doctor

facebook: I ♥ doctor blog
twitter: @DoctorMisha

SLFS: Otvoreno pismo Aleksandru Vučiću !

misha | 05 Novembar, 2016 11:00

Gost autor: dr Rade Panić, predsednik SLFS

 Protest Sindikata lekara i farmaceuta Srbije (SLFS) u Beogradu ispred zgrade Vlade Republike Srbije 04.11.2016. godine:

SLFS: Otvoreno pismo Aleksandru Vučiću !

"...Gospodo, je l' ste to pokušali sa smenom 12 direktora da sa kašičicom vode ugasite požar koji gori 30 godina? Izađite gospodine ministre, izađite gospodine premijeru vlade de se pogledamo- ovde gori požar! Izađite da probate da ga ugasite!

Znate li koliko nas ima? 30.000 školovanih glava koje znaju da razmišljaju. I vas računamo. I vas ćemo da naučimo finom ponašanju. I vas ćemo da naučimo kako se to organizuje zdravstvena zaštita i kako jedan lekar ponosno izađe među svoj narod. To je onaj drugi deo Hipokratove zakletve- tamo piše kako se narod ophodi prema lekaru.

Da li treba da vas podsetim one čuvene jevrejske izreke: "Ko jedan život spasi, spasao je čitav svet!" A znate li vi koliko smo mi života spasili?! Sram vas bilo premijeru vlade!

 

Pitaju nas stalno koga smo zvali? Nikoga. Ne treba nam niko. Sindikat lekara i farmaceuta Srbije je dovoljan! Više nego dovoljan; ako toga niste svesni- uskoro ćete postati svesni. To vam obećavamo. Nas 100 i još 30.000 koji trenutno leče pacijente. Nismo izašli na štrajk, izašli smo u svoje slobodno vreme! Je l' znate to? Nismo dozvolili da jedan pacijent ne ostane ne pregledan zbog nas.

A vi? Šta vi radite? Šta ste preduzeli? Kojih 12 direktora ste smenili? Da vas podsetim- 2009. prof. Stanković kaže: "90% direktora u zemlji treba da se smeni." Sad je došlo novih 90%. Ne treba da se smene. Neki treba krivično da odgovaraju. Postoje zakoni...

Gospodine predsedniče vlade Aleksandre Vučiću, nemojte da nas terate da pokrećemo krivične prijave. Molimo vas to. Nemojte to da radite. Nadam se da ćete posle ovog skupa biti malo bolje obavešteni. Pa, ako neće da vas obaveste ministri, onda pitajte policiju. Ako neće ona, uzmite privatne detektive neka krenu po Srbiji. Je l' ste vi zaduženi za svu bezbednost u državi? Hajde zaposlite još izvršilaca ako nemate dovoljno. Da se provere tenderi. Da se vidi zašto se neke stvari plaćaju 30 puta skuplje? Zašto se uvoze ti špricevi koji nisu sterilni? Zašto imamo prastare aparate? Zašto nemamo delove da ih popravimo? Zašto se ne rade atesti? Zašto nema akt o proceni rizika na radnom mestu? Zašto nema pravilnika o bezbednosti na radnom mestu? Da li imate uslova da zdravstvene ustanove rade? Izađite da kažete pred kamerama da imate. Da vidim da li smete da slažete narod? Izađite...

Prijavili smo skup do 15 časova. Možemo da vas sačekamo kad krenete kući, nije problem. mi danas imamo slobodan dan. A vi budite sigurni da ćemo doći do vas. Ako ništa drugo, poslaćemo onih 60% birača i glasača. Svakog pojedinačno. Da vas pita da li smo u pravu ili nismo. A mi imamo iza nas zakone koje ste vi doneli.

Pitaju me- je l' se plašiš? Pa ne plašim se! Stoji Srbija iza mene. Stoji Srbija iza ovih lekara. Izađite premijeru da vidimo koga će da izaberu- vas ili nas? Izađite da se pogledamo u oči!

 

Uzbuna! Uzbuna! Uzbuna! Vidite, piše ovde- ne dozvolite da se državno zdravstvo ugasi! Znate zašto to piše? Zato što novi tekst zakona o zdravstvenoj zaštiti i zdravstvenom osiguranju predviđa cifru od 1.000 evra po svakom građaninu ove države- dodatnog osiguranja za zdravstvenu zaštitu. Pitaju nas je l' to mi odobravamo? Nama to odgovara, nama će da bude bolje. Imaćemo veće plate i imaćemo s čim da radimo. Ali pitam- koliko će građani to da izdrže? Znate, ja treba da platim za četiri člana porodice. Mislite li da imam 4.000 evra? Pa šta to država radi, je l' treba da i ja postenem korumpiran? E to neće moći gospodo. Sram da vas bude!

Neće moći gospodo. Branićemo do poslednje trunke snage ono što je naše. Jer- pričate o budžetu. Sram da vas bude! 95% para ide iz obaveznog zdravstvenog osiguranja; kakav budžet? Znate šta rade? Kad mi štedimo pare, oni te pare prebace da plate javna preduzeće, da plate dugove. Znate šta je javno preduzeće? To je ono preduzeće u kome preko veze zaposlena higijeničarka ima platu kao lekar specijalista. Kakva je to država? Sram vas bilo!

Izađite gospodine premijeru Aleksandre Vučiću, da sa nama prošetate do respiratornog centra. Da pružite ruku pacijentu obolelom od Hepatitisa C, Hepatitisa B i AIDS-a. Znate zašto da mu pružite ruku? Zato što je on čovek, zato što je pacijent, zato što je građanin koji je oboleo, zato što je pitanje kako funkcioniše zdravstveni sitem u Srbiji. A znate zašto još? Zato što nam kažu da nema para za sterilne rukavice. Pa ne štitimo mi naše zdravlje, nego štitimo sledećeg pacijenta. Jer ako se i mi zarazimo, mi ćemo preneti sledećem pacijentu. Pročitajte malo knjige i protokole. (...) Zašto mučite pacijente? Obezbedite dovoljan broj izvršilaca, lekova i aparate. Mi znamo da lečimo! Mi hoćemo da lečimo!

Izađite gospodine ministre Lončar da nam kažete šta vam je preneo vanredni spoljni nadzor koji ste slali? Da li su vam rekli broj službenog glasnika u kome je objavljeno šta je to minimum monitoringa? Znate li dragi građani šta je monitoring? To su aparati koji prate vitalne vrednosti. Koji nama govore da li ste vi dobro ili niste. Znate, nemamo osnovni monitoring da pratimo vaše zdravstveno stanje. Snalazimo se, radimo sa štapom i kanapom, rizikujemo da nas prozovu da mi nešto loše radimo- da ne bi zdravstveni sistem pao. A znate zašto? Zato što hoće nas da okrive za to. E, pa neće moći gospodine ministre. Mi smo tu i možemo da radimo. Ako treba, radićemo i 48 sati, da nam obezbedite uslove za rad! (...)

 

Zašto lažete narod da ste sve obezbedili? Zašto ste uvek na televiziji samo vi iz vlasti? Smete li da pozovete jednom nekoga ko ima drugo mišljenje? Hajde da se pogledamo u oči pred kamerama. Hajde da vidimo ko šta zna i ko šta radi? Dakle, da pitamo koji je to matematičar, ekonomista ili ko je već smislio- da pored 13.000 viška nemedicinskih radnika, pored tih 3.500 nemedicinskih radnika angažovanih na neodređeno vreme, neko se setio da otpusti ljude iz stomatološke službe. Zašto? Rekla Svetska banka. Pa je l' nemate gram mozga(?!) da objasnite gospodi da imate višak nemedicinskih radnika, a da svaki dan stomatolog danas izvadi jedan zub i naplati 800 dinara. Je l' vam to malo para? Je l' ne znate toliko ekonomiju...matematiku iz osnovne škole? Ko je to smislio da otpusti 700 zaposlenih u stomatologiji, a da ostavi 13.000 nemedicinskih radnika? Koliko su vam oni doneli novca u proteklih godinu i po dana? Nula dinara! Zašto ste otpustili stomatologe?

Da nastavimo dalje- nije tu kraj. Obezbeđeno 9,5 miliona evra za otpremnine tim radnicima. Nije potrošena ni trećina. Gde je preostalih 6,5 miliona? To su naše pare- nama dala Svetska banka. Zašto nam ne dajete, a znate li šta nam sve dugujete? (...) Nemojte više da nas vučete za nos? Sram vas bilo gospodo!

Kome pretite otkazima? Koga ucenjujete? (...) Kakav progon više sprovodite? Kakav je to lekar koji nema svoj integritet, koji ne sme da stane iza svoje reči? Ko to treba da leči narod? Je l' bogalji koji kleče? Neće biti! Ne dozvoljavamo! Uzbuna! Uzbuna, gospodo! Uzbuna!

 

SLFS je kupio mantile jer nam niste obezbedili! Otkad sam počeo da radim, nisam dobio novu uniformu, nisam klompe, nisam dobio slušalice. Je l' znate da mogu da se pojavim na poslu i da kažem da mi nisu obezbeđena sredstva za rad, nije mi obezbeđena zaštitna oprema tzv. HTZ. Da ne pričamo da li ima hirurških rukavica, rastvora za čišćenje rana, za čišćenje ruka, ima li zavojnog materijala... Da li znate, građani Srbije čujte, zato što nema rezervnog antibiotika u šok sobi- svaki sat koji prođe kod pacijenta u sepsi, 10% manje su šanse da preživi! Čujete li me ministre?! (...) Ima li nekoga u Vladi? Je l' ovo prazna zgrada iza nas? Je l' ne smatrate da smo dovoljno bitni da nas pozovete? Smete li da ne izađete? (...)

Znate šta radimo? Pričamo sa svakim građaninom, od taksiste pa sve do ekonomiste i pravnika. Svima pričamo šta radimo. Pozivamo se na zakon. Uskoro će ovde umesto nas biti građani- da vas pitaju šta to radite? Oni su vam dali glas, oni imaju pravo da vas pitaju! (...) Imate li nekog školovanog da izađe da pričamo? Je l' znate šta je dijalog? Je l' znate da morate zakone da date na javnu raspravu? Gde je javna rasprava o zakonima koji se tiču opšteg društvenog značaja?

Je l' znate da nam zakon o štrajku brani da štrajkujemo svi? A je l' znate da ćemo možda jedan dan svi da štrajkujemo? Da vidite kako izgleda kad nas nema na radnom mestu. Što, da nećete sve da nas otpustite? Pa kojom puškom pucate? Da vidim kako ćete da opravdate otkaz jednom jedinom lekaru, u državi gde već 3.000 lekara fali? Pročitajte zakone! (...) Sram vas bilo! 

Ako vi nećete da nam vratite dostojanstvo, vratićemo ga mi sami! (...) A da se razumemo- sve što se tiče zdravlja u ovoj državi po zakonu mora biti dostupno javnosti. Hoćemo da vidimo tendere, hoćemo da vidimo ko je zaposlen u ustanovama, hoćemo spiskove radnika, hoćemo da vidimo ko pravi greške, hoćemo dd vidimo ko troši narodne pare! To su narodne pare, vratite pare narodu!

SLFS traži da se pod hitno zaposli svaki lekar sa zavoda, 2.700 lekara! Sutra da budu zaposleni! I svima da se daju specijalizacije. Uzmite i najnepovoljniji kredit jer ste dužni da obezbedite narodu da se leči! Zaposlite odmah 2.700 lekara i na jednog lekara dve sestre! Svi smo tim! I pitaju stalno da li smo nekoga zvali? Nismo, tek ćemo da zovemo! Udruženje pacijenata, građane, druge sindikate, a onda redom. Dok se ne uzmete pameti i dok nam ne obezbedite da se lečimo kako treba! (...) Izađite gospodine ministre da zaštitite svoje poštene radnike, da nas čujete i da sa nama malo popričate. Hajde bar da se pitamo za dobro zdravlje. Hajde ako ne znate da pričate o zakonima, da nam kažete "dobar dan", to je osnovna kultura. Došli su ljudi iz cele Srbije!

 

Gospodine predsedniče vlade Aleksandre Vučiću, ministre zdravlja Zlatibore Lončaru- imate sreće! Kolege ipak smatraju da se povučemo za danas, smatraju da je dovoljno sat vremena za pametnog i kulturnog čoveka da izađe da nas podrži. Videćemo se uskoro, a pre toga očekujte pozive iz suda... Hvala Vam što ste došli da upozorimo vladu šta se dešava, da ne kažu da nismo rekli šta ćemo da radimo. A očekujte sigurno da ćemo nastaviti sa svojom borbom. Za Srbiju, za otadžbinu, i sav narod!!!"

Komentari

Bravo,kolega!

Roksanda | 07/11/2016, 15:59

Ovo treba objaviti u novinama,I na televiziji! Ovo treba sto vise obnarodovati,jer je tacno,od reci do reci!

Re: SLFS: Otvoreno pismo Aleksandru Vučiću !

misha | 07/11/2016, 16:45

@Roksanda: Samo ovaj post sa bloga je širom interneta podeljen više desetina puta, lajkovan više stotina puta i pročitan više hiljada puta (do ovog trenutka: 10.087 puta!). Plus je prenet i na sajtu Sindikatlfs.rs...

Veći ozbiljniji mediji su ignorisali čitav događaj ispred zgrade Vlade. Ipak, najzanimljiviji primer očigledne cenzure je mučeni Tanjug koji je objavio pa obrisao vest!!! Tanjug je nedavno obeležio prvu godinu "NEpostojanja", tako da je ova nevidljivost njihovih vesti skroz razumljiva...da se malo našalimo :) Pozdrav.

Doco, BRE!

Zoran | 11/11/2016, 12:18

Crkoh ti od smeha doco! kako si ti to lepo srocio, pa nakitio i poslao. Kome? Izvini doco ti izgleda ne gledas bre nijednu televiziju? Da gledas, znao bi unapred, pre nego pocnes da pises, da i tebe onaj kome pises smatra budalom i olosem, samoupravljackim ostatkom, neradnikom itd. Hoces da on razume to sto ti pises? Nisi samo smesan doco, ti si i naivan. Za bolest od koje boluje taj kome pises ti si neuk a i lek ne postoji, bar ne u medicini.

Re: SLFS: Otvoreno pismo Aleksandru Vučiću !

misha | 11/11/2016, 12:31

@Zoran: Ovo je samo deo govora predsednika SLFS dr Radeta Panića izrečenog na protestu ispred zgrade Vlade Republike Srbije u Beogradu 04.11.2016. godine. Slažem se inače sa ostalim napisanim, ali čisto da razjasnimo- ovo "pismo" je doktor vikao na megafon pod AV prozorom, a ne pisao ;)

Doco, BRE!

Zoran | 11/11/2016, 15:00

Joj doco, moram jos jednom. Sve gore od goreg. Pa ti si to govorio pod prozorom u Nemanjinoj??? Jadna ti majka !Sta si ti govorio i sta bih ja cuo i video je jedno a sta je video "svevisnji, svemoguci, prvi, ja uradio, ja otvorio, ja napravio" i jos ko zna koliko ja pa ja?
Pa evo doco da ti ja, tako nepismenom i neukom objasnim. Nisam prisluskivao ali ako pogresim nek me obese a moralo je da izgleda ovako:
"Nebojsa odmah da si mi slikao nekakvu bagru i olos, neradnike medju kojima je mozda neki terorista. Skupili mi se ovde pod prozorom i arlaucu a posebno da se obrasti paznja na onog sa megafonom. Odmah da se to preda na obradu, mobilni telefoni, kompjuteri, drustvene mreze, sve. Deca roditelji, stricevi, ujne, sve da se preceslja. Zlatibor da mi ovoga sa megafonom na tenane izgazi ko vasku. i tako dalje...
Odmah da krenu u akciju onaj sto izmislja drzavne udare u novinama i onaj sto mu sin gazi decu po ulici." I tako to sto bi rekao Radasin....
Znaci doco ne da si postao faca, ti si BRE postao meta !! Ako ti ostalo od bombardovanja onih kartoncica "TARGET" okaci odmah da se ne muce ljudi...

Re: SLFS: Otvoreno pismo Aleksandru Vučiću !

krasiva | 27/11/2016, 18:28

Pokušavam,da pođem od sebe, i postavim sebi pitanje šta sam ja uradio da popravim stanje i ne dozvolim da nastane požar. Ja sam medicinski radnik, i veruj mi, niko nije kriv, sem nas samih, zapamti ove reči. Pozdrav!

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb