facebook: I ♥ doctor blog
twitter: @DoctorMisha
misha | 19 April, 2009 14:30
Васкрс или Ускрс (арх. Великден) је хришћански празник. Према хришћанској религији, повезан је са васкрсењем Исуса Христа. ВАСКРСЕЊЕ представља ПОБЕДУ ЖИВОТА НАД СМРЋУ! За овај празник у народу су уобичајени многи обичаји, који нарочито веселе децу. За тај дан се фарбају јаја, нарочито црвеном бојом мада се користе и друге, и поклањају или се туца јајима. Православни хришћани се тог дана поздрављају поздравом „Христос васкрсе“ на шта се одговара „Ваистину васкрсе“ (или „Христос воскресе“ - „Ваистину воскресе“).
ВАСКРШЊИ МИЛИБРОД, по мамином рецепту:
(млечни хлеб - Milhbrot)
Састојци: 1 kg брашна, ½ l млаког млека, 100 g шећера, 1 коцка квасца , 100 g путера,
3 цела јаја, 1 жуманце, 1 кашика соли, 1 кашичица сирћа, суво грожђе (по жељи, мада ја не волим!)
Припрема:
У ванглицу ставити брашно, напраити удубљење, сипати квасац, млако
млеко, шећер, со, умућена јаја (3 комада), кашичицу сирћа, растопљени
путер (и по жељи шаку сувог грожђа предходно потопљеног у млаку воду).
Замесити глатко тесто, покрити га и оставити да нарасте. Промешати га и
још 30 min., вратити у ванглицу да нарасте. Развити тесто у облику
ваљка, дужине око 80 cm., пресавити тесто
(али не сећи) тако да се добију два ваљка дебљине 4-5 cm и пребацити
један крај преко другог (увијати). Ја мислим да облик није толико
пресудан- битан је фантастичан укус!
На
крају добро притиснути тесто, ставити у подмазану тепсију, премазати
жуманцетом и ставити да се пече. Пече се на 250 °C око 25-30 min. Печен
МИЛИБРОД мало попрскати хладном водом, завити у кухињску крпу и
оставити да се охлади!
Милиброд је идеалан у комбинацији са васкршњим јајима, а довољно је укусан да се може јести и сам! Пријатно
Свим Хришћанским верницима Православне вероисповести желим- СРЕЋАН ВАСКРС !!!
pricalica | 19/04/2009, 15:36
Ваистину воскресе! Поздрав теби и твојој драгој мајци а на нама је да све што је добро сакупимо и сачувамо. Туђе нећемо, своје чувајмо, како би рекли мудри људи. Свако добро.
casper | 19/04/2009, 17:34
Miso, prijatno si me iznenadio ovim postom.
Mama se sada sigurno smesi, dok ti jedes ovu pogacu:)
Srecan praznik i tebi i tvojim ukucanima!
sanjarenja56 | 19/04/2009, 18:21
Lepo iznenađenje, kolega! Hristos vaskrse!
tijanas | 19/04/2009, 19:01
Vaistinu voskrese, ljubimce nase blogersko ;)))
:*
misha | 20/04/2009, 02:58
@patos: Hvala filoSofe, takođe:)
P.s.Kad budem bio u internet kafeu (kod kuće mi je spor net)- pogledaću onaj tvoj post o predstavi i te silne intervjue...:D Ave, prijatelju:)
misha | 20/04/2009, 03:00
@tijanas: Ma ti si moje blogersko ljubimče:***
misha | 20/04/2009, 03:02
@sanjarenja56: Pa mi kolege se međusobno pomažemo i prijatno iznenađujemo:))) P.s.Javni da li ti je recepAt uspeo i šta su sinovi rekli?;) Pozz:)
misha | 20/04/2009, 03:04
@casper: Milibrod, uz vaskršnja jaja, daje neku posebnu čar ovom prazniku! Svi se smejemo i jedemo, a na kilograme ćemo misliti kada prođu praznici...:) Sve najbolje i tebi i tvojoj porodici:)))
misha | 20/04/2009, 03:10
@pricalica: Туђе нећемо, своје чувајмо....и стављамо да се пече:) Позз и од маме:)
misha | 20/04/2009, 03:12
@kammmelija57: Mama i ja ćemo biti srećni ako milibrod učini koju porodicu još srećnijom- jer sitnice čine život lepim:))) Pozz:)
sanjarenja56 | 20/04/2009, 07:18
Ba[ tako, sitnice čine život lepim, pa ću i ja probati da napravim milibord. Ima da uspe, ne može drugačije
misha | 20/04/2009, 15:28
Prijatno uz milibrod, tebi i tvojoj porodici, koleginice:***
nastasja | 04/04/2010, 12:21
vaistinu voskrese! :) svako dobro, dragi Dr !!! :)
misha | 06/04/2010, 00:32
@nastasja: Ovo je prošlogodišnji post, ali recepAt je univerzalan!!!:) Smućkaj ga u svojoj kuhinjici i lepo provedi ovaj praznik:*
fance | 26/12/2013, 12:28
vrlo je ukusno napravite ga ja sam vec to ucinila divno
Moj avatar je Doctor Misha:)))
Doktor za sve i svašta! Doktor koji od 2007. godine opipava puls Srbije!
★★★★★
Doctor Misha je neka vrsta moje "indijanske inicijacije"- gde imaš jedno ime dok sredina ne shvati ko si, a onda ti daju drugo (pravo) ime. Zahvaljujući ovom avataru sam ušao u blog svet i postao bloger. :)
« | April 2009 | » | ||||
---|---|---|---|---|---|---|
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | 15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 |
27 | 28 | 29 | 30 |
Re: VASKRŠNjI MILIBROD, po maminom receptu :)
kammmelija57 | 19/04/2009, 14:49
Vaistinu vaskrese...dobar ti je ovaj milibrod...hvala mami na receptu.Prijatno i tebi.