doctor

facebook: I ♥ doctor blog
twitter: @DoctorMisha

Peti oktobar - dve decenije kasnije

misha | 05 Oktobar, 2020 17:10

Peti oktobar - dve decenije kasnije

Govorilo se da su "slobodni demokratski izbori" jedina tekovina petooktobarske smene Miloševićevog režima. Danas, dve decenije kasnije, nema ni te tekovine. Opet smo neslobodno društvo koje živi u "izbornoj autokratiji" zahvaljujući upravo onima koje je narod tog 5. oktobra 2000. oterao, a koji su se već 2012. vratili na vlast.

5. oktobra se nije dogodio ulični puč, već narodna odbrana pokradenih izbornih rezultata za predsednika SRJ.

Ne smemo zaboraviti pojedine pljačkaške privatizacije i likvidaciju (uglavnom propalih) preduzeća koje su usledile nakon tih demokratskih promena. Ali, moramo biti fer i reći da je pre tog Petog oktobra- Srbija (tada SRJ) bila izolovana zemlja pod sankcijama bez međunarodnog priznanja! Opustošena i opterećena ratovima, hiperinflacijom, sankcijama, izbeglicama, državnom pljačkom svake vrste, obavijena mafijaškom omčom oko vrata u medijskom mraku.

Svi nasleđeni problemi devedesetih, od Haga do Kosova, su uticali na nejedinstvo i na dodatne podele veoma heterogenog DOS-a. Produžena crno-crvena ruka onih koji su pre Petog oktobra ubijali političke protivnike i slobodne novinare je 12. marta 2003. atentatom na prvog demokratski izabranog premijera dr Zorana Đinđića ugasila svetlo a time i svaku nadu o slobodnoj, normalnoj, demokratski uređenoj, evropskoj, drugačijoj Srbiji.

Peti oktobar je najvažniji datum u našoj modernoj istoriji- to je simbol otpora građana jednom zločinačkom režimu i najveći simbol osvajanja slobode. Večna slava i hvala.

Komentari

Re: Peti oktobar - dve decenije kasnije

misha | 08/10/2020, 02:19

@dmc: Upravo tako, čekamo neki sledeći 5.i još važnije- 6.oktobar! Nisam optimističan; ipak crnogorski 30.8.2020. mi daje kakvu takvu nadu da je moguće:

"Bez muke se pjesna ne ispoja,
bez muke se sablja ne sakova!

U dobru je lako dobar biti,
na muci se poznaju junaci!

Neka bude borba neprestana,
neka bude što biti ne može.",

Petar II Petrović Njegoš

komunizam je koren problema

Nenad | 08/10/2020, 07:17

Kad nestane sa scene i poslednji titov pionir, mozemo poceti da se nadamo pocetku procesa koji ce nas pokrenuti na bolje. do tada nista. pritajeni komunizam i dalje razjeda ovo drustvo, samo je pitanje ko ne zeli da vidi. peti oktobar se desava jednom u sto godina. mi smo nas potrosili, nadajmo se da ce nasa deca pametnije iskoristiti svoj politicki momenat. demokratiju nemamo, uzmite nesto sa rostilja.

Re: Peti oktobar - dve decenije kasnije

misha | 09/10/2020, 02:40

@Nenad: Deset u pola s lukom... Pozdrav.

5 oktobar

krasiva | 07/12/2020, 20:02

Doktore, pa tebe zasipaju komentarima sa svih strana, jedino sto ih niko ništa ne razume :-)
Treba gledati stvari sa racionalne strane, a opet, slušajući malo pametnije ljude od sebe čuh da stvari, postojanje i ljude ne treba gledati onakve kakvi su, već kakvi treba da budu. Neracionalno u ovom tekstu doktore je nedostatak dubine. Zašto loše stvari tih promena svesti samo na kriminalnu privatizaciju, a ne reći da je uveden neoliberalni koncept, i da ne navodim dalje, da smo kolonizovani i da se odavde, kao i iz većeg dela nepogonske Evrope isisava novac, siromaši i zadužuje, da su postavljane do dana današnjeg marionetske vlade, od prve (koju ti nazivaš demokratskom), do poslednje (koja je po tebi nedemokratska), i da ne želiš da vidiš da je sve to proces, koji ne zavisi od nas, koji se usmerava spolja, i koji dovodi u krajnjem do potpunog gubitka identiteta jednog naroda, nacije i države. Pljačka, hiperinflacija, ratovi? Sada pljačku vrše oni koji su do ratova doveli, a brane hiperinflaciju i time svoje režime u kolonizovanim zemljama zaduživanjem istih novcem koji uzgred nemaju, ironija živa :-) Pa da uporedimo, zašto te strane sile koje dovedoše demokrate na vlast, sada dovode i održavaju ove nedemokrate :-) Odgovor je prost. Zato što uredno vraćaju kamate, a da pri tom do glavnice neće nikada stići. Pokušaj da poslušaš govor, znam da ti je možda teško, i da si mislio da nikada nećeš moći, ali probaj, Slobodan Milošević, 2.oktobar 2000 godine, Sava Centar, i pokušaj hladne glave da ga postaviš u ovo vreme.
5.oktobar je bio puč, zato što je svaka intervencija bezbednosnih snaga protiv sistema vlasti svoje države po definiciji puč, narod se skupio u ogromnom broju, želeo promene, i one su trebale da se dese, ali ne unapred režirane. Nije Zoran Đinđić poveo ljude u promenu vlasti, nije on sakupljao ljude iz Kraljeva, Čačka, Leskovca, Užica, Kruševca, Novog Sada.. Zoran Đinđić je bio samo lukav i inteligentan čovek, iskoristivšii popularnost drugih da dođe do svog plena, ponavljam PLENA. Dokaz za plen, leži u ispovesti Milene Arežine, bivše predsednice Privrednog suda, o događajima neposredno nakon 5-og oktobra.
Zoran Đinđić nije imao viziju, jer nije postavio platformu nacionalnog razvoja, pre svega, njegov ekonomski program je bio katastrofalan, nije mogao biti motor razvoja, a da se razumemo, nemaš šta da tražiš ni na čelu domaćinstva i mesne zajednice ako ne znaš da PRAVIŠ PARE.

Re: Peti oktobar - dve decenije kasnije

misha | 17/03/2021, 03:56

misha

@krasiva: Wow, koliko komentara! Imao sam ruski spam napad! Slučajnost? Ne bih rekao;) Šalim se; obrisao sam oko 1500 tih neželjenih komentara sa čitavog bloga...greškom i prvi u ovom postu; pa se dmc ovom prilikom izvinjavam zbog toga:) Mada nije baš pametno "zameriti se" baš DMC, novom-starom vlasnikom blog.rs;)

E sad, poslušao sam još ranije taj Miloševićev govor. Vizionarski je kao i onaj Gadafijev o tome šta čeka Libiju nakon "demokratskih promena"... Dosta stvari mi je postalo jasnije nakon svih ovih godina, a najjasnije mi je to da smo potpuno nemoćni da bilo šta promenimo i da na bilo šta utičemo. ("Kad su izbori dobro organizovani narod na njih i ne mora da izlazi.") Toliko o demokratiji.
Niko nas (obične ljude u bilo kojoj državi sveta) baš ništa i ne pita. Orvelova vizionarska rečenica to najbolje potvrđuje: "„Ako hoćeš sliku o budućnosti, zamisli čizmu kako gazi ljudsko lice – zauvek."

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb