doctor

facebook: I ♥ doctor blog
twitter: @DoctorMisha

Evropska Srbija pobeđuje ?!

misha | 22 Mart, 2008 13:00

Blok sa DS u prednosti:

Kada bi se izbori za Skupštinu Srbije održavali danas, najviše glasova, 39,9 %, dobila bi koalicija okupljena oko DS- Borisa Tadića, pokazalo je martovsko istraživanje agencije „Medijum galup“.

Prema tom istraživanju, drugi po broju glasova bili bi radikali sa 37,1 %, treća koalicija DSS - NS Vojislava Koštunice i Velimira Ilića sa 10,4 %, četvrti socijalisti sa 5,4 %, a peti LDP Čedomira Jovanovića sa 3,1 % glasova, čime bi izgubili pravo na ulazak u parlament!

Najviše mandata u parlamentu Srbije, prema istraživanju, imala bi koalicija okupljena oko DS u kojoj su G17+, Liga socijaldemokrata Vojvodine i SDP Rasima Ljajića i to 105;radikali bi imali 95 poslanika, DSS-NS - 26, socijalisti - 14, a nacionalne manjine - 10.

Šta je uticalo na to da, u odnosu na prošlo istraživanje ove agencije obavljeno u prvoj polovini februara, LDP koji je tada imao 5,4 odsto i SPS sa 3,9 odsto osvojenih glasova, praktično promene pozicije i stranka Čedomira Jovanovića ne osvoji cenzus za ulazak u parlament, objašnjava Srbobran Branković iz „Medijum galupa“:
- SPS je zabeležio porast jer je ušao u koaliciju sa Jedinstvenom Srbijom Dragana Markovića Palme i Partijom ujedinjenih penzionera Srbije, dok je LDP deo glasova izgubio izlaskom LSV-a Nenada Čanka iz njegove koalicije.
Pad glasova od dva procenta beleži i SRS koji je, prema istraživanju ove agencije, u februaru imao 39,4 odsto. Branković kaže da pad radikala proističe „od prelivanja glasova koji su otišli koaliciji SPS-PUPS-JS“.
Na osnovu ovog istraživanja, može se uočiti da će SPS ili narodnjačka koalicija biti upravo onaj tas na vagi koji će odlučiti da li će vladu praviti radikali ili proevropski blok okupljen oko DS.
Najpopularniji političari su Boris Tadić, o kojem 45,6 odsto građana ima pozitivno mišljenje, i Tomislav Nikolić, o kojem pozitivno mišljenje ima 41,1 odsto građana Srbije.
Istraživanje je sprovedeno od 6. do 13. marta na uzorku od 1.000 ispitanika.


 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb