doctor

facebook: I ♥ doctor blog
twitter: @DoctorMisha

VASKRŠNjI MILIBROD, po maminom receptu :)

misha | 19 April, 2009 14:30

Васкрс или Ускрс (арх. Великден) је хришћански празник. Према хришћанској религији, повезан је са васкрсењем Исуса Христа. ВАСКРСЕЊЕ представља ПОБЕДУ ЖИВОТА НАД СМРЋУ! За овај празник у народу су уобичајени многи обичаји, који нарочито веселе децу. За тај дан се фарбају јаја, нарочито црвеном бојом мада се користе и друге, и поклањају или се туца јајима. Православни хришћани се тог дана поздрављају поздравом „Христос васкрсе“ на шта се одговара „Ваистину васкрсе“ (или „Христос воскресе“ - „Ваистину воскресе“).

ВАСКРШЊИ МИЛИБРОД, по мамином рецепту:

 milibrod2.jpg, 7 KB

  (млечни хлеб - Milhbrot)

Састојци: 1 kg брашна, ½ l млаког млека, 100 g шећера, 1 коцка квасца , 100 g путера,
3 цела јаја, 1 жуманце, 1 кашика соли, 1 кашичица сирћа, суво грожђе (по жељи, мада ја не волим!)

Припрема: У ванглицу ставити брашно, напраити удубљење, сипати квасац, млако млеко, шећер, со, умућена јаја (3 комада), кашичицу сирћа, растопљени путер (и по жељи шаку сувог грожђа предходно потопљеног у млаку воду). Замесити глатко тесто, покрити га и оставити да нарасте. Промешати га и још 30 min., вратити у ванглицу да нарасте. Развити тесто у облику ваљка, дужине око 80 cm., пресавити тесто (али не сећи) тако да се добију два ваљка дебљине 4-5 cm и пребацити један крај преко другог (увијати). Ја мислим да облик није толико пресудан- битан је фантастичан укус!

На крају добро притиснути тесто, ставити у подмазану тепсију, премазати жуманцетом и ставити да се пече. Пече се на 250 °C око 25-30 min. Печен МИЛИБРОД мало попрскати хладном водом, завити у кухињску крпу и оставити да се охлади!

Милиброд је идеалан у комбинацији са васкршњим јајима, а довољно је укусан да се може јести и сам! Пријатно Laughing

vaskrs.jpg, 30 KB

 Свим Хришћанским верницима Православне вероисповести желим- СРЕЋАН ВАСКРС !!!

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb