doctor

facebook: I ♥ doctor blog
twitter: @DoctorMisha

Kosovo kao Severna Irska

misha | 19 Mart, 2010 02:23

 Kosovo kao Severna Irska

srbija i irska kosovo i severna irska.JPG, 42 KB
Irska smatra Severnu Irsku (UK) delom svoje teritorije (Ustav 1937.) I pored tog "otvorenog pitanja granice" 1973. i UK i Irska ulaze u Evropsku uniju. Može li se taj irski model primeniti i na Srbiju i Kosovo?!?
 
 
Mnogo puta smo čuli slogane političkih partija u Srbiji: "I Kosovo i Evropa", "Evropa nema alternativu", "Srbija nema alternetivu", a u poslednje vreme sve češće čujemo dilemu "Ili Kosovo ili Evropska unija"... Iz EU stižu uveravanja da Srbija NEĆE MORATI DA PRIZNA NEZAVISNOST  Kosova pre nego što postane njena članica! Međutim, nije tajna da su "dobrosusedski odnosi u regionu" jedan od osnovnih kriterijuma za dalje evrointegracije zemalja Zapadnog Balkana.
rezolucija 1244.JPG, 30 KB
Kosovo je Srbija- "Ko da mi otme iz moje duše... Rezoluciju 1244"

Dakle- priznavanje nezavisnosti Kosova neće biti postavljano kao uslov Srbiji sve do njenog ulaska u Evropsku uniju, ali Beogradu već sada mora biti jasno da neće moći da se pridruži evropskoj porodici država pre nego što reši pitanje odnosa prema Kosovu i ne bude data garancija da Srbija neće sprečiti Kosovo da postane član EU – preneli su angloamerički izvori „Dnevnika“ u Briselu pozicije Londona i Vašingtona, povodom dovođenja u vezu pitanja članstva Srbije u EU I priznavanja nezavisnosti Kosova.

Niko u EU neće postaviti Srbiji uslov da prizna Kosovo da bi dobila status kandidata ili početak pregovora o članstvu u EU. Beograd vrlo dobro zna da s evropske strane ima na raspolaganju nekoliko „mirnih“ godina da privede kraju pregovore o ulasku u EU. Ko god bude povezivao Kosovo s evropskim integracijama Srbije u sledećih nekoliko godina u kontekstu približavanja Srbije EU, to čini iz nekih drugih (dnevno političkih) razloga koji nemaju veze s evropskom budućnošću Srbije. Naši političari svoju nesposobnost da obezbede bolji životni standard prikrivaju ovom (nepostojećom) "vrućom temom" i tako potiskuju u drugi plan one životne i za obične ljude važnije teme- posao/nezaposlenost, plate, penzije, nizak prirodni priraštaj,... Mudro, nema šta- jer znaju da u Srbiji imaju puno "ovaca za šišanje"...

S druge strane- tačno je da EU neće dozvoliti da joj se ponovi Kipar, tim pre što Srbija u EU nema svoju Grčku, koja je početkom ove decenije druge članice EU, pod pretnjom veta, uslovila da prime grčki deo Kipra u EU s maksimom „Ili devet zemalja s Kiprom u EU ili niko“. Zato bi, smatraju u ključnim evropskim prestonicama i Vašingtonu, trebalo početi razradu scenarija koji bi omogućio da Srbija postane član EU, a da pri tom ne bude dovedena u poziciju da bira između „mita i budućnosti“, i da Kosovo ne bude prepreka za put u Evropsku uniju. Od Beograda se samo očekuje da ne politizuje stvari koje su bitne za ekonomski razvoj Kosova, kao što su učešće Prištine u regionalnim vidovima saradnje poput CEFTA-e ili Energetske zajednice i slično.

rezolucija 1244 mnogo losa rezolucija ahahahha.JPG, 19 KB
Kosovo (i Metohija) - između mita i budućnosti.
 

Tako sam ja "istraživao" po netu neke slične slučajeve i tražio koji postojeći model bi bio najbolji za buduće odnose Beograda i Prištine. Ne postoji nijedan međunarodni model koji može da se direktno primeni na buduće odnose Beograda i Prištine- ali dobra i loša iskustva dve Nemačke, Kine i Tajvana, Kipra i Turske, odnosno palestinske uprave i Izraela mogu biti dragocena i EU i Srbiji za iznalaženje kompromisnog rešenja. Kako sarađivati, a ne priznati samoproglašenu nezavisnost tj. kako da Srbija sačuva obraz i dostojanstvo a Kosovo da sačuva nezavisnost i da zajedno jednog dana postanu članice EU:

 

TURSKA REPUBLIKA SEVERNI KIPAR - Severni deo ostrva do danas kontroliše Turska, koja finansira „paralelne institucije“. Na području Turske Republike Severni Kipar (TRSK) čak je smešteno oko 30.000 turskih vojnika. Kipar je faktički podeljen 1974, kada su vlasti iz Ankare izvršile invaziju na severni deo ostrva zbog opasnosti od prisajedinjenja države Grčkoj. Protiv TRSK zaveden je međunarodni trgovinski embargo, a UN kontrolišu „zelenu liniju“ podele. Više pokušaja UN i EU da se dođe do rešenja je propalo. I pored svega, Kipar je 2004. postao član EU (uz podršku Grčke). Primer podeljenog Kipra je najrizičniji, iako ga naši političari neretko navode kao interesantan. Ako se Kipar posmatra kao jedinstvena država, to znači da Turska treba da se odrekne priznanja Republike Severni Kipar ukoliko želi da postane članica EU. Prema takvom scenariju, Srbija bi možda jednoga dana trebalo da prihvati otcepljenje Kosova kao svršen čin, ukoliko nezavisnost pokrajine prizna svih 27 članica Unije!

ZAPADNA I ISTOČNA NEMAČKA- Dve Nemačke nikada formalno nisu priznale jedna drugoj nezavisnost, ali su obe bile članice UN. Počele su da sarađuju 1970-ih, umnogome zahvaljujući „istočnoj politici“ zapadnonemačkog kancelara Vilija Branta. To je značilo uspostavljanje dijaloga s komunističkim državama i postizanje dogovora o pitanjima značajnim za građane SRN i NDR. Zvaničnici su održavali redovne sastanke, potpisivali su bilateralne ugovore, a predsednik NDR Erih Honeker je 1987. boravio u zvaničnoj poseti Bonu. Suštinska razlika ovog i našeg slučaja je ta što su u ove dve (Nemačke) države živeli pripadnici istog naroda. Tu je i činjenica da je nakon Drugog svetskog rata bio na snazi bipolarni poredak, obeležen razlikama između bivšeg SSSR i SAD, što sada nije slučaj.

TAJVAN (TAJPEH)- Tajvan je 1949. proglasio otcepljenje od Kine. Peking blokira članstvo Tajpeha, koji ima podršku SAD, u UN. Odnosi su nedavno krenuli uzlaznom putanjom. Kina i Tajvan su 2009, potpisali paket sporazuma u oblastima finansijskih usluga, investicija, poljoprivrede, ribarstva, a za ovu godinu planirani su sporazumi o smanjenju ili ukidanju carina. Kineski predsednik Hu Đintao uputio je u julu 2009. telegram tajvanskom predsedniku Ma Jingđeu u kojem mu čestita na izboru za partijskog šefa, što je prva direktna komunikacija predstavnika dveju vlasti u proteklih šest decenija. Model Kine i Tajvana nije prihvatljiv jer se na Kosovu insistira na međunarodnom prisustvu, što je regulisano Rezolucijom 1244. Beograd svakako treba da teži intenziviranju legalne ekonomske saradnje s Prištinom, koja je pod imenom Unmik/Kosovo uključena u regionalne sporazume.

PALESTINA- Država Izrael formirana je 1948, nakon povlačenja Britanaca, a uz palestinsko protivljenje. U narednim decenijama bilo je više bezuspešnih pokušaja pomirenja Izraelaca i Palestinaca. „Ugovorima iz Osla“, koje su 1993. potpisali Izrael i Palestinska uprava, i jednima i drugima priznata su prava na Zapadnu obalu i Gazu. Međunarodna zajednica, predvođena SAD, trenutno pokušava da ih ubedi da se vrate za pregovarački sto. Dve strane retko sarađuju, i to samo u humanitarnim pitanjim. Vrlo loš primer! (Izrael, za razliku od Srbije, ima ogromnu podršku SAD-a.)

BAVARSKA- Veoma zanimljiv primer- nemačka pokrajina Bavarska. Moguće kompromisno rešenje za budući status Kosova je mogao biti primer „slobodne zemlje Bavarske“, jer ta nemačka pokrajina ima nezavisnu izvršnu, sudsku i zakonodavnu vlast, ali ne i međunarodni pravni subjektivitet. Slobodna država Bavarska je površinom najveća savezna pokrajina Nemačke, smeštena na njenom jugoistoku. Ime je dobila po Bavarcima, svom većinskom stanovništvu. Glavni grad je Minhen. Temelji pokrajinske politike oslanjaju se na Ustavu Slobodne Države Bavarske iz 1946. (Bavarska se definiše kao "slobodna država (republika) i narodna demokratija.") Izvršnu vlast čini Bavarska državna vlada, na čelu vlade je ministar-predsednik koji vodi poslove vlade, određuje pravce politike, zastupa Bavarsku u inostranstvu i imenuje državne ministre i državne sekretare. Najviši Bavarski sud je Bavarski Ustavni sud. Teško da bi danas ovaj model bio prihvatljiv za kosovske Albance (i pored dosta sličnosti, na prvi pogled) jer je Republiku Kosovo međunarodno priznala trećina svetskih država!?

 

SEVERNA IRSKA- Ukoliko ne želimo da ovakvi nerešeni odnosi Beograda i Prištine traju beskonačno primer Irske nam je možda najbolji i najbliži! Pogotovo ako se pogleda kako je ova država postala članica EU.

Član 2 i 3 irskog Ustava iz 1937.

član 2: "Nacionalna teritorija se sastoji od celog irskog ostrva, drugih ostrva i teritorijalnog mora."

član 3: "Očekujući reintegraciju nacionalne teritorije i bez prejudiciranje prava Parlamenta i Vlade ustanovljenih Ustavom da obavljaju svoju jurisdikciju na celoj teritoriji, zakoni usvojeni u Parlamentu će važiti i biće primenjivani na istoj teritoriji kao i zakoni Slobodne Države Irske" (ne važe za Severnu Irsku, prim. aut.).

Do sada su se kao alternativno rešenje za put Srbije ka EU i normalizacija odnosa s Kosovom pominjali podela ili korekcija granica ili davanje posebnog entiteta Srbima na Kosovu uz potpisivanje sporazuma između Beograda i Prištine, po uzoru na sporazum dve Nemačke iz 1971. godine. Ipak- najbolje bi bilo ono što je primenjeno za Irsku i Severnu Irsku, jer kao što smo videli, i Velika Britanija i Irska su ušle u EU a da nisu u potpunosti rešili pitanje Severne Irske. Takođe, zbog toga ni jedna strana nije trpela štetu.

Budući da su se srpske vlasti tokom pregovora o statusu Kosova bavile samo teritorijalnim pitanjima i bile totalno nezainteresovane za sudbinu Srba na Kosovu, red je da vlast promeni redosled važnosti i stavi kosovske Srbe na prvo mesto:

S obzirom na to da je i Irska ušla u EU s Ustavom iz 1937. godine, u kojem je imala odrednicu da je i severni deo Ostrva deo nacionalne teritorije, ali i član u kojem se eksplicitno naglašavalo da zakoni Irske važe samo na južnom delu ostrva, Dablin je eksplicitno priznao faktičko stanje – da nema kontrolu nad Severnom Irskom. Na tragu tog rešenja kao i usvojenih amandmana na članove 2 i 3 irskog Ustava koji su formulisali navedene pozicije 1998. godine, koji su, umesto teritorijalnog jedinstva, naglasak stavili na jedinstvo naroda kako bi omogućili i Ircima iz Severne Irske da se osećaju i da imaju prava kao svi ostali Irci – Srbija bi proklamovala politički cilj „jedne Srbije“, uz prihvatanje realnosti da je Kosovo van njene jurisdikcije.

Član 2 i 3 irskog Ustava iz 1937. (posle amandmana iz 1999.)

član 2: "Svaka osoba rođena na ostrvu Irske, uključujući i njena druga ostrva, ima pravo da bude deo irske nacije."

član 3: "Irska nacija ima čvrsto opredeljenje da u harmoniji i prijateljstvu ujedini ceo narod koji živi na teritoriji irskog ostrva, sa svim njihovim razlikama u identitetu i tradiciji priznajući da će se Irska ujediniti samo uz korišćenje mirotvornih sredstava uz saglasnost većine, demokratski izražene u obe jurisdikcije na Ostrvu."

Dakle, britanska ideja za Kosovo bi bila da Srbija ostavi u svom Ustavu Kosovo kao formalni deo nacionalne teritorije, uz priznavanje da tamo postoji nezavisna vlast u odnosu na Beograd, u smislu da svaki građanin rođen na Kosovu ima pravo da bude deo „srpskog naroda“ i da se Srbija i Kosovo mogu ponovo ujediniti, ali samo u miroljubivom procesu uz većinski pristanak naroda i u Srbiji i na Kosovu.

Na taj način, Srbija bi bila motivisana da radi na što bržoj integraciji Kosova u EU, a s druge strane, Srbi na Kosovu bi bili dvostruko zaštićeni kao građani, odnosno državljani ne samo Kosova već i Srbije.

crazy irish = serbs xD 2.jpg, 34 KB

!!! Srbi i Kelti- braća !!!

Srbi i Kelti (Irci, između ostalih) imaju više od 4000 zajedničkih reči, koje su, ili potpuno iste, ili veoma podsećaju jedne na druge. Melodijske forme i muzički instrumenti su im gotovo identični. Kompletni melodijski sklopovi srpskog i irskog etnosa isti ili slični u najmanje 70 odsto slučajeva! 'Triler', koji je svojstven srpskom melosu, gotovo na identičan način postoji u irskom, samo je drugačije pozicioniran u okviru kompozicije. Mi imamo planinu Taru, a u Irskoj takođe postoji istoimena planina i na njoj su krunisani svi irski kraljevi. U Srbiji Užicane zovu Ere, dok je staro, izvorno ime Irske takode - Era,..

Dva naroda, Irci i Srbi, imaju veoma sličan temperament - tako da ovaj "irski recept" treba razmotriti veoma ozbiljno! Kosovo kao Severna Irska, a Srbija (u ekonomskom smislu) kao Irska- potpisujem!Smile 

Komentari

Re: Kosovo kao Severna Irska

NENAD | 26/03/2010, 18:54

Nisi uzeo u razmatranje to da je V. Britanija fakticki preuzela Sev. Irsku, samim tim se ista i ne pominje kao posebno pitanje. Siptari pak zele da se pridruze kao potpuno nova drzava, samim tim mislim da nije bas primenjivo i da bi smo mi vise dali nego Irci. Mislim da ne bi trebali tako lako da se odreknemo svega. Video si i sam sta Hrvati i Slovenci rade za parce mora, mogao bi i o tome da postavis temu. Zar mi Srbi moramo uvek da pognemo glavu. Ja ne mislim tako

Re: Kosovo kao Severna Irska

misha | 29/03/2010, 21:52

@NENAD: Hehehe, ima u tome istine- ali ovo mi deluje kao najbliže i najbolje rešenje?! Jer, treba definisati šta tačno znači "NE DAMO KOSOVO"- jel to znači da možeš da zamisliš da trećina poslanika u Parlamenu Republike Srbije budu Albanci, da možda jednog dana i predsednik/premijer bude Albanac,...?! Na toj teritoriji živi dva miliona Albanaca i deset puta manje Srba- ako želimo da sačuvamo Srbe i svetinje- treba im obezbediti dobru autonomiju u "Republici" Kosovo...a opet ne priznati direktno tu "državu"?! Koje je bolje rešenje??? Pozz i hvala što si komentarisao:)

Re: Kosovo kao Severna Irska

НЕНАД | 31/03/2010, 02:42

Тај модел се већ примењује у Македонији. Сви ми морамо да схватимо да свакако постајемо мањина у сопственој држави. Бићемо надбројани за 20-ак година. Кад смо већ код тога, шта је са југом Србије, мислиш ли да и он некад треба да буде као Сев. Ирска, шта је са Рашком, са севером Војводине? Не смемо на тај начин да раѕмишљамо већ треба и ми да се рађамо. Знаш ли да Шиптарке долазе и дан данас са Косова и порађају се у Србији, шта ти мислиш, зашто је то тако? Знаш ли да Шиптари већ увелико купују имања и по централној Србији? Ради се ѕначи о домино ефекту

komentar

kodra | 09/04/2010, 18:13

ja cu da vam prevodim samo jedan rec a tad ce vam biti sve jasno Nezavisna i suverena drzava zvana Republika e Kosoves
vi jos sanjate ,buditese ili istreznite se.kakva Irska kakav bakrac

Re: Kosovo kao Severna Irska

misha | 11/04/2010, 14:08

misha

@kodra: Ooo kodra, vratio si se na moj blog;))) Tako ćeš se jednog dana vratiti i u svoju državu- Srbiju:)))))))) Mada, nigde nisi ni išao iz nje- jer, priznavao ti to ili ne: Kosovo nije ni nezavisno, ni suvereno, ni republika, a još manje- država :PPP

komentar

kodra | 15/04/2010, 12:16

sazalenjem .dali je neko mogao da se vrati u proshlost,shto bih ja voleo da se vratim i da budem mlad kao nekad!!!!a to samo mogu da sanjam to je nostalgija sto vas svrbe muci.vreme ce to da najbolje pokazati toje najbolji pokazatelj.pa nijedna drzava nema rogove. ima samo: granice,zastavu,himn,zakon .nisi mlad valda sad me razumesh.a da se vratimo mozemo samo u svoju nekadashnju drzavu ALBANIU.imomo pravo da se opredelimo sam kako cemo da zivimo.i smo se opredelili da zivimo kao NEZAVISNA I SUVERENE DRZAVA .i mene danas oblacno vreme ne svidja ali drugome to svidja sto ja mogu.drugo je zelja a druge je mogucnost to je realnost.misim da je doshao kraj vase propagande u svetu,oni vama ne veruju ,veruju onome sto vide sa ocima .gledajt negde drugo sad nprimer vojvodinu,sandjak,,,,,,,,,,,da ne gubite do beogradskog pasalaka jer tolika je bio ta tvoja svrbija i uskoro ce da bude.samo te pitam kuda ces letovati nemoj da odgovoris u ulcinj ili albaniju tad ce sve da mi bude jasno koliko si nezavisan.a mi sada imamo i more albanija nas poklonijo deo oballe zove se kosovsko more i menja ce u kartu uskoro.i jos nesto ako si cuo nekad za miljarde inveticije u druge zemle sem u kosovu reci mi.

Re: Kosovo kao Severna Irska

misha | 15/04/2010, 13:01

misha

@kodra: Heheheh- dooobro, a jel i Republika Srpska onda nezavisna (ima i "granice, zastavu, himnu, zakon")???:)
A za Srbiju- pogledaj kolika je bila za vreme Cara Dušana?!;) Cela Albanija je bila deo Srbije, ako ćeš po toj logici...:) (vidi: http://sr.wikipedia.org/sr-el/%D0%A1%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%B0:Serbian_Empire_in_14th_century-sr.svg)

A za te milijarde "investicija", pa to je i logično jer- skupa je droga danas!!!:)))

I samo, pošto nemam tu informaciju, kaži mi: kako je to Albanija poklonila deo mora Kosovu?! Nisam za to čuo?
P.s.Inače na letovanju sam bio u Grčkoj, Španiji....kakva bre Albanija (a i Ulcilj je u CG)?! A i ne trebaju nam vize za Evropu više:p

KOMENT

kodra | 15/04/2010, 22:20

NAS PRIZNALI 68 DRZAVE.A KOLIKO TU R.SRPSKU?????
JESTE ZA VREME OKUPACIJE.KOLUMIJA PROIZVODI DROGU A MI ZLLATO I ZADNJE VREME URANIUM (neka mutna voda).OBALLA SE ZOVE SHENGJINI.NIJE VAM OSTAOLLO MESTO BLIZHE.ULQIN JE NASH GRAD.I NAMA NE TREBAJU VISHE DA IDEMO U INOSTRANSTVO OVDE SE VRTE MILJARDE TRENUTNO SMO NAJAQA DRZAVA U BALLKANU STO SE TICE BOGATSVO.I SHTO JE NAJBITNIJE IMAMO SLLOBODU TI NE ZNASH SHTA TO ZNAQI JER NISI BIO POD OKUPACIJE.

Deutsche Welle

misha | 16/04/2010, 02:27

Srbija | 15.04.2010
Beograd predlaže kiparski model za Kosovo?

Državni sekretar u ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio da bi kiparski model bilo dobro rešenje za kosovski problem i istakao da postoje velike sličnosti između ta dva pitanja.
Ivanović je ponovio da status Kosova nije gotova stvar. On, naime, veruje da se mogu ponovo otvoriti pregovori o statusu, a očekuje, po Srbiju, pozitivnu odluku Međunarodnog suda pravde. To bi otvorilo mogućnost za nove pregovore, rekao je Ivanović za Međunarodni radio Srbija.

Podelu Kosova niko iz zvaničnog Beograda ne vidi kao opciju. Naravno, tako nešto ne pada na pamet ni zvaničnoj Prištini. Međutim, Ivanović pominje kiparski model jer je, kaže, slučaj Kipra veoma sličan kosovskom.

„U oba slučaja došlo je do jednostranog otcepljenja jedne etničke grupe. Zbog toga, način na koji je Evropske unija rešila problem Kipra, bio bi sasvim primenljiv i na Kosovo. Kipar je primljen u EU, sa ogradom da se do rešenja statusa, odnosno do dogovora između dve etničke zajednice Turaka i Grka, ne primenjuju pravila i zakonodavstvo EU na severni deo teritorije“, kaže državni sekretar.

Obezbediti uslove za povratak Srba

Osvrnuvši se na nedavno usvajanje Strategije održivog povratka na Kosovo u Vladi Srbije, Ivanović je rekao da taj dokument zahteva neke reorganizacije unutar Ministarstva za Kosovo i Metohiju, pre svega jačanje sektora za povratak.

„Veoma je bitno da Srbima koji žele da se vrate u pokrajinu, budemo na usluzi onog trenutka kada odluče da se vrate. S tim u vezi, prvi element u procesu povratka jeste izgradnja kuća, a zatim, obezbeđivanje i drugih egzistencijalnih uslova, od toga da te okućnice ili zemlja budu u bezbednom okruženju“, rekao je Ivanović radiju Srbija, a prenosi RTS.

Re: Kosovo kao Severna Irska

misha | 16/04/2010, 02:35

@kodra: Možemo mi da idemo i u Hrvatsku, CG, Bugarsku, Tursku...ali ja sam se odlično proveo u Španiji, Italiji i Francuskoj, prošle godine!:) U Albaniju ne bih išao ni lud!;) Nego, znači tako ste zahvalni Crnoj Gori što je priznala Kosovo- prisvajate Ulcinj, a pa lepo:))) Samo mi nije jasno dokle će Evropa da trpi to očigledno stvaranje "slobodne Velike narko države Albanije"?!:/

2 komentara

kodra | 16/04/2010, 17:31

vazi za misha i za misha;Proshlo je rok predloga,nema povratka.srbi oduvek mogli da se vrati svojim ognjishtima u Republiken e Kosoves a ovaj put NE kao vlladari sad nadalje kao sluge i to: ako nisu pocinili zlocin prema nekoga, a ako su to pocinili samo u zatvor illi grob, ili neka stanu tamo gde su jer za njih nema mesta nigde sem zatvor illi grob to su i zaradili i u srbiju skoro nece biti mesto za njih...to sto ivanovic zeli je drugo a to shto je mogucnost u trenutku sasvim je drugo to se zove zelja jednog coveka a sta bi ja zeleo..........sto se tice dvoumnoj politici sve je gotovo.i odavno vi niste odgovorni za nas nego mi bre imamo vlladu i da se pravi tako kao kipar morate unistiti celi svet a onda da nas svi pobijete.sanjati nije sramota.to shto vi mislite je jednostrano a nash samostallnost je megjunarondna pitanja vishe nije ni nasha ni vasha to znaci USA,EU,NATO taj ivanovic manipulishe sa vama.
nisam spomenuo ulcinj za to krivo tumacenje.evropa je popravijo svoju greshku a josh je nama duzhna zapamti sve albanske teritorije bice jedno kako smo bili ranije i to camerija u grckoj, ilirida u makedoniju,ulcinj i malesia, sangjak,medvedje,bujanovci,presheva sve do crvene jabuke vishe od Nisha jer jos stoje tamo nasa (toponimet)stara imena i groblje .vi slushajte manje llokalne radije shto pricaju,bolje shlushajte BBS,vox amerika,euro nevs a kad oni kazhu neshto slicno tad pishi mene a nemoj da obratish pazhnju svakome najmanje ivanovica.svet je otvoren za nas a i mi smo otvoreni za cell svet nije ovo MONISTICKA DRZAVA NEGO DEMOKRATSKA

Re: Kosovo kao Severna Irska

misha | 16/04/2010, 21:45

misha

@kodra: Ovaj gornji tekst je sa sajta Deutsche Welle!:)
I ja se slažem da zločinci treba da se smeste u zatvor i da odgovaraju za svoja nedela! Ali, onda bi trebalo da i čitav "kosovski vrh" ode iza rešetaka: od Haradinaja, Čekua, pa nadalje,...
Nego, jel je i severno Kosovo na mapi te tzv.Velike Albanije?:ppp

komentar

kodra | 17/04/2010, 10:33

mozda!!jesam i bi bio za to AKO su i oni pocinili zlodela neka im se sudi po istu meru ja ne branim nikoga .ja znam da su oni borili sa paramilitarnim formacijama i obucenu vojsku a nisu ubili goloruki narod i decu.recimi koliko civila je zaklano od nji ili njihove komande nijedan koliko ja znam.za severni deo mitrovice kazhem da je okupano trenutno ako gledamo realno .trenutno je ovo Kosova a ne velika Albanija.kipar je drugi oblik tu je 50-50 a ovde 92-0,5% srbe i celli svet oduvek znao cija su teritorije Kosova da budemo iskreni tusu billi oduvek ALBANSKE TERITORIJE gledaj malo karte nemoj da se sramish shto je tudje je tudje

Re: Kosovo kao Severna Irska

misha | 17/04/2010, 13:40

misha

@kodra: Ma ne, "nisu" činili zlodela- sud u Hagu nije mogao da ih osudi zbog ubijanja i zastrašivanja svedoka!!! Svaka paravojna formacija na nekoj teritoriji je nelegalna- zamisli sada "Gardu Cara Lazara" (verovatno si čuo za njih?) na Kosovu- jel bi oni mogli da budu regularna vojska! Ne, i KFOR/EULEX/NATO bi morali da ih unište, logično! Tako je i OVK/UÇK morala biti uništena od srpske vojske i policije! Priznaj, logično je da takvi ljudi ne mogu biti "mirotvorci"?!

Za severno Kosovo sam te pitao "jel je i ono na mapi te tzv.Velike Albanije?"- baš zato što ni tzv.RepublJika KosovA ne može da kontroliše taj severni deo teritorije a ti mi govoriš o Preševu, Bujanovcu, Medveđi, Ulcinju, zapadnoj Makedoniji, delovima Grčke,... To je smešno! Jel bi po toj logici i svi Srbi trebalo da žive u istoj državi (dobar deo Bosne, veći deo CG, deo Hrvatske, Makedonije, Rumunije, Mađarske...) To nije načelo kojim se rukovodi moderna Evropa i svet- EVROPA ŽELI MULTI-ETNIČKA DRUŠTVA !!!

neslaganje

kodra | 17/04/2010, 19:40

O.V.K.znaci: aslobodilacka vojska Kosove.zvanicno narodna vojska sad F.S.K.
Secas se ti kad je doso Holbruk i sreo samo Hashima Thaci i pripadnike ovk-a i ubedio se na licu mesta da oni nisu paravojne vec regularne trupe vojske Kosova ne ubijaju civile,i nenaurozhani narod samo uniformisane grupe kao sto su bile vojska,paramilitari,policija,tigrovi razliciti,garde razne razne ma vi ste se pretvorili svi u parmilitare u to vreme.a mi smo imali samo vojsku i gotovo. narod,starci ,deca,zene,i nemocni nije imao duznost da ratujea . kod vas i vojsk vec izgubio sve adute JNA(Jugoslavenska protiNarodna vojska) jer ratovao protiv svog naroda a vojska se formira za vanjske nepriatele za ko deo precizno kazesh severe jer mi ne delimo nikako juzno,severno.....samo jedan naziv Kosova.to je u dugorocni plan USA i EU za drue delove.tacno je da Eu voli multietnicke drzave ali uvek se zna koje Gazda.svi da imaju prava jednako a u velikim pitanjima reshi vecina kao na prime mi sa 92 %

siptar, ha ha ha

NENAD | 18/04/2010, 04:18

Dragi moj siptarcicu, treba da si svestan ko je vas na Kosovo uopste i naselio. To je bio Tito koji je saradjivao sa vasim diktatorom Enverom Hodzom. Niste vi bas bili toliko brojniji. Drzava Albanija nije ni postojala do 1918. a tada ste stvoreni da Srbija ne bi izasla na more. Sto se tice vase razvijenosti, najpriblizniji bi bio opis Kazahstana u filmu Borat. Treba da budes svestan da vas niko u EU ne zeli, svi znaju da muslimani tamo nisu dobrodosli, Turska je kandidat vec 20 godina, znas li kad ce da udje u EU? NIKAD! Sve ovo pisem o Albaniji jer je Kosovo bilo, bice i ostace SRPSKO!Turke smo oterali posle 500 godina, oteracemo i vas. Jevreji su se vratili u svoj Jerusalim posle 2000 godina, vraticemo se i mi na nase Kosovo! Pricas o investicijama a ne znas razliku izmedju istih i humanitarne pomoci. A da, vi Albanci i ne znate, sta je ekonomija, samo vam poslovi sa drogom i idu od ruke a za to je dovoljno da znate da racunate. Simpatican mi je ovaj tvoj srpski, mislim da i ti sam znas da je to bio i ostace zvanicni jezik na SRPSKOM KOSOVU. Govoris o tome kako ste vi bili potlaceni? Reci mi Kodra da li ste ikada vi Siptari placali struju na Kosovu?, nema potrebe, znam da niste. Imate svoju drzavu i tamo se i vratite. Treba da znas da pravo na nacionalno samoopredeljenje imaju samo narodi koji nemaju svoju drzavu, a vi to niste. MSP ce isto i da dokaze. DRZAVA nije drzava ako nije clan UN-a, to i sam znas. Kao sto i nas dragi domacin kaze ovo je vise od autonomije a manje od nezavisnosti.
MISO VELIKI POZDRAV ZA TEBE

koment

kodra | 18/04/2010, 19:26

nenade mi se dobro znamo i nemoj da llazhesh da si iz Kline mallo kasnije cesh da dobijesh odgovor na sve .kako ti je sin?i ne sviraj

Re: Kosovo kao Severna Irska

NENAD | 18/04/2010, 19:31

Jesi li ti lud? Ja sam iz Smedereva. Moji su sa Kosova i nista vam nisu prodali niti ce ikad a ja se najverovatnije vracam dole!

Re: Kosovo kao Severna Irska

misha | 20/04/2010, 00:04

misha

@NENAD: Ahahahahha- bravo care :))))) Jedva čekam odgovor od kodra-e;))))))
P.s.Vi se poznajete?!xD

Re: Kosovo kao Severna Irska

NENAD | 20/04/2010, 23:16

Ma ne, pomesao me s nekim, nije on kriv, pusti ga. Vidis da ga nema, ne zna jadan sta da smisli. POZDRAV

komentar

kodra | 22/04/2010, 13:08

Nisi ti covek koj tezi sa recima, nego ti tezis na psovke i neistine ti si manipulisan i opterecen mrznjom.ti znas sasvim malo za historiju nije mi cudno.albanci su ovde i pre vraga i bice sve do kataklizma.pitaj, ko su stari sedeoci ballkana, ne zaboravi ovu ime ILIRET , to smo mi danashnji ALBANCI.i mi bash kao jevreji smo uzelli to sto je i billo nashe samo 50% teritorije a bice jos.koje oterao turke vi jelda illi SKENDER BEU to pishe svetrska historija a ne ja.vi ste samo od nas ziveli od placke a sad vam je krivo da ste nas previshe mucilli.pitam te licno za ovaj naziv siptari dali si cuo od tvoje majke illi od nekog drugog.razlog za ovo pitanje je samo da znam zasto ona nas mrzi pitaj ga mozda su ludi bili grubi prema njega.ja ne pozdravlam misho nego tvoju majku i molim ga, da te nauci da upotrebis naziv albanci u mestu siptari.
vidi se nacionalna kultura "bravo care".svaka cas.protivzakonito je upotreba lazhnog identiteta nenade.jesi u norvesku jos???moguce da ti je zena iz smedereve??.a tisi dao lazhe informacije za tvoj identitet odgovori mi tacno.mi se znamo siguran sam.ako tije tesko da kazes meni istinu reci makar mishu da si llazov.nisam ni lud niti jadan ,ja sam mozda za tebe glup ili jadan.za mene licno nemas pravo da pises bez moju punomocje.na svakiu nacin si slabic za mene.trenutno drzim predavanje za: medjunarodna prava .sve lude dobrevolje pozivam na dialog a najmanje ulicare i skitnice.

TI U GLAVI NISI SVOJ

NENAD | 23/04/2010, 01:50

Siptarima sami sebe zovete a ti mi reci da nije tako u vasoj Albaniji, tacnije SHQIPTAR. Evropljani vas znaju kao Arbanase, tj. Albance. Nemate vi veze sa Ilirima, iako bi to jako zeleli, vi ste jos jedna podgrupa indoevropske grupe naroda. Oduvek ste bili i bicete jedna velika crna rupa Evrope. Vase prvo vece naseljavanje na Kosovo je krenulo 1690. Ne sporim ucesce Skender Bega i Prizrenske lige ali jesi li ti cuo za prvi i drugi SRPSKI USTANAK! Vi ste oduvek ziveli ovde? Je l' ste i u KOSOVSKOM BOJU ucestvovali a Milos Obilic je Siptar? Da kako da ne. Srbija je bila do Skadra, a vi ste uvek bili neciji delovi teritorije. Ja za tebe slabic?, slatko si me nasmejao. Pitam se odakle ti Internet, je l' koristis ADSL?, ako vi Siptari znate sta je to. Ne znam s kime si me pomesao ali budi siguran da jesi. Kakva zena, kakva deca, zavrsavam fakultet, ne znam odakle ti te dezinformacije. Nisi lepo proucio pravo na samoopredeljenje, nazad u skolu. KOSOVO JE bilo i ostace SRPSKO!

komentar

kodra | 23/04/2010, 09:36

i da kaze covek istinu ti ne verujes nateras me da krivim historiju ja to ne mogu sa izvinjenjem,jer nasu historiju pise svetske historicari,ja se ne naslanjam u lazne historicare ko pise historiu prema svoju volju.u Istambull su ti stare karte danasnja historija je zavisna od proslost a ti ne mozes da krivis historiju.

Re: Kosovo kao Severna Irska

misha | 23/04/2010, 13:32

misha

@kodra: "trenutno drzim predavanje za: medjunarodna prava ."- jooooj ironije:/ Ja ne verujem- pa kaži mi, iskreno, ako si čovek- Da li je Kosovo prekršilo (makar malo) mađunarodno pravo samoproglašenjem nezavisnosti???

komentar

kodra | 23/04/2010, 23:38

Za ove stvari ako imash koju relaciju sas Goranom Percevivem pitaj ga za mene i tad ces se ti ubediti skim imash da se obracunash .Kosovo ispunjava kriterije medjunarodna prava na samoopredelenje.jer ne bi bilo priznato od nijedne drzave.a drugo je shto to nekome ne svidja.nije prekshen zakon niti srbski vec je prekrshen lazhna srpska mitologija da mi treba vecna ziveti u apartheid(nepravda)to Europa nije dozvolio jer po medjunarodno pravo to ne dozvolava.na kom obliku prema tebe je prekrshen opshti zakon.To je Parlament(priznat iz celoga sveta) usvojio deklaraciju za suverenost i nezavisnosti Kosove kao celina.Vi ste prekrshilli ta prava ubijajuci neduzhne ljude ,zhene,decu,stare i nemocne ,ne naurozhani narod,Svet je vas video godinama i potvdjen je da srbija vrsi djenocid nad Albanski narodom.

Re: Kosovo kao Severna Irska

misha | 24/04/2010, 02:14

misha

@kodra: Sad je meni jasno zašto se diplome sa Kosova ne priznaju u Srbiji- pa ja imam više znanja o međunarodnom pravu nego ti, navodni profesore?:D

Dakle da počnem sa predavanjem;)
1) U Povelji Ujedinjenih nacija piše da pravo na nacionalno SAMOOPREDELjENjE imaju samo NARODI koji NEMAJU SVOJU MATIČNU DRŽAVU!
Dakle: Vi Albanci koji ste NACIONALNA MANjINA (bez obzira što vas ima 90% na KiM) NE MOŽETE stvoriti svoju DRUGU državu ALBANIJU na prostoru jedne međunarodno priznate države, članice UN- Republike Srbije!

2) Kažeš "nije prekshen zakon niti srbski"- u Ustavu (najvažniji Zakon, tj.najviši pravni akt) Republike Srbije stoji da je Kosovo sastavni deo Srbije, trenutno pod međunarodnom upravom. I Srpski Parlament je to usvojio PRE nego što je vaš Parlament usvojio tu tzv."Deklaraciju o nezavisnosti"!
Znači, ne da je prekršen samo zakon, prekršen je Ustav Republike Srbije, prekršena je Rezolucija SB UN 1244, prekršenaje je Povelja UN! (i to će Međunarodni sud pravde u Hagu, do kraja godine, izneti u svom savetodavnom mišljenju!)

3) Što se tiče ubijanja- toga je bilo (na žalost) na svim stranama: ubijani su Srbi, Albanci, Romi, Crnogorci,... Rata ne bi ni bilo da se nije pojavila paravojna jedinica OVK a po svim zakonima takve jedinice su nelegalne i matična vojska ih mora uništiti jer ugrožavaju njen suverenitet i teritorijalni integritet (opet međunarodno pravo!)!
Civili su žrtve u svakom sukobu- koliko ih je samo izginulo u NATO bombardovanju.

4) I da završim, kažeš: "Kosovo ispunjava kriterije medjunarodna prava na samoopredelenje.jer ne bi bilo priznato od nijedne drzave."- tzv.Tursku republiku severni Kipar je priznala Turska (to je više od NIJEDNE;)), Tajvan je priznala BJRMakedonija, Južnu Osetiju su priznale Nigerija i Rusija- pa opet NISU DRŽAVE (kao što to nije ni Kosovo):)))

komentar

kodra | 24/04/2010, 11:10

nije stvar o znanje medjunarodnog prava nego stvar jeste malo i na prosecne znanje drug jezika pa ne moze covek da se izrazi ono pravo da se mi bolje razumemo.bilo bi ti teshko tebi da iznesesh tvoje mishlenje nba albansom jeziku??u toku zhivota sam slushao jos grdji predavanje.1974 godine CSK SKJ osvoijo je zakon da i Kosovo ima pravo na samostallnost kao druge republike tada u sastav RSFJ-a u slucaj raspada RSFJ-a tad smo mi bili pokraina u sastav RSFJ-a a onda 1983 srbija je aneksirao taj zakon i proglasio kosovu unutra srbije bez nashe volje neki kuislinshki kosovski parlament.tad vama nije bolelo a sad vas boli.nije druga drzhava jer se mnogo toga razlikujemo:ime,zastava,himn,zakon,presednik,ambasadore,ministartstvo to jesu atributi koji pokazuju da se radi o drugoj drzhavu.kad Hag isnese svoj stav nemoj da kazhesh da to nije u redu i ne cudi se.da li je isto 13000 ljudi i 50 pa stani malo nismo 0:0 imali smo pravo da imamo tertorialnu odbranu gledaj malo nazad.ti kazesh da kosovo nije drzhav ,za tebe mi je j asno a ovaj celi svet vazda poludeo shto ti mislish.u celu EU samo 5 nas nisu priznale i to grcka.spanija,rumuni,vi i kipar .pa opstacemo i bez ove 5 drzhave.skoro ces i ti da javno priznash

Re: Kosovo kao Severna Irska

misha | 24/04/2010, 13:42

misha

@kodra: Poštujem to što pišeš na (lošijem) SRPSKOM i znam da ne možeš izraziti sve što bi mogao na Albanskom (to je logično) ALI suština mora da je tu, a ti si daleko od suštine jer ne znaš ko ima pravo na samoopredeljenje, ne znaš šta piše u Povelji UN,...

I u pravu je NENAD "To je bio Tito koji je saradjivao sa vasim diktatorom Enverom Hodzom. Niste vi bas bili toliko brojniji." pa je 1974.doneta takva sramna odluka, ali je greška ispravljena nakon 9 godina! I vi sada 25 godina od tada imate drugu "zastavu,himnu,zakon,presednika,ambasadore,ministartstva..." ali (mnogo je primera u svetu) da to ne znači da ste država!

P.s. ".u celu EU samo 5 nas nisu priznale i to grcka.spanija,rumuni,vi i kipar ."- ti misliš da je Srbija već članica EU?:))) Ta peta država je Slovačka, a nemoj meni pričati o "samoizolaciji"- vidiš da ste vi mnogo više izolovani, pa ne znate osnovne informacije i činjenice...

Re: Kosovo kao Severna Irska

inana | 24/04/2010, 13:48

Zakon je zakon dok god postoji tj dok se ne ukine ili zameni drugim. To sto nesto ne daje rezultate odmah, ne znaci da nece i u buducnosti. Kada su 1812. potpisali mirovni ugovor, niko nije ni slutio da ce trebati vise od 20 godina dok ga Turska ne pocne primenjivati.
Pitanje Kosova je vec toliko izlizano da polako gubi smisao. Toliko se o njemu prica da vise niko i ne misli. A to je najgore od svega. Sta bi Srbija radila sa 2 miliona Albanaca koji bi mogli da imaju ne vecinu, nego ceo parlament? Sta ce Siptari da rade kad konacno dodju na red za ciscenje kod velikih sila????

I sta cemo mi da radimo kad ove godine ne rodi paprika jer je ovaj vulkanski dim poremetio atmosferu i sada pada kisa vise nego Zimus a nivo vode se podigao???????

KOSOVO KAO POSEBAN SLUCAJ U SVETU

kodra | 24/04/2010, 17:53

na tu usnovu smo i nezavisni
a shto vi mislite zashto preko 67 ambasade su otvorili u Prishtinu .oni valda ne znaju nishta ili nisu vas pitali.nisam rekao da su clan EU-ja vec sam rekao da nisu nas priznali.PITANJE A ZASHTO VI NE DAJETE ISTA PRAVA I VOJVODINI PA NEKA ONI OPET ZOVU SEBE POKRAHINA VOJVODINE,PROBAJTE A TAD CETE VIDJETI RAZLIKU .JESTE POSTOJILI PRE NEKI ZAKONI PA SAD SU SE MENJALLI I ZAMENILI DRUGIM NE VIDISH?za vas gubi smisao a mi nemamo drugu drzhavu.ako kod nas ne rodi paprika rodi ce negde drugo mi to importujemo gotovo .Ne brinite vi mnogo za nas,ako se vi brinite toliko za srbsku manjinu na kosovu to je normalno ako im se ne svidja po...............

Re: Kosovo kao Severna Irska

misha | 24/04/2010, 18:40

misha

@kodra: Postoji 192 države, članice UN- preko 120 njih, tj.2/3 vas nije priznalo, 2/3 podržava teritorijalni integritet i suverenitet Republike Srbije na Kosovu i Metohiji. Ja sam slušao priče kako će vas odmah posle 17.februara 2008 priznati 100 država, a ono- ništa od toga!:)
A rekao si "..u celu EU samo 5 nas nisu priznale i to grcka.spanija,rumuni,vi i kipar ."- kao da si mislio da je Srbija deo EU, ali nebitno... Biće, jednog dana;)

Što se tiče druge/severne srpske Autonomne pokrajine Vojvodine- ona ima svoju autonomiju, glavni grad (Novi Sad), zastavu, grb, himnu,...- nego ti nisi upućen!!!

Kodra- Inana je metaforično rekla "..sta cemo mi da radimo kad ove godine ne rodi paprika.."- u smislu da se naši političari (a i vaši) previše bave tim tzv."velikim" temama i tako potiskuju u drugi plan one životne i za obične ljude važnije teme.

P.s.A vi imate drugu državu (Albaniju) tako da ako ti se ne sviđa u južnoj Srpskoj pokrajini Kosovo i Metohija (po istom "tvom principu")- put pod noge...:D

Re: Kosovo kao Severna Irska

inana | 24/04/2010, 18:55

inana

boze miso kako divno, :))))....

Re: Kosovo kao Severna Irska

NENAD | 24/04/2010, 23:37

Ovaj Kodra zna da je ovo njegova drzava, zbog toga i visi kod tebe na blogu. Njegovo pravo misljenje je da nisu drzava dok ih Srbija ne prizna pa makar to ucinio i ceo svet, sto se nece desiti. Kodra SRBINE, postujemo tvoju prosrpsku opredeljenost i potrebu povezanosti sa svojom drzavom makar na ovaj nacin. Miso pokreni inicijativu za proglasenje Kodre za pocasnog SRPSKOG gradjanina, samo cemo ime da mu promenimo u Kosta.

sloba reci, mora da postoji

kodra | 26/04/2010, 18:12

misha me je krivo s'hvatio vojvodina ,ja znam dobro koj status ima vojvodina sad(srbska pokraina1988),i kakav status imo prije(juoslavenska pokraina1974)zar ti se cini da ima tu neku razliku??? kako da ne vi ste njima uzelli pravo na samo opredelenje.nego nije ishao djabe Nenad Canak u zatvor tad secam se kao danas.sad ste ga civilizovali vi njega na lojalan politicar srbije.1988-1998 nasilno smo bili srbska pokraina a sada smo mi nezavisni od vas,a vojvodjanski politicari se predali i ostali pod srbsku cizmu.Nenade ja nemam pojma odakle ovaj blog nego samo polemishemo u raznim temama jer mi nemamo bog zna koj uticaj to je medjunarodni proble za koga se mi ne pitamo vishe.ja sam i za raspollozhen i za shallu a ne da zlloupotrebish moju PRAVO NA REC .promena identiteta illi lazhni identitet se kazhnjavas zakonom ne mogu ja bit kosta imacu 100% manji identitet u Kosovu

Re: Kosovo kao Severna Irska

misha | 26/04/2010, 22:26

misha

@kodra: Joj- to me najviše nervira: pa logično je da ste srpska pokrajina, to sa "jugoslovenskom" pokrajinom je bila Titova manipulacija! Sve je to on unapred isplanirao- da izdeli republike, Srbiji da dve pokrajine (zašto nije napravio pokrajine u Hrvatskoj ili Bosni?), Albance naseli na Kosovo i metohiju i daje im pare/pomoć (zbog nerazvijenosti) i da im jednog dana "pokloni" nezavisnost a Srbiji nanese zlo! Bitno je da je Hrvatima dao pola Jadranskog mora,...- vrlo širokogrudo!
Nenad Čanak je "autonomaš", ne separatista- to je razlika u odnosu na vas Albance! I on se sada bori za sve to (i dobija), član je vladajuće koalicije- niko ga nije "docivilizovavao";) A i u Vojvodini živi 70% Srba (i Čanak je Srbin)- tako da ne razumem kako su se to "vojvodjanski politicari predali i ostali pod srbsku cizmu"???

P.s.I objasni mi kakvo je ono "poštovanje međunarodnog i ljudskih prava u Republici Kosovo" sa isključivanjem Telekoma i Telenora??? Jel to iskaljujete bes na nedužnim ljudima i uskraćujete im i to pravo- zbog toga što Kosovo ne može da dobije jedinstveni pozivni broj (kao što to ima svaka država)...- ali vi to (DRŽAVA) niste i kao da to nikako nećete da shvatite?!?:)

Re: Kosovo kao Severna Irska

NENAD | 27/04/2010, 04:23

Zna Kodra sve to, SRPSTVO mu je u dusi. Da se on pita na Kosovu se siptarski uopste ne bi govorio. KODRA SRBINE!

kosova kao sve druge drzhave

kodra | 27/04/2010, 17:51

tito je znao tacno.on nije bio kao danashnji politicari.nije tito dao, vi ste sa vojkom i policijom promenili ustav i uzeli nama pravo na samoopredelenje.jadranska oballa i billo je hrvatsko dabro bi billo kad ste mogli da im mallo makar otmete ,nego oni su pametni.pre je bio drugacije procent stanovnika,tamo ste uspelli a kod nas ste palli na ispit.tamo nemma vishe madjare i rumune "ASIMILACIJA"se vrshi josh.tamo se sad pllashu da ginu.Tema:telekom i telenor,odale pravo na antene u drugu drzhavu bezplatno.pllatite porez na promet onda izvolte ga.mi u kosovu imamo :vala,ipko jos bolje.pozivni broj ne koristimo gratis nego pllatimo za to.ma pollako ne zhuri se bre bice bolje pollak- pollak samo da ne gine narod za jedan gllup politicar onda na kraj ide i ubesise sam.
za nenada-ako si ti albanac i ja sam srbin.nije mi krivo shto branish tvoj nacionalni identitet nego mi je krivo shto hocesh da nametnesh drugima shto ti hocesh.nenade sve je moguce mozhda si mi brat jer moj otac je svugde radio pitaj.............

Re: Kosovo kao Severna Irska

misha | 27/04/2010, 22:44

misha

@kodra: Koji je pozivni broj za Kosovo (+381), koji je internet domen za Kosovo (.RS)- nemam više pitanja:)))))

I da, primetio sam da si pisao: "KOSOVO KAO POSEBAN SLUCAJ U SVETU"- pa kako je to moguće?! Valjda neki međunarodno utvrđeni propisi, zakoni i standardi moraju da važe u čitavom svetu- nije Kosovo na Marsu pa da je "poseban slučaj"???;)

Re: Kosovo kao Severna Irska

NENAD | 28/04/2010, 00:01

KODRA igras se sa osetljivim stvarima,udaras na porodicu, da si ovde ne bi lepo prosao, veruj mi.

sloba reci, mora da postoji

kodra | 28/04/2010, 14:57

jeste alli sushtina je mi pllatimo za to , jer to je tudje.a kako hocete vi da instalirate antene bnezplatno pa na tudju zemlu su bre .posebna negovanje od sveta.
za nenada:branim moja prava,integritet i nacionalnost.jer me ti zovesh srbin.aha pretish po malo jelda ,nije dobro ne vredjam ja nego postavlam pitanje.

Re: Kosovo kao Severna Irska

misha | 28/04/2010, 15:33

misha

@kodra: "sloba reci, mora da postoji"- heheheh: to što je Slobodan Milošević bio Sloba, ne znači da treba "tepati" i reči SLOBODA, sa SLOBA :PPP

P.s.I mislim da je krajnje nepristojno i nepotrebno neko prozivanje, ružne reči i vređanje- odrasli smo i pametni ljudi, možemo da pričamo valjda i bez uvreda, hvala!

sloboda reci, mora da postoji

kodra | 29/04/2010, 10:50

kako mu nadje bre odmah .pa sme li covek da greshi, nisam video da sam greshio.nikakve namere. -ko vredja koga??????,pometni smo ali i oni po nekad greshe.niko nije bez greshan.i nemoj da pominjesh coveka za koga treba da se srami cel srbski narod.morash ti otvoriti jas ovu temu na tvoj blog da budesh malo LIBERAL a ne samo provokator

odgovor kodri koji misli da sve zna najbolje kao i svaki poturica

MAJA | 29/04/2010, 11:01

DJURADJ KASTRIOT(SKENDERBEG)- rodjen od oca JOVANA KASTRIOTA i majke VOJISLAVE princeze SRPSKOG porekla.BAJAZIT njega i bracu odvodi kao taoce gde on prelazi u islam i zavrsava vojnu skolu u JEDRENIMA bori se za turke i tu dobija titulu SKENDERBEG.Kada je JANOS HUNJADI uz pomoc SRBA porazio turke kod Nisa 1443.napustio je tursku vojsku vratio se u albaniju ponovo prihvatio HRISCANSTVO i borio se protiv turaka.ZAKLJUCAK/JEDINI JUNAK NA KOGA SE POZIVAJU SIPTARI I KOJI POSTOJI U NJIHOVOJ ISTORIJI JE POLU-SRBIN KOJI SE VEROVATNO PREVCE U GROBU OD LAZI OVIH POTURICA KOJI SU PRODALI VERU ZA VECERU PA SAD POKUSAVAJU DA ISKRIVE ISTORIJU.

Maksimalno liberalan :D

misha | 29/04/2010, 13:19

misha

@kodra: Ovo (za "slobu-slobodu";)) je bila šala, ne provokacija!:) I mislim da je to jedini put da mu spominjem ime na svom blogu? 5.oktobra 2000.i ja sam bio protiv Miloševića i mislim da je on jedna od lošijih osoba u srpskoj istoriji...
A ovo za vređanje se odnosi na tvoj komentar za NENAD-a!

komentar

kodra | 29/04/2010, 19:00

nisam nacionalista.ja ne mrzim druge nacionalnosti.

Znaci i Skenderbeg je delom Srbin

NENAD | 05/05/2010, 02:14

MAJO svaka cast, ja ovo nisam znao. Mogu da zamislim kako je Kodra zatecen! He, he, he

komentar

kodra | 07/05/2010, 10:23

ti si rodjen za promenu historije zhalim shto predhodni president nije te otkrio.da je moguce tvoja historia ti bi za ceo svet rekao da su takvi ,ovakvi ,,,,i tako dalje svima bi ti menjao nacionalitet.mi i jesmo demokrati ali komshije su ne daj bozhe,kao ti na primer.za tebe Skender Beu je....bre jebemti ucitelicu historije.

komentar

kodra | 07/05/2010, 10:23

ti si rodjen za promenu historije zhalim shto predhodni president nije te otkrio.da je moguce tvoja historia ti bi za ceo svet rekao da su takvi ,ovakvi ,,,,i tako dalje svima bi ti menjao nacionalitet.mi i jesmo demokrati ali komshije su ne daj bozhe,kao ti na primer.za tebe Skender Beu je....bre jebemti ucitelicu historije.

Re: Kosovo kao Severna Irska

MAJA | 09/05/2010, 14:56

Bravo Kodra pokazi svoje pravo lice,kulturu i demokratiju na koju se toliko pozivas u kojoj je jedino ispravno tvoje misljenje a ko se neslaze ti pocnes da ga vredjas i psujes ali ja tebe potpuno razumem nije lako prihvatiti istinu posle decenija lazi a sto se uciteljice tice kod nas one uce lepom vaspitanju a ne istoriju jer kod nas u istoriji ima toliko mnogo junaka da stvarno nema potrebe da prisvajamo tudje to sto ste dobili nasu princezu i ona vam rodila jedinog junaka u istoriji netreba da vam smeta sta da nije ostali bi bez jedinog junaka u istoriji a sto ga zoves turskim nadimkom koji u prevodu znaci ALEKSANDAR GOSPODIN sto ga ne zoves DJURADJ kako ga je majka nazvala po svom bratu zato sto se nijedan siptar tako ne zove.A sto se tice ovog siptar nerazumem sto se ljutis kad se i ti tako predstavljas jer kod nas se kaze JA SAM SRBIN a kod vas UN JAM SHCIPTORE prvo se vi odlucite sta ste pa cemo vas mi tako zvati.

Re: Kosovo kao Severna Irska

misha | 09/05/2010, 22:34

misha

@MAJA: :)))))))))))))))))))))))))))

kosova ide napred

kodra | 12/05/2010, 18:32

maja luta si mi.nemoj ignorisati lude jer bicesh usamljen.vi imate sluzhbeni naziv za nas znam ja to. nego kad covek hoce da vredja ,vredja zna se.to je kultura.tako nse ceni kultura jednog naroda.mi sami sebi zovemo shqipetare a ne siptar,kao vi sam sebe zovet srbi a ne shkijet (SVRBI).

BRAVO KODRA

MAJA | 12/05/2010, 23:11

Vidis Kodra kako ti mozes da budes kulturan pa posle kazi da te mi SRBI nicemu nismo naucili samo kad bi jos postao fin probaj nije tesko,ko je ljut to se vidi u predhodnim komentarima a koga ja to ignorisem stvarno neznam i svi znamo sta znaci shkijet vec ti je dr.Re odgovorio a za sve koji nisu procitali to znaci svinja ali ti bezis sa nase teme skenderbeg jesi li se uverio da sam u pravu i nemoj da slusas ni vase ni nase nego proveri kod Turaka ja sam proverila a da nemislis da te vredjam samo cu ti reci da mi se najbolja drugarica do 1998. zvala ARIJETA KRASNIQI dok nije ovk pokucao na vrata i zapretio njima da ce ih sve pobiti ako ne prestanu da se druze sa nama toliko o vasoj demokratiji.

komentar za Skender Beu pitaj u Japan oni bolje nego ti znaju

kodra | 17/05/2010, 12:16

mi jesmo kulturni to smo svedocili vekovima a i zadnje dve decenje.nema nazad od realnosti Skender Beu, pravo ime mu je Gjergj Kastrioti,otac mu se zvao Gjon kastrioti rodjen u KRUJU procitaj ovu staru pesmu"kruj o qytet i bekuar
prite prite Skender Ben
po vjen si pellumb i shkuar
ta shpetoj memedhen"
I taj primer shto si upisao kao ne tolerancije nije nishta jer istovremeno zakllati i druzhiti se je bio zabranjeno mogo si reci tvojim sunarodnicima "nemoj da koljajte neduzhne lude"tako bi ti sacuvalla tvoju drugaricu.

Re: Kosovo kao Severna Irska

misha | 17/05/2010, 16:29

misha

Za Maju (odgovor od kodra-e na postu "Miloš Obilić, albanski vitez ?!?"):

ja znam samo realnost

kodra | 17/05/2010, 12:38

kad kazem nesto kao ti dodje mi da se sramim.pitam kad qesh bre ti i I.Rogovu da preglasish kao srb????? jer i on nije bio musliman,on je bio po vereispovesti katolik.pa i Skender Beu je bio katolik.istina da majka mu je bio crnogorka alli po nacionalnost albanka katolikinja.tad srbi su bili sluge ,i sluzhili turcima na otkup Ujema(porez)vas je Rusia doveo ovde u saradnju sa Turcima jer ste vi billi u pocetku dovodeni kao oni shto zhnjeju pshenice sa srpom i dali su vam ime SRP(allat za zhnjejanje pshenice) i medjuvremenu ste menjali taj naziv kako vam dopalo ,nema od vas nijednog heroja shto je ratovao turcima jer ste tad bili njihove sluge.VI STE NJIMA DALLI CERKE I ZHENE DA VAS TURCI DAJU ZEMLJU KOJU JOSH DAN-DANAS NAMA PRODATE, INACE TO ZEMLU JE NAMA OTETO IZ TURAKA.piaj tvoj ucitelicu dali tako ili ovako ona mozhda dude iskrena i da kazhe samo tebe istinu.ti vellish Albanija je podignuta od vashih junaka SRAMOTA imamo mi dosta junaka i ako smo sllabi u inostanu politiku

Re: Kosovo kao Severna Irska

MAJA | 17/05/2010, 23:28

Jadni moj dobri Kodra kako te istina boli,niko nije rekao da mu je otac srbin nego majka i samo mi nije jasno kako neko moze da bude i crnogorka i albanka ali tebi to nije bitno bitno je samo da nebude srpkinja ali ni to nije bitno,bitno je samo to sto ti ja dajem konkretne podatke a ti pricas rekla kazala price inace njegova majka potice iz SRPKE porodice ili kako vi kazete klana TRIBALDI a ti mi daj konkretne podatke i dokazi da si ti upravu.Ko je ciji sluga to se vidi i dan danas prvo ste ljubili guzice Turcima pa onda Italijanima i Nemcima za vreme drugog svetskog rata a sada kome kod stignete nebili vam dali nezavisnost a ko ima obicaj da daje zene i cerke to se najbolje videlo po dolasku Kfora 1999.kad je pored svakog transportera stajalo bar po tri vasih sestri cak ste jednu lakog morala novinarku(znam je licno)udali za Kusnera.Sto se tice ratovanja sa Turcima i to zna ceo svet ko je ratovao a ko je bio sluga i molim te da mi nabrojis bar 5 vasih junaka koji su se borili protiv turaka.

Re: Kosovo kao Severna Irska

MAJA | 17/05/2010, 23:30

HVALA MISHA

komentar

kodra | 18/05/2010, 10:21

Ako jedan albanac zhivi u Crnoj Gori on ispada crnogorac po drzhavlanstvo,drzhavi kojoj pripada ali nacionalnost ostaje isti Albanac.Sa turcima imamo takve relacije poshto miljon nashih ludi zhive tamo shto pod rankovicevo vreme su isterani iz svoja ognjishtva:nisha,surdulice,sve do medvedje ,bujanovca,preshevo i shirom Kosove.Vecina Turski ministara i presednika su bili poreklom iz nash nacionalnost Albanac.u istorju smo saradjiuvalli sas vragom jer smo bili tako nisiljeni od vashe barbarske razlicite vojske i saucesnika sto ste nas nanelli zllo vekovima.I mi nikad nismo imali kao vi RUSE iza ledja.ubili ste nas kao zeceve sad vam je krivo jellda.
mi smo njih(USA0 zvalli na pomoc protiv vas i Rusije.Narod voli njih, oseca se slobodnim.ja ne pravim zadatke ja samo dajem domaci zadatak ,za to pitaj majku Historiju ona je najubednij pokazivac proslosti.trebalo je otvoriti jednu temu :NIKAD VISHE ZAJEDNO

Re: Kosovo kao Severna Irska

MAJA | 18/05/2010, 16:17

Znaci po tvome ti si SRBIN albanske nacionalnosti i nemoj mi sada pricati da vi imate svoju drzavu jer jos uvek idete u NISKU BANJU da molite da vam damo dokumenta jer sa vasim mozete da putujete samo u okviru kosova a da predjete granicu mozete samo sa nasim dokumentima.Posto kazes da ste se vi borili protiv Turaka otkud to da ste bezali od nas kod svojih neprijatelja to istorija jos nije zabelezila to bi bilo kao da su Jevreji bezali u Nemacku nego lepo priznaj da su vas turci tu naselili kad smo se mi povukli na sever (VELIKA SEOBA SRBA POD VODJSTVOM PECKOG PATRIJAHA ARSENIJA CARNOJEVICA).Izmedju 1459 i 1912 godine,Kosovo i Metohija je bilo u sastavu Osmanskog carstva.Tokom visevekovne Otomanske vladavine dolazi do krupnih demografskih promena u sastavu stanovnistva.Srbi su se neprestano iseljavali ka severu,u Sumadiju,Srem,Macvu i Vojvodinu.S druge strane Albanci su se u plodnije krajeve doseljavali iz planinske i siromasne severne Albanije o cemu svedoci cinjenica da kosovski Albanci ili bolje reci siptari govore severnoalbanskim dijalektom GEGA.Inace naseljvali su samo poturcene albance koji su se u njihovim vojnim redovima nazivali azapi dok su se Albanci katolici na celu sa DJuracom Kastriotom borili protiv Turaka zajedno sa SRBIMA.Sta vise reci ovoj poturici koja prisvaja sve sto mu se dopadne tudje jer se svojih korena ocigledno stidi mislim na korene od islamizacije do danas.A da nije nam krivo sto smo vas ubili kao zeceve jer se i razmnozavate istom brzinom.

Re: Kosovo kao Severna Irska

MAJA | 18/05/2010, 17:16

I DRAGI GLEDAOCI KODRA JE PONOVO POKUSAO NEVESTO DA PRIKRIJE SVOJE NEZNANJE NA STA PUBLIKA NA TRIBINAMA BURNO REAGUJE UZVICIMA ,,UA KODRA! UA KODRA!,,ALI MI SE ISKRENO NADAMO DA CE DO KRAJA KODRA IZNETI NEKU CINJENICU ILI MOZDA NEKI NEOBORIVI DOKAZ U SVOJU KORIST JER DO SADA NEVIDJENO GUBI U GOSTIMA.

Re: Kosovo kao Severna Irska

misha | 19/05/2010, 14:45

misha

@MAJA: Nemoj tako nije "u gostima", jer je i kodra na "domaćem terenu";))) (ako ćemo fudbalskim rečnikom)
Inače zanimljiva diskusija se ovde vodi, rado vas čitam:))) I još samo od kodra-e da čujem tih pet albanskih junaka koji su se "borili" protiv Turaka?8)

P.s."A da nije nam krivo sto smo vas ubili kao zeceve jer se i razmnozavate istom brzinom."- mislim da je ovaj deo suvišan za normalan civilizovan dijalog! Maja imaš jake argumente (za razliku od druge strane) i ne spuštaj se na taj nivo, poz.:)

Re: Kosovo kao Severna Irska

MAJA | 19/05/2010, 22:33

@MISHA:Nisi me shvatio Kodra se nalazi na teritoriji Kosova i Metohije sto znaci da je u gostima jer on ima svoju maticnu drzavu Albaniju a o albanskim junacima neces nista cutu jer ih nema.Sto se tice spustanja na taj nivo nemoj da brines jer znam kako disu tako da to nije bilo nimalo slucajno.Drago mi je sto mladic kao ti razmislja o ovim temama(mada ja nisam mnogo starija od tebe mozda nekih 10-tak godina)i samo tako nastavi.

Re: Kosovo kao Severna Irska

misha | 20/05/2010, 11:38

misha

@MAJA: Aha, ok onda:))) I hvala tebi, pozdrav:))) P.s.Čekajući kodra-u i junake susedne Albanije:PPP

:)

Mya | 26/05/2010, 14:29

Kosovo i Vojvodina su bile autonomne pokrajine u bivšoj Jugoslaviji dok Milošević nije jednostavno ukinuo tu autonomiju pred raspad Jugoslavije. Srbija će napredovati najviše tek kada prestane uzimati i nazivati svojim ono što nikad nije ni bilo njeno i kada prestane ideologija koja propagira kosovski mit i zaluđuje sopstveni narod.

Veliki pozdrav!

Autonomne pokrajine

misha | 27/05/2010, 13:23

misha

@Mya: Pokrajina Vojvodina i danas ima autonomiju (i po novom Ustavu Republike Srbije iz 2006.i po Statutu AP Vojvodine iz 2009.), kao i Pokrajina Kosovo i Metohija (zvanično: "suštinska autonomija, trenutno pod međunarodnom upravom Ujedinjenih nacija"). Sad, nezvanično: većina teritorije južne pokrajine je nezavisna od Beograda, ali nije država;) Zato je potrebno naći neko održivo rešenje:)
P.s.A brojni srpski srednjovekovni manastiri na KiM svedoče o tome da nije baš istina ovo što kažeš gore- da će Srbija napredovati tek kad prestane da "uzima i naziva svojim ono što nikad nije ni bilo njeno"?! Pozdrav

koment

kodra | 11/06/2010, 21:43

pokraine su imali isto prava kao druge republike alli vi ste nam uzelli pravo nasillu menjalli ustav 1989 i od tad smo mi billi pokraine pod srbijom inace zao mi je od vojvodine .oni su mrtvi.a zo nas Kosova mi smo se veq opredeleni kako mi smo htjelli .ti manastiri za koj dan bice raspushteni jer vi niste tako religiozni nego samo zbog teritorije podrzite manastire.to nishta ne znaci ,zamisli koliko srpske kuce ima na kosovu to ne znaci da su oduvek bili srbi ovde ,to se privremeno prebivalishte je bio namenjeno za kolinizacije Kosove ,alli taj pllan je pao na vodu jer srbi prodaju sve shto se prodaje.oni znaju tacno gde im je mesto ,,odakle su i doshli.nije zabranjeno da sanjash a istina se menja na terenu .

komentar

kodra | 26/07/2010, 16:46

za maju.
ti nemash vrednost coveka 21 veka mi smo narod a ne zhivotinje,to je opshta kultura za zhalenje.a drugo niska banja to je neshto shto me podseca na neshto drugo.nisam srbin jer ja zhivim u Republiku Kosova nacionalitet Albanac.ti si majo protiv sviju ludi savetujem ti pogledaj mallo oko sebe nadji koj psikollog,tezhak si ti sllucaj.

komentar

kodra | 26/07/2010, 16:46

za maju.
ti nemash vrednost coveka 21 veka mi smo narod a ne zhivotinje,to je opshta kultura za zhalenje.a drugo niska banja to je neshto shto me podseca na neshto drugo.nisam srbin jer ja zhivim u Republiku Kosova nacionalitet Albanac.ti si majo protiv sviju ludi savetujem ti pogledaj mallo oko sebe nadji koj psikollog,tezhak si ti sllucaj.

ZA KODRU AZAPA

MAJA | 03/08/2010, 22:34

MOZDA MENI I TREBA PSIHOLOG ALI TEBI DEFINITIVNO TREBA PSIHIJATAR I MOLIM TE IZNESI NAM NEKE CINJENICE A NE TE TVOJE PRAZNE PRICE. PS.POSTAJES JAAAAAAAAKOOOOOOOOO DOSADAN.

koment

kodra | 05/08/2010, 20:39

ja znam za to jer istina je uvek gorka pa nekoga muci manje.......kao npr tebe mnogo muci pa zato sam i dosadan,

kmentar

kodra | 25/08/2010, 21:01

cini mi se da si pod terapiom hvalla na sllushanje mog saveta,zhellim ti oporavak

ZA KODRU AZAPA

MAJA | 26/08/2010, 22:15

dragi kodra terapija je uspesno zavrsena a tebe su svi pozdravili i porucili da se vratis u ustanovu gde i pripadas ako niste oformili vasu primicete i kod nas ipak si ti stari pacijent a sto se tice mojih odgovora bice ih ali kad ti meni budes odgovorio na pitanja koja sam ti postavila i bez demagogije i tuznih prica o jadnim zecevima.

komentar

kodra | 26/08/2010, 23:13

cini ti se kao tuzhna prica alli to nije samo da ti se cini nego je istina tako smo billi tretirani iz vasheg naroda koj vi pripadate zamislli kakvi ste.to nije demagogija nego istina.ponovi tu pitanju i cesh dobit odgovor.

komentar

kodra | 26/08/2010, 23:13

cini ti se kao tuzhna prica alli to nije samo da ti se cini nego je istina tako smo billi tretirani iz vasheg naroda koj vi pripadate zamislli kakvi ste.to nije demagogija nego istina.ponovi tu pitanju i cesh dobit odgovor.

ZA KODRU AZAPA

MAJA | 28/08/2010, 22:27

evo kodra za tebe nekoliko stvarno tuznih prica da vidis kakav ste vi narod. zoran kontic 46 godina je ubijen u pristini 5.jula 1999.nadjen je vezan za stolicu sa lisicama na rukama a ubijen je nozem imao je dva uboda u srce,veliki rez preko stomaka i na obe ruke inace otac troje tada maloletne dece.srdjan peric 29godina je ubijen 11.marta sekirom dok je gasio vatru na svom imanju cetvorica naoruzanih siptara su mu pucali u noge a potom ga izmasakrirali sekirom po glavi i telu.zivota jonus 65 godina teroristi su ga ubili u pristinskoj prodavnici samo zato sto je govorio na srpskom jeziku.to je samo delic da te potsetim na tvoj narod a sto se tice pitanja tu se ogleda tvoja kultura i postovanje sagovornika ja se ne ponavljam pa ako si zaintresovan ti se vrati unazad pa procitaj.

odgovor

kodra | 29/08/2010, 00:15

sa zhalenjem moram ti neshto pisati oko toga.a imash ti dobre dokaze za tih ludi shto su tek tako ubijeni illi masakrirani, i jesu billi cisti u nekim stvarima.danas je bio subota u mom gradu pa usput cujesh vashe sunarodnike da pricaju gllasno megjusobnom alli njima ne mozhe niko da im preti poshto njihov proshllost je bistar oni su proshlli illi su u toku rentgena.mi se nekad i medjusobno ubijemo za koj razllog.mora da postoji razllog pa i da se nadju krivci i pravo ispred zakona.patrioti moguce da ubijaju lude josh danas jer vide slike kako su vashi sunarodnici ubijalli,zakllalli ,sillovalli,zapallilli,isteralli iz svoje ognjishte,kuce porushilli,i stoku ubilli,i vodu nam otrovalli,i prirodu su oshtetilli sa leshevima, zakopalli ,ostavilli na suvo bez pokrivanje, hillade masakrirani roditela,oceve,majke zhene,dece ,nemocne i malloletne lude.sto smo mi prezhivelli u zadnji vek mozhe se zvati cista asimilacija jednog naroda.nama je puno drzhava sa groblama shto ste vi pocinilli mom narodu neka vam je sramoto to se ne zaboravla bice vreme za sve,a ti pominjesh 5-6 ludia zaboravish koliko je broj 13.000 dushe samo 5% su ubijeni u uniformu a ostalli civilli.i pre rata svaki dan ubijanje i svaki noc.kako ti nije sramota Maja.mrzhnja je opasna za zdrav covek.covek zavisi koga hrani mrzhnju illi lubav koga hrani vish on ce da pobedi a vi hranite mrzhnju prema nas.ponashajte se neutrallno i sagnite bre gllavu baram u znak mlladih shto su ostalli bez roditelja a vi dignite josh gore pa se drzhite hrabri.mene licno mije zhao za neduzhne,a za njih shto su pushku imalli na ramena neka im zemlja bude llaka .

odgovor

kodra | 29/08/2010, 00:15

sa zhalenjem moram ti neshto pisati oko toga.a imash ti dobre dokaze za tih ludi shto su tek tako ubijeni illi masakrirani, i jesu billi cisti u nekim stvarima.danas je bio subota u mom gradu pa usput cujesh vashe sunarodnike da pricaju gllasno megjusobnom alli njima ne mozhe niko da im preti poshto njihov proshllost je bistar oni su proshlli illi su u toku rentgena.mi se nekad i medjusobno ubijemo za koj razllog.mora da postoji razllog pa i da se nadju krivci i pravo ispred zakona.patrioti moguce da ubijaju lude josh danas jer vide slike kako su vashi sunarodnici ubijalli,zakllalli ,sillovalli,zapallilli,isteralli iz svoje ognjishte,kuce porushilli,i stoku ubilli,i vodu nam otrovalli,i prirodu su oshtetilli sa leshevima, zakopalli ,ostavilli na suvo bez pokrivanje, hillade masakrirani roditela,oceve,majke zhene,dece ,nemocne i malloletne lude.sto smo mi prezhivelli u zadnji vek mozhe se zvati cista asimilacija jednog naroda.nama je puno drzhava sa groblama shto ste vi pocinilli mom narodu neka vam je sramoto to se ne zaboravla bice vreme za sve,a ti pominjesh 5-6 ludia zaboravish koliko je broj 13.000 dushe samo 5% su ubijeni u uniformu a ostalli civilli.i pre rata svaki dan ubijanje i svaki noc.kako ti nije sramota Maja.mrzhnja je opasna za zdrav covek.covek zavisi koga hrani mrzhnju illi lubav koga hrani vish on ce da pobedi a vi hranite mrzhnju prema nas.ponashajte se neutrallno i sagnite bre gllavu baram u znak mlladih shto su ostalli bez roditelja a vi dignite josh gore pa se drzhite hrabri.mene licno mije zhao za neduzhne,a za njih shto su pushku imalli na ramena neka im zemlja bude llaka .

ZA KODRU AZAPA

MAJA | 29/08/2010, 12:01

zao mi je kodra ali sa topom mogu da razgovaram tek kad odgovoris na moje prvo pitanje a do tada zdravo.

komentar

kodra | 31/08/2010, 21:21

ti velli hocesh za te sitnice da me pitash toliko.a znash ti njihov proshllost koga su oni ubilli illi malltretiralli kad su bill na snazi vashi zakoni?????????????????ako ja trazhim razlloge za 18000 ubijeni i postavlam ti ultimatum dok mi ne odgovorish ...........shta bi ti reko ?

komentar

kodra | 08/09/2010, 20:50

da si Sonja biserka rekao bi da si koj covek jer ona lici na covek 21veka .U UN ste izgubleni garntujem 100%.

Re: Kosovo kao Severna Irska

misha | 09/09/2010, 14:20

misha

@kodra: Srbija je podnela Rezoluciju u UN zajedno sa EU (22 članice koje su priznale Kosovo i 5 koje nisu su usaglasile stavove sa Srbijom), tako da će ista 100% biti usvojena:D Čitaj moj najnoviji post "REŠENjE KOSOVSKOG ČVORA ?!"!!!

komentar

kodra | 15/09/2010, 21:15

imao si ti u ruku tu rezuluciju?tu je srbija pokopana zhivo i Albanija se nije protivio.to je poraz za vashu politiku ti toliko znash.jer prva rezuluta je bio llosha za nas a ovo je bio lloshe za vas.sauceshce.sve sam citao .nije daleko dan kad ce vasha vllada izaci sa predlozima u vezu nas, jer su potpisali,"cekaj malo drugar sprovodi ovo sprovodi ono ns dellu dobicesh to i to"jer bugari kazhu jedan narodnu recenicu "ja te spasavam ja te pojebam"tako i EU radi

Re: Kosovo kao Severna Irska

misha | 17/09/2010, 15:23

@kodra: Hehehe jedva čekam da vidim kad se bude sprovodila ta bugarska poslovica ali u slučaju NATO/EU-šiptari ;DDD

komentar

kodra | 25/09/2010, 22:41

ova tema je zavrshena

Re: Kosovo kao Severna Irska

Demokrata 1993 | 26/09/2010, 22:37

Gospodine Kodra, Vaše ime je Hajredin Kuçi?
Podudara se sa informacijama koje ste dali. Vaše ime počinje na H, a prezime ima 4 slova... Da li je Vaš identitet konačno otkriven?! :)

Re: Kosovo kao Severna Irska

misha | 27/09/2010, 19:28

misha

Opa:))))))

Re: Kosovo kao Severna Irska

Demokrata 1993 | 05/10/2010, 20:14

Nema nam gospodina Kuçija, odnosno, kako smo navikli, Kodre. Žao mi je samo što je ostavio mnogo toga nedorečenog i mnoga pitanja ostavio otvorena. Tako jedan zreli političar, koji je pritom profesor međunarodnog prava, ne bi smeo da nastupa. Ukoliko je to realnost ovih "novokomponovanih kosovskih" političara, onda je to daleko gore nego što sam mogao da zamislim.

www.politika.rs

misha | 18/11/2011, 01:10

Politika
Da li je „irski model” primenjiv na Kosovo

Cilj Tadićeve inicijative u Londonu je da pronađe nov politički kanal za razgovore o pitanjima koja se tiču statusa Kosova ili barem garancija za Srbe u okviru KiM, kaže Vladimir Todorić

Govoreći u londonskom Institutu za strateške studije predsednik Srbije Boris Tadić rekao je da ga posebno interesuje sporazum postignut između Ujedinjenog Kraljevstva i Republike Irske, kao i praktična rešenja koja su usledila na osnovu tog dokumenta.

Zbog čega bi taj sporazum, o kojem se u našoj široj javnosti, inače, malo zna, mogao biti zanimljiv za Srbiju?

Predsednik je to rešenje pomenuo „kao jedno od funkcionalnih rešenja teritorijalnih sporova”, rečeno je za „Politiku” iz izvora bliskih državnom vrhu.

Upućeni, pak, ističu kako je taj sporazum iz 1998. godine, potvrđen na referendumima u Severnoj Irskoj i u Republici Irskoj, doneo mir na te prostore i stvorio uslove za nestanak podela.

Predrag Simić, profesor Fakulteta političkih nauka, objašnjava, za naš list, da je britanski premijer Toni Bler, zapravo iskoristio ulazak Republike Irske u Evropsku uniju i „podržao taj ulazak, da bi, zauzvrat, dobio saglasnost za rešenja u Belfastu”.

Belfast je, podsetimo, glavni grad Severne Irske, koja je deo Ujedinjenog Kraljevstva. Pre sporazuma „koji je federalizovao UK”, katolički nacionalisti svim silama su nastojali da Severnu Irsku pripoje Republici Irskoj, dok su protestanti zagovarali rešenje po kojem ova regija treba da bude u okviru UK.

Zahvaljujući dogovoru, Severna Irska, koja je do tada bila opterećena nasiljem, dobila je autonomnu vladu sa širokom autonomijom u odnosu na centralnu vlast u Londonu, a paramilitarne grupe, od kojih je najpoznatija IRA, odrekle su se oružja. Bler, kasnije bio posrednik u rešavanju bliskoistočne krize, govorio je, kako je u to vreme prenosila štampa, da je Severna Irska važna lekcija za Bliski istok.

Prema rečima Vladimira Todorića, direktora Centra za novu politiku, ono što je predsednik Srbije govorio u Londonu zapravo je na tragu njegove četiri tačke, koje bi trebalo da budu okvir za mirno rešenje problema (status severa, položaj Srba južno od Ibra i pitanja manastira Srpske pravoslavne crkve i imovine Srbije, prim. a.).

Todorić smatra da Tadićeva inicijativa ima za cilj da pronađe neki novi politički kanal za razgovore o pitanjima koja se tiču statusa Kosova ili barem garancija za Srbe u okviru Kosova. „Pošto sada dijalog nije kanal za razgovore o tim pitanjima, mislim da predsednik pokušava da se izbori za novu političku rundu pregovora koja bi se minimum ticala garancija Srba na severu Kosova, odnosno poboljšanog modela autonomije”.

Upitan kakve su šanse za to, naš sagovornik odgovara: „Ako nam je status smisao života, onda su za to male šanse, ali ako nije, onda šanse postoje”.

Svi oni, kaže Todorić, gledaju da u procesu rešavanja kosovskog pitanja prođu što jeftinije, pa ako smatraju da je uslovljavanje u vezi sa statusom kandidata dovoljno, onda neće biti političkog dijaloga. Ali, „ako Srbija kaže da je politički dijalog neophodan, bez obzira na evropske integracije, priča je drugačija”.

U vezi sa Tadićevom izjavom u Londonu da Beograd želi funkcionalno rešenje kosovskog problema i da želi da do njega dođe što je pre moguće, ali da su za to potrebne garancije u funkcionisanje srpske zajednice na Kosovu, Simić kaže da bi, formalno, te garancije trebalo da da Priština, ali da bi faktički to morala da učini međunarodna zajednica, koja ih je, prema njegovim rečima, pružila i kroz Ahtisarijev plan. „Daj bože da se postigne Ahtisari plus, ali kako stvari idu, čini mi se da se Beogradu žuri da dobije kandidaturu i da će pristati na mnogo manje od onoga što bi mogao da dobije da nije kandidature”, kaže ovaj naš sagovornik i dodaje da u Ahtisarijevom planu ima nekih elemenata od kojih bi se mogla napraviti nekakva specifična autonomija za Srbe, ne samo za one na severu nego i za one na jugu.

Kad je reč o eventualnom kompromisu oko kosovskog pitanja, u poslednje vreme izdvaja se stav bivšeg regionalnog predstavnika UN za Kosovsku Mitrovicu Džeralda Galučija, koji predlaže „statusno neutralnu implementaciju Ahtisarijevog plana za Kosovo”.

Povodom molbe da prokomentariše ovakav Galučijev stav, Simić ističe da je bitno ono što je zamenik državnog sekretara SAD Filip Gordon rekao u Kongresu – da nema podele Kosova i da Beograd mora da se pomiri sa realnošću nezavisnog, multietničkog Kosova u njegovim trenutnim granicama.
B. Čpajak
objavljeno: 18.11.2011.

Re: Kosovo kao Severna Irska

misha | 28/11/2011, 08:44

misha

Ognjen Pribićević piše za “Blic nedelje”

Pet modela za Kosovo: od Severne Irske do dve Nemačke
| 27. 11. 2011. - 02:00h

Poslednjih godina nekoliko različitih modela autonomije, kao i Ugovor o osnovama odnosa dve nemačke države iz 1972. najčešće su spominjani kao moguća rešenja za problem Kosova i Metohije.

Naravno, veliko je pitanje koliko je uopšte bilo koji od ovih modela sada moguće primeniti u našem slučaju? Svaki od njih je nastao u različitim društvenim, verskim, ekonomskim, geografskim i vremenskim okvirima. Čini se da je upravo vreme ono što danas najviše Srbiji nedostaje u njenom pokušaju da razreši tegobni kosovski problem. S jedne strane, previše vremena je potrošeno prethodnih decenija a da ništa nije učinjeno, a s druge strane, danas je Srbija primorana da praktično u narednih nekoliko nedelja i meseci rešava probleme za koje su drugi koristili godine, pa i decenije.

SEVERNA IRSKA
Jedan od najpoznatijih etničkih i verskih problema u Evropi je onaj u Velikoj Britaniji između protestantske većine i katoličke manjine u Severnoj Irskoj. Posle više decenija pregovaranja i neuspelih dogovora, konačno je mirovnim sporazumom iz 1998. Severna Irska dobila vladu sa širokom autonomijom, a zauzvrat katolička paramilitaristička IRA se odrekla nasilja kao načina za rešavanje sporova između katolika i protestanata. Sporazum je potvrđen referendumima u Severnoj Irskoj i Republici Irskoj. Tokom ovog dugotrajnog konflikta katolici su pokušavali da pripoje Severnu Irsku Republici Irskoj, a takozvani unionisti, odnosno protestanti - Engleskoj. U Severnoj Irskoj katolici čine oko 44 odsto stanovništva, a protestanti, čiji je broj u konstantnom opadanju, oko 52 odsto. Za nas je ovaj primer koristan jer predstavlja još jednu potvrdu da je moguće mirnim putem i kompromisom rešiti konflikt koji je po mnogim svojim karakteristikama teži i svakako dugotrajniji od srpsko-albanskog.

JUŽNI TIROL
Problem je nastao nakon Prvog svetskog rata i odvajanja Južnog Tirola od Austrije i pripajanja Italiji. Nakon toga došlo je do nasilne asimilacije nemačke manjine. Posle Drugog svetskog rata Pariskim sporazumom data su široka prava nemačkoj manjini koja su se s vremenom i novim sporazumima pod međunarodnim pokroviteljstvom uvećavala. Tako je uvedena ravnopravnost oba jezika, nastava na maternjem jeziku u osnovnim i srednjim školama, dvojezično obeležavanje topografskih naziva. U Južnom Tirolu živi oko 35 odsto Nemaca i oko 60 odsto Italijana. Dakle, sasvim drugačija etnička struktura od one na Kosovu. Takođe, za razliku od veoma pristrasne uloge Albanije, Italija je prilično kooperativno sarađivala s Austrijom i međunarodnom zajednicom u formulisanju autonomije za stanovništvo koje je govorilo nemačkim jezikom. S druge, pozitivnije strane treba reći da i primer Južnog Tirola pokazuje da se teški međuetnički konflikti i terorističke akcije do kojih je dolazilo šezdesetih godina mogu prevladati uz visoku autonomiju, konstruktivnu saradnju zainteresovanih država (u ovom slučaju Italije i Austrije) i aktivno učešće međunarodne zajednice. Inače, Južni Tirol je danas jedna od regija Italije za koju kažu da ima najkvalitetniji život.

OLANDSKA OSTRVA
Model Olandskih ostrva jedan je od najčešće spominjanih. Nakon rata sa Švedskom, 1809. godine, Rusija je Olandska ostrva pripojila Finskoj. Nakon proglašenja nezavisnosti Finske, 1917. godine, 96 odsto punoletnog stanovništva na Olandskim ostrvima potpisalo je peticiju za pripajanje Švedskoj, koja nije prihvaćena. U parlamentu Finske Olandskim ostrvima je 1920. dodeljena široka autonomija. Liga naroda 1921. odlučuje da Olandska ostrva ostaju pod suverenitetom Finske. Ostrva imaju svoju vladu i parlament, sopstvenu zastavu, poštu i policiju. Međutim, suverenitet pripada Finskoj i uprkos širokoj autonomiji, Olandska ostrva nisu nezavisna. Olandska ostrva imaju oko 30.000 stanovnika - 95 odsto su Šveđani, a Finaca - koji su manjina u manjini - ima svega oko hiljadu. Iako jedan od najčeće pominjanih, model Olandskih ostrva je teško primenjiv izvan svog okruženja zato što je vezan za ograničenu teritoriju (ostrvo) i realizuje se u okvirima vrlo visokog životnog standarda i posebnih odnosa koji vladaju među nordijskim zemljama.

HONGKONG
Model dve Kine, odnosno Hongkonga, jedan je od najzanimljivijih primera široke autonomije. Hongkong je 1997. vraćen pod suverenitet Kine, posle 155 godina britanske vlasti. Većinsko stanovništvo u Hongkongu čine Kinezi (95 odsto). Posle vraćanja pod suverenitet Kine, Hongkong je postao posebna upravna oblast, sa visokim stepenom autonomije u svemu osim u spoljnim i odbrambenim poslovima. Tako Hongkong ima samostalne trgovinske, finansijske, monetarne, saobraćajne, komunikacione, turističke, kulturne i sportske odnose s drugim zemljama. Pored ostalog, Hongkong ima 33 privredna predstavništva u drugim državama. Druge zemlje su u Hongkongu predstavljene do nivoa generalnih konzulata. On ima sopstvenu carinu, valutu i centralnu banku. U oblasti isključive nadležnosti ima zakonodavnu vlast, ali Svekineski nacionalni kongres može ukinuti zakone koje donosi Zakonodavni savet Hongkonga. Takođe, Hongkong ima potpuno nezavisan sudski sistem. Primer Hongkonga je posebno zanimljiv jer obezbeđuje izuzetno široku autonomiju u oblasti sudstva, trgovine, finansija, pa i međunarodnog predstavljanja. Ono što model čini specifičnim jeste to da i u Kini i u Hongkongu živi isti narod.

DVE NEMAČKE
Sličan hongkonškom jeste i tzv. model dve nemačke države u kojima je živeo isti, nemački narod. Ugovorom o osnovama odnosa iz 1972. normalizovani su odnosi tadašnje prozapadne Savezne Republike Nemačke i proruske Demokratske Republike Nemačke. Tim ugovorom je predviđeno da će dve države razvijati dobrosusedske odnose, kao i nepovredivost međusobnih granica. Takođe, kaže se da će obe strane poštovati nezavisnost i samostalnost svake od dveju država. Ovim ugovorom predviđeno je da dve države sklope niz sporazuma radi unapređenja odnosa u oblastima privredne saradnje, kulture, zdravstva, telekomunikacija, sporta. Iako se u sporazumu nigde izričito ne govori o međusobnom priznavanju dve države, činjenica je da on spominje i nepovredivost granica i dobrosusedske odnose i poštovanje nezavisnosti država. Takođe, činjenica da su i u bivšoj Istočnoj i u bivšoj Zapadnoj Nemačkoj živeli Nemci koje nikada nije napuštala nada da će jednom ponovo živeti u istoj državi, čini ovaj sporazum manje interesantnim za naš slučaj. S druge strane, sporazum se spominjao tokom srpsko-albanskih pregovora 2007. zbog toga što predstavlja primer kako dve države mogu da normalizuju odnose uprkos svim razlikama i međusobnom nepriznavanju.

rruga me gura

kanan tafili | 11/09/2012, 00:17

a u ftofsh ne bythe more
serb qe krahason irlanden
me kosoven mer koke loqe
irlanda v me irlanden e jugut
flasin anglisht mer koke loqe.
Ndersa serbia me koke loqe
flet serbish ndersa kosova shqip
mer koke loqe.

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb