doctor

facebook: I ♥ doctor blog
twitter: @DoctorMisha

Coca-Cola Bloggers Network Adria

misha | 02 Mart, 2016 14:29

Konkurs za učešće blogera u projektu "Coca-Cola Bloggers Network Adria 2016" 


Dragan Varagić: Potraga za novim blogerima koji bi učestvovali u projektu Coca-Cola Bloggers Network Adria je počela. Objavljivanjem konkursa, Coca-Cola Sistem ulazi u treću godinu realizacije projekta Bloggers Network, što dovoljno govori o uspešnosti ove ideje. Nova generacija blogera krenuće sa radom po završetku konkursa u martu 2016.

Cilj društveno odgovorne akcije Bloggers Network je unapređenje tržišta oglašavanja na različitim tipovima blogova, odnosno podizanje kapaciteta i konkurentnosti tržišta blogova.

Šta Coca-Cola Bloggers Network Adria (CCBNA) donosi blogerima u regionu?

Coca-Cola Sistem je prepoznao potrebu pojedinaca koji na svojim blogovima kreiraju sadržaje, da svoj hobi pretvore u posao, te je i u 2015. finansijski potpomognuto devet blogera iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije. Ovaj projekat blogerima omogućava veću vidljivost čime cela regionalna zajednica blogera dobija signal da ako želi – može da zarađuje od svojih sadržaja.

Primer blogera koji kroz svoju aktivnost u okviru društveno odgovorne akcije Coca-Cola Bloggers Network Adria zarađuju od bloga, stimuliše i druge koji imaju potencijal za kreiranje kvalitetnih sadržaja, podstičući rast i same blogerske zajednice.

Većina blogera koji su prošle godine učestvovali u projektu napravila je pomak ka profesionalizaciji i profilisanju svojih blogova, o ćemu svedoče i konkretni rezultati:

 • Jelena Pantić je svojim učešćem u ovom projektu potvrdila da korisni i zanimljivi sadržaji donose veću posećenost i vernu čitalačku pibliku. Objavila je i uspešno prodaje knjigu “Putovanje u središte srca“, priređenu zbirku objavljenih blog postova.
 • Branislava Antović i Aleksandra Petrovski su tokom prošlogodišnje akcije Coca-Cola Bloggers Network Adria počele zajedničku saradnju na video projektu “Izazovi radost“. Obe imaju ozbiljne planove za profesionalizaciju svojih onlajn medija.
 • Dajana Šipraga Zlojutro je potvrdila da je moguće doći do komercijalnih aranžmana preko bloga, koji su počeli da joj pristižu nakon početka učešća u CCBNA društveno odgovornoj akciji.

I svi ostali blogeri u projektu su svako na svoj način “utegnuli” i uozbiljili rad na svom blogu, tako da je realno očekivati da se pozitivan trend korišćenja bloga u komercijalne svrhe za njih nastavi i u ovoj godini.

Rezultati društveno odgovorne akcije Coca-Cola Bloggers Network Adria u 2015. godini

Kada se uporede rezultati iz 2014. i 2015. projekat Coca-Cola Blogers Network Adrija (CCNBA) je u 2015. imao generalnu vidljivost (Reach) od preko 2 miliona osoba, što je 90% više u odnosu na 2014. godinu; interakcija online korisnika sa sadržajem blog postova u ovom projektu 2015. bila je oko 2.4 puta veći u odnosu na 2014.

Propozicije konkursa za učesnike u društveno odgovornom projektu Coca-Cola Bloggers Network Adria u 2016. godini

Ove godine Coca-Cola Sistem u sklopu društveno odgovorne akcije Coca-Cola Bloggers Network Adria podržaće 9 blogera iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Makedonije sa sledećom idejom:

Sume koje se izdvajaju za blogere po državama u ovom projektu su u vezi sa iznosima realnih prosečnih plata u regionu, što uglavnom predstavlja višu cenu za promociju nego što blogeri inače mogu sebi da obezbede za promociju putem svojih medija.

Ceo ovaj projekat ima za cilj da sa 2-3 ovakva aranžmana na mesečnom nivou sam bloger oseti da može da ima primanja koja su iznad proseka plata u datoj državi, pa da se ozbiljno razmisli da li postoji mogućnost profesionalizacije svoje onlajn delatnosti. To je u osnovi dizanje kapaciteta finansijske sposobnosti blogera u regionu kreiranjem promotivnih sadržaja.

Učešće blogera u CCBNA projektu u prethodne dve godine je pokazalo da raste vrednost (vidljivost, relevantnost, čitanost) blogova u projektu. Ove godine Coca-Cola Sistem želi dodatno da istakne blogere koji imaju i aktivan  Jutjub video sadržaj (video kanal), kojima će takođe porasti vrednost onoga što rade u domenu video sadržaja već u toku trajanja ovogodišnje akcije Coca-Cola Bloggers Network Adria. To ne znači da blogeri koji nemaju svoj Jutjub kanal ne mogu da konkurišu za ovaj projekat, već Coca-Cola Sistem ovim želi da podstakne važnost kreiranja video sadržaja.

 

Teme konkursa i načini objavljivanja sadržaja

Za razliku od prethodne godine, u 2016. g. ćemo imati veći broj različitih tema za vreme trajanja ugovora sa blogerima. To znači da možete učestvovati u ovom konkursu i očekivati da budete jedan od CCBNA blogera ako vaš blog pokriva jednu ili više navedenih tema:

 • Aktivan život – teme vezane za amatersko bavljenje sportom, rekreaciju i ishranu
 • Programi podrške mladima – teme vezane za obrazovanje mladih, podršku razvoju liderskih sposobnosti i unapređenju ličnih veština
 • Zaštita životne sredine – teme vezane za održivi razvoj i unapređenje životne sredine
 • Brendovi – teme vezane za brend kampanje, razvoj i različite načine komunikacije brendova sa potrošačima

Ako su vaši sadržaji pretežno političke prirode, ili su namenjeni veoma malom krugu korisnika (npr. klasični lični dnevnici sa dominantnim sadržajima o tome kako ste proveli svoj dan), mala je verovatnoća da ćete proći na ovom konkursu, u odnosu na druge tipove sadržaja.

Učesnik u projektu CCBNA objavljuje jedan sadržaj mesečno na dogovorenu temu po principima Native Advertajzinga, i u obavezi je da objavi baner do samog projekta u sklopu sadržaja

Da biste prijavili svoj blog potrebno je samo da objavite link ka jednom blog postu za koji  smatrate da vas najbolje reprezentuje, sa hashtagom #CCBNA (Coca-Cola Bloggers Network Adria) na Twitter ili Facebook (zbog problema koji se javljaju sa korišćenjem hashtagova na Fejsbuku savetujemo Tviter), ili da nam na bilo koji drugi način pošaljete link ka vašem blog tekstu – preporuka je da popunite formular na dnu ove stranice, uklučujući i link do odabranog blog posta. Na ovaj način dobićete i potvrdu da je vaša prijava primljena.

Napomena: Jedan od parametara pri izboru blogera je upravo i sam odabran sadržaj (blog post) za vaše predstavljanje, što znači da vas molimo da se ograničite na samo jedan sadržaj, bez obzira što sigurno imate više onlajn sadržaja na koje ste ponosni.

 

Kriterijumi za izbor novih učesnika u projektu:

 1. Kvalitet sadržaja bloga koji će ocenjivati komisija sastavljena od dosadašnjih učesnika u projektu i predstavnika Coca-Cola Sistema (uključujući i ocenu izbora sadržaja za konkurs). (70%)
 2. Osobine blogera koje će se ocenjivati u odnosu na njihov dosadašnji angažman na svojim medijima i društvenim mrežama.  (30%)

Kao i u slučaju prethodnih izbora učesnika u projektu Coca-Cola Bloggers Network Adria, Coca-Cola Sistem izdvaja sledeće karakteristike ličnosti osoba koje angažuje kao blogere:

 • LEADERSHIP: Hrabrost za samostalno određivanje i uticanje na svoju budućnost (The courage to shape a better future);
 • COLLABORATION: Mogućnost angažovanja i napredovanja u različitim grupama/zajednicama (Leveraging our collective genius);
 • INTEGRITY: Visok integritet ličnosti – čvrsti, realni stavovi i odbrana istih (Being real);
 • ACCOUNTABILITY: Merljivost rezultata koje osoba samostalno postiže (Recognizing that if it is to be, it’s up to me);
 • PASSION: Strast za oblastima koje su tema bloga (Showing commitment in heart and mind);
 • DIVERSITY: Raznolikost interesovanja (Being as inclusive as our brands);
 • QUALITY: Kvalitetni online sadržaji (Ensuring what we do, we do well).

Raspored otvorenih pozicija za učesnike CCBNA projekta po zemljama:

Broj pozicija za učešće u ovom projektu je ostao isti i ove godine, s tim da će komisija od datog broja prijava blogera  odabrati učesnike u CCBNA projektu za  2016. godinu:

 • Srbija – 4 blogera
 • Hrvatska – 2 blogera
 • BIH – 1 bloger
 • Makedonija – 1 bloger
 • Crna Gora – 1 bloger

Šta blogeri mogu da očekuju od učestvovanja u ovom projektu?

 • Mesečnu finansijsku nadoknadu u iznosu od 200 EUR (u Hrvatskoj 300 EUR) za period od godinu dana.
 • Veću vidljivost – promociju blog postova koji su deo projekta.
 • Poboljšanje kvaliteta sadržaja kroz saradnju sa drugim blogerima u projektu.

Šta očekujemo od učesnika u projektu?

 • Jedan sadržaj (tekst ili video materijal) mesečno na zadatu temu koja je prethodno dogovorena.
 • Transparentnost – dodavanje banera u sadržaj koji označava da je bloger deo projekta i dodatno rečenicu koja označava sponzorisani sadržaj na kraju svakog takvog blog posta ili video materijala.
 • Dobru saradnju sa ostalim učesnicima koji participiraju u projektu i odaziv na različite događaje u organizaciji kompaniji Coca-Cola, u u vezi sa temama koje će blogeri inače objavljivati.

Konkurs za nove učesnike u projektu Coca-Cola Bloggers Network Adria traje do 15. marta 2016. g.

U drugoj polovini marta će biti objavljeno koji blogeri i jutjuberi ulaze u projekat za 2016. g.

Ukoliko verujete da je sadržaj koji kreirate na svojim online kanalima vredan pažnje, relevantan i inovativan prijavite se i pridružite se trećoj generaciji blogera Coca-Cola Bloggers Network Adria.

Ukoliko ne budete izabrani među devet učesnika CCBNA 2016., ne odustajte – nastavite na kreirate sve kvalitetne sadržaje, jer se ovaj projekat nastavlja i u budućnosti.

Popunite ovaj formular za prijavu na CCBNA konkurs!

SNS Azbuka !

misha | 10 Februar, 2016 18:20

S N S Azbuka !

Na blogu sam još septembra 2008., kao i godinu dana kasnije, u postovima "Slobodni radikali" i "Naprednjaci - Radikali Light"- upozorio na mogućnost da će novi radikali postati moćna partija u Srbiji, imajući u vidu zaboravnost u Srba! Da od fecesa pita ne biva znao sam odmah, jer mislim da nije dovoljno samo skinuti bedž (sa likom Šešelja Haškog) i tako obrisati svoju ružnu prošlost.

 

S N S - Srpska NAKARADNA stranka (što je daleko primereniji naziv) na vlast dolazi već 2012., a od 2014. ima apsolutnu većinu u Skupštini, i uz predsednika države, i premijera. Vladaju u gotovo kontinuiranom vanrednom stanju vodeći neprekidnu tešku i prljavu kampanju, tako da ne čudi što i ove (2016.) najavljuju vanredne izbore. Uz redovne lokalne i vojvođanske (pokrajinske), tu su i vanredni parlamentarni izbori, jer svi u ovoj stranci žele da se sakriju iza tog "jednog čoveka", najboljeg među njima. Da nesreća bude veća, osim ex SRS-ovaca, oko sebe su okupili i neke nakaradne likove koji se teško mogu zamisliti van basni. Ima ih za čitavu azbuku i još više:

 

SNS (A): ALEKSANDAR VUČIĆ - Logično na prvom mestu ove SNS Azbuke. Alfa i omega, tj. A i Š Naprednjaka. Sve između je šuplje kao kvaran zub, uverite se i sami u slovima koja slede (i to govorimo samo o ljudima iz vrha stranke, ne i o tek živopisnim primercima ove vrste na lokalu!). O političkoj (ne)doslednosti sadašnjeg premijera najbolje govori njegov postupak od pre samo par godina kada je table Bulevara Zorana Đinđića prelepljivao natpisima "Bulevar Ratka Mladića" a Skupštinu Srbije proglašavao za Sigurnu kuću za Mladića; da bi sada išao u Srebrenicu da se pokloni žrtvama pomenutog generala? Reakcija Bošnjaka je, čini mi se, bila logična! Ovakvih primera je previše da bih mogao sebi da dozvolim da makar i pomislim a kamoli da izgovorim: "Svaka čast Vučiću!" Jer- samo su ovce za šišanje!

 

A. Vučić - živi dokaz da se može uspeti nošenjem gajbica.

SNS (B): BABIĆ, BEČIĆ, BAČEVIĆ - Gospoda lapsusi. Ali, ne lapsus lingve već "lapsus cerebri"(!). Zoran Babić, šef poslaničke grupe SNS, nam je tako govorio o BESPILOTNIM VAZDUPLOHOVIMA, SVEMIRSKIM GODINAMA, umeo je da se Vođi "DIVI MENTALNO I FIZIČKI I BILO KAKO" (jer ovaj nije urinirao 14 sati?!), kao i da prođuska sam sa sobom u skupštinskoj klupi; Igor Bečić, potpredsednik Skupštine, je još jedno oličenje naprednjačke prostote i lojalnosti Vođi jer redovno isključuje mikrofon opoziciji, teško priznaje greške, takođe ne zaostaje ni u lapsusima- tako je govorio o predsedniku Italije MORTADELI, SINEOPSISIMA, a žalio se što ne može zaštiti poslanike na Twitter-u(!) itd itd; Milan Bačević, bivši ministar a sada ambasador u Kini, nam je govorio o "10.000 MILIJARDI" dolara kineskih investicija, ali i o naučnofantastičnom Kanalu Dunav-Morava-Vardar-Egejsko more koji bi takođe izgradili Kinezi. Ako ste mislili da se tom posvećenošću "žutim ljudima" preporučio za ambasadora u PRC-u, varate se! Bačevićeva ćerka Milena udata je za mlađeg Nikolićevog sina Branislava!

SNS (V): VULIN - Aleksandar sa greškom u prezimenu. Lažni levičar iz džakuzija. Nije u SNS-u, ali njegov PS ne bi postojao bez Naprednjaka. Uostalom kao ni PSS Bogoljuba Karića. (Ako ne znate šta znače ove skraćenice Vučićevih privezak stranaka- to je zato jer su nebitne!)

SNS (G): GAŠIĆ - Vitez od Čarapanije. Oprostio je novinarki što ju je uvredio- takav sam utisak stekao gledajući predstavu u Skupštini gde je espresno smenjen (posle 2 meseca). "Volim novinarke koje lako kleknu", je rekao i time zasenio mnogo veći greh u aferi "helikopter". Bratislav Gašić je bio najbolji keramičar među ministrima! Sa spornom diplomom gimnazije, pa ne čudi nepismeni lapsus: "TELEPRONTOVATI". Teleportovaće se on sigurno već posle narednih izbora na neku bolju poziciju...

 

Batina kleka u Trsteniku

SNS (D): DOKTORI - Plagirane doktorske diplome Stefanović DOKTOR Nebojše i Malog DOKTOR Siniše. Kada je pre desetak godina DSS-ov ministar policije Dragan Jočić imao "greh iz mladosti- pljačku kioska" mislio sam da je to katastrofalno. Sadašnji ministar policije ima ukraden doktorat! Kao i gradonačelnik prestonice. Završi Megatrendi i pali- u Vladu Srbije! (Mića Jovanović, rektora ovog privatnog univerziteta takođe ima lažni doktorat! Rešenje za ovaj skandal je pronađeno tako što je samo promenjeno ime Megatrenda u "Džon Nezbit"! Uostalom to je upalilo i Vučiću i Nikoliću kada su promenili naziv stranke, od radikala u naprednjake!)

SNS (Đ): ĐUKA - Vladimir Đukanović, narodni poslanik i voditelj emisije "Dobro jutro sa Đukom" na naprednjačkoj TV Kopernikus! Idealan "novinar" po meri režima. Da SNS-u ne manjka dobrih zanatlija, potvrđuje i to što osim keramičara, imaju i molera! Naime, ovog (sada bivšeg) predsednika Skupštine "Državne lutrije" su snimile sigurnosne kamere kako u pola noći s grupom nepoznatih muškaraca izlazi iz zgrade tog preduzeća sa crnim koferima i merdevinama! Đuka se opravdao izgovorom da je "bio da kreči"(?!)

SNS (E): EU - Sredstvo pomoću kog su Vučić i Nikolić makijavelistički došli do cilja- fotelje! Ipak, prosečan naprednjak ovu skraćenicu jedino koristi u sledećoj rečenici: "E,U P... MATERINU!"

SNS (Ž): Željko Mitrović - Ovaj bivši JUL-ovac spasao je sina krivice za saobraćajni udes u kome je usmrtio jedno lice tako što je svoj Pink (tj.svoje Pinkove) prepustio Vučiću. "Nezavisno sudstvo" je samo dovršilo posao i oslobodilo Mitrovića juniora. (Baš kao i u slučaju Mihalja Kertesa, bivšeg direktora Savezne Uprave carina, koji je oslobođen svih optužbi...čim je prešao u SNS!)

SNS (Z): Zaposlenost - Koja je tajna Vučićevog statističkog pada nezaposlenosti? Odgovor je dao Nedeljnik: Mortalitet svake godine odnese 30.000 ljudi + oko 10.000 onih koji odu u inostranstvo. Po ovoj formuli ćemo za 10 godina imati upola manju nezaposlenost. Bonus: ako uđemo u EU, pa kao Bugari i Rumuni, u nekoliko meseci na Zapad pošaljemo još jedno POLA MILIONA stanovnika = nezaposlenost će biti kao u SAD! Smrt i iseljavanje, i to tim redom, danas rade više na smanjivanju nezaposlenosti od svih stranih investicija... #svakačastvučiću

SNS (I): Informer - Isti Kurir, drugo pakovanje! D.J. Vučićević navodno uređuje ovaj Službeni glasnik SNS-a. Što bi oni rekli- ČUDO NEVIĐENO: PINKFORMER ZA SAMO 20 DINARA !!!

 

SNS (J): JORGOVANKA TABAKOVIĆ - Fenomen- zamrznuti naprednjak, čiji se tabak na hladnoći širi! Sa zamrznutim članstvom u SNS-u ova "nestranačka ličnost" je tako postala guvernerka NBS-a. Plata joj je samo 579.139 dinara. Samo, u odnosu na platu Dušana Bajatovića (SPS, Vojvodina) od 2.000.000 dinara, tj. oko 16.500 evra! MESEČNO! 

SNS (K): KOSOVO - Paradoksalno je što su Naprednjaci baš "najskuplju srpsku reč" prineli kao žrtvu svojoj novoj Briselskoj veri. Briselskim sporazumom 2013. su priznali Kosovo...ali ne i Metohiju. Pa da... Teoretičari zavere veruju da je upravo zbog KiM Zapad napravio SNS?

SNS (L): Licemerje! - Wikipedia kaže da hipokrizija ili licemerje predstavlja zastupanje stavova, vrednosti i uverenja u koje ličnost ne veruje. „Hipokrit“ u antičkoj Grčkoj je bio pojam za glumca odnosno osobu koja namerno zavarava druge. To je prava reč koja opisuje Naprednjake, a najbolje se ilustruje u liku i delu Aleksandra Martinovića! To je čovek koji nije prešao iz SRS u SNS 2008. već tek jula 2012. kada su Radikali ostali ispod cenzusa! Na istoj Wikipediji stoji njegova izjava data Agenciji BETA samo dva meseca pre tog transfera (maja 2012.): “Između Borisa Tadića i Tome nikakve suštinske razlike nema. To je lice i naličje iste prozapadne, izdajničke i antisrpske politike.

SNS (LJ): Ljajić - Rasim je apsolutni pobednik SURVIVOR SRBIJA! Od 2000. godine promenio je čak 7 Vlada i 3 države! Vrhunac njegovog cinizma su izbori 2012. godine: u predizbornoj koaliciji i na listi DS-a, a posle izbora u Vladi sa SNS-om! P.s. Videti pod slovo "NJ".

SNS (M): MIŠKOVIĆ - Vučićeva "prevara veka" na krilima koje je došao do enormne popularnosti! SNS se "bori protiv kriminala i korupcije" dok Miroslav Mišković pije kaficu u Dubrovniku... Maratonci trče počasni krug - Čuvena replika iz ovog kultnog filma, a koja se može odnositi na sve ove pobrojane u SNS azbuci: "Ko je vas poznavao ni pakao mu neće teško pasti."

SNS (N): NAZADNJACI - Iako u nazivu "Naprednjaci", već na prvom većem mitingu u Beogradu 2011., članovi te "nove" stranke koji su autobusima dovezeni iz cele Srbije u prestonicu, pokazali su svoju inteligenciju na pokretnim stepenicama- što je postalo hit na youtube: Nazadnjaci !

SNS (NJ): NJakanje ! - Mnoge je Vučić napravio magarcima! Možda su najbolji primer za to: penzioneri. Na predizbornom skupu u zemunskoj hali "Pinki" (marta 2014.) lider Srpske napredne stranke izjavio je da garantuje da se stečena prava penzionera neće umanjivati, bez obzira na to kakve reforme nova Vlada Srbije bude preduzela. Međutim, polovinom septembra iste te godine, premijer Vučić najavio je mere za "ozdravljenje ekonomije", među kojima su i smanjenje plata u javnom sektoru ali i penzija! P.s. Ipak, od januara 2016. sledi (predizborno) "POVEĆANJE PENZIJA OD 1,25%"! Ne, nije Njuz.net.

SNS (O): OLjA BEĆKOVIĆ - Dokaz da u Srbiji "NEMA CENZURE" i da su mediji slobodni... Bećkovićeva je svoju kultnu emisiju "Utisak nedelje" imala 25 godina: za vreme Miloševića, Koštunice, Tadića,...ali ne i za vreme Vučića, sadašnjeg premijera a nekadašnjeg Miloševićevog ministra informisanja!

 

SNS (P): Poligraf - Naprednjačka vrhovna mašina za dokazivanje nevinosti ili krivice (već ukoliko se ODBIJE testiranje na istom). Kome više trebaju tužioci i sudije? Takođe, omiljeni instrument za "detektovanje laži" i u Marićevim "Parovima" na TV Happy!

SNS (R): Radikali - Stara ljubav zaborava nema.

SNS (S): Sendviči - Osnovno pogonsko gorivo SNS INTERNET BOTOVA. #svakačastvučiću

SNS (T): TOMA - Zvani Diploma. Muž Dragice Nikolić.

SNS (Ć): Ćevapi - Najbolji premijer među kelnerima i najbolji kelner među premijerima je počastio novinare ćevapima, koje je lično poslužio. Dobar način da se zapuše usta medijima!

SNS (U): UDARENA DRŽAVA - Državna udarijada, manifestacija koja ide tradicionalno u direktnom prenosu Pinka. Neki od "državnoudarnih" specijaliteta su: “misaoni kupus ala Vučićević”, “Vulinova glava u škembetu i krupnom kadru”, te “Vučićeva poligrafska mućkalica”. (Draža Petrović, Kolumna N1)

VULVIN - U sve se meša...

SNS (F): Feketić - WINTER IS COMING! Igra prestola se nastavlja...

Kratak deseterac iz Predizbornog Ciklusa:

 „Bože mili, čuda golemoga
Kad zaveja po zemlji Srbiji
Po Srbiji, zemlji da zamrzne,
I da drugi postane sudija.
Svu Srbiju, Feketić najviše.
Tu ti skoči Vučić Aleksandre,
Te razdvoji šake spasilačke,
Te dohvati lopatu za ugalj,
Te polete Feketiću ravnom,
Vojsku sklanja, decu sam spasava.
Za njim stiže Đokoviću Nole,
Rekete je na stopala vez’o,
Trči Nole kano vjetar britki,
Da razveje što je zavejano,
Što bekhendom, što forhendom silnim,
Srbija se feketit’ ne može!"

SNS (H): Hidžab - Možda bi prasetu u Teheranu bilo neprijatno, ali ne i predsednici srpskog parlamenta Maji Gojković. Kameleonski sposobna da menja stranačke boje kako bi politički preživela, i ovog puta se vešto adaptirala u glavnom gradu Irana.

SNS (C): CV - "Si-Vi", nepotpun bez partijske knjižice vladajuće stranke (SNS) ukoliko se želi državni posao. Što bi rek'o G17+ "Stručnost ispred politike". Smešno i tužno: sve je isto samo Mlađe nema.

SNS (Č): Četnički Vojvoda - Titula čoveka koji se predstavlja i kao "predsednik Srbije". Ako je pameti- sledeće (2017.) godine odlazi u političku istoriju?

SNS (DŽ): Džak - Ono kad se izblamiraš mašući džakom sa glasačkim listićima (2012.) s tvrdnjom da su izbori pokradeni...a ispostavi se da ste zapravo vi ti koji ste pobedili. Nikolić i Vučić bi trebalo da se sakriju od blama u tom istom džaku...da imaju obraza! Ali, zaboraviće Srbi i to, kao i mnogo ozbiljnije stvari pre toga. Ko se još seća da su oni bili u Vladi 1999. za vreme bombardovanja???

SNS (Š): ŠOJIĆ - Obavezno pogledati makar jednu epizodu RTS-ove serije "Bela lađa"!!! Takođe, na slovo Š je i: ŠEŠELJ - Omiljeni opozicionar Miloševiću, ali i Vučiću! Šešelj je politički otac sadašnjeg državnog vrha Srbije. Ne smemo zaboraviti da iver ne pada daleko od klade...

S N S - DA LI JE OVO "BUDUĆNOST U KOJU VERUJEMO" ???

#FedCup - I kraljice tenisa u gradu kraljeva

misha | 05 Februar, 2016 10:00

#FedCup - I kraljice tenisa u gradu kraljeva
 
Kraljevo - Grad smešten u centralnoj Srbiji, oko 180 kilometara južno od Beograda. (Da, između Beograda i Kosova postoji i tzv. Centralna Srbija!Tongue out) Jedan je od deset najvećih srpskih gradova. Leži na tri reke: Ibru, Zapadnoj Moravi i Ribnici. Sa površinom od 1.530 km² je najprostranija lokalna samouprava u Srbiji i, prema popisu iz 2011. godine, ima 125.488 stanovnika.
 
Kraljevo 2016. - Nakon kraljeva, i kraljice tenisa u gradu kraljeva !
 
"GRAD KRALJEVA" - Kraljevo istoriju čuva u svom imenu. Najvažniji sloj nasleđa čini svakako period srednjeg veka, jer je upravo na ovoj teritoriji, od Žiče do Rasa nastala srpska država u doba Nemanjića.
Najvažniji spomenik kulture u neposrednoj okolini Kraljeva je manastir Žiča (početak XIII veka), sedište prve srpske arhiepiskopije sa kojom počinje samostalnost srpske pravoslavne crkve. Prvi arhepiskop Sveti Sava krunisao je ovde svoga brata Stefana Prvovenčanog za prvog kralja dinastije Nemanjića, čiji je rodonačelnik njihov otac Stefan Nemanja. U Žiči su krunisana još dva vladara, ali je u narodu ostao mit da je krunisano sedam.
Otuda grb Kraljeva čini sedam kruna iznad kojih je beli soko, simbol srednjovekovne srpske državnosti, koji je oslikan na zidovima Žiče, i natpis iznad kruna "Nama dobro, a nikome zlo". Na zastavi grada je grb na beloj površini.

DAN KRALJEVA je 07. oktobar - KRALJEVDAN, dan kada Srpska pravoslavna crkva slavi Sv. Kralja Stefana Prvovenčanog, ktitora manastira Žiče. Njegove svete mošti leže u manastiru Studenici, zadužbini njegovog oca Stefana Nemanje, koja se takođe nalazi na teritoriji Kraljeva i spada u svetsku kulturnu baštinu pod zaštitom UNESCO-a. Bogorodičina crkva u Studenici (XII vek) je remek delo srednjovekovne umetnosti. Studenicu i Žiču štitila je tvrđava Maglič, jedan od najbolje sačuvanih srednjovekovnih zamkova u Srbiji.

URBANA MATRICA - Kraljevo ima jedan od najstarijih urbanističkih planova na ovom prostoru. U centru grada - savršeno pravilan krug do kojeg vode ulice koje se, opet, ukrštaju pod pravim uglom. Taj plan nacrtao je lično kralj Milan Obrenović, 1832. godine, kada je posetio tadašnji Karanovac, zatraživši tepsiju sa peskom u koju je ucrtao krug. Tada su udareni temelji i sačuvan je urbanistički plan i mreža ulica sa kružnim trgom. Upravo tada, u čast proglašenja Srbije za Kraljevinu, Karanovac menja i ime u Kraljevo! U središtu trga posvećenog Srpskim ratnicima je spomenik koji predstavlja srpskog vojnika iz Velikog rata sa puškom i zastavom (podignut je borcima za oslobođenje Srbije u balkanskim i Prvom svetskom ratu). Vrh barjaka ovog bronzanog vojnika (koga Kraljevčani zovu "Milutin") baca senku na već iscrtane brojeve i smernice na pločniku trga i pokazuje koliko ima sati. Spomenik је danas jedan od upečatljivih simbola Kraljeva...

 Fotografija kraljevačkih teniskih terena iz 1930. godine - Kraljevo je grad sporta! Što se tiče teniske tradicije: zanimljivo je da je u kraljevski grad tenis odavno stigao, istina kao „beli”, aristokratski sport. Krajem dvadesetih godina prošlog veka, na prostoru tadašnjeg Divljeg polja postavljen je kamen-temeljac fabrike aviona. Bila je to ispostava „Brege”, poznate francuske fabrike aeroplana. Sklapani su tu od 1927. godine prvi avioni, naravno uz pomoć brojnih stručnjaka i radnika pristiglih sa porodicama iz francuskog grada Vilakuble. 

Za njih su u varoši pokraj Ibra ubrzo podignuti za to vreme izuzetno moderni stanovi. Tako da je u blizini fabrike nastala francuska kolonija, a Francuzi su se brzo uklopili u život nerazvijenog Kraljeva. Svoju kulturu i navike težili su da očuvaju pa su u koloniji otvorili francusku školu, malo dalje podigli katoličku crkvu, a pokraj ulaza u fabriku čak tri teniska terena.

Na ovim igralištima, prekrivenim crvenom šljakom, u početku su reketima udarali lopticu samo Francuzi, ali je tenis brzo zainteresovao i mlade Kraljevčane, posebno sinove i kćeri domaćih viđenijih i bogatijih ljudi. Prihvatili su i oni modu belih pantalona i suknji, istina znatno dužih nego sada, kao i „Batinih” belih patika... O tome svedoči i fotografija, koju je pre nekoliko godina kraljevačkom muzeju poklonila Maja Keršić iz Beograda. Na slici iz 1930. vidi se njena majka Jugoslava Ćirić Erdoglija kako u Kraljevu igra tenis, a snimak je napravila Katinka Erdoglija, koja je ovde imala jedan od prvih foto ateljea.

Tih godina održana su teniska takmičenja i nekoliko egzibicionih mečeva poznatih francuskih tenisera. Postoji čak i fotografija na kojoj se u sudijskoj stolici vidi gospodin Beaite, tadašnji direktor „Breginih” fabrika u Parizu... (Politika)

Danas u Kraljevu na četiri terena pokraj Ibra trenira na stotine dece, a gradski klub je već godinama prvoligaš. Ovaj sport je postao još popularniji nakon prošlogodišnjih vrhunskih mečeva kraljeva tenisa u gradu kraljeva! Organizacija prvog kola Svetske grupe Dejvis kupa (06.-08. mart 2015.) između Srbije i Hrvatske (5-0) se pokazala kao najbolji mogući potez TSS i ITF!

#DavisCup 2015. - Najveći sportski događaj u istoriji Kraljeva i ovog dela Srbije!Smile

Kraljevo, kraljevski - Lekciju iz fer navijanja, poštovanja prema rivalu, gostoprimstva i sportskog duha su održali svi Kraljevčani koji su prisustvovali meču u novoj Hali sportova. Ali bukvalno: SVI! Kraljevčani su pokazali da su kraljevi u navijanju! Hrvati su izuzetno dočekani, što se nije desilo u istoriji susreta ove dve reprezentacije. Kulturno, civilizovano, sportski, gospodski, kraljevski! Novak Đoković je te dane tenisa u Kraljevu opisao kao "neverovatne"!Wink

"NA BIS" -Manje od godinu dana kasnije, Kraljevo će biti domaćin i kraljicama tenisa!Smile Teniserke Srbije će u prvom kolu Svetske B grupe Fed kupa, 06. i 07. februara 2016. godine ugostiti selekciju Španije. Ovo će biti još jedan sportski praznik za Kraljevo. Događaj koji ne smem propustiti...Laughing

#KV - #FedCup 2016. SRB Vs ESP 

Selektor srpskog tima Tatjana Ječmenica Jevtić odlučila se za Jelenu Janković (22. igračicu sveta na WTA listi), Bojanu Jovanovski (84.WTA), Ivana Jorović (185.WTA) i Ninu Stojanović (368.WTA). Na meču protiv Španije neće igrati Ana Ivanović, koja je još ranije otkazala nastup, ali nema ni imena Aleksandre Krunić, uprkos tome što je prošle godine bila najzaslužnija za povratak Srbije u viši rang takmičenja. Ona je u 2015. u duelima Evroafričke zone i kasnije u plej-ofu ostvarila ukupno sedam pobeda i samo jedan poraz.

Prvi reket Srbije u Kraljevu biće nekada prva igračica sveta Jelena Janković, koja bi tako trebalo da zvanično odigra prvi meč za nacionalni tim posle tri i po godine pauze. J.J. je posle izgubljenog finala 2012. u Pragu od Češke nagovestila da se povlači iz reprezentacije, ali je ipak bila prisutna na poslednjem meču u aprilu 2015. godine u Novom Sadu, protiv Paragvaja za povratak u Svetsku B grupu. Jelena je tada bila zvanično na spisku igračica, ali nije odigrala nijedan meč zbog povrede.

Na drugoj strani, Španija, koja ima pet trofeja u Fed kupu, najavila je da će u Kraljevo doputovati u najjačem sastavu. Takmičenje u Kraljevu startuje 6. februara od 13 časova, kada će biti odigrana dva singla, a dan kasnije na programu su dva singla, a potom dubl meč. Pobednik meča Srbija - Španija će igrati u aprilu sa poraženima iz prve runde Svetske grupe u plej-ofu za ulazak u najelitnije društvo, dok će se poraženi tim boriti za opstanak u Svetskoj B grupi.

Kraljevo će opet biti najveći pobednik! Dobrodošli u grad tenisaLaughing

«Prethodni   1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ... 98 99 100  Sledeći»
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb