doctor

facebook: I ♥ doctor blog
twitter: @DoctorMisha

Zoran Đinđić o Kosovu !!!

misha | 24 Februar, 2010 08:24

Što se Kosova tiče, naš ulog je već jako visok. Mnogo smo i nepovratno izgubili ako govorimo o nacionalnoj tradiciji i istoriji. Ali visok je i rizik daljeg gubljenja. Zbog toga treba da podignemo ulog i za Evropu. Mi nismo večita moneta za potkusurivanje svih interesa. U Hrvatskoj i BiH nepovredivost granica, pravo samo unutar zajedničke države. U Srbiji obrnuto. Albanska država na Kosovu nastaje kao divlja gradnja. Jednog trenutka, vrlo brzo, reći će nam: skuplje je rušiti, lakše je legalizovati. A zašto je dopušteno da se nelegalno zida u prisustvu međunarodne zajednice? Kasno je za rasprave. U svim drugim stvarima vreme radi za nas. U pogledu KiM vreme ne radi za nas.
 
(Deo iz ličnog rokovnika Zorana Đinđića)
 zoran djindjic licni rokovnik.JPG, 25 KB

Ubijeni premijer Srbije Dr Zoran Đinđić je vizionarski sve stvari sagledavao u dalekoj budućnosti. Imao je neverovatnu moć anticipacije, realan odnos prema stvarima i izuzetno razumevanje istorije. Sve naše muke počinju nerazumevanjem istorije, a sada je jasno da je Đinđić to očigledno dobro razumeo (Najupečatljiviji je njegov govor u kome analizira gotovo čitavu noviju istoriju Srbije: "Kad je bilo idealno, u vreme Titovo kada smo dobijali kredite? Je l' bilo idealno u Jugoslaviji kralja Aleksandra? Pa je l' pre toga bilo idealno kad smo bili u Prvom svetskom ratu? Nije. Je li pre toga bilo idealno, kad je bila aneksiona kriza sa Austrougarskom? Nije. Je li pre toga bilo idealno kad su se na dvoru tukli Obrenovići i ubijali? Nije. Nikada nam nije bilo dobro u istoriji.") Još 2001. godine piše da moramo pod hitno da rešimo gasno pitanje, da moramo urgentno da se pripremimo za svetsku krizu,.....

Iz neformalnih zabeleški i pisama čita se njegova izuzetna posvećenost Kosovu i Metohiji. Novembra 2002. godine on dramatično počinje da se bavi tim pitanjem, insistirajući da nemamo više vremena za čekanje. Pisao je i Bušu i Putinu i Bleru i Savetu bezbednosti. Na jednom mestu beleži da je "Kosovo kao divlja gradnja za koje će međunarodna zajednica reći da ga je lakše legalizovati nego rušiti" i da pod hitno moramo da reagujemo!

Posebno mi je bio zanimljiv Zoranov poslednji intervju (21.2.2003.) koji mi je i poslužio kao inspiracija za ovaj post! Đinđić iznosi razmišljanja, stavove, pitanja- veoma slična onima koje sam ja izneo/postavio u svom poslednjem postu Kosovska (NE)pravda. Deo tog intervjua prenosim na svom blogu (jer mi je jako zanimljiv, a i da bi videli svi oni koji do sada nisu):

http://gfx.aftonbladet.se/multimedia/archive/00070/zoran-156003-0_368_70434w.jpg

"(...) Postoji li realna mogućnost da se Kosovo ipak otcepi od Srbije?

- Najgore je da Kosovo bude faktički nezavisno, a da ga onda, kao mlinski kamen, kao takvo albansko nezavisno Kosovo, prikače na nogu i kažu „vi ste odgovorni za njega, i dok ne harmonizujete odnose, ne možete da idete dalje“. To znači, za sva vremena smo isključeni iz istorije. I da nam kažu sutra „pošto ste ista država, vi morate da dozvolite da albanski biznismeni kupuju po Srbiji, da učestvuju u privatizacijama i tako dalje. To što vi ne možete da odete tamo i popijete kafu u Prištini i Prizrenu, pa to su incidenti. To su pojedinačni ljudi, ekstremisti, ali vi niste takvi, vi ste razumni. Neka kupe Terazije svojim narko-dolarima i milijardama koje imaju, neka kupe elektroprivredu i neka sutra Srbija bude praktično albanska država“. To je ono što se neće desiti, to je ono što ćemo mi sprečiti. Znači, mi tražimo da se pitanje učešća države Srbije na Kosovu i Metohiji reši. Međunarodna zajednica pokušava da to pitanje svede na pitanje prava Srba kao proteranih lica i nacionalne manjine. I podmeće jedno za drugo, kao da se time rešava državno pitanje. Čak i da Srbi, što nije moguće, imaju sva prava na Kosovu i Metohiji, time se još pravo Srbije nije ni pomenulo. Mi želimo na oba koloseka da imamo napredak. Na jednoj strani, naravno, da se vrate proterani Srbi i da oni malobrojni koji još nisu proterani imaju bezbednost. Ali, takođe, država Srbija da ima jasno definisana svoja prava. Ili da nema svoja prava, ali neka onda Savet bezbednosti kaže „nema Srbija nikakva prava, mi smo dodelili nezavisnost Kosovu“. Mi nećemo voditi rat sa SB, ali ćemo znati na čemu smo. Ovo što sada imamo je najgore. To znači - bela smrt, u snegu ste, mislite da vam je lepo, a u suštini postepeno umirete. I morate da se probudite, jer tog trenutka kažete ne, ja se nalazim u opasnosti. Kosovo je još uvek opasnost za srpsku državnost, jer ono je rana kroz koju može da vam iscuri i poslednja kap krvi. Mi tu ranu moramo da zatvorimo na određeni način. Naravno, maksimalno povoljno za sebe, ali spremni na određeni kompromis koji bi uvažavao i interese one druge strane, Albanaca koji na Kosovu žive.

Kosovska ofanziva počela je zapravo proširenjem pitanja Kosova na regiju. Vaša izjava za Špigl o BiH izazvala je mnogo reakcija?

- Ja sam rekao - ako ne važi za Srbiju ono što je važilo u Dejtonu, a to je da su nacionalne zajednice dobile svoj kolektivni status i da su granice nepromenljive, da se kaže - u redu, sve te republike bivše Jugoslavije su države. Dakle, ako to ne važi za Srbiju, a ja mislim da unazad neće važiti više ni za koga, kako objasniti da je jedini presedan napravljen upravo za Srbiju. Rekao sam, jesam za očuvanje Dejtona, ali dajte da nađemo neki kompromis kroz regionalnu saradnju, kroz bilateralnu saradnju albanskog dela Kosova sa Albanijom, srpskog dela Kosova sa Srbijom, Republike Srpske sa Srbijom, hrvatskog dela Bosne sa Hrvatskom, bez menjanja granica, bez postavljanja pitanja suvereniteta, ljudi... Ali, ako vi želite da stvorite albansku državu u 21. veku na teritoriji koja pripada državi Srbiji, onda ćete ponovo otvoriti proces koji ste mislili da ste zatvorili. I to nije moja želja, to je opis stanja.

Često sam kao neki glasnik koji je kriv zato što donosi neku neprijatnu vest. I u Srbiji me često optužuju. Ali dopusti mi da te upozorim ako ne znaš da će se to desiti. Znači, raspad dejtonskog sistema je kao zakon gravitacije, posledica. Ako zakon gravitacije ni u jednom slučaju ne bi postojao, ako imate čašu i stavite i ona ostane da visi u vazduhu, mislim da je poništen zakon gravitacije u celini. To je upozorenje onima koji misle da na primeru Srbije mogu da sruše jedan princip koji je logično i na štetu Srba sproveden, i koji su Srbi prihvatili.

Ne treba ispustiti istorijsku šansu da su narodi na ovom prostoru prihvatili taj princip nepromenljivosti granica, kolektivnih prava, nesvađanja nacionalnih zajednica, građana, manjina... Mislim da je to jedan konstruktivan pristup, koji je u Sarajevu izazvao vrlo neopravdane i nervozne reakcije, koje je, naravno, izazvao Vašington, a ni u Briselu nije bio dobro primljen. Ali to je istina.

Oni su postavili pitanje motiva. Neko je rekao - to su marketinški motivi. Šta meni treba ovog trenutka taj marketing? Niti u Srbiji ima izbora niti ja mogu dobiti međunarodnu podršku za to. Naravno, mnogo sam više izgubio lično nego što sam dobio, ali vrlo svesno. Ja sam onaj svoj kredit koji imam poslednjih desetak godina kao demokratski političar na Balkanu stavio za jednu stvar za koju mislim da je od nacionalnog interesa.

Dakle, koliko sam vas razumeo, i dalje smatrate da u Srbiji odlučujete vi, a ne neko spolja?

- Apsolutno. O Srbiji će se odlučivati u srpskom parlamentu i organima koji su za to nadležni. Sve te ranije priče i ranije krizne grupe i krizni štabovi su prošlost. I nema šanse da mi pristanemo na bilo šta što nije u našem interesu. Postoji ona mala mistifikacija u našim medijima. Čudim se kad to čitam svakoga dana, na primer, koga podržavaju Amerikanci, koga podržava Evropa, koga podržava Rusija. Kakve to ima veze? Pitanje je koga podržavaju ljudi koji žive u toj zemlji.

Vi možete i treba da imate dobre odnose sa svima koji su bitni za vas, ali to da vi sada strance uključujete kao deo unutrašnje politike, to je bolesno. Mi tu bolest još imamo u Beogradu. Imamo ambasadore nekih zemlja koji se ponašaju kao da su šefovi stranaka u Srbiji, kao da su izabrani na izborima. Oni pozivaju ministre, pozivaju moj kabinet, i čude se što neću da ih primim. Ja kažem, zamislite da moj ambasador u vašoj zemlji pozove vašeg premijera pa ga pita da sa njim ruča. Ovaj bi mislio da je to neka šala, da je skrivena kamera. Pa, mi smo isto tako zemlja kao što je i vaša zemlja. Nemojte da mislite da vi možete da radite u našoj zemlji nešto što naša ambasada u vašoj zemlji ne bi mogla ni slučajno da uradi.

Ali mi moramo sami kao građani, ali i kao ljudi, da zauzmemo taj stav. Poštujemo sebe, poštujemo i druge, ali da stvarno poštujemo sebe i da ne dopustimo da se niko sa strane meša u naše odnose. Jer, da mi to ne tražimo, ne bi oni to ni radili. Da imamo ministre koji na takav poziv hladno kažu - izvinite, nemam vremena za to, posle dva-tri puta bi odustali.

Pošto još imamo taj kompleks niže vrednosti, mislim da i mi pomalo generišemo tu nezrelu situaciju da se o našoj zemlji mnogo više raspravlja u inostranstvu nego što se raspravlja o sličnim zemljama, kao što su Rumunija, Hrvatska, Grčka. Ne vidim zašto bi Srbija bila u drugačijem položaju nego što su druge zemlje..."

zoran djindjic sat i kravata na dan atentata.JPG, 22 KB
Krv na satu i kravati koje je premijer nosio na dan atentata
 

Veoma zanimljiv i (verujem) za mnoge tzv. "srBske patriJote"- poprilično nepoznat stav Zorana Đinđića... Pa se pitam da li je dan kada je Kosovo "krenulo" ka konačnoj nezavisnost- upravo 12. mart 2003. ???

Komentari

Re: Zoran Đinđić o Kosovu !!!

suky | 24/02/2010, 11:13

suky

uveren sam da će kao što su došli kukama i motikama na kosovo tako i otići sa kosova...
onoliko kriminala i razbojništva ne može napraviti državu, čak ni da liči a kamo li po evropskim standardima.
evropa je gurnula pod tepih KiM, ali, pre ili kasnije doći će im do grla...

kom...

kodra | 15/04/2010, 12:29

sa ubistvom gospodina Z.Dindica vi ste izgubilli mnogo da ne kazem sve.jer do tad se nije znalo svet sme li se misliti drugacije ili ne u srbiju ????? sa atentatom se pokazalo da se ne smije misliti drugacije sem komunisticki.on je bio demokrat opredelen do sad bi nas priznao %.TAKAV PREMIER MINISTAR VAM TREBA NE OVAJ CE VAS OPROPASTI SVE. OVAJ DUVA NA VATRU OPAMETITEWSE BRE LLUDI-LJUDI

Re: Zoran Đinđić o Kosovu !!!

misha | 15/04/2010, 13:07

misha

@kodra: Vrati se još jednom pa pogledaj gore gde je to Zoran Đinđić rekao da bi priznao Kosovo???:)

komentar

kodra | 15/04/2010, 22:24

njega su ludi ubilli samo shto je misleo drugacije,ludi su ga cenilli za politicara na duge staze.

op

kodra | 16/04/2010, 18:00

josh se vodi luda politika opametite se ponashajte se ludski inace opet ce biti proast integriteta.nisam reko da je on priznao nashu drzhavu reko sam vodio doro borijo se poiliticki takve politicare se retko radjaju

Zoran o situaciji u Srbiji....

Demokrata 1993 | 14/06/2010, 22:26

1.-Medjunarodna zajednica na Kosovu i Metohiji nije ispunila ni jedno obecanje dato Srbima,dok istovremeno ispunjava zelje Albanaca.Pod okriljem UN na Kosovu i Metohiji izgradjuju se institucije nezavisnosti i ako je to krsenje medjunarodnih obaveza Saveta bezbednosti.-
2.-Prisiljavanje Srbije da se pomiri s etnickim samoopredeljenjem,odnosno separatizmom,na svoju stetu,imace katastrofalne posledice po region.Zato od EU,NATO i UN trazim da se nasa prava,granice i suverenitet tretiraju na isti nacin i pod jednakim standardima i medjunarodno stite kao i suverenitet granica Bosne i Hercegovine i Hrvatske.-
3.-Beograd ce podrzati formiranje srpske mini-drzave na Kosovu i Metohiji ako Zapad spreci povratak srpskih snaga u ovu pokrajinu koje bi obezbedile povratak izbeglih kosovskih Srba.-
Za nekoga ko nastavlja Zoranovu borbu i Zoranove ideje i vizije,ovde se nalaze kljucne cinjenice u odnosu i pogledu prema KiM...dakle,samo je pitanje kada ce i koji ce jedan hrabar doci na vrh ove drzave i nastaviti tamo gde je Zoran stao...
Pozdrav za DS i sve Srbe!

Re: Zoran Đinđić o Kosovu !!!

misha | 14/06/2010, 23:06

misha

@Demokrata 1993: Šta bi Zoran radio danas, 2010.? Kako bi izgledala Srbija? Neko tvoje viđenje, ako si raspoložen za to?:)

Re: Zoran Đinđić o Kosovu !!!

Demokrata 1993 | 15/06/2010, 08:52

Naravno...za to uvek!..xD..Opet je to ono SBBKBB pitanje,ali hajde opet da se njim bavimo.Danas je 2010.godina,a Zoran je ovo izjavio jos 2003.
-Zamisli Srbiju na kraju 2005....dobri asfaltirani putevi,desetine hiljada malih i srednjih preduzeca..Zemlja je transportna klima Evrope..puno posla za svakoga ko zeli da radi.-
Dakle,"sta bi Zoran radio danas, 2010.? Kako bi izgledala Srbija?"
Tesko je dati odgovor,ali sasvim je sigurno da ne bi dozvolio da se dogodi ovo sto se dogodilo,ekonomija bi bila mnogo jaca,drzava bi bila zahvacena radikalnim nizom reformi,sam narod bio bi motivisaniji za rad...ali,isto tako znam,da ko god se bude pojavio na politickoj sceni Srbije danas,kao nastavljac Zoranovih reformi i ideja,nece proci nista bolje od samog Zorana-dakle,mora biti spreman da zivotom plati cenu za svoje ideje,za ono u sta veruje,za sta se bori-moderna,reformisana Srbija u EU,drzava sa jakom ekonomijom,privredom,zemlja u kojoj se radi,a ne spava,u kojoj ima malo trutova,a mnogo radilica,zemlja sigurnosti i bezbednosti,zemlja u kojoj su reforme sistema,zahvatile i reforme drustva.

Re: Zoran Đinđić o Kosovu !!!

misha | 15/06/2010, 13:54

misha

@Demokrata 1993: "Naš cilj je, i mi našu zemlju vidimo da 2004. godine bude zvanični kandidat za Evropsku uniju, da 2010. godine bude ravnopravni član Evropske unije. Sve prepreke na tom putu ćemo uklanjati, bilo da se zovu Milošević, da se zovu ustavi, bilo da se zovu zakoni. Ne postoji ni jedna prepreka koja može da nas zaustavi na tom putu. Kao čoveka koga drže pod vodom 50 godina, u njegovoj želji da dođe do vazduha, do kiseonika, tako i Srbiju ne može ništa da zaustavi na tom putu do kiseonika, a to je Evropa, to je porodica demokratskih, modernih, razvijenih zemalja.”, Zoran Đinđić

P.s.Ali (ŠBBKBB;)) kako bi rešio prepreku zvanu Republika Kosovo (koju su priznale skoro sve najuticajnije zemlje sveta i Evrope)?!?

Re: Zoran Đinđić o Kosovu !!!

Demokrata 1993 | 15/06/2010, 20:58

Da,ovaj citat(kojeg se nisam setio kada sam ti odgovarao),jos bolje opisuje kako bi to izgledala Srbija i gde bi se to ona sada nalazila.
Tvoje pitanje oko KiM odnosi se na to kako bi Zoran resio ili ga postavljas meni licno?!

Suza Kosova

Demokrata 1993 | 15/06/2010, 21:32

Poslusajte ovu pesmu!!!
http://www.youtube.com/watch?v=9Zl30z1c_90
Kome srce ne zadrhti,taj ga,verovatno i nema!
Pozdrav,Srbijo!

Re: Zoran Đinđić o Kosovu !!!

misha | 15/06/2010, 22:52

misha

@Demokrata 1993: Pa moje pitanje se odnosilo na to ŠBBKBB, tj.kako bi ga Zoran rešio (po tvom mišljenju)? Mada može biti i zanimljivo: kako bi ga ti rešio (mada bih to mogao i da naslutim po nekim tvojim komentarima na dugim "kosovskim" postovima na mom blogu):)

P.s.Nisam imao "aritmije";) prilikom ove gore pesme (možda nemam srce xD) ;D ALI ko se od ovoga dole linka ne naježi- pravac kod lekara:))))))))))))))
http://www.youtube.com/watch?v=4vptEXq10T4

(O ne- pogazio sam Dejtonski sporazum :PPP)

Re: Zoran Đinđić o Kosovu !!!

Demokrata 1993 | 16/06/2010, 11:20

Pa,izvolte,nasluti...da vidimo da li dobro slutis..xD..
Zoran,kao sto sam vec rekao,sigurno ne bi cekao da se dogodi ovo sto se dogodilo,prvenstveno iz razloga sto je bio jako "aktivan" politicar.Odmor za njega nije postojao-diplomatija,pregovori,kompromisi zasnovani na medjunarodnim aktima bili su ono na sta je racunao i ono za sta je smatrao da moze uroditi plodom.Predaja nikako nije postojala,uvek se islo na pobedu! Komentar zavrsavam ovim citatom,koji sam po sebi sve govori:
-Beograd ce podrzati formiranje srpske mini-drzave na Kosovu i Metohiji ako Zapad spreci povratak srpskih snaga u ovu pokrajinu koje bi obezbedile povratak izbeglih kosovskih Srba.- Dakle,Republika Kosovo-DA,iskljucivo u slucaju ako Zapad stavi veto na povratak izbeglih Srba!

Re: Zoran Đinđić o Kosovu !!!

Demokrata 1993 | 03/07/2010, 00:50

Doktore,imam jedno pitanje.....sta se sada desava sa ovim blogom?!Meni nista nije jasno....sto je posecenost ovako mala..odnosno,trenutna zainteresovanost je jako mala...mozda bi trebalo neku aktuelnu temu da ubacis,sta kazes?!Pozdrav...

Re: Zoran Đinđić o Kosovu !!!

misha | 04/07/2010, 16:20

misha

@Demokrata 1993: Hehehehe, pa hvala tebi što imaš tako visoko mišljenje o mom blogu ALI ovo nije B92 Blog :PPP Ovo je moj amaterski blog i prezadovoljan sam ovakvom posetom i komentarisanjem (na "teme koje zanimaju samo mene");D A uvek imam po neku ideju i samo čekam kad mi dođe ta neka varnica i eto nove priče;))) Pozdrav:)

komentar

kodra | 08/07/2010, 22:48

pa isto i ja mislim neku temu da otvorish npr dali ima srbe shto priznaju stvarnost o novoj drzhavu Kosovo,jer vreme to trazhi,ako hocesh da budesh liberal okani se radikalizmu i drugo....bice zanimliv bllog onda.jer sad mi se cini egoisticki.prica se samo o necij korist,vredja druge biti demokrat je civilizacija 21-voga veka.KAD STE VI UBILLI DJINDJICA UBILI STE VASHU DRZHAVU I SHANSE ZA DEMOKRATIZACIJU OKEJ.

Re: Zoran Đinđić o Kosovu !!!

misha | 09/07/2010, 12:03

misha

@kodra: Mislim da bi ti ova tema bila zanimljiva: "Realnost: Republika Kosovo" (http://misha.blog.rs/blog/misha/generalna/2008/02/18/realnost-republika-kosovo) ;) To je napisano 18.feb.2008.jer sam tada mislio da je to realnost (tada je najavljivano da će vas priznati odmah 100 država! A taj broj niste dostigili ni za 2,5 god.:)), Danas ipak menjam mišljenje: realnost je da je Kosovo nezavisno, ali je i realnost da nije Republika, tj.DRŽAVA (jer nije član UN):) Realnost je i da nas (ni SRB ni KOS) neće primiti u EU dok ne rešimo konačan status Kosova ili bar tehnička pitanja, a realnost je i da je EU "premorena od proširenja" i da do 2020.se niko (osim Hrvatske i Islanda) ne treba nadati priključenju evropskoj porodici naroda...:/

P.s.
I nismo "MI ubili Đinđića" nego kriminalci, ubice, ratni zločinci, verovatno uz (prećutnu) podršku onih koji su među prvima priznali Kosovo i Metohiju kao "republiku"!!!

teknicka opcija

kodra | 09/07/2010, 22:28

tad nisam bio otkrijo vashu strau illi bllog,inace bi ucestvovao bilo kako da je.shto se tice priznanje 100 drzhave odgovorim i ako nisam duzhan ali kao pregovorac odgovaram ,cekamo sudku reshenje posle bice i priznanje,jesi cuo EU parlament da zahteva od 5 evropske drzhave da priznaju nashu drzhavu.pitam te kad se rodi dete dali odmah hoda illi govori illi uclanise u neku asocijaciju sigurno treba vremena pa i za priznanje u EU treba nam mallo vremena.shllushaj mallo stranu politiku ako se razumesh politiku skoro su umorni protivnici DEMOKRACIJE.zapamti do kraja ove godine i mi i vi cema biti clan EU vodi se takva medjunarodna plitika.Shto se tice Djindjica tako je kako ja kazhem jer su kriminalci u vlladu josh oni ubiju svoje konkurente fizicki kad se ne mozhe ubiti politicki tako se radio i kod nas.U srbiju mora da se menja od vrha pa do korenja nova demokratska vllada koja je za dempokraciju a ne da ukoci demokratski razvitak jedne drzhave illi regiona.konstruktivna demokratska politika vllada kod nas sad prema zemljam u regionu mi smo za napredak sviju ko nas hoce i ko nas nece nismo za rat a ako treba, nash protivnik mora da se suoci sas svetske silli onda.Kosovo ima svoju ime kako svet zove Republika e Kosoves i cenim mnogo srbi shto zhive na Kosovu pa priznaju realnost oni su realisti ,a oni shto zovu Kos i Met to su ilizionisti.stvarnost se vidi i se takne ,i se dishe svaki dan a vi sanjate ono da bog da nije ovo istina da me je vuk pojeo hahahaha ovo je istina da smo mi drzhava priznao neko illi ne.

koment

kodra | 09/07/2010, 22:36

nemoj da menjate vash personalni identitet jer je to po zakonu zabranje.destrkcije identiteta najmanje 6 meseci zatvor.
ja bi vas odrasle srbe tuzhio za llazhnu svedocenje realnosti novim generacijama u srbiju.jer oni vede vuka i vi im pokazhite tragove .

Re: Zoran Đinđić o Kosovu !!!

misha | 10/07/2010, 03:46

misha

@kodra: Možeš i sad videti i pročitati tu priču i učestvovati u diskusiji- tako što ćeš ukucati u pretraživač: http://misha.blog.rs/blog/misha/generalna/2008/02/18/realnost-republika-kosovo

Parlament EU: POZIVA i druge države EU koje nisu priznale Kosovo kao republiku da to urade, NE ZAHTEVA!!! To je ogromna razlika!!! I to isto tako ne znači da će (npr.) Španija ili Kipar to učiniti!!!:)
Videćemo se ovde Bože zdravlja početkom 2011.pa ću ti "čestitati Republiku Kosovo" AKO postanete članica EU DO KRAJA OVE (2010.) GODINE (kako si ti to rekao):))) A ako ne postanete: onda ćeš ti reći/napisati (u jednom komentaru): KOSOVO JE SRBIJA (fer opklada???);)))

A i taj Međunarodni sud tek treba da se izjasni o LEGALNOSTI SAMOPROGLAŠENE KOSOVSKE NEZAVISNOSTI (a to je tražila Srbija pred UN i dobila) tako da ćemo to tek videti- a ovo za "100 država" koje će vas priznati se pričalo početkom 2008.!!!

P.s.I o kakvom "identitetu" ti pričaš "kodra", šta je to KODRA: ime, prezime, nadimak, šifra, (ni sliku nemaš jer nisi registrovan)... Ja sam samo promenio sliku (mada je i ona stara tu na blogu) a i "Doctor Misha" je samo moj AVATAR* to nisam ja (imenom i prezimenom)!!!:)

*AVATAR: Avatar je „objekat“ koji predstavlja oličenje korisnika ili tzv. alter ego korisnika u dvodimenzionalnom i ili trodimenzionalnom svetu. Koristi se u računarskim igrama, na internet forumima, blogovima i drugim mestima. Npr. Avatari se na internet forumima koriste u svrhu predstavljanja korisnika i njihovih postupaka kako bi se prepoznao njihov doprinos forumu.

Re: Zoran Đinđić o Kosovu !!!

Demokrata 1993 | 10/07/2010, 23:50

Kodra, molim te da samo ti ne komentarises ubistvo naseg premijera. Ono, istina jeste da dosta informacija mozes naci na Internetu i lako mozes zakljuciti koliki je politicar i demokrata bio, ali kada govoris:"KAD STE VI UBILLI DJINDJICA UBILI STE VASHU DRZHAVU I SHANSE ZA DEMOKRATIZACIJU(...)", tada pokazujes koliko neznanje imas u vezi tog dogadjaja. Pa takvih koji narucuju ubistva i koji ih izvrsuju ima svuda- evo ti primer americkog predsednika Dzona Kenedija, zatim pokusaji ubistva Lakusenka, zatim ubistvo Bashira Gemayela itd. Pa to se desava u svakoj zemlji. Evo, vidis da sada prete i predsedniku Borisu Tadicu, pretili su Slobodanu Homenu, najnovija prasina se podigla oko dojave atentata na Tomislava Nikolica, povodom cega cu i postaviti jedan tekst na ovom blogu...dakle- toga imas svuda i u svakoj zemlji...
I nije istina da je Srbija 12.marta 2003. godine zaustavila svoje kretanje prema EU, reformama, modernisanju, sprovodjenju kvalitetnog sistema...samo je stala zbog ubistva coveka koji je sve to hteo da sprovede u realnost, a nije postojao niko drugi ko bi mogao taj posao nastaviti. Sada se javljaju novi potencijali, mlade snage koje ce ZAVRSITI ZAPOCETO!

komentar

kodra | 12/07/2010, 00:27

Za Misha!!!josh nismo u iste frekvencije u mnogo toga.prva neko zahteva onda trazhi ,onda kazhe to se mora uraditi to praksa pokazuje da od jednom sas pretnje ne ide.a shto se tice priznavanja vreme ce da ucini svoje,a za moj identitet illi sliku mogu ubaciti koju alli nije tako bitno mislim.kodra mi je nadimak dali su mi drushtvo to ime ,to znaci BRDO i drugari misle da treba biti spretan pa da prodje kroz mene i sitnice a kamo velike stvari.
koment za Demokrata:ne bi bili nashe realacije ovde gde su sada da je on bijo zhiv to je gubitka.Zaostale demokratske snage posle tog dogadjaja plashe se ludi da misle drugacije sem kako jedan kazhe tacka illi strelanje atentat itd,mi smo taj sistem proshli zadnji ste vi sa takvim reformama u ballkanu.kako to i znate koje su te bande haraju i nemate moc illi vam neshto fali u sushtinu illi vllada je imao PUC pa narod nije smeo da pisne???i sad u samoizolaciju.zbog takvih koraka niste ucestvovali u Dubrovnicki mini samit zbog cega????i bez vas mozhe svet da opstane a vi bez nikoga ste nishta opametite pa priznajte realnost znam da vam je teshko .

Re: Zoran Đinđić o Kosovu !!!

Demokrata 1993 | 12/07/2010, 02:30

Kodra(BRDO), slusaj me dobro. Tacije, pazljivo citaj sta pisem.
Sve vreme i u svim komentarima permanentno istices kako ste vi,Albanci, na nekom visem nivou(ne znam cega), a kako su Srbi jako losi,bedni,prljavi i crni. I onda se cudis i pitas:"Pa kako Srbi to nas ne vole?! Zasto nas ne vole?!"
Ko je dobro teoloski potkovan znanjem pravoslavne Crkve, on moze da vas voli. Kako vecina nije, ne moze. Ali to je pitanje kojim treba da se bavi nasa drzava, nasa zemlja, nasi ljudi, a ti zivi u toj tvojoj imaginantnoj Republici Kosovo dok ne udjete u UN. Tog trenutka i ja vas priznajem!

Zanimljiva opklada:)))

misha | 12/07/2010, 02:41

misha

@kodra: Nije mi bitan tvoj pravi "identitet" samo time odgovaram na ono tvoje "nemoj da menjate vash personalni identitet jer je to po zakonu zabranje.destrkcije identiteta najmanje 6 meseci zatvor." kada sam promenio sliku na blogu!

I jel važi opklada: da li stojiš iza svoje rečenice: AKO postanete/mo članica EU DO KRAJA OVE (2010.) GODINE onda ću ti (početkom 2011.) "čestitati Republiku Kosovo" a ako NE postanete/mo članica EU DO KRAJA OVE (2010.) GODINE, onda ćeš Ti napisati u jednom komentaru na blogu "KOSOVO JE SRBIJA";) Može?:))))))))))

Re: Zoran Đinđić o Kosovu !!!

Demokrata 1993 | 12/07/2010, 02:57

Ovo je sasvim fer opklada...xD..:))))

komentar

kodra | 13/07/2010, 21:56

dobro bre misho,EU necemo ni vi ni mi bez PRE priznavanje medjusobno neka vam je jasno kraj komentar.
doctor!!!!jesam za opkladu,medjutim uslov iz EU je ako priznate Republiku Kosovu i ako mi vas priznamo.ia ako vi to priznate pre nove godine cete i vi i mi uci u EU to sam ja ubedjen .ako priznavanje ne biva, ostat cem tu i gde smo za..........ostali smo crna tacka u ballkanu ako gledash iz neki drugi ugao.vreme je za letovanje ja cu u Albaniju biti neke dvije nedelje a usput u Ulcinju par dana .kraj komentar odmori mozak zdravo je.

Re: Zoran Đinđić o Kosovu !!!

misha | 13/07/2010, 23:40

misha

@kodra: Hehehehe- pa ja sam upravo to rekao u jednom komentaru: "..Realnost je i da nas (ni SRB ni KOS) neće primiti u EU dok ne rešimo konačan status Kosova ili bar tehnička pitanja, a realnost je i da je EU "premorena od proširenja" i da do 2020.se niko (osim Hrvatske i Islanda) ne treba nadati priključenju evropskoj porodici naroda..." a onda si ti rekao: "..zapamti do kraja ove godine i mi i vi cema biti clan EU vodi se takva medjunarodna plitika.": znači GUBIŠ OPKLADU u startu :PPP

P.s.I drago mi je što si progovorio jezikom koji je zvaničan u tvojoj državi Srbiji, citiram: "dobro BRE misho" KRAJ CITATA;))))))

Lepo odmori mozak i okupaj se u "kosovskom moru" (hehe, tako se valjda zove deo mora u ALB, ako se dobro sećam?!);))) KOSOVSKO MORE JE SRCE ALBANIJE:DDDDDDDDDDDDD

koment

kodra | 18/07/2010, 22:35

e bash ni na more me necesh ostaviti na miru.slushaj i pamti to za nas ne vazhi(Republika e Kosoves i Republika srbija), to je za ostalle drzhave ,danas da sredimo medju drzhavnu situaciu za dva dana se menja mnogo toga a kamo za 10 godine ja sam ti reko do ovu novu godinu.gubicesh ti opkladu ako se desi priznavanje realnosti.ti znash mnogo toga Shen Gjini(to je deo oballe) je deo more koje je poklonjen Republika e Kosoves od strane Albanije tu nishta ne placamo idemo bez licnu kartu jer to je Kosovo.Ami smo shirom Albanije(u letovanje) sve pare stavlamo,troshimo tamo samo da cef pravimo zajedno braca smo od krvi.ja nisam opterecen mrrzhnjom, covek sam, i rekao Demokrat.prema tome mi smo susedna drzhava kojom se Albanija se ogranicava.vrucina jelda ,imate vi pocrke da se kupate dobro, ta je zdravo .cudo mi jedan stvar, shto ce vama marinarci kad more nemate.
-Jag glömde att sega en sak bara "ge upp Srbijo"inget makt över Kosovo mer.
-Ich habe fergesen......... -I`have forgot to se one........ -ja sam zaboravio da.....
-Une kam harruar me te ....
ista recenica na razlicita jezika to ne znaci da ja sam taj, taj, taj, nego ja sam iz Repulikes se Kosoves za uvek.ja nikad nisan reko da si s`Kosova i ako jesi to zavisi iz tvoje volje kako hocesh se osecati.......

Re: Zoran Đinđić o Kosovu !!!

misha | 19/07/2010, 00:16

misha

@kodra: Oooo još nisi na moru- ja sam mislio da ćeš mi odgovoriti tek za 2 nedelje kad se vrastiš...:)

Kažeš "shto ce vama marinarci kad more nemate."!!! Pa meni nije jasno šta će Kosovu ministarstvo ekonomije :))))))))))))) kao i ministarstvo unutrašnjih poslova :))))))))))))))))) O minisrarstvu spoljnih poslova da i ne govorimo- jer vi niste ni prava država, a jedino tzv. "ekonomski kriminal" cveta ;)))))))))))))

koment

kodra | 23/07/2010, 21:47

na more jesam ali politicki(za Kosovu) nikad ne spavam.Morash mi cestitati licno pobedu na upravni aspekt u Hashki medjunarodni sud o deklaraciju nezavisnosti Republike Kosovo.a sad shto se ceka .celli svet je potvrdio nashu pravu na samostalnost.nama trebaju ministarstva jer idemo napred jesi video nash spolni ministar Skender Hyseni kako se borio u vanjsku politiku u Hagu rezultat je svedok 10:4-1 a cella srbska vllada je bio tamo pa ipak izgubilli .vama ne trebaju ministarstva jer radi protiv svoj narod a u svoj racun.dobilli 125miljona eura od medjunaradnu banku za razvitak nove drzhave koja se bori za stabilitet u ballkanu.bice josh vruce u septembru idemo u UN,EU i NATO a vi samo protivite se nas ako mozhete.jesi cuo najnovi vest u UN se prica za Sangjak i Preshevo,Bujanovac i Medvedje oni hoce da nam daju tae teritorije a za Mitrovicu baram nema diskusije to je nashe i bice nashe,Amerika kazhe tako mi se ne protivimo ne smemo ako vi to smete izvolte ga.ostat cete kao sahara ako nas ne priznate TACKA mi smo oni shto donesemo reshenje u ovom dellu a ne vi ,vi morate da nas sllushate od sad na dalje zapamti ti pametnjakovicu,

koment

kodra | 23/07/2010, 21:48

na more jesam ali politicki(za Kosovu) nikad ne spavam.Morash mi cestitati licno pobedu na upravni aspekt u Hashki medjunarodni sud o deklaraciju nezavisnosti Republike Kosovo.a sad shto se ceka .celli svet je potvrdio nashu pravu na samostalnost.nama trebaju ministarstva jer idemo napred jesi video nash spolni ministar Skender Hyseni kako se borio u vanjsku politiku u Hagu rezultat je svedok 10:4-1 a cella srbska vllada je bio tamo pa ipak izgubilli .vama ne trebaju ministarstva jer radi protiv svoj narod a u svoj racun.dobilli 125miljona eura od medjunaradnu banku za razvitak nove drzhave koja se bori za stabilitet u ballkanu.bice josh vruce u septembru idemo u UN,EU i NATO a vi samo protivite se nas ako mozhete.jesi cuo najnovi vest u UN se prica za Sangjak i Preshevo,Bujanovac i Medvedje oni hoce da nam daju tae teritorije a za Mitrovicu baram nema diskusije to je nashe i bice nashe,Amerika kazhe tako mi se ne protivimo ne smemo ako vi to smete izvolte ga.ostat cete kao sahara ako nas ne priznate TACKA mi smo oni shto donesemo reshenje u ovom dellu a ne vi ,vi morate da nas sllushate od sad na dalje zapamti ti pametnjakovicu,

koment

kodra | 23/07/2010, 21:48

na more jesam ali politicki(za Kosovu) nikad ne spavam.Morash mi cestitati licno pobedu na upravni aspekt u Hashki medjunarodni sud o deklaraciju nezavisnosti Republike Kosovo.a sad shto se ceka .celli svet je potvrdio nashu pravu na samostalnost.nama trebaju ministarstva jer idemo napred jesi video nash spolni ministar Skender Hyseni kako se borio u vanjsku politiku u Hagu rezultat je svedok 10:4-1 a cella srbska vllada je bio tamo pa ipak izgubilli .vama ne trebaju ministarstva jer radi protiv svoj narod a u svoj racun.dobilli 125miljona eura od medjunaradnu banku za razvitak nove drzhave koja se bori za stabilitet u ballkanu.bice josh vruce u septembru idemo u UN,EU i NATO a vi samo protivite se nas ako mozhete.jesi cuo najnovi vest u UN se prica za Sangjak i Preshevo,Bujanovac i Medvedje oni hoce da nam daju tae teritorije a za Mitrovicu baram nema diskusije to je nashe i bice nashe,Amerika kazhe tako mi se ne protivimo ne smemo ako vi to smete izvolte ga.ostat cete kao sahara ako nas ne priznate TACKA mi smo oni shto donesemo reshenje u ovom dellu a ne vi ,vi morate da nas sllushate od sad na dalje zapamti ti pametnjakovicu,

Re: Zoran Đinđić o Kosovu !!!

misha | 24/07/2010, 00:08

misha

@kodra: Odluka MSP-a se odnosi na DEKLARACIJU koja nije prekršila međunarodno pravo jer se njega i ne dotiče- a odluka se nije odnosila na PRAVO NA SAMOSTALNOST (to je i sud rekao: "Rasprava o pravu na samopredeljenje ili "nužnu secesiju" od postojeće države nisu u domenu rasprave pred Međunarodnim sudom pravde, jer izlaze izvan okvira pitanja koje je postavila Generalna skupština UN. ")!!!
Ovakvo "konkretno" tj. dvosmisleno mišljenje se različito tumači u zemljama koje jesu i koje nisu priznale Kosovo (valjda je to bio i cilj?!) Važni srpski saveznici u svetu (npr. Rusija, Kina, Španija,..) su shvatili na šta se mišljenje odnosilo i to je bitno, a vi kad/ako postanete DRŽAVA- ja ću da čestitam!!! Za sada ste jedna u nizu međunarodno nepriznatih oblasti!!!
Što se tiče tih gradova sa juga centralne Srbije- možete samo da sanjate, a i jedva čekam da vidim kako će se SEVER KOSOVA (sa 95% Srpskog stanovništva) integrisati u tzv.R.KosovA?! Problem koji Republika Srbija ima sa Kosovom i Metohijom, tzv.R.KosovA ima sa SEVEROM KOSOVA!!!;D

komentar

kodra | 24/07/2010, 23:27

mi za centralnu srbiju nishta nismo rekli nego u SAD se prica plus i za Cameriju u Grckoj.rasprava je zavrshena i doneta je odlluka u Hagu a rusi......mogu da vama kazhu svashta a Sever kosova nije vishe u igru.vec si se zakasnio mallo sa cestitkom da znash tad bicesh zadnji.

komentar

kodra | 24/07/2010, 23:33

izbegavash mi iz teme ,pravish mi diverzije illi eskivazhu.

Re: Zoran Đinđić o Kosovu !!!

misha | 25/07/2010, 16:55

misha

@kodra: Odgovorio sam ti vrlo konkretno (pročitaj opet)!:)

U mišljenju MSP-a jasno stoji (ponavljam poslednji put): "MSP NE TREBA da se bavi PITANjEM POSLEDICA, POSEBNO NE time DA LI je Kosovo POSTIGLO DRŽAVNOST. Princip teritorijalnog integriteta ograničen na odnose među državama. Rasprava o pravu na samopredeljenje ili "nužnu secesiju" od postojeće države NISU u domenu rasprave pred MSP-a, jer izlaze izvan okvira pitanja koje je postavila Generalna skupština UN."
I tek onda završna reč:
"Međunarodni sud pravde je utvrdio da jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova nije povredila međunarodno pravo, zato što to pravo ne sadrži zabranu takvih deklaracija."
Dakle odnosi se SAMO na DEKLARACIJU!!! Takvim dvosmislenim a navodno konkretnim mišljenjem su ZADOVOLJNI i SRBIJA i KOSOVO!!! Države koje su priznale Kosovo i Vi to tumačite tako da je sud proglasio legitimnim vašu NEZAVISNOST, a i Mi i naši saveznici smo ZADOVOLjNI jer Sud (koliko god bio subjektivan- jer je većina sudija bila iz država koje su vas priznale) NIJE rekao da je vaša NEZAVISNOST legalna, već se izjasnio vrlo usko, samo o deklaraciji i naše jedino nezadovoljstvo je u tome što je MSP izbegao da da konkretan odgovor o "LEGALNOSTI KOSOVSKE NEZAVISNOST"... Kao što rekoh- ovakvo "konkretno" mišljenje MSP-a o DEKLARACIJI (umesto o NEZAVISNOSTI) nije poraz našeg naroda niti Srbije i samo još jednom potvrđuje da u današnjem svetu vlada zakon jačeg, a ne pravda...

koment

kodra | 26/07/2010, 16:54

e dobro bre ako i generallna skupshtina UN prizna samostallnost shta cesh reci onda.ne kako se vidi nismo oba dvoje zadovolni.pa sudije su billi iz cellog sveta nijedan Albanac nije bio prisutan kao sudija.po nekad si u pravu , a dok ste vi billi jaci od nas prozivalli ste se na neke zakone a ne na sillu pa i USA se proziva na neshto slicno ne ide direkt na sillu.ASA vllada svetom vi ste samo malla tacka u gllobu.

koment

kodra | 26/07/2010, 16:54

e dobro bre ako i generallna skupshtina UN prizna samostallnost shta cesh reci onda.ne kako se vidi nismo oba dvoje zadovolni.pa sudije su billi iz cellog sveta nijedan Albanac nije bio prisutan kao sudija.po nekad si u pravu , a dok ste vi billi jaci od nas prozivalli ste se na neke zakone a ne na sillu pa i USA se proziva na neshto slicno ne ide direkt na sillu.ASA vllada svetom vi ste samo malla tacka u gllobu.

Re: Zoran Đinđić o Kosovu !!!

misha | 26/07/2010, 19:04

misha

@kodra: Post "MSP: KOSOVSKA NEZAVISNOST LEGALNA!?!" sam napisao 2,5h posle iznošenja mišljenja MSP-a u Hagu i ponet onim što sam čuo na EuroNews, CNN, ja sam napisao onakav pesimistični post- tj.NAJGORI MOGUĆI SCENARIO, ALI ipak sa ZNAKOM PITANJA na kraju!:P Sad vidim da nema tih priznanja koje ste svi najavljivali, vidim da su svi razumeli da je MSP izneo (u neku ruku) NEUTRALNO MIŠLjENjE i kojim su i svi zadovoljni i u neku ruku nezadovoljni...i onda je pitanje došlo pred Generalnu skupštinu UN. Ako postanete član UN- makar vas zvanični Beograd ne priznavao, ja ću smatrati (tek tada) da ste PRAVA DRŽAVA! Do tada ništa... A malo sam se bolje informisao- da bi KOSOVO postalo članica Ujedinjenih nacija- potrebno je da vas prizna 2/3 članica, tj.128 država (a vas je priznalo 59 država MANJE od tog broja- "samo" 69):) Jeste nezavisni od Beograda, ali niste država;D Ja sam veći optimista da se kroz pregovore može doći do ISTINSKOG, ODRŽIVOG KOMPROMISNOG REŠENjA ZA KOSOVO!

P.s.I kad ostavljaš komentar klikni SAMO JEDNOM na "POŠALJI" da ne bi objavljivao više komentara, hvala:)

komentar

kodra | 26/07/2010, 20:52

pravim greshaka i ja po nekad.po srbija jedna drzhava dao sebi autogoll u politiku i ona greshijo,to je neoprashtano,greshka veka shto je nas tuzhijo u taj sud.pa ceka se priznanje i mislim bice vishe od 128 za mesec dana a na ma treba to da septemra.onda srbija ce trci na nacioonalnu pomirenje i na oprashtaj za nanete gubitke .a tad ce mo mi da trazhimo nadoknade u taj sud i cekat ce se odluka da bog da si zhiv.kompromis za drzhau nema najpriznata drzhava 20-tog veka smo gllasanih.skupshtia radi gledaj ih

Re: Zoran Đinđić o Kosovu !!!

misha | 27/07/2010, 12:17

misha

@kodra: Vidi ovo:
izvor: www.slobodnaevropa.org/
Aidan Hehir, profesor međunarodnih odnosa, Univerzitet u Vestminsteru

"RSE: Na kojim argumentima je Međunarodni sud pravde zasnovao mišljenje da kosovska deklaracija nezavisnosti nije povredila međunarodno pravo?
Hehir: Nema ničeg u međunarodnom pravu što vam zabranjuje da proglasite nezavisnost. Ono čime se Međunarodni suda bavio NISU bili politički aspekti dešavanja na Kosovu VEĆ SAMO legalnost jednostrane kosovske Deklaracije nezavisnosti, za koju je utvrdio da je bila u saglasnosti sa međunarodnim pravom. Utvrđeno je, dakle, da ona nije bila nelegalna."

To su shvatile i druge države i zato nema tih novih priznanja ovih dana (moram ti priznati da sam i ja mislio da će ovakvo mišljenje, pod uticajem USA-e "zbuniti" mnoge državice da priznaju Kosovo, ALI još nema ništa od toga);D

P.s.A što se tiče tog što kažeš: "po srbija jedna drzhava dao sebi autogoll u politiku i ona greshijo,to je neoprashtano,greshka veka shto je nas tuzhijo u taj sud", uvek se treba boriti i pokušavati mirnim putem i pravdom, a sad šta da se radi što u svetu vlada zakon jačeg i nepravda?:/

"Nema ništa lakše nego biti ciničan i pesimista, sedeti u prikrajku, kritikovati i ometati. Iz takvog ponašanja neće ništa nastati, to nije
politika i kultura, to je antikultura." (Boris Tadić, 04. Jun 2010)

"Tekst deklaracije sam po sebi ne narušava međunarodno pravo, jer ga se ni ne dotiče. Sud je prepustio Generalnoj skupštini UN da izvede politički zaključak, i time se otvara mogućnost Srbiji da se za ispravnost svoje politike bori na jesenjem zasedanju UN" (Boris Tadić)

koment

kodra | 28/07/2010, 20:28

pa ima svaki pravo na drugo mishlenje.i mi imamo prava na drugo mishlenje i opredelelli smo se za taj cin shta tu ima lloshe.a drugi da ti nametne reshenje u tvoju kucu kako bi ti se cinillo to nije demokratski.i u UN ce da izgubite budi ubedjen.nemoj da se troshite blizu smo mi da nas priznate nego Amerika da vam objasni.taj tadic mislim da je demagog sve zna alli nishta rezulltati se ne vide.Jesta nekad videlli da Hillari Clintan llobuje za Kosovu a znash ti ko je ona?Cija zhena je ona ? i shta radi ona? Pollako mallo jare nemoj da ponizhavate nashe lude.mogli biste da uradite neshto dajem predllog da se menja sedishte UN-a tamo gde vi bih htjelli tad bi vi neshto pobedilli a dok je tamo to je nashe.jer zadnje vreme se prica da Amerika ce nam dati drugo drzhavlanstvo + Amerikansko.kratko receno njihovi smo ti mi na ballkanu za njih ginemo kao onih za nas shto su ginulli.

Re: Zoran Đinđić o Kosovu !!!

misha | 29/07/2010, 01:33

misha

@kodra: Evo vidi ovu sliku: Kosovo 53.američka savezna država ;D http://misha.blog.rs/blog/misha/resurs/kosovo/48337 I kakva je to onda "nezavisnost"???xD

I ja "ne znam" šta je Hilari- Bilu Klinton, ali znam šta mu je Monika Levinski :PPP

P.s."drugi da ti nametne reshenje u tvoju kucu kako bi ti se cinillo to nije demokratski"? Hmmm: pa "Vi ste oteli jednu sobu u našoj kući", ako ćemo tako metaforično!!! Zar nije ova slika: http://misha.blog.rs/blog/misha/resurs/kosovo/47985 najbolji prikaz realnog stanja!?!

kmentar

kodra | 19/08/2010, 18:45

video sam oba dvoje.prva nemam primedbe .billo kako da je tako je kako USA kazhe..a druga slika je sa zhalenjem tako jer ste vi otelli nam pre i njive i livade ,i to su nashe a vi ste ih ogradilli pre sad vraca se sve na svoja mesta. "Vi ste oteli jednu sobu u našoj kući", to nije tacno jer nismo billi stanari vec stari sedeoci a vi ste doshlli sillom i otelli nama sve i ostavilli nas na jednu sobu ,tek treba da se delli ono shto je zajednicko billo jer i mi imali smo nash deo u jugosllaviju plus u srbiju tek tada ......

Re: Zoran Đinđić o Kosovu !!!

misha | 19/08/2010, 21:20

misha

@kodra: Kažeš "i mi imali smo nash deo u jugosllaviju plus u srbiju tek tada", evo šta piše u Wikipedia-i, slobodnoj enciklopediji:

"KOSOVO I METOHIJA:
Istorija:

Naziv Kosovo potiče od srpskog kos, što znači crna ptica, a Metohija od reči metoh, kojom su nazivana crkvena imanja.

Na Kosovu polju se 1389. godine odigrala Kosovska bitka, u kojoj su Srbi doživeli poraz od nadmoćnije turske vojske. Između 1459. i 1912. godine, Kosovo i Metohija su bili u sastavu Osmanskog carstva. Od 1912. godine, Kosovo i Metohija su u sastavu Kraljevine Srbije, a od 1918. godine u sastavu Kraljevine Srba Hrvata i Slovenaca.

Drugi svetski rat:

Kosovo i Metohija su, posle kratkotrajnog Aprilskog rata, 1941. godine, okupirani od strane Sila Osovine. Italija je Kosovo i Metohiju, kao i delove Makedonije i Grčke priključila tzv. Velikoj Albaniji, koja je bila italijanski protektorat.

Partizanski ustanak, pod rukovodstvom KPJ, na Kosovu i Metohiji se razvijao sporije nego u drugim krajevima Srbije i Jugoslavije, zbog velikih represalija, teškog života pod Italijanskom okupacijom, odvođenja u logore i na prinudni rad.

Za sve vreme rata albanske mase se nisu htele aktivirati u narodnooslobodilački pokret, pa je u tim uslovima, zbog neprijateljskog stava Albanaca prema Jugoslaviji, pokret protiv okupatora na Kosovu i Metohiji bio lišen masovne baze, koju je imao u drugim delovima zemlje.

Tek u jesen 1942. godine formiraju se Glavni štab NOV i PO Kosova i Metohije, Prvi albanski NOP odred "Zejnel Ajdini" i Šarplaninski NOP odred.

Od aprila 1943. godine na Kosovu i Metohiji se nalazio delegat Vrhovnog štaba i CK KPJ Svetozar Vukmanović Tempo, tako da je učinjen veliki napredak u organizovanju oružane borbe protiv okupatora. Novembra 1943. godine formirana je Prva makedonsko-kosovska brigada.

Iako je rat završen 1945. godine, na prostoru Kosova i Metohije, sve do 1952. godine delovale su grupe razbijenih balista (ostataka albanskih okupacionih snaga). U borbi sa njima učestvovale su jedinice OZNA-e i UDBA-e koje su najčešće u pojedinačnim okršajima razbile ostatke balista dok se određeni broj izvukao i sakrio u inostranstvu.

Kosovo i Metohija u SFRJ:

Posle završetka rata, Kosovo i Metohija su vraćeni Jugoslaviji i ulaze u sastav Narodne Republike Srbije. Autonomna Kosovsko-Metohijska Oblast (AKMO) zvanično je proglašena 10. jula 1945.[!!!] godine, a današnje granice oblast je dobila 1959. godine proširenjem na severu, kada su delovi opštine Raška dodati oblasti kao delovi opštine Leposavić.

>>>>>>>>>>>>>>>
Aprila 1963. godine AKMO je uzdignuta na nivo pokrajine, postavši Autonomna Pokrajina Kosovo i Metohija. Novembra 1968. godine ime pokrajine je promenjeno u Socijalistička Autonomna Pokrajina Kosovo, čime je Metohija uklonjena iz naziva. Između 1974. i 1989. godine, Kosovo i Metohija je imalo faktički status federalne jedinice SFRJ, iako je formalno i dalje bilo deo Srbije.

Iako je albanska nacionalna manjina imala široki stepen autonomije, dolazilo je do čestih nemira na Kosovu, posebno 1968. i 1981. godine, kada je počelo i prvo javno iznošenje zahteva, najpre za Kosovo Republiku u okviru SFRJ, a potom i za nezavisnoet Kosova."

kmentar

kodra | 25/08/2010, 20:59

pa ti znash historiju po tvome a ja po mome ,uvek smo billi ubijeni i tada i poslle i pre,mi smo billi kao zeceve za vas kad vam se digllo nas ste ubilli i za zeceve makar ima neku sezonu llova a za nas sezona llova na nas je billo otvoreno vekovima.nismo htjelli zhiveti ispod niciju cizme.mi smo narod nasha prava je za samo opredelenje i eto narod se opredelio za samostallnost shta tu ima lloshe ,kraj apartheid u svetu zadnji smo billi mi u Kosovu.a jesi cuo za ubice djindjica,pravda uvek pobedi alli ima i svoje zhrtve u avaj sllucaj je djindjic.pollovina srba bi u zatvor ako bi zakon upotrebilli striktno vi bi ostalli da vas vodi NOVA GENERACIJA politicara illi demokrati

Re: Zoran Đinđić o Kosovu !!!

misha | 26/08/2010, 11:57

misha

@kodra: Nesreća na Balkanu je što svako ima "svoju" istoriju...odatle kreću sve tragedije...:/

komentar

kodra | 26/08/2010, 23:27

ja mislim da nije istina.celli svet ima jednu istoriu a vi hacete da nametnete vashu llazhnu historiju koja je jednostrana bez svetke kriterije(BEZ RECENZENTA)i pisano iz neki takozvani"mozak srbije"od tuda krecu sve zlli djella.zamisli poslle neke decenje vashi historiani ce pishe da Adem Demaci illi ADEM JASHARI billi su srbi da li to ima smislla,takva je bio vasha historije napisano.npr Skenderbeu,nan tereza,millosh obilici i jash grugi su vashi historicari pisalli da su billi srbi.to je problem.

Re: Zoran Đinđić o Kosovu !!!

misha | 27/08/2010, 03:05

misha

@kodra: "..vashu llazhnu historiju koja je jednostrana.." E ovo je već cinizam: imate JEDNOSTRANO PROGLAŠENU, NEPRIZNATU (od 2/3 sveta) TZV.DRŽAVU i pričaš o štetnosti jednostranih poteza!!!:///

Ako je Miloš Obilić Albanac(?!), šta je Car Lazar???:)))) Jel i Kruševac vaš grad???:)))))

Re: Zoran Đinđić o Kosovu !!!

Demokrata 1993 | 27/08/2010, 15:11

S takvom ideologijom se i preuzima kult Miloša Olilića kao ALBANCA, Doktore. Zar ne vidiš koja je namera?! Upravo su nam pred Rasom, zatim Kruševcom... Pitanje je da li će stići do Beograda.

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb