doctor

facebook: I ♥ doctor blog
twitter: @DoctorMisha

Srbija u NATO- da ili ne ???

misha | 05 April, 2009 11:40

Srbija u NATO- da ili ne ???

Severno- atlantski savez ili NATO (engl. North Atlantic Treaty Organisation (NATO), fr.l'Organisation du Traité de l'Atlantique Nord (OTAN); Vašington, 4. april 1949) je međunarodna odbrambeno- bezbednosna organizacija. Službeni jezici u NATO su engleski i francuski.

Glavna odredba ugovora između država članica je tačka V. Deo tog dela ugovora glasi:

Članice se slažu da će se oružani napad protiv jedne ili više članica u Evropi ili Severnoj Americi smatrati napadom na sve članice
 NATO - OTAN.jpg, 38 KB
Vođe NATO-a su juče u Strazburu (na proslavi 60.rođendana Alijanse) izrazili "spremnost za razvoj partnerstva, političke konsultacije i praktičnu saradnju" sa Srbijom, poručivši da su za to "bitni volja i koraci srpskih vlasti".
Oni su, takođe, "pozvali Srbiju da podrži dalji napredak ka učvršćenju mira i reda na Kosovu".
Šefovi država i vlada Atlantskog saveza istakli su volju da saradnju sa Srbijom pospeše "razradom Individualnog akcionog plana za partnerstvo (IPAP) i nastavkom podrške Srbiji u sprovođenju reformi odbrane".
IPAP je konkretan instrument Partnerstva za mir, u čijem okviru je uspostavljena početna saradnja Srbije i NATO-a.
Lideri Atlantskog saveza su poručili i da "pozdravljaju i podržavaju stavove srpske vlade o spremnosti za uključivanje u evroatlantske integracije".

Individualni akcioni program je "čvrsta osnova za dalju suštinsku opipljivu saradnju" Srbije i Atlantskog saveza, navodi se u završnom dokumentu zasedanja lidera NATO-a i zaključuje da su "Srbiji kroz partnerstvo s NATO-om otvorene sve mogućnosti za političke konsultacije i praktičnu saradnju".

"Volja i koraci srpskih vlasti su od presudne važnosti za dalje produbljivanje našeg partnerstva", zaključile su vođe NATO-a.
NATO od juče broji 28 članica- jer su u svoje redove primili Hrvatsku i Albaniju!
 
Da podsetim:
NATO je vodio/vodi ratove u BiH (RS), Srbiji (Kosovo), Avganistanu, Iraku... Trenutno je u "zategnutim odnosima" sa Severnom Korejom i Iranom! Ogromna većina država članica je priznala Republiku Kosovo!!!  NATO i Rusija su se 1997. godine obostrano obavezale „na međusobnu saradnju u cilju stvaranja stabilnog, bezbednog i nepodeljenog kontinenta na osnovama partnerstva i zajedničkog interesa“. Maja 2002, ova saradnja je ojačana stvaranjem saveta Rusija-NATO, koji je zbližio članice NATO i Rusiju.
 
OSTAJEM U DILEMI:
SRBIJA U NATO- DA ili NE ???
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb