doctor

facebook: I ♥ doctor blog
twitter: @DoctorMisha

Peti oktobar - dve decenije kasnije

misha | 05 Oktobar, 2020 17:10

Peti oktobar - dve decenije kasnije

Govorilo se da su "slobodni demokratski izbori" jedina tekovina petooktobarske smene Miloševićevog režima. Danas, dve decenije kasnije, nema ni te tekovine. Opet smo neslobodno društvo koje živi u "izbornoj autokratiji" zahvaljujući upravo onima koje je narod tog 5. oktobra 2000. oterao, a koji su se već 2012. vratili na vlast.

5. oktobra se nije dogodio ulični puč, već narodna odbrana pokradenih izbornih rezultata za predsednika SRJ.

Ne smemo zaboraviti pojedine pljačkaške privatizacije i likvidaciju (uglavnom propalih) preduzeća koje su usledile nakon tih demokratskih promena. Ali, moramo biti fer i reći da je pre tog Petog oktobra- Srbija (tada SRJ) bila izolovana zemlja pod sankcijama bez međunarodnog priznanja! Opustošena i opterećena ratovima, hiperinflacijom, sankcijama, izbeglicama, državnom pljačkom svake vrste, obavijena mafijaškom omčom oko vrata u medijskom mraku.

Svi nasleđeni problemi devedesetih, od Haga do Kosova, su uticali na nejedinstvo i na dodatne podele veoma heterogenog DOS-a. Produžena crno-crvena ruka onih koji su pre Petog oktobra ubijali političke protivnike i slobodne novinare je 12. marta 2003. atentatom na prvog demokratski izabranog premijera dr Zorana Đinđića ugasila svetlo a time i svaku nadu o slobodnoj, normalnoj, demokratski uređenoj, evropskoj, drugačijoj Srbiji.

Peti oktobar je najvažniji datum u našoj modernoj istoriji- to je simbol otpora građana jednom zločinačkom režimu i najveći simbol osvajanja slobode. Večna slava i hvala.

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb