doctor

facebook: I ♥ doctor blog
twitter: @DoctorMisha

Nezavisna Republika Srpska ?!

misha | 23 Februar, 2008 01:59

"Pandorina kutija" je otvorena:

http://misha.blog.rs/gallery/2283/republika%20srpska.JPG

Narodna skupština Republike Srpske donela je kasno sinoć (22.februara 2008.) rezoluciju kojom ne priznaje i ne prihvata jednostrano proglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine Kosova i Metohije i ističe da ukoliko veći broj zemalja članica UN, pre svega EU, prizna Kosovo; onda parlament Republike Srpske ima pravo da raspiše referendum o svom državno-pravnom statusu.

Parlament Republike Srpske traži od svih predstavnika RS u institucijama Bosne i Hercegovine da ne dozvole da organi BiH priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, niti da uspostavi bilo kakve međuinstitucionalne veze sa nelegalno proglašenom nezavisnošću i ocenjuje neprihvatljivim akt razbijanja teritorijalnog integriteta suverene i međunarodno priznate države Srbije.

Rezolucijom se osuđuju zemlje koje su priznale jednostrano proglašenje nezavisnosti i pozivaju države članice Ujedinjenih nacija, a naročito zemlje regiona i Evrope, da ne priznaju jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova jer je to suprotno povelji UN, osnovama međunarodnog prava i rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN i da obezbede nastavak pregovora Beograda i Prištine o statusu Kosova.

"Ukoliko veći broj zemlja članica UN, a pre svega Evropske unije, prizna ovako proglašenu nezavisnost Kosova, Narodna skupština RS smatra da bi time bio uspostavljen nov međunarodni princip i praksa u priznavanju prioritetnog prava na samoopredeljenje do razdruživanja", kaže se u rezoluciji.

U tom slučaju, parlament Republike Srpske smatra da ima pravo da stav o svom državnopravnom statusu utvrdi putem neposrednog izjašnjavanja građana na referendumu.

U rezoluciji se navodi da, ako se u institucijama BiH ne prihvati dejtonski položaj i ovlaštenja RS, nastavi pritisak da se menja njen status protivno njenoj volji i ukoliko BiH uđe u proces međunarodnog priznavanja Kosova, RS će ući u proceduru utvrđivanja svog državotvornog statusa, na osnovama demokratskog i mirnog rešavanja pitanja odnosa u BiH.

Narodna skupština RS smatra da je stabilnost zemalja u regionu u najvećoj meri povezana sa pitanjem poštovanja teritorijalnog integriteta i međunarodno utvrđenih granica i da svako priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti predstavlja opasan međunarodni presedan.

Na kraju rezolucije, koju je podržalo 70 poslanika srpskih stranaka, upućen je poziv građanima Republike Srpske na mir i strpljenje u interesu političke stabilnosti i neupitnosti RS!

Ko zna- možda najmlađa svetska država bude baš- REPUBLIKA SRPSKA ??? 

Realnost: Republika Kosovo :-(

misha | 18 Februar, 2008 23:28

Koliko god nas bolelo da to priznamo sebi, koliko god je ono "srce i duša Srbije", koliko god bilo nepravedno, nametnuto, nasilno i protiv-ustavno: Kosovo je postalo najmlađa svetska drzava!:-(

 

http://misha.blog.rs/gallery/2283/srb%20i%20kos.JPG

 

Sve nade Srbije bile su uprte u SB UN (čitaj: Rusku Federaciju koja je trebala da poništi "nelegalnu tvorevinu na tlu Republike Srbije"), ali SAD su ih preduhitrile! Posle priznavanja Republike Kosovo od strane SAD-a ("svetskog policajca"), Francuske, Turske, Australije, Albanije, Avganistana,........- jasno je da (NAŽALOST) ne može nazad i da moramo da "primimo k znanju" da je novi srpski sused Kosovo:-(

p.s.Izreka jednog Indijanskog mudraca iz 19.veka glasi:

"Ako moraš da progutaš žabu, nemoj mnogo da je gledaš, progutaj je odmah;

ako moraš da progutaš mnogo žaba- najveću progutaj prvu...!"

To znači da Srbija treba što pre da prihvati realnost i krupnim koracima krene ka EU, ka boljem životu... Mnogo smo izgubili i ne smemo da gubimo više!!! Izolacija nikuda ne vodi, a samo Srbija u Uniji može da se bori za zaštitu i bolji položaj svog naroda u svim "Srpskim zemljama"...

Србија: 17.феб 2008.!

misha | 17 Februar, 2008 17:45

За све који су у недоумици како данас (17.фебруара 2008.) изгледа Република Србија, ево и одговора у слици која "говори хиљаду речи":

http://misha.blog.rs/gallery/2283/9673-Srbija.JPG

(извор: Устав Републике Србије, УН Резолуција 1244)

«Prethodni   1 2 3 ... 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99  Sledeći»
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb