doctor

facebook: I ♥ doctor blog
twitter: @DoctorMisha

Parovi kao Noćna mora

misha | 17 Maj, 2015 13:30

Parovi kao Noćna mora

Fakat je da reality show "Parovi" podseća na najstrašnije noćne more! Maca Diskrecija, Tijana Ajfon, Atina Ferari, Mimi Oro, Cuca, Zmaj od Šipova, Toma Black Panters, Igor X...i ostali frikovi već u svojim "umetničkim" imenima i "profesijama" deluju jezivije od face Fredija Krugera iz horor filma Strava u Ulici brestova (A Nightmare on Elm Street)...

Međutim, mene mnogo više od svih tih devijantnih likova i ponašanja- fascinira inteligentno manipulisanje glavnog urednika tv Happy Milomira Marića prosečnim srpskim tv gledalištem zarad enormno visoke gledanosti (jer, danas je sve u rejtinzima!). To me je neodoljivo podsetilo na sličnu "igru" legendarnog Željka Malnara sa hrvatskim gledaocima u svom anti show programu "Noćna mora", još pre dve decenije.

Željko Malnar (1944-2013) - Kultni anti show "Noćna mora" (1992-2010)

Pre gotovo deset godina sam preko satelita, na Zagrebačkoj televiziji Z1, redovno pratio Noćnu moru Željka Malnara, čuvenog hrvatskog novinara, svetskog putnika, putopisca, pustolova, autora dokumentarnih filmova, tv voditelja pomenutog anti-showa, anti-političara...

Noćna mora je bila noćni talk show koji se emitovao u Hrvatskoj na OTV (1992-2005), a zatim na Z1 (2005-2010), kao i na mnogim lokalnim tv stanicama. Autor Željko Malnar počeo je s emitovanjem ovog anti-showa početkom oktobra 1992., subotnjim noćima od 22 do 3 posle ponoći (a ponekad i do 4 ili čak 6 ujutru).

Pored Malnara stalni članovi Noćne more činili su Malnarovi neobični zagrebački susedi s nadimcima Cezar, Tarzan, Jaran (Jajan), Remzo, Laki, Cigan i pokojni Ševa iz ulica Peščenice. Malnar je navodno proglasio u Peščenici nezavisnu Republiku Peščenicu s njim kao predsednikom na čelu. Njegov diktatorski kabinet u tom parodično-satiričnom projektu su činili upravo ti njegovi susedi, ljudi s ruba društvene stvarnosti.

Često je bio slučaj da se gledaoci koji se telefonski uključe u show počnu obostrano vređati s domaćinima i gostima showa. Ponekad bi Malnar čak rekao: „Jadnici, ugasite televizor i idite spavati! (...) Idiote, zar nemas pametnijeg posla, nego gledati televiziju u tri ujutro! Hajde, laku noć! (...) Što je, bijedniče, nemaš novaca za biti vani, nego mene moraš gledati na svome malom televizoru crnobijelom?

Nekome genijalna, nekome maloumna emisija je bila zamišljena upravo tako, kao anti-televizijska emisija, kojom je Malnar pokazao svu moć televizije (Uzgred, bila je to najgledanija emisija u Hrvatskoj!) U tim danima (kada sam ja gledao Malnarovu skandaloznu emisiju, 2005/06/07/08)- bivši nacionalisti (HDZ) došli su na vlast i poveli Hrvatsku ka Evropi, cenzurišući sve medije zarad "političke korektnosti" (svaka sličnost sa današnjom Srbijom je- NAMERNA!). Noćna mora je ustvari bila nešto poput "izduvnog ventila" hrvatskog društva i poslednji kutak slobode. Meni je pomogla da kasnije gotovo nepogrešivo umem da prepoznam i razumem ironiju i sarkazam. 

Noćna mora je 2002. godine ugostila američkog košarkaša Denisa Rodmana, koji je u Zagreb došao samo zbog gostovanja u ovoj emisiji, koju mu je njegov prijatelj Hrvat pokazao putem interneta. Dora je naziv hrvatskog izbora za pesmu Evrovizije, dok je Dora - Noćna mora bio navodni izbor Republike Peščenice za ovo najveće evropsko muzičko takmičenje. Nightmare Stage bio je i naziv Malnarove redovne kolumne u Globusu, najuticajnijem hrvatskom nedeljniku. Emitovanje Noćne More zvanično se završilo krajem juna 2010.

Poslednji kutak slobode - Ko razume, shvatiće ! [VIDEO]

Komentari

Re: Parovi kao Noćna mora

Olja | 21/05/2015, 18:14

Objavljeno i na portalu Srpskog privrednog društva Privrednik u Zagrebu :)

Odlična paralela s produkcijom modernih reality programa i vrlo lepa analiza emisije Noćna mora. Nisam pratila emisiju, pogledala tek nekoliko epizoda, ali mi se iz ovog teksta i onog što sam videla čini da je baš... proročka.

Re: Parovi kao Noćna mora

misha | 22/05/2015, 22:58

@Olja: Hvala puno :) Evo i tog linka .

P.s.Iskoristio bih ovu priliku da se javno zahvalim i fb stranici "Noćna mora Željka Malnara" (koja broji 4,5K fanova i) koja je podelila link mog bloga! Uglavnom zahvaljujući tome, ovaj post ima gotovo 100 like-ova. Istina, povela se i zanimljiva diskusija, ali na fb:

"Dalibor Đaković: Ne znam dal' taj tip ista razumije,al ako ne shvaca koja je razlika između parova i sl.emisija i nocne more...nek se poklopi usima i bolje nek nepise nista.Isto tako ako ne razumije da je Zeljko zivio stvaran zivot sa tim ljudima za razliku od guzonja,urednika i krimosa koji stoje iza parova farmi i ostalog sl.đubreta.Staviti jos neki milion u dzep koristeci one nesretnike bez imalo grize savjesti sto proizvode tako desetine hiljada slicnih...jedina je misija parova.Između Branka Kockice i Zeljka Malnara po meni nema razlike samo sto to vecina nikada nece shvatiti.Bas me povuklo da pisem jer samo sam cekao kad cu negdje naletjeti da neko ko misli da je pametan ,povuce paralelu između dobrote i produkcije parova farmi i slicnog.
20. мај у 15:32

Milos Radovic: Možda bi jasniji naslov bio Milomir Marić kao Željko Malnar, ali je ovako bilo efektnije! Jer, svakako se vidi granica još na samom početku posta gde se Parovi upoređuju sa noćnim morama (ne emisijom!), a onda se kaže za Marića kao Malnara i tek kreće priča o Noćnoj mori. Linkovano je na Wikipediju, a opet je priča iz nekog svog ugla. :)
20. мај у 16:52

Dalibor Đaković: Mozda bi taj drugi naslov bio jasniji,al ne bi bio blizi istini ni za milimetar.Izvinjenje za par ruznih rjeci na Milosev racun(nesto me ne ide zadnjih 25god. pa mi se omakne).Efekat Malnarove emisije je da ljude poput Seve,i ostalih,u manjoj mjeri tuku i pljuju po ulicama upravo likovi koji defiluju po ostalim rijalitima,i koji se poslije svakog takvog programa ustostruče.Kakva je to edukacija kad oni klincima postaju idoli ma kakve svinjarije pravili.Ne znam koja je bila Mariceva zamisao(zarada sigurno jeste),ali je promasio totalno.Pitaj klince dal znaju ko su Bosko i Admira(cujemo za njih jednom godisnje),a pitaj dal se sjecaju Nemesa i Marijane ...vidio bi kakve bi odgovore dobio.
20. мај у 20:52

Karlo Čivčija: I Maric dosta svojim pitanjima i komentarima podsjeca na Malnara , spusta na dno ove prikaze u parovima i kroz njih pokazuje stanje i stvarnost danasnjega vremena u kojem zivimo ! ipak - Jedan je bio Malnar -
20. мај у 18:18"

Re: Parovi kao Noćna mora

misha | 02/10/2015, 22:50

POLEMIKE
Radoš Bajić: Marić prvi shvatio igru
02. oktobar 2015. 15:01 |
novosti.rs

Ovih dana, dolazi mi u glavu - šta zapravo Milomir radi? Počinjem da razumevam njegovu alegoriju, da dokučim njegovu ironiju i sarkazam. Milomir nam se zapravo smeje u lice.

"...Da budem iskren - počinjem da shvatam i razumem mog druga Milomira Marića. Uistinu sam bio zbunjen i zgrožen njegovim učinkom, medijacijom i promocijom programskog sadržaja zvanog rijaliti - u kojem je sve dozvoljeno. Koji je on tako zdušno i za sve pare promovisao, bezrezervno zastupao, popularisao, afirmisao i branio. Pomislio sam - da nije možda poludeo? Nije mi išlo u glavu - kako je moguće da čovek koji je napisao tako kapitalnu knjigu kakva je "Deca komunizma" učestuje u nečemu takvom? Da li je shvatljivo da novinar, publicista, i angažovani istraživač naše prošlosti i stvarnosti, sa takvom referencom - podetinji.

Pitao sam se - šta se događa čoveku koji mi je skoro 40 godina prijatelj? Je l' to onaj isti Marić? Da li je jeo bunike? Kakve veze ima onaj Milomir čijoj erudiciji, znanju, inteligenciji i pameti su se svi divili - i ovaj koji se keseri sa silikonskim starletama, egzibicionistima, mentalnim i faktičkim svingerima, anonimnim čudacima i perveznjacima?

Ovih dana, dolazi mi u glavu - šta zapravo Milomir radi? Čini mi se da uspevam da dokučim - kakvu poruku želi da nam pošalje. Počinjem da razumevam njegovu alegoriju, da dokučim njegovu ironiju i sarkazam. Milomir nam se zapravo smeje u lice.

Slutim da iz svega stoji njegov bunt, njegovo duboko neslaganje sa životima koje živimo, njegovo snažno nezadovoljstvo sa društvenim trenutkom, sa moralnim i zadatim ambijentom u kojem traćimo naše živote. Mislim da sam shvatio: Milomir igra ulogu cirkusanta i dvorske lude - iz očaja. Zbog toga što je duboko frustriran i nezadovoljan? Zbog toga što je ceh platio infarktom? Zbog toga što je celo srpsko društvo danas jedan jadni i tragikomični rijaliti. U kojem je sve dozvoljeno, u kojem su zgažene i srozane ljudske vrednosti, u kojem je svejedno da li si odgovoran, dobar, radan, vredan - ili si neradnik, muljator, sitni kriminalac ili švercer narkotika. U kojem se nerad afirmiše kao favorizovani oblik društvenog ponašanja. U kojem su tradicionalne moralne i porodične vredosti omalovažene i gurnute u drugi plan. U kojem je podvrgnuto podsmehu poštenje, čast, pravdoljubivost, solidaranost i svaki oblik tradicionalizma na kojem je nastalo, razvijalo se i opstalo srpsko društvo kroz vekove.

Ne znam zbog čega - ali na pamet mi pada čuveni film Sidnija Polaka "Konje ubijaju, zar ne".

Kakva je veza nesrećnika koji preko 1.000 sati moraju da igraju u plesnom maratonu da bi dobili nagradu, preživeli i opstali - i nas samih? U brlogu u kojem živimo u kojem smo svi učesnici realnog, i stvarnog rijalitija - a da toga nismo ni svesni.

Možda je Milomir Marić to shvatio pre svih nas."

Re: Parovi kao Noćna mora

misha | 17/03/2016, 22:22

Vesti |17.03.2016. |19:21
Učesnik "Parova" za N1 o svom filmskom bekstvu iz rijalitija

Rijaliti programi već deset godina obaraju sve rekorde gledanosti. Međutim, iako je ograničavanje slobode sastavni deo rijalitija, postavlja se pitanje da li poslednji događaji bekstva takmičara rezultat surovih pravila igre?

Naime, za N1 rešio je da progovori jedan od učesnika koji je napusto rijaliti spektakularnim bekstvom, jer ga, uprkos molbama, nisu puštali da izađe iz igre.

Da li su ovo "Parovi" ili zatvorenici, vila ili zatvor? Za učesnika Željka Stojanovića rijaliti se završio kao beg iz kazamata. Kaže da je jedini izlaz odatle video u bekstvu - prilika se ukazala pošto ga je obezbeđenje televizije zatvorilo u sobu za izolaciju.

"Onda sam uzeo ofinger, onaj što imaju u produkciji, savio ga stavio u cilindar okrenuo vrata i otvorio. Vrata su se otvorila, krenuo sam ka ostavi, stavio sam kapu na glavu, sagao glavu da me preko kamera odmah ne provale i pobegao preko krova, skočio", priča Stojanović za N1.

Dok je Željko bežao, njegova majka putovala je iz Francuske, gde inače živi, ka Srbiji. Kaže, potresena njegovim apelima za pomoću krenula je da mu pomogne.

"Željko je zatražio pomoć u lajvu, tako je ponavljao danima, dan za danom, skoro sedam dana, prozivao produkciju i onda na kraju krenuo da traži moju pomoć: mama, molim te, dođi sa advokatom, vadi me odavde", kaže Biljana Stojanović.
Marić: Kakva ljudska prava, oni su potpisali

U televiziji sa nacionalnom frekvencijom "Happy" kažu da ovo nije prvo bekstvo iz rijalitija.

"Troje, četvoro je pobeglo, pa se vratilo u rijaliti", navodi Milomir Marić, glavni urednik TV Happz.

Ipak, ako se ne vrate moraju da plate kaznu od 20.000 evra zbog kršenja ugovora. I pored toga, kako kaže glavni urednik, ne mogu tek tako da napuste igru.

Marić: "Na šta bi to ličilo, oni imaju ugovor da budu tu".
N1: "Ličilo bi da poštujete slobodnu ljudsku volju".

Marić: "Pa kakva ljudska prava, kad su oni potpisali da se to ponaša tako. Ovde se radi o humorističkom programu, jedno su ljudska prava kao ozbiljna kategorija, a ovo je humoristički".

N1: "Ali kad kažu da žele napolje..."
Marić: "Oni ne misle ozbiljno".
N1: "Pa pobegnu preko krova?"
Marić: "Pa misle da se snima neki film".

Željko nije mislio da se snima film, kada su ga, kako tvrdi, gotovo uvek, posle insistiranja da napusti rijaliti, slali u izolaciju, koje se nerado seća.

"Soba pet sa pet, četiri zida, jedna vrata, nema ništa, nema kamere, nema ništa, više nemamo prava da unosimo ni flašu s vodom, već samo kucnemo na vrata... Oni nam donose čašu s vodom, nekad nije tu obezbeđenje, pa blejiš, neki pišaju i povraćaju u izolaciji, i ja sam, zato što niko nije mogao da nas obiđe", priča Stojanović.

Intervju je dao, početkom nedelje, posle bekstva, ali uz uslov da ga emitujemo tek kada stigne u Francusku.

Njegova advokatica tvrdi da je ugovor ništavan, iako u njemu postoji klauzula da u rijalitiju mogu da ostanu godinama. "Sve i kada bi učesnik hteo da se odrekne svojih osnovnih Ustavnih prava, ona su mu zagarantovana, i kada on želi da ih se odrekne... Ne možete se odreći prava na slobodu, zdravstvenu negu, slobodu govora", navodi advokatica Vesna Golubović.

Umesto pred TV kamerama, igra će se u ovom slučaju završiti pred sudijama, gde će se sukobiti borba za rejting i slobodu.

Detaljnije u prilogu Jelene Zorić:
http://rs.n1info.com/a143939/Vesti/Ucesnik-Parova-za-N1-o-svom-filmskom-bekstvu-iz-rijalitija.html

Parovi kao noćna mora

ivan | 29/04/2016, 06:19

Ako je Deca komunizma Kapitalno delo pa neka napiše decu kapitalizma pa će ipak vidjeti da je u kapitalu sve dozvoljeno a u kom.vremen su ipak kolikop toliko bile snage da se suprostave devijacijama tadašnjeg društva.Marić i kompanije zna se zbog čeg su pisali a sad neka vide svoje delo iz onog ugla kojeg su prićeljkivali 60-tih goduna

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb