doctor

facebook: I ♥ doctor blog
twitter: @DoctorMisha

Parovi kao Noćna mora

misha | 17 Maj, 2015 13:30

Parovi kao Noćna mora

Fakat je da reality show "Parovi" podseća na najstrašnije noćne more! Maca Diskrecija, Tijana Ajfon, Atina Ferari, Mimi Oro, Cuca, Zmaj od Šipova, Toma Black Panters, Igor X...i ostali frikovi već u svojim "umetničkim" imenima i "profesijama" deluju jezivije od face Fredija Krugera iz horor filma Strava u Ulici brestova (A Nightmare on Elm Street)...

Međutim, mene mnogo više od svih tih devijantnih likova i ponašanja- fascinira inteligentno manipulisanje glavnog urednika tv Happy Milomira Marića prosečnim srpskim tv gledalištem zarad enormno visoke gledanosti (jer, danas je sve u rejtinzima!). To me je neodoljivo podsetilo na sličnu "igru" legendarnog Željka Malnara sa hrvatskim gledaocima u svom anti show programu "Noćna mora", još pre dve decenije.

Željko Malnar (1944-2013) - Kultni anti show "Noćna mora" (1992-2010)

Pre gotovo deset godina sam preko satelita, na Zagrebačkoj televiziji Z1, redovno pratio Noćnu moru Željka Malnara, čuvenog hrvatskog novinara, svetskog putnika, putopisca, pustolova, autora dokumentarnih filmova, tv voditelja pomenutog anti-showa, anti-političara...

Noćna mora je bila noćni talk show koji se emitovao u Hrvatskoj na OTV (1992-2005), a zatim na Z1 (2005-2010), kao i na mnogim lokalnim tv stanicama. Autor Željko Malnar počeo je s emitovanjem ovog anti-showa početkom oktobra 1992., subotnjim noćima od 22 do 3 posle ponoći (a ponekad i do 4 ili čak 6 ujutru).

Pored Malnara stalni članovi Noćne more činili su Malnarovi neobični zagrebački susedi s nadimcima Cezar, Tarzan, Jaran (Jajan), Remzo, Laki, Cigan i pokojni Ševa iz ulica Peščenice. Malnar je navodno proglasio u Peščenici nezavisnu Republiku Peščenicu s njim kao predsednikom na čelu. Njegov diktatorski kabinet u tom parodično-satiričnom projektu su činili upravo ti njegovi susedi, ljudi s ruba društvene stvarnosti.

Često je bio slučaj da se gledaoci koji se telefonski uključe u show počnu obostrano vređati s domaćinima i gostima showa. Ponekad bi Malnar čak rekao: „Jadnici, ugasite televizor i idite spavati! (...) Idiote, zar nemas pametnijeg posla, nego gledati televiziju u tri ujutro! Hajde, laku noć! (...) Što je, bijedniče, nemaš novaca za biti vani, nego mene moraš gledati na svome malom televizoru crnobijelom?

Nekome genijalna, nekome maloumna emisija je bila zamišljena upravo tako, kao anti-televizijska emisija, kojom je Malnar pokazao svu moć televizije (Uzgred, bila je to najgledanija emisija u Hrvatskoj!) U tim danima (kada sam ja gledao Malnarovu skandaloznu emisiju, 2005/06/07/08)- bivši nacionalisti (HDZ) došli su na vlast i poveli Hrvatsku ka Evropi, cenzurišući sve medije zarad "političke korektnosti" (svaka sličnost sa današnjom Srbijom je- NAMERNA!). Noćna mora je ustvari bila nešto poput "izduvnog ventila" hrvatskog društva i poslednji kutak slobode. Meni je pomogla da kasnije gotovo nepogrešivo umem da prepoznam i razumem ironiju i sarkazam. 

Noćna mora je 2002. godine ugostila američkog košarkaša Denisa Rodmana, koji je u Zagreb došao samo zbog gostovanja u ovoj emisiji, koju mu je njegov prijatelj Hrvat pokazao putem interneta. Dora je naziv hrvatskog izbora za pesmu Evrovizije, dok je Dora - Noćna mora bio navodni izbor Republike Peščenice za ovo najveće evropsko muzičko takmičenje. Nightmare Stage bio je i naziv Malnarove redovne kolumne u Globusu, najuticajnijem hrvatskom nedeljniku. Emitovanje Noćne More zvanično se završilo krajem juna 2010.

Poslednji kutak slobode - Ko razume, shvatiće ! [VIDEO]

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb