doctor

facebook: I ♥ doctor blog
twitter: @DoctorMisha

Žuta kuća krvave boje

misha | 17 Februar, 2011 00:03

Žuta kuća krvave boje

Evropa je stvorila propalu državu Kosovo koju vode gangsteri i kriminalci”, rekao je Majk Henkok, poslanik britanskih Liberalnih demokrata, u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope kada je krajem januara 2011. godine usvojena Rezolucija kojom se zahteva međunarodna istraga o trgovini organima na Kosovu. Ovim dokumentom je konačno počeo da se razbija mit o dobrim Albancima i zlim Srbima..

 
"Žuta kuća" u Albaniji - krvavi temelji kosovske državnosti 
 

Pre tačno dve godine (na prvu godišnjicu tzv. "kosovske državnosti") sam u svom postu "Kosovo u dvouglu" prikazao dva ugla gledanja na 17. februar 2008.- po jednima je Kosovo tog dana postalo Republika, a po drugima se ništa značajno nije dogodilo i KiM je ostala pokrajina Srbije, pod međunarodnom upravom. Ni danas, 17. februara 2011. godine, se u biti ništa značajno nije promenilo- svet je ostao duboko podeljen po ovom pitanju!

Prošle godine (kada je Kosovo slavilo svoj drugi “rođendan") sam u postu “Kosovska (NE)pravda” govorio o svetskoj nepravdi, neprincipijalnosti i dvostukim aršinima.. Tako smo mogli da vidimo da se zemlje koje priznaju nezavisnost Kosovo od Srbije, istovremeno pozivaju na potrebu za poštovanjem osnovnog principa iz Povelje UN: nepovredivost teritorijalnog integriteta i suvereniteta- u slučaju Gruzije, Bosne i Hercegovine, pa i samog Kosova!? Što bi rekao Kalimero: "To je nepravda!"

Iskreno, sve to mi je bilo čudno do jula 2010. godine kada je Međunarodni sud pravde izrekao savetodavno mišljenje o kosovskoj deklaraciji umesto o samoj nezavisnosti ("MSP ne treba da se bavi pitanjem posledica, posebno ne time da li je Kosovo postiglo državnost. Princip teritorijalnog integriteta ograničen na odnose među državama. Rasprava o pravu na samopredeljenje ili "nužnu secesiju" od postojeće države nisu u domenu rasprave pred Međunarodnim sudom pravde, jer izlaze izvan okvira pitanja koje je postavila Generalna skupština UN. Međunarodni sud pravde je utvrdio da jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova nije povredila međunarodno pravo, zato što to pravo ne sadrži zabranu takvih deklaracija.")- tada sam shvatio da u današnjem svetu vlada zakon jačeg, a ne pravda! Slučaj Wikileaks (objavljivanje poverljivih depeša američkih diplomata) mi je i te kako otvorio oči! Ipak, ni posle ovakvog nekonstruktivnog, zbunjujućeg mišljenja MSP-a  nije usledio talas novih priznanja, pa je u UN u septembru 2010. godine usvojena izbalansirana Rezolucija o Kosovu koju je podnelo “28 evropskih država” (EU i Srbija) a koja najrealnije prikazuje trenutno stanje na terenu- nije došlo do međunarodnog priznanja nezavisnosti Kosova, a Beograd i Priština su pozvani na dijalog o svim otvorenim/životnim pitanjima.

 

 Dijalog Beograda i Prištine u 2011. godini
 
Danas, na treću godišnjicu kosovskog samoproglašenja nezavisnosti, ne može se primetiti praznično i euforično raspoloženje u ovom delu Balkana kakvo je vladalo te 2008. godine, jer- samo 10 novih država je u proteklih godinu dana priznalo Republiku Kosovo (od kojih 6 nakon mišljenja MSP-a), u regionu zapadnog Balkana vize za Šengenski prostor trebaju jedino građanima Kosova, sever Kosova je i dalje van kontrole zvanične Prištine, a bivše vođe terorističke organizacije OVK i sadašnji čelnici Kosova, uključujući i "najkrupniju ribu" kosovskog podzemlja Hašima Tačija, su optuženi za umešanost u ratne zločine prema civilnom stanovništvu, trgovinu ljudskim organima i likvidacije Srba i Srbiji lojalnih Albanaca, za prostituciju, trgovinu oružjem, drogom, naftom...

 "Plač iz grobova" - na Kosovu nestalo hiljade Srba

Krajem januara 2011. usvojeni izveštaj specijalnog izvestioca Saveta Evrope Dika Martija o trgovini ljudskim organima na Kosovu i Metohiji poljuljao je mnoge evropske i svetske demokratije ušuškane u miru zaborava i pranja ruku od događaja u kojima su na neki način učestvovale ili, najmanje, o njima bile obaveštene. U tom izveštaju najzvučnije je odjeknulo ima kosovskog premijera u ostavci Hašima Tačija, koji je označen kao organizator gnusnog zločina!

 

"Bela kuća" znala za "žutu kuću" - Milosrdni anđeo na strani Nemilosrdnog đavola
 

Dik Marti je šokirao i uznemirio svet direktnim iznošenjem podataka o mučenju i ubistvima Srba i nealbanaca, čiji su organi brutalno vađeni i prodavani na zapadnom tržištu. On svojim izveštajem tvrdi da su pripadnici OVK Hašima Tačija zarobljene Srbe ubijali u logorima na severu Albanije i njihove organe prodavali pacijentima u zapadnoj Evropi, Izraelu i Turskoj, kao i da su se bavili i krijumčarenjem oružja i narkotika. Takođe je izjavio da je začuđen zbog uznemirenja koje je izazvao njegov izveštaj, jer su gotovo svi elementi već bili poznati ("Njujork tajms" i britanski "Gardijan" su izveštavali na tu temu, uz pozivanje na izveštaj FBI iz 1999.; šest godina kasnije i nemački nedeljnik "Špigl" takođe je izvestio o trgovini ljudskim organima; dok je u martu 2008. godine o tome govorila i  bivša tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte u svojoj knjizi “Lov – ja i ratni zločinci”!). Marti je ujedno poručio da je pravi skandal što su zatvarane oči pred kriminalnim delovanjima pojedinih krugova, koji su u Prištini dovedeni na vlast!

 

Bivši šef UNMIK-a i doskorašnji ministar spoljnih poslova Francuske Bernar Kušner je svojim navodno ironičnim a ustvari "bolesno-ludim" osmehom samo još više skrenuo pažnju na ovaj gnusan zločin!
 
U februaru 2010. godine sam osetio veliku mučninu i stid zbog tog neprirodnog osmeha i događaja koji sam video na Vestima: nakon razgovora sa Radom Trajković, direktorkom Doma zdravlja u Gračanici, Budimir Ničić, novinar „Glasa Amerike”, Kušnera je upitao kako komentariše tvrdnje porodica otetih kosovskih Srba da je i on učestvovao u trgovini organima njihovih rođaka. Kušner se najpre nasmejao na to pitanje, a potom upitao novinara: „Da li ste bolesni... Nemojte da verujete u sve što se kaže. Šta to znači, da smo Rada i ja uzimali leševe da krademo organe”, rekao je tadašnji šef francuske diplomatije. Na pitanje novinara kakav je njegov stav o slučaju „žuta kuća” gde su, po tvrdnjama svedoka, na severu Albanije otetim Srbima uzimani organi, Kušner je odgovorio kontrapitanjem: „Šta je to žuta kuća? Morate ići da se kontrolišete. Oni koji to kažu su idioti i ubice”! O Bernardu Kušneru, prvom vođi misije UNMIK-a na Kosovu, koja je smehom odgovorio na novinarsko pitanje o trgovini ljudskim organima, Dik Marti kaže: "Čovek koji se smeje tako stravičnoj temi dosta govori o sebi." Ja dodajem: Ko se zadnji smeje, najslađe se smeje !!!
 
"Izveštaj pod nazivom "Nehumano postupanje sa ljudima i nezakonita tajna trgovina ljudskim organima na Kosovu" je "upiranje prstom" i sada su, nakon njegovog usvajanja u  Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope, na potezu pravosudni organi i političke vlasti! Da bi pravosuđe bilo zaista nezavisno i objektivno, neophodbno je da se izmesti sa tog malog prostora nabijenog emocijama. Potrebno je da se formira jedna ad hok pravosudna institucija, koja bi se bavila isključivo istragom trgovine organima i bila izmeštena izvan Kosova. Potrebno je takođe  da ta institucija bude u stanju da zaštiti svedoke i njihove porodice - ne samo za vreme procesa nego i posle njega", rekao je Marti. Izvestilac Marti je posebno ukazao na stradanje svedoka u postupku protiv Ramuša Haradinaja. Poznato je da je od 2003. do 2007. godine život izgubilo čak devet svedoka protiv Haradinaja. Jednog svedoka je udario džip, drugi je ubijen nožem, dvojica su pod nerazjašnjenim okolnostima stradala u saobraćajnoj nesreći, na petoro je izvršen atentat vatrenim oružjem. Od onih koji su nesumnjivo ubijeni, trojica su bila u programu zaštite svedoka pred Haškim tribunalom.
Da li je slučajnost to što su u Hagu uništeni neki dokazi sa severa Albanije o trgovini organima? "Ne optužujem Haški tribunal za zaveru, ali da misli da je taj sud počinio grešku uništivši dokaze iz istrage vođene 2004. godine, u mestu Ripe u blizini Burela u Albaniji. To svakako nije normalan postupak ni u jednom tribunalu u svetu. Kada prikupljate dokaze i mislite da nemate neophodan dokaz ili nemate odgovarajuću nadležnost da nastavite istragu, dokaz se nikada ne uništava, pogotovo kada nije došlo do njihovog zastarevanja. Dokazi se čuvaju, jer se u danom trenutku kasnije mogu pojaviti novi koji će dati drugačiji značaj starim." Lično, posle onakvog savetodavnog mišljenja MSP-a, čisto sumnjam da je ovo slučajna greška...?! On je takođe "veoma šokiran činjenicom" da se, kako je naglasio, bivši funkcioneri UNMIK-a sada nalaze na funkcijama koje plaćaju albanski lideri na Kosovu , iako to samo po sebi nije protivzakonito. "Danas je bivši čovek broj dva UNMIK-a na platnom spisku gospodina Haradinaja, a jedan savetnik gospodina Tačija takođe je bio u misiji UN. Mislim da to ukazuje na postojanja krajnje promiskuitetne klime na Kosovu", upozorio je Marti! 
 
"Ja sam jedan od čuvara vrednosti i načela izraženih u Evropskoj povelji o ljudskim pravima, moj izveštaj o trgovini ljudskim organima na Kosovu nije izveštaj protiv građana Kosova niti albanskog naroda, niti izveštaj koji naginje na srpsku stranu, već izveštaj o ljudskim pravima. On nije pisan protiv Kosova, već za Kosovo, i pre svega za one kosovske Albance koji konačno žele da žive u pravnoj državi.", zaključio je jedan od mnogih govora ovaj hrabri Švajcarac.
 
Krvave kosovske zubi - "zašto smo rukama prekrili oči, uši i usta i skoro deceniju nismo čuli ni videli ništa?!"
 
Broj država koje priznaju tu "patološku tvorevinu" na teritoriji Srbije do današnjeg dana iznosi 75, što je 39% od ukupnog broja svetski priznatih zemalja. Svazilend, Vanuatu, Džibuti, Somalija, Honduras, Kiribati, Tuvalu, Katar, Gvineja Bisau i Oman su države koje su u prethodnoj godini podlegle pritisku Sjedinjenih Američkih Država i priznale nezavisnost Kosova! Međutim, nakon izveštaja Dika Martija o trgovini organima otetih Srba sa Kosova pokrenuta je inicijative u nekim državama za povlačenje priznanja nezavisnosti KiM:
Lider crnogorske opozicione Nove srpske demokratije najavio je inicijativu za opoziv odluke o priznavanju kosovske nezavisnosti. Slobodarska partija Austrije, najuticajnija austrijska opoziciona stranka, zatražila je polovinom decembra 2010. godine da Beč hitno povuče odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova. Njen lider Hajnc-Kristijan Štrahe zatražio je i da Tači hitno bude izručen Haškom sudu. Nedavno je protest Prištini zbog trgovine organima kidnapovanih Srba i kosmetskih Albanaca stigao i iz švajcarskog ministarstva spoljnih poslova. Zbog izveštaja, koji je u međuvremenu u Savetu Evrope usvojen u formi rezolucije, u spoljnopolitičkoj komisiji parlamenta u Bernu vodi se rasprava o tome da li je Švajcarska prenaglila priznajući nezavisnost Kosova među prvim državama sveta? "U slučaju da se optužbe evropskog poslanika Dika Martija ispostave kao tačne, ne preostaje nam ništa drugo nego da povučemo priznanje nezavisnosti Kosova.", rekao je poslanik švajcarske narodne stranke SVP Kristof Mergeli. Čak su se i među Britancima, čvrstim zagovornicima kosovske nezavisnosti, pojavili glasovi razuma o čemu najbolje svedoči rečenica sa početka ovog posta! O povlačenju priznanja Kosova se pre dve godine govorilo i u češkom parlamentu. Vlada Mireka Topolaneka, kojoj je izglasano nepoverenje, priznala je nezavisnost Kosova, uprkos protivljenju većine stranaka i predsednika Vaclava Klausa, koji je javno rekao da se stidi odluke vlade. Prva zemlja koja je priznala Kosovo bila je Kostarika, ali je ministar spoljnih poslova te zemlje najavio moguće povlačenje te odluke?!
 
 Stravični zločini Oslobodilačke vojske Kosova izlaze na videlo! I 1999. godine slučaj Račak, koji je bio povod za NATO bombardovanje SRJ, je bio iskonstruisan..
 
 
Ipak, u predstojećim pregovorima Beograda i Prištine moramo razmišljati surovo realistično, bez emocija, ukoliko želimo trajno rešenje ovog našeg gorućeg problema! Pre svega treba obezbediti miran i normalan život ljudima koji dole žive, obezbediti eksteritorijalnost i zaštitu srpskih manastira koji se nalaze južno od Ibra, a onda (u saradnji sa svetskim velesilama) sprovesti nešto nalik hirurškom zahvatu- i amputirati abnormalni deo teritorije! Problem koji Republika Srbija ima sa Kosovom i Metohijom, tzv. Republika Kosovo ima sa severom Kosova. Zato je najlogičnije kompromisno rešenje u nekoj vrsti teritorijalne podele KiM!
 
Kompromisno rešenje kosovskog pitanja - Srbija bez AP KiM, ali sa severom Kosova u svom sastavu !?!

Komentari

Re: Žuta kuća krvave boje

Milica | 17/02/2011, 01:36

“Evropa je stvorila propalu državu Kosovo koju vode gangsteri i kriminalci”... Izvini, a ko vodi Srbiju? Da je ne vode takvi, ne bi se desavalo sta se desava i sta se desavalo.

Re: Žuta kuća krvave boje

misha | 17/02/2011, 01:50

misha

@Milica: Pitanje za Majka Henkoka?! Ovo je njegov citat.

Re: Žuta kuća krvave boje

Milica | 17/02/2011, 02:25

Bilo je retoricko pitanje ;)

Re: Žuta kuća krvave boje

Mićoni | 17/02/2011, 12:12

Šta reći sem: Kosovo je Srbija! :D
Inače, dobre karikature, a ja navikao samo na Somborca.

Zuta kuca

@aca :-) | 17/02/2011, 14:26

Slozio bih se sa Henkokom, i vi cete verovatno.. Ali se sa Tacijem mora pregovarati..jer i to je naredba te iste Evrope.. Zar smo zaboravili da ,,Evropa nema alternativu,,!! Sramno je da nas posle svega potsecaju Svajcarci sta se desilo, kao da to mi nismo znali!? Sramno je sto gazimo sebe svakog dana sve vise, i ne znamo kada ce to prestati.. Zasto je povucena tuzba protiv NATO? Molitvene dorucke nam priredjuju oni koji su nas temeljno unistavali 20 godina, pod izgovorom vec ne znam kojim, kao da je Milosevic bio pripadnik devetog kruga, a u stvari smo glupi, bas glupi, najgluplji da skapiramo da smo figure u partiji saha onih koji sada nama upravljaju. Za koga se ti isti mole, i mi zajedno sa njima..Sramota me je nas samih.. Mozda za pojedine Evropa nema alternativu, za mene ce uvek imati, ako nista bar u onih 61%. Jer nasa politika ima svoje ime..,,od danas do sutra,, i bez casti..

Re: Žuta kuća krvave boje

misha | 17/02/2011, 17:28

misha

@Mićoni: Ja volim strip Marka Somborca (Mirko je postao opasan XD), a za karikature- tu je Corax ;D Pozz:)

Sanjaru...

XY | 17/02/2011, 18:37

Ej pesnice, a da pocnes sa srpskim zlocinima? Imas puno materijala da pises nesto, plus sto bi bilo istinito.

Re: Žuta kuća krvave boje

misha | 17/02/2011, 20:31

misha

@aca :-)
Srbija u EU nema alternativu, možda ovako konkretnije rečeno bolje zvuči :D

P.s.Evo jednog zanimljivog teksta koji sam našao a koji nisam ugradio u ovaj post:

Francuski list "Figaro" je u svom tekstu pod nazivom "Pozadina prevare 'uzornog' Kosova":
Skandalozna je nezainteresovanost međunarodne zajednice za strahote koje su kosovski Albanci počinili nad manjinama na Kosovu. Svet je krajem 1990-ih godina saosećao s kosovskim Albancima, Beograd optuživao za etničko čišćenje i objavio rat Srbiji, a mnoge zapadne zemlje su 2008. godine podržale jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova. Međutim, čemu od tada prisustvujemo? Nizanju strahota koje, izgleda, ne uzbuđuju mnogo one koji su tako dobro umeli da optužuju Srbe! Prelazim preko uništavanja i skrnavljenja mnogobrojnih pravoslavnih crkava na Kosovu, kolevci hrišćanske Srbije. Prelazim i preko etničkog čišćenja nad manjinama... koje nikada nije uzbudjivalo one koji su obećavali mešovito društvo. Prelazim i preko mafijaške ekonomije uspostavljene u ovom bivšem protektoratu NATO. Kada je izvestilac Saveta Evrope Dik Marti u izveštaju optužio Oslobodilačku vojsku Kosova i premijera Hašima Tačija za organizovanje mreže trgovine ljudskim organima, a Parlamentarna skupština SE usvojila taj izveštaj, ostali smo zabezeknuti. Ta trgovina se odvijala u vreme kada je na čelu UNMIK-a bio doskorašnji šef francuske diplomatije Bernar Kušner.  Ovo je skandal ogromnih razmera. No, gde je ogorčenost među našima?, upitao je na kraju autor Ivan Riufil.

Re: Žuta kuća krvave boje

misha | 17/02/2011, 20:38

misha

@XY: A ovo nije istinito?! P.s.O lošim Srbima iz novije srpske istorije sam pisao sredinom 2008. godine u tekstu ironičnog naslova "Biti IN u Srbiji" ( http://misha.blog.rs/blog/misha/generalna/2008/09/22/biti-in-u-srbiji ) Pogledaj, i shvatićeš da nisam pristrastan, već gotovo uvek na strani pravde:)

a sta cemo sa ostalim zllocinima???

pravda | 12/04/2011, 16:31

Poruka za autora ovog clanka-Ako neko zeli da se bori protiv nacionalizma a da bude objektivan nek prvo podje od onoga u redovima sospstvenog naroda-Josip Broz Tito.

Re: Žuta kuća krvave boje

misha | 12/04/2011, 17:41

misha

@pravda: Ooo još jedan Albanac na mom blogu:D (duplo LL u naslovu komentara te je razotkrilo xD)
Nisam ja rekao da nije bilo zločina nad Albancima, ali nisu Albanci toliko nevini i naivni kolikim su se predstavljali u svetu sve ove decenije.. Pa je upravo zato tu ovaj članak koji će govoriti SAMO o tzv.vekovnim "žrtvama" srpskog terora! Kad se vidi kakve su te tzv."žrtve", to drastično menja sliku i o "lošim momcima" (Srbima) i konačno- možda MENJA ULOGE ova dva naroda u sukobu na Kosovu! Ili ih bar izjednačava, ako budemo maksimalno tolerantni i vodimo se time da u ratu nema nevinih, ni na jednoj strani! Pozdrav.

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb