doctor

facebook: I ♥ doctor blog
twitter: @DoctorMisha

Raj ipak postoji !

misha | 03 Jul, 2014 20:00

Raj ipak postoji !

Pre par dana nakon druge, ovog puta neuspešne, reanimacije teško bolesnog starca u Intenzivnoj nezi, doktorka je prokomentarisala: "Svi naši napori nisu imali nikakvog efekta i njemu su se, kao i onom, otvorila vrata..." Zbunjen sam upitao o čemu je reč kada mi je ispričala priču od koje sam se sav naježio!

Ne znam koliko je u duhu medicinske etike i profesionalne tajne, ali sam istu morao da napišem ovde na blogu (naravno bez ikakvih podataka o identitetu pacijenta!). Naime, pre oko mesec-dva pomenuta doktorka je u šok sobi doživela nešto što nikada ranije, u svojoj višedecenijskoj karijeri, nije. Pacijent sa dijagnozom urosepse je tog dana imao blago poboljšanje, pa se čak i dogovorio sa doktorkom da mu plasiraju Centralni venski kateter (CVK) kako bi i njemu i nama olakšali laboratorijsku dijagnostiku i terapiju (tj. da ga ne bodemo svakog časa tražeći mu venu). Međutim, kasnije tog dana njegovo stanje se naglo pogoršalo - postao je uznemiren i agresivan. Medicinsko osoblje je odmah reagovalo i sprečilo čoveka da u tom bunilu povredi sebe, kada je ovaj prilično glasno i jasno zavapio, s rukama podignutim prema plafonu (nebu): "PUSTITE ME LJUDI! OTVORILA SU MI SE VRATA..." i izdahnuo (opet sam se naježio). Tridesetominutna reanimacija nije dala nikakve rezultate... Na monitoru je ostala "nula". 

Ova jeziva priča sa granice života i smrti me je podsetila na knjigu "Raj ipak postoji", koju sam kupio krajem prošle godine. To je istinita i čudesna priča o četvorogodišnjem dečaku koji za vreme hitne operacije slepog creva gubi svest i, kako nam on sam dečje iskreno kasnije govori, odlazi u raj. Srećna što je uspeo da preživi dve teške operacije, porodica u početku nije pridavala značaj dečakovim pričama, ali kako su one poprimale sve življe opise, privukle su pažnju.

Dečak Kolton je tako gledao "dole" i video doktora kako ga operiše i svog tatu kako se moli u čekaonici. Upoznao je svoju sestru (koju je majka izgubila u spontanom pobačaju, što mu nikad niko nije ispričao), kao i dedu koji je umro trideset godina pre njegovog rođenja, a potom je o njima ispričao pojedinosti koje nikako nije mogao da zna. Kolton opisuje i detalje iz raja...

Apostol Jovan je vrlo detaljno opisao raj u svom Otkrivenju, podseća otac dečaka, inače sveštenik veslijske crkve, u ovoj knjizi:

"Po tom vidjeh: i gle, vrata otvorena na nebu, i glas prvi koji čuh kao trubu gdje govori sa mnom, reče: popni se amo, i pokazaću ti šta će biti sa ovijem. I odmah bih u Duhu; i gle prijesto stajaše na nebu, i na prijestolu sjeđaše neko. I onaj što sjeđaše bijaše po viđenju kao kamen jaspis i sard; i oko prijestola bješe duga po viđenju kao smaragd. (Otkrivenje, 4:1-3)"

Stvarno, da se naježiš. Ova priča ohrabriće one koji sumnjaju i doneti novo uzbuđenje onima koji veruju. Raj ipak postoji!
Nastaviće  se...

Komentari

Re: Raj ipak postoji !

dmc | 04/07/2014, 17:17

Procitao jos juce, mislim sta da ti kazem, ja davno verujem u to... citao sam i gledao dosta o NDE i OBE iskustvima, i za mene je taj fenomen stvaran... Dakle ipak ima smisla neceg viseg sve ovo.. u suprotnom idem da se kolektivno samoubijem ...

Re: Raj ipak postoji !

misha | 04/07/2014, 19:40

@dmc: :) Posle života, sve što sledi mora biti raj. Pakao je zemlja... Pozdrav

Dodaj komentar

Komentar će biti proveren pre nego što se objavi.

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb