doctor

facebook: I ♥ doctor blog
twitter: @DoctorMisha

ESC 08: Irski ćuran uzburkao Evropu !

misha | 28 Mart, 2008 18:54

!!! Ćuran pobedio u Irskoj !!!

Po prvi put LUTKA peva na Evroviziji (i to u Beogradu 2008.)!!!

http://www.typos.com.cy/media/headline_image/Reportaz08/re_eurovision_ireland_dastin.jpg 

Desilo se očekivano, Dustin ćuran će predstavljati Irsku na pesmi Evrovizije. Posle Verke Seduchke i grupe Lordi, Dustin je još jedan učesnik Evrovizije koji će mnoge ostaviti bez daha, ovo je prvi put da će lutka nastupiti kao učesnik Evrovizije. Na prvom polufinalu 20.maja u Beogradskoj Areni- Dustin će pevati pesmu “Irelande Douze pointe”!!!

Najuspešnija učesnica Evrovizije- IRSKA je ove godine baš uzburkala Evropu, ne samo zbog ćurana, već i svojom pesmom! Irska pesma (i oko nje) se može ukratko prepričati i ovako:

Ćuran peva, Dunav prolazi Francuskom, Grci i Makedonci se svađaju, Srbi se pominju, ma ludnica...:

Lutak Dastin Ćuran, predstavnik Irske na ovogodišnjem takmičenju za Pesmu Evrovizije, moraće u Beogradskoj areni da peva izmenjenu verziju svoje takmičarske pesme „Irelande Douze Pointe“, zbog spominjanja imena Makedonija.

- Moraće u tom stihu nešto da se menja, pre svega zbog spominjanja Makedonije - navedeno je na Evrosongovom sajtu, gde se još dodaje - Radio i televizijski komitet (ERT) uputio je zvanično Irskoj zahtev za promenu teksta pomenute numere, koja je u svojoj domovini izborila plasman za odlazak na ovogodišnju Pesmu Evrovizije.

Na istom sajtu se ističe da „nije poznato da li je Grčka povodom ove omaške javno intervenisala, iako sa tom bivšom republikom Jugoslavije oko makedonskog pitanja ima povremenog političkog spora. Tačnije, već godinama se lome koplja između bivše jugoslovenske republike Makedonije i Grčke, koja Makedoniju naziva - svojom pokrajinom na severu zemlje!

Inače, pre desetak dana, na sajtu Evrosonga je objavljena informacija da se Grčka nacionalna televizija ERT „suočava sa brojnim problemima kada je Pesma Evrovizije u pitanju“ i da je među tim problemima i tekst pesme „Irelande Douze Points“, sa kojom će se Irska predstaviti u Beogradu.

PROBLEMATIČNE RIME

Istočna Evropo, volimo te mi;
a irski paprikaš da l’ voliš ti?
Ili gulaš?
Rastresi perje svoje.
Slušaj, Bugarsko, volimo te;
i Belorusiju, Gruziju, Crnu Goru,
Moldaviju, Albaniju, Hrvatsku, Poljsku, Rusiju,
Ukrajinu, Makedoniju;
volimo te Tursko, Mađarsko, Estonijo,
Slovačko, Jermenijo, Bosno i Hercegovino;
i Švajcarsku da ne zaboravimo“.

Doduše, predstavnica Irske - ćurka koja govori - nabraja u spornoj pesmi mnoge države, među kojima je i Makedonija, a ERT-u „smeta što se pominje ime ‘Makedonija’, a ne ‘Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija’ (zvaničan međunarodni naziv te zemlje), kako je to objavljeno 16. marta na sajtu Pesme Evrovizije.

S druge strane, tvorci pesme „Irelande Douze Points“ tvrde da im nije bila namera da uvrede Makedoniju ili Grčku, jer je reč o šaljivoj ili geg rimi, koja se idealno uklapa u samu metriku te numere.

- Priznajemo, geografija nam nije jača strana, što se i te kako primećuje u ovoj pesmi, pa se tako, između ostalog, peva kako Dunav protiče kroz Francusku! - napominju Irci kao opravdanje za pomenuti propust.

Nema dileme da su sva ova događanja dobar uvod u ono što ljubitelje „lakih nota“ očekuje 20. 22. i 24 maja ove godine u Beogradskoj areni, kada će naša prestonica biti muzički centar Evrope.

Deo gde se naša Srbijica takođe spominje:

"G’day Austria, bonjour Serbia, you know what I mean"
(http://www.eurovision.tv/event/artistdetail?song=24489&event=1468)

Ova pesma se u britanskim kladionicama vrlo dobro kotira! Nalazi se u TOP3 za (moguću) pobednicu ESC 2008.u Beogradu! Uz nju su još i Rusija, ali verovali ili ne- Srbija (again)!;-) Joj ljudi, ako nam ESC ostane i 2009.- bankrotiraćemo! :-0

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb