire

omejames | 04/10/2017, 09:27

Addiction solitaire is a series of solitaire games having different layouts of cards from two to king this one is also termed as patience game this game is played head to head to maintain the combination of cards and players

Hvala

app promotion | 22/11/2017, 13:29

Prvo želim da vam se zahvalim na zanimljivom blogu. Na jednom mestu ste pokrili toliko važnih tema i čini mi se da ste sveobuhvatno razvijena osoba. Drugo, hoću da vam kažem hvala, da su posvetili članak ovako divnom piscu. Njegova "Jedro nade" će ostati u sećanju zauvek.

A wonderful work of art

детский фотограф харьков | 08/12/2017, 16:28

A wonderful work of art, you have a great talent, I tell you as a person with a lot of experience

yts.ag

yts.ag | 12/12/2017, 07:49

yts.ag Android device is the best device to get the fun of the playing games and most of the gaming applications are developed for the Android device

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb