doctor

facebook: I ♥ doctor blog
twitter: @DoctorMisha

Pola decenije od obnove srpske državnosti!

misha | 22 Maj, 2011 09:01

Pola decenije od obnove srpske državnosti !
  
21. 05. 2006. oko 22h sam rafalima petardi komšijama na trenutak pokvario mir i tišinu! Verovatno su me opsovali, ali sigurno je da niko od njih nije znao zašto to radim? A ja sam te majske večeri slavio jednu tako veliku stvar, koje mnogi ni danas nisu dovoljno svesni! Srbija je tada, posle 88 godina, obnovila svoju državnu nezavisnost! Jeste malo paradoksalno što su nam to omogućili Crnogorci (umesto nas samih), ali ta činjenica nikako ne sme umanjiti veličinu tog istorijskog trenutka! Tačno je da se od toga ne živi, ali meni je srce bilo puno na samu pomisao da ću konačno moći da navijam iz duše, za svoju državu, za SRBIJU (umesto za neka tri slova "SCG"), da ću videti u svetu svoju prelepu crveno-plavo-belu trobojku (a ne jugoslovensku zastavu bez petokrake), da ću moći da pevam (a ne da zviždim na) himnu, i dok slušam moju himnu "Bože pravde" (koju sam naučio još 2005. godine), da ću se naježiti i da će mi zasuziti oči zbog sreće, ponosa i uzbuđenja...
 
Međutim, malo me nervira što se i sada, pola decenije kasnije, taj datum vezuju isključivo za Crnu Goru, a skoro da niko ni ne spominje Srbiju i njenu nezavisnost? Tako juče, na petogodišnjicu referenduma, nisam mogao da pronađem ni jedan naslov u novinama koji bar malo liči na ovaj naslov mog posta. Zato ću na jednom mnogo manje uticajnom medijskom polju pokušati da delimično ispravim tu nepravdu i da čestitam Srbiji pola decenije od obnove državnosti!!!
 
 
 Volim svoju crveno-plavo-belu trobojku, svoj grb, svoju himnu "Bože pravde", svoju Srbiju !!!

Komentari

Re: Pola decenije od obnove srpske državnosti!

Мићо | 22/05/2011, 12:04

Не слави се, зато што је Србија суксесор СЦГ, те има правни контитуитет у односу на претходну државу.

Re: Pola decenije od obnove srpske državnosti!

Milica:) | 22/05/2011, 12:05

Cestitam takodje nezavisnost nase drage Srbije....takodje bih cestitala i Crnoj Gori eto bratski slavimo nezvisnost u isti dan :)))

Re: Pola decenije od obnove srpske državnosti!

misha | 22/05/2011, 12:40

misha

@Мићо: Ok, to je normalno da ne slavimo (jer- Dan državnosti Srbije je 15. februar, kada je donet prvi (Sretenjski) ustav, davne 1835. godine), ALI zašto se bar ne spomene tog dana u medijima kao dan kada smo i mi obnovili državnu nezavisnost? To je bila moja primedba...kao da mene neko nešto pita:D Pozdrav:)

Re: Pola decenije od obnove srpske državnosti!

misha | 22/05/2011, 12:40

misha

Milica:): Lepo rečeno:D I hvala što redovno čitaš moj blog i što sa nestrpljenjem očekuješ nove i nove pričice xD Pozdrav:)

Re: Pola decenije od obnove srpske državnosti!

Milan | 22/05/2011, 16:51

Na današnji dan poslednja republika SFRJ je "pobegla" od nas, tako da smatram da tako nešto i nije povod za slavlje!

Re: Pola decenije od obnove srpske državnosti!

misha | 23/05/2011, 09:48

misha

@Milan: Da je sreće da se Jugoslavija (SHS) nikada nije ni formirala... Srbija bre:D

Pola decenije od obnove srpske državnosti!

krasiva | 25/05/2011, 18:58

Ta zajednička država, mislim na SFRJ, omogućavala je puno toga. Svi pominju nju, i krive nekog ko je to stvorio.. A zaboravljate ko je prvi stvorio Jugoslaviju.. ili možda KSHS? To je ideja koja se prožimala, koja je ostvarena, i koja je nestala tako kako je nestala. Ali i Evropa, danas traži neku vrstu ujedinjenja i saradnje medju zemljama susedima, i takođe želi da "skreše" različitosti koje postoje, i da nas na silu pomiri. Meni će u srcu ostati žal za SRJ, razdvajanje nije trebalo da se desi. Smešno je to, pre su krivili Miloševića da tera Crnu Goru, a šta su oni na kraju uradili.. Desila se ista stvar kao sa SFRJ. Raspala se zbog nezasitih ambicija vladara tadašnjih članica, koji su svi hteli da budu vođe. Žalosno.. Većina građana nije želela otcepljenje, ni u Crnoj Gori, a pogotovu Srbiji. Najžalosnije je to šta državnici Crne Gore rade, praveći novu veru, jezik, pismo, himnu.. Žalosno je sve!!! Nikada neću slaviti odvajanje Srbije i Crne Gore, kako da slavim raspadanje sopstvene države.

Hm!

Srdjan Minovic | 25/05/2011, 22:13

Moj koment nema veze sa ovom temom ali da li bi mogo malo da poguras lajkovanje mog ljubimca na Petgance-u, posto imas blog? :D PS: Zlatni retriver zove se Dunja. :)

Re: Pola decenije od obnove srpske državnosti!

misha | 26/05/2011, 00:29

misha

@krasiva: U tome i jeste balkanski paradoks- Jugoslavija se raspala u krvavom ratu da bi se ponovo ujedinila (na neki način) kroz članstvo ex-YU republika u EU. Ali, interes je čudo! Meni je ipak drago što je Srbija samostalna država, jer ja nisam ni Jugosloven ni Srbo-gorac (ili kako god xD), ali takođe mislim i da Srbija treba da "brine" o našim ljudima u svim tim tzv. "srpskim zemljama".. Pozdrav:)

Re: Pola decenije od obnove srpske državnosti!

misha | 26/05/2011, 00:32

misha

@Srdjan Minovic: Hehehe, moj maksimalni doprinos je to što će ovaj tvoj reklamni komentar moći da vidi svako ko dođe na ovaj post mog bloga!;) P.s.I da- dobio si već od mene Like xD Pozdrav:)

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb