doctor

facebook: I ♥ doctor blog
twitter: @DoctorMisha

KRVNA SLIKA SRBIJE - ANEMIJA !

misha | 18 Novembar, 2011 10:08

 KRVNA SLIKA SRBIJE - ANEMIJA !

 

Ukoliko su podaci o kretanju broja stanovnika jedne države- njena krvna slika, sudeći prema najnovijim statističkim podacima sa poslednjeg popisa stanovništva- Srbija je ozbiljno anemična !!!

Srbija je, u prethodnih devet godina, zabeležila apsolutni pad broja stanovnika veći od 377.000, odnosno oko 5% od ukupne populacije, a najugroženiji je istočni i južni deo zemlje koji se prazne.

http://mile.blog.rs/gallery/3242/popis%202011%20srbija.png 

Srbija 2011. godine ima 7.120.666 stanovnika, što je 5% manje nego 2002. godine !

Ukupan broj stanovnika u Srbiji iznosi 7.120.666, što je za 377.355 manje nego 2002. godine. Do smanjenja broja je došlo zbog negativnog prirodnog prišataja, zbog odseljavanja iz Srbije, ali i zbog bojkota popisa od strane Albanaca sa juga centralne Srbije.

Beogradski region je jedini u zemlji koji je zabeležio porast broja stanovnika od oko 63.000, odnosno 4%. Region Vojvodine ima 5,7% stanovnika manje nego 2002. godine, Region Šumadije i Zapadne Srbije oko 5,8%, dok je broj stanovnika u Regionu južne i istočne Srbije smanjen za 11,5%. U 85% opština u Srbiji broj stanovnika smanjen za deset i više odsto- najpogođenija je Crna Trava u koji živi 35,2% stanovnika manje nego na prošlom popisu. Veliki pad u broju stanovnika zabeležen je i u Gadžinom Hanu, Majdanpeku, Babušnici, Sečnju i drugim mestima. Porast broja stanovnika zabeležen je u 22 opštine dok je u 146 opština broj stanovnika smanjen.

Najveći porast zabeležen je u niškoj opštini Pantelej, ali se radi o maloj i novoj opštini, dok je najveći realni rast od 12,6% zabeležen u Novom Sadu. Posmatrano po oblastima, porast broja stanovnika zabeležen je u Beogradskoj oblasti, pre svega zbog Beograda, Južnobačkoj oblasti zbog Novog Sada i u Raškoj oblasti, najviše zbog Novog Pazara i Tutina.

Postoje dva osnovna problema: prvi je starenje stanovništva, a drugi nestajanje sela, varošica i malih gradova. Tako i u Institutu društvenih nauka primećuju da se sve više stanovnika koncentriše u velikim gradovima, ali i strahuju da je i tom trendu uskoro kraj. Beograd i Novi Sad će u sledećih nekoliko godina nastaviti da rastu, ali samo zbog pražnjenja manjih gradova u unutrašnjosti. I to ima svoj kraj, koji, nažalost, nije daleko. Ako se nešto drastično ne promeni na sledećem popisu za 10 godina i prestonica će imati manje žitelja nego što je to slučaj danas. Sela smo već izgubili, a gubimo i borbu za gradove. Beograd, Novi Sad i Niš će poslednji osetiti pad populacije, ali samo zbog egzodusa iz manjih mesta.

U Srbiji postoji 17 naselja sa više od 50.000 ljudi, u kojima živi oko 36% ukupnog stanovništva, a broj naselja bez stanovnika je, u odnosu na prethodni popis, porastao sa sedam na devet. Broj naselja sa manje od 100 stanovnika povećan je u odnosu na prethodni popis sa 707 na 975. Ukupan broj građana Srbije koji živi u inostranstvu je nešto veći od 294.000, dok je broj domaćinstava nešto manji od 250.000, odnosno manji za oko 1% u odnosu na prethodni popis. Porastao je i broj stanova i on sada iznosi nešto više od 3,24 miliona.

Srbija, samo po osnovu prirodnog priraštaja, godišnje gubi između 35.000 i 40.000 građana. To znači da je stanovništvo Srbije u periodu između dva popisa izgubilo oko 400.000 stanovnika. U Srbiji već godinama više ljudi umire nego što se rađa, tako da svake godine izgubimo grad približne veličine Apatina, Negotina ili Požarevca.

 

Metaforično govoreći: dok Srbija pati od hronične anemije (ukoliko se ovakav trend prirodnog priraštaja nastavi, do 2050. godine, Srbija neće brojati više od šest miliona ljudi!) i dok akutno krvari (Srbija je na drugom mestu u svetu po broju odlazaka mladih, odnosno "odlivu mozgova", a gora je samo afrička država Gvineja Bisao!)- umesto da razmišlja o transfuziji kako bi pomogla sebi (podsticaj države za porast nataliteta!), Srbija poslednje atome snage (naše pare!) troši kako bi pokušala da "zadrži" davno amputirani, gangrenozni deo (Kosovo), što će nas definitivno sve ubiti!

Čitajući ovu još jednu u nizu crnih statistika Srbije, dolazim do sledeće rečenice: "Tokom popisa je od 1. do 20. oktobra 2011. godine popisano ukupno 7.524.164 ljudi, ali je Republički zavod za statistiku ukazao da je pravi broj znatno manji jer su neki popisani dvaput..."

Hmm, a možda i neće biti velika šteta da nestanemo.....?!

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb