doctor

facebook: I ♥ doctor blog
twitter: @DoctorMisha

Raj ipak postoji !

misha | 03 Jul, 2014 20:00

Raj ipak postoji !

Pre par dana nakon druge, ovog puta neuspešne, reanimacije teško bolesnog starca u Intenzivnoj nezi, doktorka je prokomentarisala: "Svi naši napori nisu imali nikakvog efekta i njemu su se, kao i onom, otvorila vrata..." Zbunjen sam upitao o čemu je reč kada mi je ispričala priču od koje sam se sav naježio!

Ne znam koliko je u duhu medicinske etike i profesionalne tajne, ali sam istu morao da napišem ovde na blogu (naravno bez ikakvih podataka o identitetu pacijenta!). Naime, pre oko mesec-dva pomenuta doktorka je u šok sobi doživela nešto što nikada ranije, u svojoj višedecenijskoj karijeri, nije. Pacijent sa dijagnozom urosepse je tog dana imao blago poboljšanje, pa se čak i dogovorio sa doktorkom da mu plasiraju Centralni venski kateter (CVK) kako bi i njemu i nama olakšali laboratorijsku dijagnostiku i terapiju (tj. da ga ne bodemo svakog časa tražeći mu venu). Međutim, kasnije tog dana njegovo stanje se naglo pogoršalo - postao je uznemiren i agresivan. Medicinsko osoblje je odmah reagovalo i sprečilo čoveka da u tom bunilu povredi sebe, kada je ovaj prilično glasno i jasno zavapio, s rukama podignutim prema plafonu (nebu): "PUSTITE ME LJUDI! OTVORILA SU MI SE VRATA..." i izdahnuo (opet sam se naježio). Tridesetominutna reanimacija nije dala nikakve rezultate... Na monitoru je ostala "nula". 

Ova jeziva priča sa granice života i smrti me je podsetila na knjigu "Raj ipak postoji", koju sam kupio krajem prošle godine. To je istinita i čudesna priča o četvorogodišnjem dečaku koji za vreme hitne operacije slepog creva gubi svest i, kako nam on sam dečje iskreno kasnije govori, odlazi u raj. Srećna što je uspeo da preživi dve teške operacije, porodica u početku nije pridavala značaj dečakovim pričama, ali kako su one poprimale sve življe opise, privukle su pažnju.

Dečak Kolton je tako gledao "dole" i video doktora kako ga operiše i svog tatu kako se moli u čekaonici. Upoznao je svoju sestru (koju je majka izgubila u spontanom pobačaju, što mu nikad niko nije ispričao), kao i dedu koji je umro trideset godina pre njegovog rođenja, a potom je o njima ispričao pojedinosti koje nikako nije mogao da zna. Kolton opisuje i detalje iz raja...

Apostol Jovan je vrlo detaljno opisao raj u svom Otkrivenju, podseća otac dečaka, inače sveštenik veslijske crkve, u ovoj knjizi:

"Po tom vidjeh: i gle, vrata otvorena na nebu, i glas prvi koji čuh kao trubu gdje govori sa mnom, reče: popni se amo, i pokazaću ti šta će biti sa ovijem. I odmah bih u Duhu; i gle prijesto stajaše na nebu, i na prijestolu sjeđaše neko. I onaj što sjeđaše bijaše po viđenju kao kamen jaspis i sard; i oko prijestola bješe duga po viđenju kao smaragd. (Otkrivenje, 4:1-3)"

Stvarno, da se naježiš. Ova priča ohrabriće one koji sumnjaju i doneti novo uzbuđenje onima koji veruju. Raj ipak postoji!
Nastaviće  se...
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb