doctor

facebook: I ♥ doctor blog
twitter: @DoctorMisha

KOSOVIZIJA !!!

misha | 10 Mart, 2008 14:33

 KOSOVIZIJA  NA  BEOVIZIJI :

http://misha.blog.rs/gallery/2283/kosovizija%20%21.JPG

Trivijalne stvari u nekoj zemlji najbolje pokazuju kakve su „ozbiljne stvari“ u toj istoj državi!!! Kod nas je postala tradicija da izbor domaćeg predstavnika za Eurosong u liku festivala „Beovizija“ ne bude uvek onakav kakav je planiran!!! Umesto da se završi kada je planirano (23.30h), polufinale je trajalo skoro do 00.30h! Tako će verovatno biti i večeras na finalu?!

Za one koji ne prate, sinoć se od početnih 20 pesama, biralo 10. Zbog „objektivnosti“, nisu nam saopštili koliko je ko dobio glasova, već samo ko je prošao u finale (50% glasova daje žiri, a 50% publika).

Celo polufinale je bilo prilčno dosadno, na momente je sala Sava Centra bila toliko prazna, da sam se nadao da kamere neće više prikazivati publiku?! Zar nam nije dosta blamaže pred svetom(?)- posebno zato jer je bilo prenosa i na sajtu ESC-a!!!

Pozitivno je to što su nastupali predstavnici Crne Gore, Slovenije, Hrvatske, BiH i Makedonije (albansko-makedonski trio). Koliko sam ja mogao da čujem sa moje „pozicije“ (ispred tv-a) čuo se po-koji usamljeni zvižduk, koji je bio u "senci" veoma, veoma dobrog aplauza svim ex-YU republikama (naročito triou iz Makedonije!)!!!

A sad suština20 potpuno mlakih pesama tj. većina su reciklaža neke od patetičnih i tužnih pesama sa našeg podneblja. Patnja, tuga, bol sa ponekim izuzetkom. U svakom slučaju, na kraju nisu prošle dve zaista dobre (ovo dobre u smislu ovog festivala, a ne mog ličnog ukusa) grupe/pesme – ZANA i NEGATIV!!! Za one koji su nezasluženo prošli možemo samo nagađati da li jeste ili nije namešteno (žiri ovaj put ima samo tri člana)???

Ono što je očigledno najveći potencijalni skandal je činjenica da svi očekuju istu pobednicu!!! To više nije ni favorit, niti „dobra pesma“, već postoji NACIONALNI KONSENZUS da će ona pobediti. Nema u Skupštini, al’ ima na Beoviziji!!! Njeno ime je Jelena Tomašević, pesmu joj je napisao Željko Joksimović, a dok peva pojavljuje se na sceni i Bora Dugić sa frulom. Pesma je naravno etno, a s obzirom da nije moglo (JOŠ) da se umetne „Kosovo je Srbija“, pominje se VIDOVDAN. Pesma se zove „Oro“:

OРО:

"Ко ли милује мило моје, ко ли усне те снене буди
Не заборави име моје када крене да... да те љуби
Класје моје не спавај, њега љуби мене успавај

Не ломи ми лед, воду нема, не соли ми рану, суза нема
Ко ли заигра оро моје нека не игра за нас двоје
Класје мене успавај

реф.:
Нуна неј нуна нуна нуна нуна нуна неј
Нуна неј нуна нуна нуна нуна нуна неј
На Видовдан пробуди ме да га опет погледам

Нуна неј нуна нуна нуна нуна нуна неј
Нуна неј нуна нуна нуна нуна нуна неј
На Видовдан пробуди ме да га опет погледам

На Видовдан пробуди ме још једном да га погледам!"

 

Pomenuta Jelena i pesma čije ste reči pročitali su najverovatnije naš predstavnik na Eurosongu ove godine? Znaćemo to već večeras?!

"Najžešći" konkurent za pobedu joj je grupa Beauty Queens i pesma „Zavet“- takođe sa Kosovskim motivima! Iako pesma neodoljivo podseća na prošlogodišnju "Molitvu", na forumima to nije činjenica koja zabrinjava komentatore. Zabrinjava ih, naravno, aluzija na Kosovo. Mnogi se bune govoreći da je Srbiji dosta "kukanja za Kosovom", kako bi se ova pesma zasigurno mogla protumačiti!!!

ZAVET:

"K'o na sivom pozlata,
zadnja kap na žednim usnama,
sunca zrak iznad teških oblaka,
stojiš tu sred moga nemira.

Tako dalek i nem,
ja ne znam da l' smem,
da svojim te zovem.

Beli moj golube, kao zavet sveta,
ljubav je, golube, ime tvoga leta.
Ako nas rastave bele zastave,
nemoj dizati, imaj veru,
da uvek ostaćeš tu u meni,
k'o žar u pepelu....

Davno jednom bilo je.
Duše dve k'o jedna postale."

http://misha.blog.rs/gallery/2283/kosovizija%20%21.JPG 

Kako god bilo srpski predstavnik na ESC 2008.u Beogradu će pevati "kosovsku pesmu"!!! Zato predlažem da se (u buduće) Beovizija preimenuje u KOSOVIZIJA !!! 

p.s.

Ono što mene brine ( u vezi predstojećeg Eurosonga u Beogradu) je reakcija "srpske mladeži" na novinare, navijače i ostale koji će doći iz 43 zemlje učesnice!!! Od tog broja 19 su već priznale Kosovo, 2 su u procesu priznavanja, a još 9 je najavilo da će to uskoro učiniti! Navijači iz svih tih zemalja će doći sa zastavama svojih zemalja i ostaće u Beogradu punih 7 dana. Pored toga, veoma veliki broj onih koji će doći će biti sexualnog opredeljenja koje nije previše omiljeno u Srbiji. Većina tih ljudi neće želeti da krije da su gay ili lesbo!!!

Da li će policija ovog puta raditi svoj posao ili će gosti Beograda (procene govore o najmanje 11, 000 turista) biti prepušteni raznim hordama u vidu „Obraza“, „Dveri Srpskih“ „1389“ ili skinheadsim-a ostaje da se vidi...???
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb