doctor

facebook: I ♥ doctor blog
twitter: @DoctorMisha

Zamenik premijera Kosova čita Doctor blog !?

misha | 10 Decembar, 2010 09:00

Zamenik premijera Kosova čita Doctor blog !?
 
U danima kada "Wikileaks" drma svet objavljivanjem poverljivih dokumenata tajne američke diplomatije- došao sam do informacija koje su još više uzdrmale moj svet i koje su meni lično daleko zanimljivije. Reč je o navodima da je visoki zvaničnik Vlade Kosova, pod nick-om "KODRA", gotovo dve godine čitao i komentarisao moj blog !?! 

Moj "slučaj WikiLeaks" - Istina je negde tamo!

Kodra je prvi komentar na mom blogu objavio početkom 2009. godine na postu Vreme zmija” koji se bavio istoimenim romanom Dobrice Ćosića, tačnije tužbom koju su protiv ovog književnika podnele dve nevladine organizacije iz Srbije (“Jukom” i “Helsinški odbor”) koje se zalažu za poštovanje ljudskih prava- zbog izazivanja nacionalne, rasne i verske mržnje! Da podsetim, radi se o rečenici iz ovog romana u kojoj se za Albance kaže: “Taj socijalni politički i moralni talog tribalnog varvarskog Balkana uzima za saveznika Ameriku i Evropsku uniju protiv najdemokratskijeg, najcivilizovanijeg, najprosvećenijeg, balkanskog naroda - srpskog naroda.” Iako je Kodra pisao na lošijem srpskom, svidelo mi se to što na svom blogu mogu kulturno, bez vulgarnog vređanja, vrlo konstruktivno da diskutujem sa jednim kosovskim Albancem- i pored ogromnih razlika u mišljenjima i stavovima. Malo mi je bilo čudno kako Kodra kritikuje Ćosića zbog njegovih nacionalističkih stavova, a u isto vreme za svoj albanski narod kaže da je “najstariji, kulturno i intelektualno najbolji i najbogatiji narod na Balkanu”. Takođe, s druge strane, kaže za Srbe da su agresori, okupatori, nacionalisti, samoizolovani, sa lažnom istorijom. E narode balkanski..

Tako je ovaj “komšija(kako je Kodra često voleo da nazove sebe- aludirajući na dve odvojene, susedne države: Republiku Kosovo i Republiku Srbiju) nastavio da komentariše gotovo sve moje kosovske postove koji su u svom nazivu imali ovu tzv.“najskuplju srpsku reč: Kosovo u dvouglu !”,Kosovska (NE)pravda”, “Kosovo kao Severna Irska”, Zoran Đinđić o Kosovu !, MSP: Kosovska nezavisnost legalna !?!”, Rešenje Kosovskog čvora ?!”,... Očekivano- Kodra je na sav glas govorio o nezavisnosti Kosova kao o statusno završenoj stvari, često pominjući u svojim komentarimaRepublika e Kosovës”. Govorio je o preko sto država koje će svakog trenutka priznati Kosovo, među kojima i Grčka i Bosna, kao i o tome da će Kosovo uskoro postati deo NATO, EU i UN (zanimljiv je redosled ovih prioriteta)! Očiglednu frustraciju za “Kosovare” predstavlja i to što njihova nova “država" nije i ne može postati članica najvećih svetskih sportskih organizacija, kao npr. FIFA, UEFA, FIBA,..- pa Kodra i to optimistično “najavljuje- uskoro”. Saznao sam i za autoput između Albanije i Kosova mnogo pre nego što je ta vest došla do naših medija, kao i ovu ekskluzivnu informaciju (verovatno mnogi u Srbiji do sada nisu čuli za nju): Republika Albanija je poklonila deo svog mora Republici Kosovo i taj deo albanske obale se naziva “Kosovsko more”!!! 

Razgovarajući o svemu i svačemu, došli smo do najveće balkanske hronične bolesti, koja je problem vekovnog nerazumevanja među narodima na ovim prostorima: a to je da svako ima svoju verziju istorije! Tako sam saznao da je Miloš Obilić ustvari Milosh Kopilik- albanski vitez koji je ubio Murata, da su 1389. godine u Kosovskom boju ratovali Turci i Albanci koji su ujedno i starosedeoci, da su srpski manastiri ustvari kosovski i da ih je SPC preotela od Albanaca katolika koji su ih izgradili, da je UÇK oslobodilačka vojska a Vojska Srbije je bila okupatorska,.. Neshvatljivo je da ga vređa naziv “Šiptar” za Albance iako se na albanskom- Albanac kaže “Shqiptarët”?! Generacijama usađivana mržnja između dva naroda se oseća u komentarima gde Kodra sa velikom srećom govori o novom budućem kriznom žarištu u Srbiji- Sandžaku (“Sandjak”, kako on kaže), negira postojanje Republike Srpske, očekuje da će se vremenom odvojiti i Vojvodina, kao i da će se neki delovi Srbije priključiti Bugarskoj, Kosovu, Hrvatskoj, Bosni.. Zanimljivo je da se Kodra (kao i svi Albanci, po njegovim rečima) zaklinje u Amerikance i NATO; njihovu želju, interese i mišljenje stavlja ispred svega, a najupečatljivija rečenica je ona u kojoj kaže “misha, mi rado ginemo za USA.” Stičem utisak da je jedina svetija stvar od Amera za Albance- Velika Albanija (koja osim Kosova i Metohije, obuhvata i Preševsku dolinu sa juga centralne Srbije, delove Crne Gore, BJR Makedonije, Grčke)! Tragikomično je to što Kodra govori o teritorijalnom integritetu Kosova, predstavljajući severni deo Kosova kao neotuđivi deo Republike Kosovo (“alli kakav diallog???????? u taj diallog se ne sme pricati o suverenitetu Kosove.jednostavno to znaci u napred priznavanje granice Kosova,ne pominje se u diallog Mitrovica u opshte to je u sastav Kosove.tu se pravi diallog za buduce medju drzhavne dogovore.jer vam je jasno,ako i mene ne verujesh obrati se analiticarima svetske politike ne srpskim jer oni jash vode mutnu politiku.”)- zaboravljajući da se taj princip krši kod svih ovih prethodno pomenutih država regiona koje imaju tu nesreću da se nalaze na zamišljenoj teritorije te tzv.”Prirodne Albanije”. Nije mi jasno ni to- ako su se granice Srbije promenile radi Kosova, zašto su onda toliko bitne granice Kosova, koje nikad nije postojalo kao nezavisna država i čije granice su uspostavljene za vreme komunizma i Josipa Broza Tita?!

 

Razgovori Srba i kosovskih Albanaca su mogući, ali je konačno rešenje očigledno jedino moguće uz dogovor SAD, EU i Rusije! Kompromis je u nekoj vrsti teritorijalne podele KiM!

Seriju zanimljivih i po malo iznenađujućih komentara Kodra je otvorio time što je još na početku našeg dijaloga pomenuo neke svoje studente i rekao da je on Profesor međunarodnog prava. To mi je delovalo nestvarno- jer mi se činilo da isti pojma nema o međunarodnom pravu...a onda sam shvatio (naročito nakon mišljenja MSP-a o Kosovu) da u današnjem svetu međunarodno pravo svako može da tumači na način koji njemu najviše odgovara. Tako je Kodra govorio o pravu na samoopredeljenje, a ja o teritorijalnom integritetu i suverenitetu; on je govorio o legalnoj nezavisnosti a ja o legalnoj Deklaraciji- ne i nezavisnosti! Novo iznenađenje je usledilo kada mi je pomenuo da prati prenose Skupštine Srbije, i zaista je bio dosta upućen u dešavanja na političkoj sceni Srbije. Jeste napravio grešku kada je za Vuka Jeremića rekao da je on premijer Srbije- ali morate priznati da ni mnogi ljudi u Srbiji nisu baš sigurni ko je pravi premijer.. Pa da..

Kada sam promenio sliku na blogu- Kodra me je optužio za “skrivanje i promenu identiteta, što se kažnjava Zakonom”. Tada sam ja rekao, ne naslućujući šta ću tim odgovorom isterati iz grma, da je to slika samo mog avatara (moj alter ego u blog svetu) a da on nema prava da o tome govori jer se potpisuje samo kao “Kodra”? Na to je on napisao: "Jedan dan cesh da vidish moju tacnu sliku i upoznacesh me odjednom jer cesto me vidish po TV emisijama (...) Moje ime pocinje sllovom H .a moje prezime ima 4 sllova prati politiku pa ce saznash ko sam.inace po struci sam Prof.Dr.za medjunarodna prava taj stepen obrazovanja sam postigao u Kemb...ne na maternom jeziku niti tvoj jezik pa zato imam mallo smetnje u tome." Ja sam u šali rekao da nije u pitanju Hašim Tači, na šta mi je Kodra odgovorio da Gospodin Tači ne govori srpski jezik! I tu se moja “potraga” završila, ne uzimajući za ozbiljno traženje rešenja ovog rebusa! Demokrata1993, još jedan stalni čitalac i komentator Doctor bloga koji je učestvovao u mnogim debatama na mom blogu, je ovo pitanje mnogo ozbiljnije shvatio, pročešljao internet i došao do zapanjujućeg otkrića:

Gospodine Kodra, Vaše ime je Hajredin Kuçi? Podudara se sa informacijama koje ste dali. Vaše ime počinje na H, a prezime ima 4 slova. Da li je Vaš identitet konačno otkriven?:) 

 
 Hajredin Kuçi (Kodra), potpredsednik Vlade Kosova

Iako se posle ovog upitnog komentara gubi svaki pisani trag čoveka koji se gotovo dve godine potpisivao kao Kodra na Doctor blogu- puno informacija koje sam saznao u toku dopisivanja se poklapaju sa podacima iz biografije potpredsednika u Vladi Hašima Tačija:

Hajredin Kuçi:

Sadašnja funkcija: Zamenik Premijera

Politike Partija: Demokratska Partija Kosova – DPK  

Ranije funkcije: Potpredsednik DPK, Prorektor UP – spoljni odnosi, Poslanik u Skupštini Kosova u sva tri mandata, Predsednik komisije Skupštine Kosova za obrazovanje, nauku i tehnologiju, 2001-2004, Predsednik komisije za pripremu Uredbe o radu Skupštine Kosova 2004-2007, Član pregovaračkog tima Kosova u pregovorima između Kosova i Srbije uz međunarodno posredništvo, Profesor na UP i nekoliko ostalih univerziteta na Kosovu kao i u insotranstvu

Obrazovanje: Doktor nauka – Međunarodno pravo

Poznavanje jezika: Albanski, Srpski i Engleski 

 

Ćutanje je znak odobravanja - Kodra nije potvrdio ali ni demantovao ovu sumnju!

Pogledajte i Raspad Srbije ?!

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb