doctor

facebook: I ♥ doctor blog
twitter: @DoctorMisha

Moje selo, ono kao, lepše od Pariza! :D

misha | 12 Novembar, 2009 17:40

Moje selo, ono kao, lepše od Pariza!Laughing 
 srpsko_selo.jpg, 70 KB
Poslednjih meseci- najveći broj TV gledalaca je svoje mesto pred ekranom zauzeo u vreme emitovanja domaćih serija čija je radnja smeštena na selo ili se bavi životom autentičnog srpskog seljaka.
 
"Ekrani među šljivama" su i ranije bili popularni-  tu su čuveni filmovi: "Doktorka sa sela", "Ljubav na seoski način", "Lepa sela, lepo gore", ali je  danas fenomen srpskog sela doživeo pravu erupciju kroz serije sa milionskim rejtingom- "Selo gori, a baba se češlja", "Moj rođak sa sela", "Seljaci"!!! U najavi je i (budući) vrhunski film "Selo gori i takO". Da doživljaj bude kompletan - tu je i reality show "Farma"- koji nam pokazuje kako se naše tzv. "zvezde" snalaze u seoskom blatu (ako je to blato?)! Takođe sam na Pink BH video domaću polurepliku američke serije Sex and the City- "Sex i selo"! Mada bi bilo originalnije da se zove "MASTURBATION AND THE VILLAGE"! Pa da....
O facebook igricama poput Farmville da i ne počinjem- jer ću "promašiti temu posta" i verovatno ispričati "priču o ljubavi, psu i majci"...;) Ko razume shvatiće!
 
I dok svi beže ka belom gradu i Jevropi - (pusto) srpsko selo je lepo gledati na TV ekranu  (malo je manje lepo živeti u istom)! I onda svima proradi nostalgija (tih 45 minuta + reklame)! Svi kažu da je njihovo selo lepše od Pariza (pod uslovom da u istoj ili sličnoj metropoli i žive)! Nostalgija je još izraženija ako je "dvd projekcija" na tv-u u autobusu (koji u večernjim satima kreće za velegrad)!
 
Ta vezanost za selo se može razumeti i kao način lečenja kompleksa nastalog gubitkom "našeg" mora! Jer- šta će nama plava obala kad je tu zeleno srpsko selo, sa zdravim vazduKom i prirodnom 'ranom! Ma, naše etno selo je sinonim za turizam!
jer seljak mora duboko da ore seljaci.org.jpg, 95 KB
Sve je više i "splavovskih" pesama, na "zadatu temu"! Svi tuguju za rodnom grudom, plodnim oranicama, starom majkom, seoskim sokakom, pogačom koja se puši.....za svojim korenima i jedva čekaju da se vrate- sve dok se ne "ubiju kao majke" i završe (u najboljem slučaju) na nekim orgijama! I opet, u krug...- komercijalne pesme, nema šta!
 
 
Tako sam našao na netu i dosta šaljivih pesama, ali su me posebno osvojile dve- engleska verzija i replika čuvene pesme Miroslava Ilića "Devojka iz grada": Tongue out
 

♫♪ ♫ ♪ Girl from the city, Kuguars ♫♪ ♫ ♪ 

"I was born
in the flower of the madow
I'm sheepkeaper
near by the river Gruža
but I'll loved girl from the city
with the softly lips like rose."
 

♫♪ ♫ ♪ Dečak sa sela / Volela sam dečka sa sela ♫♪ ♫ ♪

"Rođena sam u oblaku smoga,
na petome spratu žute zgrade.
Al' zavoleh ja seljaka moga,
što mi kajmak za poljubac dade.

Krvavice, slanina, kavurma,
ivanjički krompir, a i čvarci.
Zalud zeza cela Karaburma,
zalud su me izbacili starci.

Ćer sam stakla, asfalta i lima,
vozih dobre rolere i kola.
Zbog pršute i domaćeg vina,
ja otkačih frajere do bola.

Tražila sam njega po kvantašu,
prazan ceger stezala sam s tugom.
Doveo je s sela drugu snašu,
i kavurmu sada deli s drugom.

Tugu svoju, uz konzerve kratim,
stomak gladan proizvodi larmu.
Morala sam ći-ku da se vratim,
matorcima svojima na sarmu.

I sad opet fast-fudom se hranim,
manje su mi sise od stomaka.
Ločem pivo i celulit pravim,
i proklinjem nevernog seljaka."
decak sa sela.JPG, 36 KB

♫♫♫ ♪ ♫♪ ♫ ♪ PALI BRATE, SELjACI SU KON-ZA! ♪ ♫♪ ♫ ♪♫♫♫ 

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb