doctor

facebook: I ♥ doctor blog
twitter: @DoctorMisha

Blogerski kutak tolerancije

misha | 02 Avgust, 2014 15:00

Blogerski kutak tolerancije
 
 Već odavno imam želju da napišem priču o jednom starom Blogerskom kutku tolerancije. Moja blog prijateljica Sanjarenja56 je tu prelepu priču ispričala iz svog ugla više nego savršeno, na drugom blogu. Beskrajno sam joj zahvalan na odobrenju da istu objavim i ovde gde je sve počelo pre šest godina...
 
 
Gost autor: Sanjarenja56
 
Dugo me već nose blog vode, sa nekad sjajnim, nekad bezveznim posledicama. Pomagale su mi u teškim trenucima, a kvarile neke lepe. Zbog onog pomaganja, opraštam blogu mnogo toga. I često se setim jednog posebnog kutka.

Na drugom blogu kod blogera koji je voleo žustre diskusije i postavljao teme oko kojih se dizala prašina, pojavilo se dvoje komentatora muslimana koji su s njim ušli u preterano žustru komunikaciju. On je zastupao jednu tezu, njih dvoje drugačiju. U jednom trenu je upotrebio pogrešnu reč, rekao je da mrzi nešto ili nekoga. Tada sam ušla u priču, iako me tema nije zanimala. Odbranila sam ga i rekla da on ne ume da mrzi i da se pogrešno izrazio. Domaćin bloga je prihvatio moju odbranu i od toga trena ton diskusije se promenio. Ovo dvoje je spustilo loptu i nastavilo mirnijim tonom. Prolazili su dani, taj post se više nije video na naslovnici i nije niko više navraćao, a nas četvero smo nastavili druženje sa običnim, svakodnevnim temama. Misha iz Trstenika, Edin iz Francuske, Saray iz Sarajeva i ja. Došli smo do faze kad bi prvi od nas ujutro postavio virtualnu kafu, a ostali se pridruživali i ćaskali. Imala sam osećaj da je društvo realno. Mnogo smo naučili o ljudskoj i verskoj toleranciji, a zatim o različitim kulturama u kojima živimo. Trajalo je to 15 meseci, sa 1270 komentara u skrivenom kutku bloga. Niko nas nije primećivao, a mi smo jedva čekali trenutke da se sve četvero okupimo i proćaskamo. Planirali smo stvarne susrete, Saray mi je rekla gde se u Sarajevu moramo naći na ćevapima. A onda je jednog dana Saray napisala da je dobila posao koji isključuje mogućnost pisanja bloga i oprostila se od nas. Spiritum movens ekipe je otišao. Tada je i Edin prestao navraćati. Bilo nam je svima žao.
 
Došla sam u Sarajevo u pojela ćevape u Baščaršiji, svuda osećajući Saray iako nisam znala kako izgleda.. Kutak još postoji u virtualnim dubinama jednog bloga, a nas četvero živimo svoje živote i sećamo se jednog jedinstvenog kutka ljudske ljubaznosti.
 

Komentari

:(

marija2301 | 23/08/2014, 19:25

marija2301

Tuzno :(

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb