doctor

facebook: I ♥ doctor blog
twitter: @DoctorMisha

Živac duhovnosti - Nikola Malović

misha | 01 Maj, 2017 12:00

 Živac duhovnosti - Nikola Malović

Nikola Malović je nagrađivani srpski pisac iz Boke Kotorske (zahvaljujući kome "srpska književnost izlazi na more"), Novljanin, knjižar i urednik izdavačke kuće knjižare „So“ (koja baštini tradiciju čak 119 godina starog obalnog knjižarstva, od 1898.; tri godine pre Beograda!, prim.). U kolumni Nedeljnika “Svetionik” sam prepoznao i doživeo ovog egzotičnog Srbina-pomorca kao ličnu personifikaciju Boke (i voljenog Herceg Novog)!

 
Šjor Nikola Malović, još uvijek misli na srpskom - Programski format Svetionika jeste da bljeska s upravo bokokotorske nulte nadmorske, s jedine geografije na svijetu na kojoj naš narod i dalje živi uz more.
 
 
"Lutajući Bokelj", "Prugastoplave storije", "Jedro nade" su naslovi ovog autora do kojih sam uspeo doći u Srbiji. Za drugo "prugastoplavo knjižarstvo" se treba uputiti u "grad večnog zelenila, sunca i stepenica" (kako je Herceg Novi opisao Nobelovac Ivo Andrić) i u novsku knjižaru "So". Neobičan naziv Knjižare ,,So“ potiče otud' što je Herceg Novi osnovan 1382. upravo zbog trgovine solju, a „dobrom knjigom mi uvijek osolimo našu pamet“. Knjižara nije razmakla prostor na glavnom trgu, nekadašnjeg Trgu soli, da na njemu ne bi ostavila traga! Ovo obalno "mjesto od dobrog ukusa“ formatirano je na način da akcenat stavlja na pravu, ili lepu književnost, te na bokokotorske, morske i pomorske teme. Za razliku od velikih knjižara u kojima posluju radnici, u malim knjižarama žive posvećenici. Svaka knjiga koja je ušla u Knjižaru "So" odabrana je, izdvojena...
U knjižari So se govore "svi" jezici, u knjižari So vi možete pričati o istoriji, religiji, jezicima, o svim zalivskim biljkama, o svim zalivskim školjkama,... Knjižara So je postala jedan neformalni turistički centar i informativni centar!

"Mediteranac se ne rađa, Mediterancem se postaje"; potpisujem ove mudre misli književnika Predraga Matvejevića. Iako sam kontinentalac, u unutrašnjoj emigraciji duše sam Novljanin; i zato vapijem za novom "dozom soli" u vidu prugastoplave književnosti Nikole Malovića. Do te neke naredne posete "gradu od skalina" i knjižari So, slušam njegove javne nastupe zahvaljujući internetu i u ovom blog-postu ću pokušati da prepričam jednu zanimljivu priču koju sam od ovog pomorskog Srbina čuo o duhovnosti, kao- jedru nade:
 
"Ljudima je data kultura da bi se razvijali kao ličnosti. Pod kulturu potpada religija, filozofija i umetnost. Kod nas dominira kultura koja je proizašla iz Hrišćanstva. Zapadni svet koji veruje, negde sam pročitao, veruje ali nije ubeđen. Izgleda da je to duhovna dijagnoza. Da li ona važi i za nas? Rekao bih da sve više važi i za nas... Ali katolička i ortodoksna kultura se ipak razlikuju:
 
Katkada, kad mi u butigu uđe zapadnjak- pozdravim ga sa "hello". Oni se često začude i kažu- kako ste mogli da znate da smo mi stranci pa nam se obraćate sa hello a ne da kažete vaše- zdravo? A ja ne mogu da im kažem da se lepo vidi na njima da je neko kao živac iz zuba je izvukao njihovu esenciju; zovimo je katolička ili protestantska ili koja god. Oni liče na osobe iz kojih je izvučen živac. I naprosto ih je lako prepoznati...
 
Suviše smo postali materijalni... Leti razgovaram sa mnogim strancima koji dođu u knjižaru So. Jedna vrlo intelektualna žena iz Austrije a živi u Švedskoj- Kristijana, vrlo simboličnog imena, pitala me najozbiljnije: "Kako je moguće da u XXI veku neko veruje u Boga?" Ali, to pitanje je onoliko logično kao da vi nekome objašnjavate- da li on veruje u to da ga je rodila majka? Jednostavno, reči tu ne pomažu.
 
Iako mi pričamo istim jezikom, a pričali smo na engleskom, pričamo iz pozicije ljudi koji stoje sa dve strane kanjona: i mi se dovikujemo, mi mašemo i radujemo se jedno drugom, ali naprosto između nas nema dodira. Dok mi verujući gledamo svet u koloru, neverujući ljudi, ubeđen sam, vide u crno beloj tehnici. I onda te čovek koji ne vidi boje pita- a kako je moguće da postoji i taj mirakul, odnosno i to čudo? A moguće je... Iz tih okolnosti se probudila iskra mog verovanja po ortodoksnim kanonima."
Herceg Novi - Povlašćeni pogled na povlašćenu geografiju najlepšeg zaliva na svetu...
 
 "Naša mila Boko, nevjesto Jadrana,
Pokrivena nebom kô od plave svile,
Ljepša si od tvoje primorkinje vile
I svjetlija si od njenog đerdana.

Nikada se tebe nagledao ne bi'!
No da mi je jedno: da postanem valom
Sinjega ti mora, pa pred tvojim žalom
Da vječito šumim i da pjevam tebi..."

Komentari

Hvala

app promotion | 22/11/2017, 13:29

Prvo želim da vam se zahvalim na zanimljivom blogu. Na jednom mestu ste pokrili toliko važnih tema i čini mi se da ste sveobuhvatno razvijena osoba. Drugo, hoću da vam kažem hvala, da su posvetili članak ovako divnom piscu. Njegova "Jedro nade" će ostati u sećanju zauvek.

AbFluor™ 350 Conjugation Kit

https://www.abbkine.com/product/linkine-abfluor-350-labeling-kit-ktl0500/ | 19/03/2018, 13:37

It is fine, nonetheless evaluate the information and facts around this correct.

AbFluor 594 Conjugation Kit

AbFluor 594 Conjugation Kit | 19/03/2018, 16:52

Make the most of mainly premium substances - you will find him or her for:

AbFluor 680 Conjugation Kit

AbFluor 680 Conjugation Kit | 19/03/2018, 17:08

I invite you to the page where you can read with interesting information on similar topics.

cheapessaywriting

Cheapest essay writing service 2018 | 20/03/2018, 09:56

Such a nice topic thanks for sharing the nice information I like to visit there it looks like a good place for visiting and do my Essay writing work.

FAHEEM

garage door repair in Queens | 21/03/2018, 13:12

Profit primarily prime quality items -- you can understand them all within:

Re: Živac duhovnosti - Nikola Malović

192.168.1.1 | 26/03/2018, 16:04

Excellent blog with useful information, I'm very glad that I subscribed to you

big brother t shirt toddlers

big brother t shirt toddlers | 27/03/2018, 12:50

I encourage you to read this text it is fun described ...

Denver garage door repair

Denver garage door repair | 28/03/2018, 05:38

Cool you write, the information is very good and interesting, I'll give you a link to my site.

super mom shirt Amazon

super mom shirt Amazon | 28/03/2018, 05:58

Your blogs further more each else volume is so entertaining further serviceable It appoints me befall retreat encore. I will instantly grab your rss feed to stay informed of any updates.

http://gafot.com.pl

http://gafot.com.pl | 28/03/2018, 07:47

Acknowledges for penmanship such a worthy column, I stumbled beside your blog besides predict a handful advise. I want your tone of manuscript...

http://merete.pl

http://merete.pl | 28/03/2018, 08:24

It is quite beneficial, although think about the facts when it reaches this target.

http://miejscedlaturysty.pl

http://miejscedlaturysty.pl | 28/03/2018, 08:34

For many people this is the best solution here see how to do it.

Bulk SMS in Nigeria

Bulk SMS in Nigeria | 29/03/2018, 09:37

Get Cheapest Bulk SMS in Nigeria @ 76kobo per SMS unit & enjoy immediate delivery. We provide fastest,affordable & most reliable bulk SMS service in Nigeria. Bulk SMS in Nigeria I Bulk SMS Nigeria I SMS in Nigeria

Show Box

Show Box | 30/03/2018, 04:48

At this point you'll find out what is important, it all gives a url to the appealing page:

dodil

dodil | 30/03/2018, 05:58

I've proper selected to build a blog, which I hold been deficient to do for a during. Acknowledges for this inform, it's really serviceable!

FAHEEM

best gold investment companies | 01/04/2018, 15:46

This is important, though it's necessary to help you head over to it weblink:

Re: Živac duhovnosti - Nikola Malović

best explainer video companies | 02/04/2018, 08:36

enjoy immediate delivery. We provide fastest,affordable & most reliable bulk SMS service in Nigeria I have the best animation work here.

whatdaytoday.com

Mk | 17/04/2018, 15:43

This was among the best posts and episode from your team it let me learn many new things.

email

https://www.iiihost.com/business-email | 17/04/2018, 17:55

This is my first time i visit here. I found so many entertaining stuff in your blog, especially its discussion. From the tons of comments on your articles, I guess I am not the only one having all the leisure here! Keep up the good work. I have been meaning to write something like this on my website and you have given me an idea. email

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb