doctor

facebook: I ♥ doctor blog
twitter: @DoctorMisha

Moć karikature i stripa !

misha | 20 Maj, 2013 09:00

Moć karikature i stripa !

Često u svojim postovima koristim karikature i stripove, koji čine moje blogovanje znatno lepšim i zanimljivijim za čitanje, a zabeležene misli i reči potpunijim, jasnijim i jačim. Ako slika govori hiljadu reči, karikatura govori još koju reč više!

http://misha.blog.rs/gallery/2283/predrag%20koraksic%20corax.jpg
Corax

O tome da li postoji i kolika je moć (naročito političke) karikature danas, najbolji i najkompetentniji odgovor je dao jedan od mojih omiljenih karikaturista, Dušan Petričić:

"Mislim da je dobra politička karikatura, uz neophodno razumevanje određenih političkih okolnosti, produkt zdravog razuma, preciznosti, poštenja i natprosečnog duha. Vremenu u kome živimo vidljivo nedostaju svi ovi atributi, pa je u tom smislu karikatura od vitalnog značaja u grčevitom pokušaju držanja glave iznad vode. Ako ste pod "moć" mislili na to, onda je ova profesija i te kako moćna. Ponekad, ta moć prevazilazi okvire same profesije, postaje deo istorije.

Verujem da bi se, bez preterivanja, Miloševićevo vreme moglo zvati i Koraksovo vreme...

I ona druga, nepolitička karikatura, čiji je jedini cilj da zasmejava, i te kako je značajna. Zamislite život bez smeha. Dakle, moć karikature je, za mene, nesumnjiva. Uz to, volim da lepo mislim i govorim o svojoj profesiji.", NIN (br.3254, 9. maj 2013.)

Zahvaljujući pročitanom intervjuu ovog karikaturiste u pomenutom nedeljniku, kao i mojoj poseti Informativnom centru EU u Beogradu gde je u Noći muzeja 2013. priređena izložba karikature i stripa pod nazivom "Srbija i EU", rešio sam da napišem post o svojim omiljenim karikaturistima i strip crtaču čiji rad gotovo svakodnevno pratim već godinama i koji me svojim inteligentnim i duhovitim sarkazmom- inspirišu i zasmejavaju!

VELIKA ČETVORKA:

Predrag Koraksić Corax je politički karikaturista rođen u Čačku 1933. godine, u učiteljskoj porodici. Oca su mu na početku rata, 1941. godine,  ubili četnici, nakon čega je proveo četiri godine u izbeglištvu. Posle rata živi u Zemunu gde završava gimnaziju. Od 1953. studira arhitekturu na Beogradskom univerzitetu.

Karikature je počeo da objavljuje od sedmog razreda gimnazije, prvo u listu "Jež", a onda u listu "Rad", gde uskoro dobija stalno zaposlenje. Posle pet godina prelazi u "Večernje novosti" gde radi 25 godina. Od 1990. u tom listu počinje proces protiv njega zbog neslaganja sa uređivačkom politikom. Posle tri godine internog procesa dobija otkaz. Prelazi u nedeljnik "Vreme" gde krajem 2005. godine prestaje da radi zbog neslaganja sa uređivačkom politikom.

Od 1988. radi za nekoliko nezavisnih listova: „Demokratija danas“, „Ekonomska politika“ i „Borba“. Ovi listovi, jedan za drugim prestaju da izlaze zbog represije režima. Osniva se "Naša Borba" gde radi od prvog broja svakodnevno. I ovaj list, takođe zbog represije, prestaje da izlazi. Od 1998. godine radi u listu "Danas" koji opstaje, iako pod strahovitim pritiskom vlasti. U listu "Danas" objavljuje svakodnevno aktuelnu karikaturu. Odnedavno sarađuje u nedeljniku „Novi magazin“. Povremeno sarađuje u nekoliko svetskih listova, a poslednje vreme najčešće u magazinu "Courrier international" koji je u vlasništvu lista "Mond". Dobio je veliki broj domaćih nagrada i nekoliko internacionalnih. Dobitnik je i ordena "Vitez časti" kojim ga je odlikovala vlada Francuske.

Coraxove karikature su duhoviti prikazi modernih, uglavnom srpskih, političkih dešavanja. Retko koristi pisani tekst, već se oslanja da same karikature prenesu jasno značenje. Njegove karikature najčešće pratim u dnevnom listu Danas, na sajtu ovih novina, kao i na Peščanik.net i Slobodnaevropa.org.

http://mile.blog.rs/gallery/3242/corax%2009%2003%2013%20vucic%20najpopularniji%20svemoguci%20rejting.jpg

 Aleksandar Vučić, svemoćni ! - Uvek aktuelni Corax (09.03.2013.)

Dušan Petričić je diplomirao na Grafičkom odseku beogradske Akademije za primenjene umetnosti 1969. godine u klasi profesora Bogdana Kršića.

Kao politički karikaturista prisutan je poslednjih nekoliko decenija na stranicama najznačajnijih jugoslovenskih novina i časopisa. Od 1969. do 1993. radio je kao karikaturista u beogradskim “Večernjim novostima”, a od 1993. redovno sarađuje sa nekoliko vodećih severnoameričkih novina: The New York Times, The Wall Street Journal, The Toronto Star, Scientific American… Od januara 2009. postaje stalni saradnik “Politike”, na čijem sajtu se takođe mogu videti sve njegove nedeljne karikature.

Kao koautor ili ilustrator kreirao je preko 30 knjiga za decu koje su objavljene na prostorima bivše Jugoslavije ili Severne Amerike. Za knjige i političku karikaturu dobio je bezbroj nagrada širom sveta: Beograd, Montreal, Tokio, Budimpešta, Amsterdam, Lajpcig, Moskva, Ankara, Njujork, Toronto, Skoplje… Bio je profesor opreme knjige i ilustracije na beogradskoj Akademiji primenjenih umetnosti i profesor animacije i ilustracije na Sheridan College, u Oukvilu, Kanada. 1993. se preselio u Toronto, da bi se dve decenije kasnije, 2013. godine, ponovo vratio u Srbiju.

http://mile.blog.rs/gallery/3242/dusan%20petricic%20politika%20budzet%20za%20kulturu%200,6.jpg 

"Koliko para, toliko kulture!" - Politikin karikaturista Dušan Petričić 

Marko Somborac (Smederevo, 5. jul 1976) je srpski autor stripova, grafički dizajner i ilustrator. Jedan je od najpopularnijih autora stripa i političkih komentatora u Srbiji, zahvaljujući dnevnom političkom stripu „Blic strip“.

Somborčev dnevni strip u listu „Blic“ počinje da izlazi 5. decembra 2005. Trenutno je najpopularniji domaći strip u Srbiji i predstavlja neku vrstu društvenog fenomena. Ovoj popularnosti je sigurno doprinelo i to što je redakcija stripu dala udarno mesto (treću stranu), ali pre svega način na koji je Somborac u maniru američkog stripa predstavio srpske i svetske političare i drugu elitu.

http://mile.blog.rs/gallery/3242/blic%20strip%2007%2005%2013%20ako%20moras%20da%20progutas%20zabu%20najvecu%20progutaj%20prvu%20djindjic%20vucic.jpg 

Toliko toga je rečeno ovim stripom, a sve bez i jedne reči! - Marko Somborac, Blic strip 07.05.2013.

„Blic strip“ je postigao više društvenih presedana: nagrada za novinarstvo grada Beograda, uvrštavanje autora u najmoćnije ljude u medijima u Srbiji, grupe obožavalaca na Fejsbuku i forumima.

http://mile.blog.rs/gallery/3242/izlozba%20stripova%20marka%20somborca%20kalemegdan%202011%20misha%20blog%20rs.jpg
Kalemegdan 2011. - Ja na izložbi stripova Marka Somborca
 
Da umetnost ne poznaje granice/administrativne prelaze (kako god xD) potvrđuje moj sledeći omiljeni karikaturista: Jeton Mikullovci (rođen 1964. u Kosovskoj Mitrovici) karikaturista i ilustrator koji radi za prištinski list "Koha ditore" od prvog broja ovih novina (1997). Karikature ovog kosovskog Albanca su inspirisane političkim događajima i dešavanjima iz svakodnevnog života Kosova. Objavio je i stotine ilustracija za decu. Pored karikatura u novinama, sada se i na sajtu Koha.net mogu svakodnevno pratiti njegove karikature.

http://mile.blog.rs/gallery/3242/koha%20ditore%20-%20jeton%20mikullovci.jpg

Najčešća tema: Sever Kosova, kockica koja nedostaje u mozaiku Republike Kosovo - Jeton Mikullovci, Koha ditore

I sam sam se 2008. godine oprobao u ovom kreativnom "zanatu". Inspirisan tadašnjom nagradnom igrom Cockta-e: "Napravi Cockta strip !" sam napravio, ali za svoju dušu (i blog), par Doctor stripova! I sve to u Paint-u. Da to moje (s)tripovanje nije bilo toliko loše potvrđuju mnogobrojni komentari podrške, ali i "ponuda za posao". Naime, tadašnja novinarka lista "Politika" Tijana Subotić, me je pitala da li želim da me preporuči svom uredniku za "upražnjeno mesto Politikinog karikaturiste"? Naravno da to pitanje nikada nisam shvatio za ozbiljno, jer sam bio svestan svog amaterizma. Zanimljivo je da je nekoliko meseci kasnije, januara 2009. godine, novi Politikin karikaturista postao upravo Dušan Petričić i tako mi "oteo parče 'leba". Ali, ako je za utehu- ostala mi je ova šaljiva anegdota ;)

Deo mojih ranih radova - DOCTOR STRIP iz 2008. godine :)

Komentari

Re: Moć karikature i stripa !

misha | 25/01/2014, 01:25

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb