doctor

facebook: I ♥ doctor blog
twitter: @DoctorMisha

Podela Kosova ?

misha | 18 Maj, 2011 15:00

Podela Kosova ?
 
17. februara, na treću godišnjicu samoproglašenja nezavisnosti, sam objavio poslednji post o Kosovu: "Žuta kuća krvave boje". I puna tri meseca, iako sam bio veoma aktivan na blogu, nisam pisao ništa o ovoj nekada "najskupljoj srpskoj reči". Možda je to i dobro, jer- emocije (u medijima) su splasnule, a problemi se rešavaju tamo gde se jedino mogu i rešiti u XXI veku, za stolom, dijalogom Beograda i Prištine.
Međutim, ono što prekida moj višemesečni "post" o ovoj temi su nedavne izjave koje stižu od zvaničnika Srbije i Evropske unije, a koje se tiču podele Kosova, kao i povezivanja evrointegracija Srbije sa rešavanjem pitanja Kosova. To su stvari o kojima sam pisao još pre više od godinu dana na svom blogu. Počelo je počelo...

Dve muve jednim udarcem - deo iz Blic stripa Marka Somborca (18.05.2011.)
 
U postu iz marta 2010. godine "Kosovo kao Severna Irska" sam još tada napisao "..Priznavanje nezavisnosti Kosova neće biti postavljano kao uslov Srbiji sve do njenog ulaska u Evropsku uniju, ali Beogradu već sada mora biti jasno da neće moći da se pridruži evropskoj porodici država pre nego što reši pitanje odnosa prema Kosovu i ne bude data garancija da Srbija neće sprečiti Kosovo da postane član EU..". Danas, u maju 2011., možemo pročitati dosta "zvaničnije" stavove iz EU, poput ovog: "Evropska unija, prilikom odlučivanja o članstvu Srbije, verovatno neće želeti da ponovi "kiparski scenario", smatra šef delegacije EU u Srbiji Vensan Dežer."
 
Iako je još 2001. godine Zoran Đinđić rekao "Želimo da pokušamo da uspostavimo vezu između Srbije i Kosova, odnosno Albanaca i Srbije, i da Srbija ima neki uticaj na Kosovu i da pokušamo da pojačamo taj uticaj.", a 2002.: "Kosovo kao divlja gradnja za koje će međunarodna zajednica reći da ga je lakše legalizovati nego rušiti. (..) ..jesam za očuvanje Dejtona, ali dajte da nađemo neki kompromis kroz regionalnu saradnju, kroz bilateralnu saradnju albanskog dela Kosova sa Albanijom, srpskog dela Kosova sa Srbijom..", tek deceniju kasnije se pojavljuju srpski političari koji otvoreno govore o podeli Kosova. Tako je potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić izjavio da nije realno da Kosovo ostane u sastavu Srbije i da je podela jedno od mogućih rešenja problema statusa. On je kazao da su međunarodni odnosi takvi da nije moguće da Kosovo ostane u sastavu Srbije. Dačić je pozvao stranke koje kritikuju predlog o podeli Kosova da iznesu svoje predloge za rešavanje tog pitanja... O tome sam, u septembru 2010. godine, takođe pisao na svom blogu! U tom postu  koji nosi naslov "RЕŠENjE KOSOVSKOG ČVORA ?!" sam napisao sledeće: "Gordijev čvor znači posebno zamršen čvor. Često se koristi kao metafora za nerešiv problem. Prema legendi- prvi Gordijev čvor je rešio (presekao mačem) Aleksandra Makedonski. Ko će i kad rešiti još zamršeniji čvor- kosovski, ostaje da se vidi?! Jedino izvesno je da se i ovaj čvor može rešiti nekom vrstom "presecanja"... (..) Po meni, kompromisno, najizbalansiranije i trajno rešenje slučaja "Kosovo" je podela južne pokrajine- sever Srbiji, jug Kosovu.."
 
Dijalog Srbije i Kosova je počeo u Briselu i to je najbitnije. 14. maja 2011. se dogodio i prvi zvanični sastanak dve strane u Prištini (a najavljen je susret i u Beogradu), što po meni predstavlja još jedan pomak u dobrom pravcu, zarad boljeg života Srba na Kosovu i Metohiji. Mediji su dosta prostora posvetili zastavama Kosova i Srbije koje su bile postavljane na stolu za vreme sastanaka šefa delegacije Srbije za dijalog Borka Stefanovića i zamenika premijera Kosova Hajredina Kučija. Te zastave su prvo bile uklonjene sa slike, ali su ipak "procurele" prave fotografije do kojih je došao prištinski list "Koha ditore". I dok Kosovo na to gleda kao na prvu potvrdu međudržavne saradnje dva suseda, Srbija tvrdi da je u pitanju marketinško nadmudrivanje. Na autentičnoj fotografiji postoje zastave, ali to ne dokazuje ništa, a najmanje da Srbija priznaje nezavisno Kosovo. "Domaćin je insistirao da bude državna zastava Srbije i zastava pokrajine na stolu. I pored našeg protesta, stavili su ih na sto. To ne znači ništa više od njihovog pokušaja da sebe uvere da su stvarno nezavisni. No, mi se ne bavimo iluzijama već ozbiljnim stvarima i to ni na koji način ne dokazuje bilo šta, a najmanje da ih mi priznajemo. Jednak bi bio efekat i da su stavili zastavu Fudbalskog kluba Prištine na sto. Evropljani su garantovali da neće biti bilo kakvih obeležja, ali kada idete u Prištinu takve stvari su očekivane.", objašnjava Stefanović i dodaje da Srbija nema konfuziju i spor sa identitetom.
Ono što je meni daleko zanimljivo je sve češće pojavljivanje mog poznanika sa bloga, Hajredina Kučija, KODRA-e! Ovaj visoki zvaničnik Vlade Kosova, pod nick-om "KODRA", je gotovo dve godine čitao i komentarisao moj blog. Potpredsednik u Vladi Hašima Tačija- Hajredin Kuçi (Kodra)  je i pored ogromnih razlika u mišljenjima i stavovima- kulturno, bez vulgarnog vređanja, vrlo konstruktivno diskutovao sa mnom od početka 2009. do kraja 2010. godine. Time sam, a da toga nisam ni bio svestan, otpočeo nezvanični dijaloga Srbije i Kosova o svim otvorenim pitanjima, mnogo pre zvaničnika Srbije!Laughing

Hajredin Kuçi EKSKLUZIVNO za moj blog xD: "Jedan dan cesh da vidish moju tacnu sliku i upoznacesh me odjednom jer cesto me vidish po TV emisijama..." 
 
 
U pregovorima Beograda i Prištine moramo razmišljati surovo realistično, bez emocija, ukoliko želimo trajno rešenje ovog našeg gorućeg problema! Pre svega treba obezbediti miran i normalan život ljudima koji dole žive, obezbediti eksteritorijalnost i zaštitu srpskih manastira koji se nalaze južno od Ibra, a onda (u saradnji sa svetskim velesilama) sprovesti nešto nalik hirurškom zahvatu- i amputirati abnormalni deo teritorije! Problem koji Republika Srbija ima sa Kosovom i Metohijom, tzv. Republika Kosovo ima sa severom Kosova. Zato je najlogičnije kompromisno rešenje u nekoj vrsti teritorijalne podele KiM!
 
Kompromisno rešenje kosovskog pitanja - Srbija bez AP KiM, ali sa severom Kosova u svom sastavu !?!
 

Tako bi slogan političkih partija u Srbiji "I Kosovo i Evropa" mogao izgledati dosta realnije ako bi pretrpeo male modifikacije i kada bi glasio "I sever Kosova i Evropa"?! Videćemo...

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb