doctor

facebook: I ♥ doctor blog
twitter: @DoctorMisha

Evropska Srbija pobeđuje ?!

misha | 22 Mart, 2008 13:00

Blok sa DS u prednosti:

Kada bi se izbori za Skupštinu Srbije održavali danas, najviše glasova, 39,9 %, dobila bi koalicija okupljena oko DS- Borisa Tadića, pokazalo je martovsko istraživanje agencije „Medijum galup“.

Prema tom istraživanju, drugi po broju glasova bili bi radikali sa 37,1 %, treća koalicija DSS - NS Vojislava Koštunice i Velimira Ilića sa 10,4 %, četvrti socijalisti sa 5,4 %, a peti LDP Čedomira Jovanovića sa 3,1 % glasova, čime bi izgubili pravo na ulazak u parlament!

Najviše mandata u parlamentu Srbije, prema istraživanju, imala bi koalicija okupljena oko DS u kojoj su G17+, Liga socijaldemokrata Vojvodine i SDP Rasima Ljajića i to 105;radikali bi imali 95 poslanika, DSS-NS - 26, socijalisti - 14, a nacionalne manjine - 10.

Šta je uticalo na to da, u odnosu na prošlo istraživanje ove agencije obavljeno u prvoj polovini februara, LDP koji je tada imao 5,4 odsto i SPS sa 3,9 odsto osvojenih glasova, praktično promene pozicije i stranka Čedomira Jovanovića ne osvoji cenzus za ulazak u parlament, objašnjava Srbobran Branković iz „Medijum galupa“:
- SPS je zabeležio porast jer je ušao u koaliciju sa Jedinstvenom Srbijom Dragana Markovića Palme i Partijom ujedinjenih penzionera Srbije, dok je LDP deo glasova izgubio izlaskom LSV-a Nenada Čanka iz njegove koalicije.
Pad glasova od dva procenta beleži i SRS koji je, prema istraživanju ove agencije, u februaru imao 39,4 odsto. Branković kaže da pad radikala proističe „od prelivanja glasova koji su otišli koaliciji SPS-PUPS-JS“.
Na osnovu ovog istraživanja, može se uočiti da će SPS ili narodnjačka koalicija biti upravo onaj tas na vagi koji će odlučiti da li će vladu praviti radikali ili proevropski blok okupljen oko DS.
Najpopularniji političari su Boris Tadić, o kojem 45,6 odsto građana ima pozitivno mišljenje, i Tomislav Nikolić, o kojem pozitivno mišljenje ima 41,1 odsto građana Srbije.
Istraživanje je sprovedeno od 6. do 13. marta na uzorku od 1.000 ispitanika.


Srbija priznala Kosovo (?)

misha | 21 Mart, 2008 15:51

Ovo je post o jednom mom zapažanju koje sam morao da podelim sa vama! A želeo sam (u drugom delu posta) da postavim i jedno pitanje za blogere! Pa da počnemo:

http://misha.blog.rs/gallery/2283/Kosovo_is_Serbia.JPG

 

 

 


 

"Prvi susedi Srbije koji su priznali nezavisnost Kosova su Hrvatska, Mađarska i Bugarska"- glasila je ovih dana vest u nekim našim medijima! Na ovaj način formulisana rečenica ("Prvi susedi Srbije...") znači (po mom mišljenju) samo jedno- da je Srbija indirektno priznala Kosovo !!!

Evo i objašnjenja: Koliko ja znam (iz geografije) Republika Srbija se graniči sa CG, BiH (RS), Hrvatskom, Mađarskom, Rumunijom, Bugarskom, BJR Makedonijom i Albanijom!!! Upravo je ALBANIJA: prvi sused koji je priznao Kosovo (još u "prvim sekundama" posle 17.feb.)! Dakle srpski mediji su za osmog suseda Srbije (umesto Albanije) proglasili- KOSOVO!!! Ili se to samo meni "učinilo"...???

Jedino opravdanje im može biti ako su za izvor ove "informacije" koristili moj post: "Realnost: Republika Kosovo"!:-))) 

 

I još nešto: čitao sam interesantne diskusije na mnogim forumima,pa me zanima i mišljenje vas na blogu o ovoj temi:

KiM se vraća u sastav Srbije?

Pretpostavimo:
- da se novonastala Republika Kosovo (i Metohija) vrati u granice Srbije
- Kosovska Vlada priznaje bezuspešnost projekta
- države sveta priznaju realnost jedinstvene Srbije
- sve to uz saglasnost većine stanovnika svih delova Srbije (uključujući i stanovnike pokrajine KiM)

Pitanje:
- Kako zamišljate dalje funkcionisanje države SRB?

BESEDE ZORANA ĐINĐIĆA

misha | 12 Mart, 2008 20:47

Među Njegoševim stihovima ima jedan koji glasi: “Blago onom ko dovijeka živi, imao se rašta i roditi”.  ZORAN ĐINĐIĆ, vizionar koji je glavom platio svoju težnju da Srbiju vodi u budućnost, živeće upravo tako – DOVEKA!!!

djindjic 1997 kraj petokrake.jpg, 22 KB

Ovako je govorio Zoran:

Ako neko misli da će zaustaviti sprovođenje zakona time što će mene ukloniti onda se grdno vara, jer ja nisam sistem.

Sistem će funkcionisati i dalje i niko neće dobiti amnestiju tako što će ukloniti jednog ili dva funkcionera države.

U svakoj zemlji ima korova, samo se u Srbiji korov zaliva.

Ako skuvate ribe iz akvarijuma, dobićete riblju čorbu. Ribe iz čorbe ne možete da vratite u akvarijum. To je istorija.

Nalazimo se u brodu punom vode i svi je moramo izbacivati i ploviti u istom smeru.

Za uspeh svakog posla mora da postoji plan, da se tačno zna šta se hoće, ne da se eksperimentiše, iako nam je to nacionalna osobina. Treba mnogo više vremena da se utroši na oštrenje testere, nego drva seći tupom.

Reforme nikada nisu popularne ako treba da budu uspešne jer uvek mnogo koštaju. Da biste bili popularni, morate da preuzmete rizik nepopularnosti.

Želimo modernu Srbiju koja će se takmičiti sa drugima i imati glavnu ulogu na Balkanu, u kojoj će biti malo trutova, a mnogo radilica.

Ja ne želim da vučem kola iz blata, a da posle toga budem kriv što je neko seo na ta kola i koči.

Reforme su uvek plivanje uz vodu. Reforme su uvek sukobi sa mentalitetom, nasleđem, interesima, entropijom i inercijom.

Nema više spavanja. Vreme je za akciju. Spavaćete kada odete u penziju.

Međunarodna zajednica je kao klima- ne možete da je priznate ili ne, već da se adaptirate.

Još uvek nismo srušili most koji nas povezuje sa katastrofalnom prošlošću, još uvek je moguć pad unazad. Balkan je još uvek pun razornih potencijala.

U Srbiji je još uvek rizičnije biti policajac ili sudija, nego kriminalac.

Živeti pod nebeskim pravilima možeš na nebu, ali na zemlji moraš da rešavaš konkretne stvari.

Voleo bih da se u našoj zemlji 24 sata nešto dešava, da nema spavanja, da se stalno neke stvari rade.

Ne možete da suzbijete požar, a da se ne opečete, na možete da suzbijete poplavu a da se ne pokvasite i ne možete da se borite sa organizovanim kriminalom a da vam ne prete.

Ako već unapred sumnjate u svoj uspeh, neuspeh će vam lakše pasti jer ste ga mudro predvideli.

Da naši ljudi ne bi odlazili u svet, potrebno je da svet dovedemo u zemlju.

Mi smo 10 godina stariji, siromašniji, propaliji. To je cena naše gluposti i naše neodgovornosti. Ja jedino želim da mi to više nikada ne ponovimo.

Ne može da se promeni Srbija, a da svi ostanemo nepromenjeni. Da bi se promenila Srbija, svako od nas mora pomalo da se promeni, u svom pristupu problemima, u svom mentalitetu, u svojim radnim navikama, jer Srbija - to je zbir svih nas.

Naš cilj je, i mi našu zemlju vidimo da 2004. godine bude zvanični kandidat za Evropsku uniju, da 2010. godine bude ravnopravni član Evropske unije. Sve prepreke na tom putu ćemo uklanjati, bilo da se zovu Milošević, da se zovu ustavi, bilo da se zovu zakoni. Ne postoji ni jedna prepreka koja može da nas zaustavi na tom putu. Kao čoveka koga drže pod vodom 50 godina, u njegovoj želji da dođe do vazduha, do kiseonika, tako i Srbiju ne može ništa da zaustavi na tom putu do kiseonika, a to je Evropa, to je porodica demokratskih, modernih, razvijenih zemalja.

A ako sada Srbija stane, ma koliko sporo kako neko procenjuje da ide, da bi se ponovo pokrenula, proći će deset godina. Moje upozorenje je - imamo ogromnu istorijsku šansu da uradimo nešto veliko i u ovoj zemlji i u regionu, ali moramo mnogo da se trudimo da izbegnemo rizike i iskušenja i to nije nikakava garantovana stvar da smo mi osvojili demokratiju, da smo usvojili ekonomske reforme, da idemo prema Evropi. To nije garantovana stvar. To je šansa, koja može da bude prokockana sutra.

Ako danas ne uspemo, jedini razlog smo mi sami!

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb