doctor

facebook: I ♥ doctor blog
twitter: @DoctorMisha

Kosovo*

misha | 26 Februar, 2012 17:30

Kosovo*
 
   * Ovaj naziv ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa Rezolucijom 1244 i odlukom Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti
http://mile.blog.rs/gallery/3242/kosovo%201244%20nezavisno%20fusnota.jpg 
Kosovskim očima - dogovor o fusnoti (Jeton Mikullovci, "Koha Ditore")
 
U poslednje vreme često posećujem sajt prištinskog dnevnog lista "Koha Ditore". Zahvaljujući Google Translate-u opipavam puls čitave (Ustavom definisane teritorije Republike) Srbije.. ;D 
 
Priština i Beograd postigli su u Briselu dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova i o sprovođenju sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima.
 Nezvanični prevod sporazuma u jedanaest tačaka:
 
"1. Obe strane potvrđuju privrženost efektivnoj, inkluzivnoj i reprezentativnoj regionalnoj saradnji.
 
2. U tom smislu Kosovo* je jedini naziv koji će se koristiti u okvirima regionalne saradnje.
 
3. Fusnota koja će se primenjivati uz zvezdicu glasiće: „Ovaj naziv ne utiče na stav o statusu i u skladu je sa UNSB 1244 i mišljenjem MSP o kosovskoj deklaraciji nezavisnosti”
 
4. Kosovo* učestvuje samostalno i govori u svoje ime na svim regionalnim skupovima
 
5. Kada novi ugovori budu sklapani i/ili potpisivani, predstavnik Kosova* će se potpisati ispod naziva opisanih u članovima 2. i 3.

6. Što se tiče izmena postojećih sporazuma koje je potpisao Unmik, ništa od ovih zaključaka neće biti tumačeno na štetu zakonskih prava Unmika. Predstavnik Unmika biće pozivan na sastanke koji se organizuju u okviru dogovora koje je Unmik potpisao. Na Unmiku je da odluči da li će da prisustvuje bilo kom sastanku.

7. Domaćini susreta biće podsticani da izbegavaju isticanje nacionalnih simbola osim sopstvenih i simbola EU, uzimajući u obzir status relevantnih organizacija.

8. EU kao posrednik obavestiće relevantne regionalne organizacije i entitete o ovim sporazumima o nazivu, predstavljanju i potpisu. Oni treba da se primene u praksi organizovanja regionalnih skupova. EU će nadzirati implementaciju ovih sporazuma.

9. Obe strane i EU će podržati ove dogovore i pomagati u njihovoj primen.

10. Regionalne organizacije na koje se odnose zaključci su postojeće i buduće međuvladine organizacije ili sporazumi čiji je cilj da promovišu saradnju ili integraciju u regionu Balkana. „Regionalni sastanci” uključuju sastanke ovih organizacija, a takođe i ad hok ili neformalne sastanke sa sličnim ciljem. To takođe uključuje sastanke sa institucijama EU u okviru evropske agende.

11. Ovi sporazumi su usvojeni na privremenoj bazi."
 
Dogovorom Beograda i Prištine o regionalnom predstavljanju Kosova* otklonjena je jedna od glavnih prepreka da se Srbiji na ministraskom savetu EU 27.02. konačno da zeleno svetlo za dobijanje statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, što bi 01. i 02. marta trebalo da potvrde i šefovi država i vlada na Evropskom savetu. Takođe, očekuje se da će Evropska komisija predložiti pokretanje studije o izvodljivosti za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) između Kosova (sa zvezdicom) i EU. (SSP je prvi korak u dugom procesu priključenja EU. Sa Srbijom su pregovori o Stabilizaciji i asocijaciji počeli u novembru 2005. dok je još bila u uniji sa Crnom Gorom, a ugovor je potpisan 29. aprila 2008. Dok su sa članicama državne zajednice Srbije i Crne Gore vođeni posebni pregovori o pitanjima iz nadležnosti republika članica, sa Kosovom (bez utvrđivanja statusa) su 2003. počeli pregovori o takozvanom mehanizmu praćenja stabilizacije koji i dalje traju.)
 
http://mile.blog.rs/gallery/3242/kosovo%201244%20nezavisno%20fusnota%202.jpg
U regionalnim organizacijama prištinske delegacije nastupale su pod imenom UNMIK/Kosovo, a sada pod imenom Kosovo* (uz fusnotu: "Ovaj natpis ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa rezolucijom 1244 i mišljenjem MSP-a o kosovskoj deklaraciji o nezavisnosti")
 
Kosovski Albanci, i pored nagrade od strane EU, nisu baš najsrećniji zbog ovakvog rešenja, a to najbolje govori tekst sa "Koha Ditore", objavljen još pre zvaničnog dogovora: "Mala nagrada za Kosovo ako se realizuje veliki kompromis":

"Priština, 24. februar - Ako bude postignut kompromis o regionalnom predstavljanju i u fusnoti bude pomenuta Rezolucija 1244, Kosovo će dobiti pravo da Evropska komisija napravi studiju o izvodljivosti, u skladu sa primerima u regionu.
 Ratifikacija SSP-a traje 2 do 5 godina. Od SSP do članstva u Hrvatskoj, koja je priznata od strane svih zemalja EU, prošlo je 14 godina. Shodno tome, Kosovo bi moglo da uđe u EU 2036., piše danas "Koha Ditore"..."
 
Komentari na ovom i sličnim tekstovima su više nego zanimljivi. Najekstremniji pesimisti među Kosovarima tako kažu: "Za one koji žele da razumeju- to znači povratak srpske vojske i policije na Kosovo, uklanjanje imena Republika (što će navesti neke od 87 država koje su priznale Kosovo da povuku tu odluku), poništenje Deklaracije o nezavisnosti i prihvatanje Rezolucije 1244 iz 1999. godine u kojoj se navodi da je Kosovo sastavni deo Srbije. (..) Probudite se ljudi ili će uskoro doći vreme kada će Kosovo postati kao što su danas Sandžak, Toplica, Medveđa i mnoge druge albanske teritorije- samo nedosanjani san."
 
Kosovski Albanci optužuju Hašima Tačija za izdaju, posebno zato jer je šef kosovske vlade prvobitno slavodobitno izjavljivao da će u ovoj rundi pregovora Srbija de fakto priznati Kosovo, da će biti primorana da u spornu fusnotu uđe i albanska deklaracija o nezavisnosti Kosova. "Tači je iz ličnih interesa morao da prihvati bilo kakav sporazum sa Srbima, kako bi se oslobodio Haga", revoltirano tvrde komentatori. Premijera optužuju i za vraćanje Kosova pod autonomiju Srbije (o čemu najbolje govori ova originalna ironična rečenica: "KOSOVO JE SERRBIJA FALLA PREMIJER TAQI"). Editi Tahiri poručuju da je čeka sudbina Sadama Huseina. Šefica pregovaračkog tima Prištine se nije pojavljivala pred domaćim medijima od povratka iz Brisela, pa neki duhoviti komentatori kažu: "Edita se verovatno zadržala u Beogradu, na proslavi pobede (1244)", "Znam gde je Edita! Zaustavljena je na granici neke evropske zemlje jer poseduje pasoš Republike Kosovo, a po novom sporazumu joj je potreban stari pasoš UNMIK-a". Neki je nazivaju amaterkom u pregovorima i upoređuju sa "običnom domaćicom", preporučujući joj da je "najbolje da traži azil u Srbiji", dok hvale gdina Stefanovića za pregovaračke sposobnosti u interesu Srbije.
 
Mnogi proklinju, prete i traže pad Vlade Kosova zbog početka Dijaloga sa Beogradom 2011. godine, zatim zbog odustajanja od Deklaracije o nezavisnosti, kao i zbog odustajanja od reči "Republika" za koju su "krv prolivali vekovima mnogi hrabri kosovski Albanci"! Neki internet komentatori na "Koha Ditore" Kosovo vide kao još jednu Palestinu, a neki ga upoređuju i sa međunarodno nepriznatom republikom Severni Kipar, dok kandidaturu Srbije mnogi doživljavaju kao članstvo u EU. Strahuju da je sledeća (politička, a ne tehnička) tema Dijaloga, nakon izbora u Srbiji, "poseban status za sever zemlje" (za sever Kosova). U Prištini kompromisu su se naročito protivili pripadnici pokreta "Samoopredeljenje"- koji su najavili opštenarodne demonstracije! (U Beogradu, evroskeptični deo opozicije sumnjiči vladu da korak po korak priznaje nezavisnost Kosova.)
 http://mile.blog.rs/gallery/3242/kosovo%201244%20nezavisno.jpg
 Kosovo* 2012. - "Više od autonomije, manje od nezavisnosti" (Jeton Mikullovci, "Koha Ditore")
 
"..Znam da je zvezdica kod nekih predmet podsmeha, ali je važno ono što ispod nje piše, a to je da se vraća Rezulucija 12 44 u međunarodnu arenu i potvrđuje i njen značaj, kao i svi elementi našeg interesa i države", rekao je Stefanović na konferenciji za novinare. Uz opasku da je savetovan da ne komentariše izjavu šefa pregovaračkog tima Prištine Edite Tahiri da je "zvezdica kao pahuljica i da će se do proleća istopiti", Stefanović je rekao da se vara onaj ko tako misli. "Zima njihovog nezadovoljstva neće proći jer se ova fusnota neće istopiti", rekao je Stefanović. 

Stefanović je još jednom naglasio da je srpska delegacija spremna da nastavi dijalog u što skorije vreme i da bi, po njegovom mišljenju, tada trebalo da se raspravlja o povratku raseljenih, povratku njihove imovine i o nestalima. "Na to želimo da stavimo akcenat, kao i o razgovorima o električnoj energiji i Telekomu o kojima smo već razgovarali, ali kao što znate tu postoje veliki problemi", dodao je Stefanović.
http://mile.blog.rs/gallery/3242/kosovo%20fusnota%20srbja%201244%20somborac%20blic.jpg
"Kosovo* je srce Srbije", "I Kosovo* i Evropa", "Republika e Kosovës*" (Marko Somborac, "Blic")
 
Nije da se vodim onom "da komšiji krava bude k'o čivava", ali je nekada zanimljivo baciti malo pogled i u "komšijsko dvorište"*/"izdatu sobu na neodređeno vreme"* (*baš sam politički korektan!;D)
Podržavam dijalog kao jedini normalan način rešavanja problema u civilizovanom i modernom svetu. Istorija pokazuje da su mnoge zemlje koje su međusobno surovo ratovale sada najjači saveznici i vode druge u saradnju i prosperitet!

Komentari

mediterraneo

mediterraneo | 26/02/2012, 21:15

dobar post

Pravila

Senka | 26/02/2012, 22:43

Odkud vam ideja da mega diskont može da prihvati robu bez garancije i deklaracije?

Re: Kosovo*

misha | 28/02/2012, 10:24

@mediterraneo: Hvala puno:)) Pozdrav.

Re: Kosovo*

misha | 28/02/2012, 10:25

@Senka: Ovo je post o komšijama, ne znam kakve veze ima metafora o "mega diskontu" s ovim?:) Pozdrav.

ČitamMetaforeSamoTako

Vaše ime (potrebno) | 28/02/2012, 12:59

pa Kosovo* je roba bez garancije i deklaracije, zar ne?

Re: Kosovo*

misha | 28/02/2012, 14:45

@Vaše ime (potrebno): Kaaapiram xD ALI ako si upućen, bezimeni čoveče, u metaforu o "mega diskontu" (iz komentara Senke u postu "Evropa, najskuplja srpska reč")- onda ponavljam pitanje iz mog prethodnog komentara, upućenog Senki?:)

Pojašnjenje:
"Odkud vam ideja da mega diskont može da prihvati robu bez garancije i deklaracije?"- pa "mega diskont" je to prihvatio: "Kosovo*", zarad nove vredne robe: "EU KANDIDATURA";)

Pozdrav.

Zvezda sija

Senka | 28/02/2012, 18:54

Mislio sam na fusnotu i video zvezdicu pa dok je moj siroti mozak skapirao vec je bilo kasno.
No imam nove lepote.
http://www.smedia.rs/vesti/vest/87549/Kosovo-Ujedinjenje-Albanije-i-Kosova-Albanija-Priprema-se-zahtev-za-ujedinjenje-Kosova-i-Albanije.html

Re: Kosovo*

misha | 29/02/2012, 14:07

@Senka: ;)
P.s.Što se linka tiče- video sam ovo nešto ranije na "Koha Ditore":/ Pozdrav.

Dodaj komentar





Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb