doctor

facebook: I ♥ doctor blog
twitter: @DoctorMisha

ZA SVE BLOGERKE !!!

misha | 25 Februar, 2008 01:22

 GINEKOLOŠKI PREGLED:
 
Redovan ginekološki pregled veoma je važan za očuvanje zdravlja svake devojke i žene. To podrazumeva posetu ginekologu jednom godišnje, bez obzira na to da li ste seksualno aktivni ili ne. Mnoge devojke i žene su uplašene i zabrinute pre ginekološkog pregleda, naročito ako im je to prvi put. Ali, kada znate šta vas očekuje, bićete mnogo opuštenije i sigurnije.
http://misha.blog.rs/gallery/2283/ordinacija.JPG

 


Cilj rutinskog ginekološkog pregleda je:

 

- rano otkrivanje polno-prenosivih infekcija (PPI), pre pojave komplikacija koje mogu ozbiljno ugroziti vaše zdravlje i reproduktivnu sposobnost

- rano otkrivanje tumora dojke i grlića materice, u fazi kada su izlečivi

- sprečavanje steriliteta

- savetovanje o upotrebi kontraceptivnih sredstava


Obratite se ginekologu i u slučaju da imate neke od dole navedenih tegoba:

 

- bol, otok, osetljivost, svrab ili neuobičajenu sekreciju iz vagine i vulve

- vaginalno krvavljenje izvan menstrualnog ciklusa, ili redovna krvavljenja posle polnih odnosa

- ranice, izrasline ili bradavice u predelu vagine

- oštar bol u donjem delu stomaka

- pojava čvorića ili nabiranje kože dojki, pojava rupica po koži dojke

- uvlačenje bradavica, krvavljenje ili sekrecija iz njih

- promena u obliku i veličini grudi


Regularan ginekološki pregled podrazumeva:

 

- poverljiv razgovor o vašoj medicinskoj istoriji: ličnoj, porodičnoj i polnoj

- vaginalni i karlični pregled

- pregled dojki

- laboratorijske analize i drugi testovi za dijagnostifikovanje bolesti

- savetovanje i objašnjenja

Ginekološki pregled se obavlja u dane kada nemate menstrualno krvavljenje (izuzev ako je u pitanju krvavljenje koje zahteva ginekološko praćenje).

Nemojte koristiti nikakve vaginalne preparate i lekove 24 sata pre pregleda, jer oni mogu maskirati pravo stanje. Možete napraviti podsetnik - listu pitanja koja želite postaviti ginekologu.

Istorija bolesti

U vašem je interesu da prilikom davanja podataka budete potpuno ISKRENI I OTVORENI, naročito kod odgovora na pitanja o vašem seksualnom životu. Bez ustručavanja saopštite ginekologu sve tegobe koje imate. Možete biti pitani sledeće:

- O menstruacijama: kada ste prvi put dobili menstruaciju, kada je bila poslednja, na koliko dana se javljaju, koliko uobičajeno traju, da li su obilne ili oskudne, ima li krvarenja između ciklusa

- O polnim odnosima: imate li odnose, da li su bolni, imate li eventualno krvavljenja posle odnosa, koristite li kontraceptivna sredstva ( sredstva protiv začeća) ili ne, koristite li zaštitu od PPI, sumnjate li da ste trudni, da li želite da ostanete trudni

- Imate li neki neuobičajeni bol, svrab ili sekret iz vagine

- Imate li problema sa zadržavanjem urina ili pražnjenjem mokraćne bešike

- Bolujete li od nekih hroničnih bolesti, jeste li alergični na nešto

- Da li je u vašoj porodici bilo obolelih od raka dojke ili grlica materice

- O navikama: da li pušite, koliko cigareta, pijete li alkohol

Karlični pregled

Karlični pregled vrši se na ginekološkom stolu, u ležećem položaju sa raširenim nogama. Da bi pregled bio što udobniji i uspešniji, opustite trbušnu muskulaturu. Dišite duboko i lagano, poluotvorenih usta. Pregled traje nekoliko minuta, i obuhvata nekoliko koraka:

-vizuelni pregled spoljašnjih genitalija: posmatra se ima li crvenila, znakova iritacije, povećane sekrecije, izraštaji, bradavice... Kod devica, pregled se nastavlja rektalnim pregledom ( pomoću prsta, u rukavicama), a kod ostalih sledi pregled vagine i grlica materice pomoću spekuluma.

- vaginalni pregled pomoću spekuluma: lekar uvodi metalni ili plastični spekulum u vaginu. Otvaranjem spekuluma odvajaju se zidovi vagine, koji postaju vidljivi, kao i grlić materice. Tada se može uzeti i bris sa grlića materice i vagine, koji se testira na prisustvo uzročnika polno-prenosivih infekcija (mogu biti prisutni i bez davanja simptoma), kao i Papa - test, kojim se ispituje prisustvo prekanceroznih i kanceroznih ćelija. Analizom brisa određuje se i grupa vaginalnog sekreta.

Pregled spekulumom traje 30-ak sekundi i NIJE BOLAN, ali može biti pomalo neprijatan, naročito ako je vagina osetljiva zbog infekcije ili nekog drugog razloga.

- bimanuelni pregled : to je druga faza karličnog pregleda. Izvodi se tako što lekar stavi rukavicu i uvede kažiprst i srednji prst u vaginu, a drugom rukom spolja palpira donji deo stomaka. Na taj način se orijentiše o položaju, veličini i bolnoj osetljivosti organa u maloj karlici (jajnici, jajovodi, materica, vagina). Tokom bimanuelnog pregleda možete osećati neki neprijatan pritisak. Dubokim disanjem kroz poluotvorena usta smanjićete nelagodnost. Ukoliko osetite bol, obavezno informišite lekara.

- rektovaginalni pregled : nije neizostavni deo pregleda, ali može se vršiti ukoliko je potrebno. Njime se vrši pregled mišića između vagine i rektuma, i napipava eventualno prisutan tumor te regije. Ovaj pregled može biti pomalo neprijatan, ali traje svega nekoliko sekundi

Pregled dojki

Pri pregledu dojki obraća se pažnja na promenu kože dojki, pojavu zadebljanja, čvorića, iscedka . Možete pitati lekara da vas nauči kako da vršite samopregled dojki. Najbolje vreme za to je posle menstruacije, jer tada dojke nisu napete i osetljive. Čvoriće u dojkama najčesće otkrivaju same žene ili njihovi seksualni partneri. Većina njih nije kancerogena, ali u svakom slučaju, informišite svog ginekologa o njihovom eventualnom prisustvu. Ukoliko je potrebno, rade se dodatne dijagnostičke metode, kao sto su mamografija, biopsija i druge.

Posle pregleda

Slede konsultacije i objašnjenja oko pregleda i nalaza. To je prilika da saznate nešto više o kontroli rađanja, kontracepciji, trudnoći, abortusu, neplodnosti, polno prenosivim infekcijama i zaštiti od njih, samopregledu dojki, menopauzi.

NE DOZVOLITE DA STIDLJIVOST POSTANE RAZLOG VAŠE NEINFORMISANOSTI, ILI JOŠ GORE,  F A K T O R   R I Z I K A  !!!

SLOBODNO RAZGOVARAJTE I PITAJTE SVE STO VAM JE NEJASNO!!!

Nezavisna Republika Srpska ?!

misha | 23 Februar, 2008 01:59

"Pandorina kutija" je otvorena:

http://misha.blog.rs/gallery/2283/republika%20srpska.JPG

Narodna skupština Republike Srpske donela je kasno sinoć (22.februara 2008.) rezoluciju kojom ne priznaje i ne prihvata jednostrano proglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine Kosova i Metohije i ističe da ukoliko veći broj zemalja članica UN, pre svega EU, prizna Kosovo; onda parlament Republike Srpske ima pravo da raspiše referendum o svom državno-pravnom statusu.

Parlament Republike Srpske traži od svih predstavnika RS u institucijama Bosne i Hercegovine da ne dozvole da organi BiH priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, niti da uspostavi bilo kakve međuinstitucionalne veze sa nelegalno proglašenom nezavisnošću i ocenjuje neprihvatljivim akt razbijanja teritorijalnog integriteta suverene i međunarodno priznate države Srbije.

Rezolucijom se osuđuju zemlje koje su priznale jednostrano proglašenje nezavisnosti i pozivaju države članice Ujedinjenih nacija, a naročito zemlje regiona i Evrope, da ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova jer je to suprotno povelji UN, osnovama međunarodnog prava i rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i da obezbede nastavak pregovora Beograda i Prištine o statusu Kosova.

"Ukoliko veći broj zemlja članica UN, a pre svega Evropske unije, prizna ovako proglašenu nezavisnost Kosova, Narodna skupština RS smatra da bi time bio uspostavljen nov međunarodni princip i praksa u priznavanju prioritetnog prava na samoopredeljenje do razdruživanja", kaže se u rezoluciji.

U tom slučaju, parlament Republike Srpske smatra da ima pravo da stav o svom državnopravnom statusu utvrdi putem neposrednog izjašnjavanja građana na referendumu.

U rezoluciji se navodi da, ako se u institucijama BiH ne prihvati dejtonski položaj i ovlaštenja RS, nastavi pritisak da se menja njen status protivno njenoj volji i ukoliko BiH uđe u proces međunarodnog priznavanja Kosova, RS će ući u proceduru utvrđivanja svog državotvornog statusa, na osnovama demokratskog i mirnog rešavanja pitanja odnosa u BiH.

Narodna skupština RS smatra da je stabilnost zemalja u regionu u najvećoj meri povezana sa pitanjem poštovanja teritorijalnog integriteta i međunarodno utvrđenih granica i da svako priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti predstavlja opasan međunarodni presedan.

Na kraju rezolucije, koju je podržalo 70 poslanika srpskih stranaka, upućen je poziv građanima Republike Srpske na mir i strpljenje u interesu političke stabilnosti i neupitnosti RS!

Ko zna- možda najmlađa svetska država bude baš- REPUBLIKA SRPSKA ??? 

Realnost: Republika Kosovo :-(

misha | 18 Februar, 2008 23:28

Koliko god nas bolelo da to priznamo sebi, koliko god je ono "srce i duša Srbije", koliko god bilo nepravedno, nametnuto, nasilno i protiv-ustavno: Kosovo je postalo najmlađa svetska drzava!:-(

 

http://misha.blog.rs/gallery/2283/srb%20i%20kos.JPG

 

Sve nade Srbije bile su uprte u SB UN (čitaj: Rusku Federaciju koja je trebala da poništi "nelegalnu tvorevinu na tlu Republike Srbije"), ali SAD su ih preduhitrile! Posle priznavanja Republike Kosovo od strane SAD-a ("svetskog policajca"), Francuske, Turske, Australije, Albanije, Avganistana,........- jasno je da (NAŽALOST) ne može nazad i da moramo da "primimo k znanju" da je novi srpski sused Kosovo:-(

p.s.Izreka jednog Indijanskog mudraca iz 19.veka glasi:

"Ako moraš da progutaš žabu, nemoj mnogo da je gledaš, progutaj je odmah;

ako moraš da progutaš mnogo žaba- najveću progutaj prvu...!"

To znači da Srbija treba što pre da prihvati realnost i krupnim koracima krene ka EU, ka boljem životu... Mnogo smo izgubili i ne smemo da gubimo više!!! Izolacija nikuda ne vodi, a samo Srbija u Uniji može da se bori za zaštitu i bolji položaj svog naroda u svim "Srpskim zemljama"...

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb