doctor

facebook: I ♥ doctor blog
twitter: @DoctorMisha

Air SERBIA poleće !

misha | 02 Avgust, 2013 10:00

 "Air SERBIA" poleće !

 

KONAČNO! - Umesto JAT-a od 01.08.2013. godine leti Air SERBIA !

Srpska nacionalna aviokompanija JAT Airways i emiratski Etihad potpisali su Sporazum o strateškom partnerstvu, kojim je JAT promenio naziv u Air SERBIA! Sporazum su u Beogradu potpisali prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić i direktor Etihada Džejms Hogan, u prisustvu odlazećeg ministra finansija i privrede Srbije Mlađana Dinkića.
 
Etihad je kupio 49% JAT-a, koji nakon 66 godina postojanja ide u istoriju, a država će, sa 51% udela, ostati većinski vlasnik nacionalnog avioprevoznika. Predviđeno je da Etihad uloži 100 miliona dolara u zajedničku kompaniju, a toliko će investirati i država Srbija. Nova aviokompanija Air SERBIA imaće 14 novih destinacija i leteće na ukupno 41 destinacija, tako da će udvostručiti ili utrostručiti broj letova koje je imao JAT.
 
Air SERBIA će imati tri menadžera iz Etihada (generalni direktor "Er SRBIJA" je Australijanac srpskog porekla Dane Kondić), biće bez dugova, preuzeće 150 pilota, biće raspisan i konkurs za još 50, a pominje se i kupovina 10 novih aviona do kraja godine. Prema projekcijama, nova kompanija mogla bi da ima 22 aviona, letovi će većinom spajati republike bivše Jugoslavije i Evropu sa Bliskim istokom, Australijom i Amerikom.
 
JAT se od devedestih godina prošlog veka neprestano zadužuje i ima kredite veće od 250 miliona evra. Trenutno ima 1.200 radnika od kojih je, prema procenama, čak 800 višak. Dugovi i višak zaposlenih ostaće kao otvoreno pitanje, ali je država Srbija, kako se najavljuje, spremna da i to reši. Preteča JAT-a je aviokompanija Aeroput, osnovana 1927. godine, a dve decenije kasnije, preimenuje se u Jugoslovenski aerotransport – JAT i ubrzo postaje lider Balkana sa direktnim prekookeanskim letovima za Ameriku i Australiju.
 
Etihad je jedna od najboljih aviokompanija u svetu, ima 77 aviona i 10 milona putnika godišnje, a stručnjaci očekuju da će dolazak te kompanije značiti više linija i jeftinije karte. Saobraćaj obavlja ka 94 odredišta na Bliskom istoku, u Africi, Evropi, Aziji, Australiji i američkom kontinentu sa flotom od 77 aviona Airbusa i Boinga. Etihad ima 29% vlasničkog udela u nemačkom Air Berlinu, 40% u Air Sejšelima, oko 3% u Air Lingusu, 9% u kompaniji Virgin Australija, a u toku je preuzimanje 24% indijskog Jet Airwaysa.

http://mile.blog.rs/gallery/3242/tweet%20air%20serbia.png 

TVIT I POST ZA ISTORIJU - Srpska jugonostalgija se polako "prizemljuje": 2008. je proizveden poslednji Yugo, ".yu" internet-domen je 2010. otišao u istoriju, a (tek) 2013. smo dočekali i "sletanje" JAT-a.

Ipak, kako "TanJug javlja"- nazivi poput Jugoslovensko sportsko društvo Partizan, Jugoslovensko dramsko pozorište, Jugoslovensko rečno brodarstvo, hotel "Jugoslavija", YU-biznis centar, SOKOJ i mnogi drugi neće skorije završiti u Muzeju istorije Jugoslavije...

Komentari

YU

sve po ps-u | 06/08/2013, 21:07

ja sam jugonostalgičan...
da, zaboravio si JUS, jedan od cenjenijih standarda u zlatno yu doba...

Re: Air SERBIA poleće !

misha | 11/08/2013, 09:29

misha

@sve po ps-u: Nije više po JUS-u, od 2007.je po SRPS-u ;)) Pozdrav.

YU

krasiva | 13/08/2013, 23:33

Olako "sudiš" vremenu koje nije tvoja spoznaja. JAT je bio nešto divno, deo jednog vremena koga su se svi odrekli kao da je bilo šugavo, ali to govori o osećaju vrednosti. Nije JAT propao zbog YU, već zbog nas. Svih nas.

Promena naziva automatski ne rešava probleme, ali...

misha | 14/08/2013, 01:20

misha

@krasiva: Jugoslavija je otišla u istoriju. Neshvatljivo mi je zašto se Srbi bore da sačuvaju te stare nazive (npr: JDP, Jugoslovensko sportsko društvo, SOKOJ i sl.) kada time (po meni) štete svom identitetu? Ako Hrvati imaju Croatia Airlines još od 1990., a od 1994. gotovo sve ex YU republike imaju svoje avioprevoznike sa svojim nacionalnim imenom, pa čak i naša "poslednja braća" Crnogorci (Kompanija Montenegro Airlines je inače osnovana još 24. oktobra 1994. godine!) zašto bi samo nama Srbima stalo do JAT-a čak do 2013. godine??? JATo od samo jedne ptice, ja za to nisam čuo da postoji?:)

re

krasiva | 14/08/2013, 16:51

Nismo se razumeli, nisam mislio da treba da ostane naziv JAT, normalno je takva promena, samo želim reći da uglavnom sve što je bilo pod tim nekadašnjim nazivom (YU) nosilo je neku vrednost da bi se sada, u ovom vremenu, mi nad svim tim gadili. To je deo jednog vremena,slažem se, prošlosti. Videćemo koju vrednost novo vreme nosi.

Re: Air SERBIA poleće !

misha | 14/08/2013, 18:06

misha

@krasiva: Onda smo se složili:) Pozdrav.

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb