doctor

facebook: I ♥ doctor blog
twitter: @DoctorMisha

Lijepa naša Europo !

misha | 01 Jul, 2013 00:00

Lijepa naša Europo !

Upravo u trenutku kada je objavljen ovaj post, 01. jula 2013. godine u 00:00 časova, Republika Hrvatska je postala 28. država članica Evropske unije. Čestitke komšijama !!!

 http://mile.blog.rs/gallery/3242/hrv%20eu%202012%202013.jpg

I "Lijepa naša domovino" i "Oda radosti" - Hrvatska je 1992. postala članica UN-a, 2009. NATO-a, a 2013. EU-a

Sećam se kada je Srbija (tada zajedno sa Crnom Gorom) otpočela pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju sa EU 2005. godine, susedna Hrvatska je otpočela pristupne pregovore za ulazak u EU. Tada sam mislio da smo na istom, "izjednačini" u evrointegracijama, ali sam tek kasnije uvideo tu veliku razliku između pregovora o sporazumu o pridruživanju i pregovora o pridruživanju. Danas možemo izmeriti i precizniju vremensku distancu između te dve etape na putu ka EU. Naime- Hrvatska je pre više od 8 godina (2005.) dobila ono što je danas najvažniji državni i politički cilj naše zemlje- DATUM za početak pregovora o članstvu u EU!

HRV put u EU - Hrvatska je pregovore o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) otpočela još krajem 1999. godine (mi, dakle- 2005.). Taj sporazum koji predstavlja prvi službeni ugovorni korak u institucionalizaciji odnosa sa EU, Hrvatska je potpisala 2001. (mi- 2008.), a isti je u hrvatskom slučaju stupio na snagu 2005. (mi smo, jednostrano, počeli da ga sprovodimo 2009.). Zahtev za članstvo u EU Hrvatska je podnela 2003. godine u Atini (mi- 2009. u Stokholmu), a status države kandidata za članstvo u EU Hrvatska stiče 2004. (mi- 2012.).

Krajem 2004. godine, Evropski savet je donelo odluku o otvaranju pregovora o pristupanju Hrvatske EU početkom 2005. godine, pod uslovom ostvarivanja pune saradnje s UN-ovim Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Hagu (U našem slučaju, Evropski savet je na "pobednički Vidovdan" 2013. doneo odluku o otvaranju pregovora o pristupanju Srbije EU najkasnije u januaru 2014. godine, pod uslovom potpune primene Briselskog sporazuma potpisanog sa Kosovom). Hrvatski proces evrointegracija je bio "zamrzavan" zbog Haga (kao i u našem slučaju) a nastavljen je nakon rešavanja ovog pitanja. "Tek" krajem 2005. Hrvatska je otpočela pregovore sa EU u vezi sa 35 pravnih oblasti. Istovremeno, započeo je proces analitičkog usklađivanja hrvatskih zakona sa pravom EU (ili screening, koji je završen 2006. godine).

Konačno, pristupni pregovori između EU i Hrvatske su završeni polovinom 2011. godine (za šest godina), što je omogućilo potpisivanje Ugovora o pristupanju krajem iste godine. Na referendumu održanom 22. januara 2012. godine, 66.27% birača je glasalo za ulazak Hrvatske u Evropsku uniju. Hrvatski sabor jednoglasno je 9. marta 2012. sa 136 glasova „ZA" usvojio Ugovor o pristupanju Republike Hrvatske Evropskoj uniji. Nakon procesa ratifikacije od strane svih država članica EU i Hrvatske, 1. jula 2013. Hrvatska je ušla u Evropsku uniju.

http://mile.blog.rs/gallery/3242/hrvatska%20eu%20kraj%20zurke%20sve%20pojedeno%20popijeno.jpg

Hrvatski EU skeptici ili realisti ? - Hrvatska stiže na sam kraj "evropske žurke", kada je sve pojedeno i popijeno !

Dakle, u roku od oko 15 godina Hrvatska je prešla čitav tzv. "EU put". Hrvatska je 2005. dobila  ono što bi Srbija mogla da dobije tek 2014. - DATUM za početak pregovora o članstvu u EU! Famozni datum samo znači da će početi dugogodišnji proces prilagođavanja evropskom zakonodavstvu i standardima, što je samo po sebi prilika da se društvo i država reformišu po uzoru na moderne i efikasne države. Kao i čitav proces integracija, otvaranje pregovora sa EU o načinima preuzimanja obimnog evropskog zakonodavstva šansa je koju treba da iskoriste svi koji treba da doprinesu uspostavljanju boljeg okruženja i sistema- od javne uprave, preko političara, do građana. Najveće vrednosti koje Srbija i njeni građani dobijaju sa EU jesu stabilno društvo i stabilne institucije.

Pregovore o članstvu u EU Hrvati su završili za 6 godina (2005.-2011.). Slovačka je do sada najbrže završila pregovore o članstvu (za 3,5 godine), ali mirni razlaz Čehoslovačke i krvavi raspad Jugoslavije se ne mogu porediti. Zato je Hrvatska daleko bolja za "usporedbu" sa Srbijom (Hrvatska je imala i problem s Hagom i nerešeno pitanje granica!). Ukoliko Srbija otpočne  pristupne pregovore sa EU početkom 2014. godine (Crna Gora je inače pregovore otpočela polovinom 2012.), iste će završiti (hipotetički, Hrvatskom brzinom) 2020., dok će naša zemlja postati punopravna članica EU oko 2022. godine! I sve to pod uslovom da se interesovanje Brisela za pridruživanje Zapadnog Balkana nakon Hrvatske uopšte nastavi, ali i ukoliko se sama Evropska unija do tada ne raspadne ?!

Vatrogasci "Eunija" (2006.) - "Eunijo, ovo smisla nema, meni ništa, tebi sve...":)

Zanimljivo je da je Hrvatska prednost u evrointegracijama od 9 godina u odnosu na Srbiju IDENTIČNA onoj između Srbije i Kosova. Gde su na EU putu 2005. bile Hrvatska i Srbija, 2014. će biti Srbija i Kosovo. Kosovo će tek početkom sledeće godine otpočinjati pregovore o SSP-u, dok će Srbija otpočeti pregovore o članstvu. Dok mi budemo ulazili u EU oko 2020., "naša južna pokrajina" će dobijati datum i otpočinjati pregovore o članstvu u EU, u koju će ući tek oko 2030. (ovom mojom računicom 2031., dok prištinski list Koha ditore licitira sa 2036. godinom?).

Samo se nadam da Srbija neće morati da sačeka da Kosovo ispuni potrebne uslove za pristupanje EU kako bi obe države istovremeno ušle u evropsku porodicu naroda- čime bi se izbegla mogućnost da Srbija, ukoliko bi ranije ušla u EU, blokira ulazak Kosova?! Ali, kao što ipak nije postojao paket za ulazak u EU Hrvatska-Srbija (iako se dosta o tome spekulisalo), nadam se da neće postojati ni paket Srbija-Kosovo! Briselskim sporazumom iz aprila 2013. o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine dve strane su se obavezale da jedna drugu neće blokirati u evrointegracijama!

Balkanski paradoks - Evropska zajednica (EZ, danas EU) je 1989., neposredno pre rata, SFRJ nudila 5 milijardi dolara i pridruženo članstvo !

Nakon Slovenije (2004.), Hrvatska je druga bivša jugoslovenska republika koja je ušla u EU (2013.). Srbija je istovremeno tek dočekala datum kada se odlučivalo o datumu za početak pregovora o ulasku u EU! Sada čekamo taj sledeći datum, pa datum za otvaranje i zatvaranje prvog poglavlja, pa datum za otvaranje drugog, pa trećeg, četvrtog, petog, trideset petog… i uto prođe život...

Komentari

NIN, broj 3261 (27.jun 2013.)

misha | 07/07/2013, 15:31

misha

Turska, život sa datumom
Nikad ne reci Evropa

Iako Turska za razliku od Srbije ima planetarni geostrateški značaj, njeno flertovanje sa Evropom traje već 64 godine. Kakve pouke Srbija može izvući iz te činjenice?

Pitati Turke šta misle o ulasku svoje zemlje u Evropsku uniju ovih dana je isto što i pitati supružnike koji se upravo razvode da li razmišljaju o zajedničkom letovanju. Tim je rečima jedan sagovornik NIN-a sumirao značajnu pouku koju Srbija može da izvuče iz sage o tursko-evropskim odnosima. Turska, naime, ovih dana ne razmišlja o Evropi jer se od suzavca ne vidi ni ono što im je bliže, recimo Sirija, a sav taj haos je počeo mirnim skupom pedeset zaštitnika životne sredine koji su hteli da spasu nešto zelenila. Kada je ta varnica bunta polivena benzinom policijske brutalnosti, izbila je eksplozija koja je raznela sve turske spoljnopolitičke teme - kao što je i red u društvu koje ima hiljadu i jedan unutrašnji problem, društvu poput srpskog.
No, to nije sve što nam je korisno znati o tužnoj ljubavnoj priči Turske i Evrope. Nakon 17,5 godina varinske unije, 12,5 godina kandidature, i skoro 8 godina pregovora, Turska je od 33 poglavlja pregovora sa Evropskom komisijom zatvorila jedno, o nauci i istraživanju, 12.juna 2006. Nikakvo čudo, onda, što brojni Turci na gostoljubivost EU računaju taman koliko na ljubaznost jedinica za razbijanje demonstracija na Taksimu.
"Turski narod je već izgubio nadu da će postati član Evropske unije. Sa jedne strane imamo savez Merkel-Sarkozi, koji otvoreno odbija da vidi Tursku unutar EU, a sa druge stav vladajuće Stranke pravde i razvoja, koja proces prijema u Evropsku uniju koristi samo za to da smanji uticaj vojske na politiku. Zato je sada podrška javnosti tom procesu pala na 40%, sa 70%, koliko je iznosila 2005. godine", kaže za NIN Ilhan Uzgel, profesor Fakulteta političkih nauka u Ankari.
MOĆ - Turci koji nemaju akademsku obavezu da govore odmereno još su oštriji.
"Sve nam je bilo jasno još kada je Tansu Čiler potpisala carinsku uniju pod najgorim mogućim uslovima. Štaviše, Angela Merkel je ponudivši Turskoj pridruženi status jasno priznala zadnje namere kojima se Evropska unija vodi. Nemamo razloga da verujemo da će EU biti voljna da primi više od 75.000.000 ljudi kada ne želi da im da čak ni pravo slobodnog kretanja. I ne mislim da bi turskom narodu uopšte koristilo da prihvati Grčkom, Španijom i Portugalom opterećen evro. Čemu? Da bi naš već siromašan narod gladovao dok se grčka ekonomija oporavlja? Turska je moćna i sama, i zaista nam nisu potrebne EU i njene PIIGS zemlje da nas vuku nadole", priča, pod izabranim pseudonimom, pravnica Evra Onuk. Da ne bi bilo nesporazuma: prethodno navedeno nije izgovorila daleka naslednica nekog paše ili bega koja sa čibukom na ćepenku mašta o zastavi Osmanskog carstva nad Briselom, već žena koja, upitana šta Turskoj treba, kaže da su joj potrebni "promena ugnjetavačke vlade, slobodni mediji i pravedan sudski sistem", tri klasične lepe želje demokratije. Tako, dakle, misli jedna Turkinja "zapadnjačkog" misaonog profila. Šta se o Evropskoj uniji misli, recimo, u Istočnoj Anadoliji, to verovatno nije za štampu.
Kako se onda stiglo do toga da evropsko-tursko flertovanje traje već 64 godine, otkako je Turska postala jedna od prvih članica Saveta Evrope? Uzgel navodi i previše razloga, ne štedeći ni svoju zemlju.
"Zvanični turski stav je da će sa Turskom EU postati jači igrač u svetskoj politici, jer će imati pristup geopolitički značajnim tačkama. Međutim, to što bi Tursko članstvo EU dovelo do granica Sirije, Iraka i Irana moglo bi Uniju učiniti suviše rastegnutom. Ne treba zanemariti ni porast ksenofobije, pa čak i fašizma u zapadnoj Evropi. Religija je jedna od prepreka o kojima se ćuti. Mnogi se delovi Turske kulturom veoma razlikuju od zapadnoevropskih društava. Veoma su konzervativna, religiozna, neosavremenjena. 'Ubistvo zbog časti' još su nam problem, npr. Najzad, pošto već imamo carinsku zajednicu, i EU na tursko tržište može da izvozi bez plaćanja poreza, prihvatanje Turske kao punopravnog člana ne bi Uniji donelo mnogo koristi."
Treba podsetiti da je evropska saga Turske saga zemlje koja ima planetarno nesumniv geostrateški značaj, dok u geostrateški značaj Srbije još samo Srbi veruju. I da je evropska priča o Turskoj priča o zemlji koja ima jedan od 20 najvećih BDP na planeti, veći od gotovo svih članica EU, priča o zemlji koja ekonomski raste brže od bilo koje "nesumnivo" evropske i koja je za 10 godina trostruko srezala budžetski deficit, za razliku od Srbije, o čijim uspesima na ekonomskim poljima nema rayloga trošiti reči. Sa takvim ekonomskim pokazateljima Turska je korisna svakoj međunarodnoj organizaciji, bez obzira na serijska kršenja ljudskih prava, ali EU Tursku svejedno ne želi jer joj jednostavno ne veruje. Bolje je iz toga ne zaključivati ništa o evropskom putu Srbije, kako se ne bismo kolektivno rasplakali..."

EU

krasiva | 13/08/2013, 23:17

O Hrvatima ne želim trošiti reči, sve je rečeno, sve se zna, a ponajviše ko im je mentor, kakvi su, i potpuno razumem naše greške, baziram se isključivo na njih. Uostalom, nadam se da si pročitao pismo Vojvode Živojina Mišića regentu Aleksandru, o Hrvatima.
Put u EU je put našeg potlačenja i nečije "moderne" imperijalizacije. EU smo postavili kao cilj, i slepi smo za održive ciljeve. Voleo bih da razmenimo mišljenje o tome šta je naš cilj.

Re: Lijepa naša Europo !

misha | 14/08/2013, 00:33

misha

@krasiva: Nisam, ako možeš- prekopiraj ovde taj deo o Hrvatima iz pisma Vojvode Živojina Mišića regentu Aleksandru?

A odgovor na tvoje pitanje- naš cilj je da "uđemo u EU"- i kao da se tu "sve završava"... Malo je istrošena ta priča o Evropi, koju nikada nismo razumeli na pravi način.

Re

krasiva | 14/08/2013, 17:42

I ovde potpuno razumem šta želiš reći. Ali Evropa nije Evropa, već Evropska unija.
Iz mog ugla istorije, greška je načinjena nakon I Svetskog rata, i baš mi je drago što je ovo pismo sačuvano, tj.dospelo u budućnost da bismo mi laici nešto naučili. Jedinu šansu da nacionalno i istorijski izađemo iz okvira Berlinskog kongresa i zauvek zapišemo sebe na karti izvesnog postojanja imali smo u zamisli slavnog Vojvode.

O Hrvatima

Izvestaj kralju Aleksandru po povratku iz Splita
(Iz beleske sekretara Zivojina Misica, g. Milorada Pavlovica)

„Iz svega sto sam cuo i video ja sam duboko zazalio sto smo se mi na silu Boga obmanjivali nekakvom idejom bratstva i zajednice… Svi oni jednako misle, to je svet za sebe, ma sa kakvim predlogom da se pojavis….. stvar je propala…..

Nista se ne moze zajaziti, nicim sto bi joj se ponudilo.

Ja sam sa tim nacisto. Dvoje nam kao neminovno predstoji: potpuno se otcepiti od njih, dati im drzavu, nezavisnu samoupravnu, pa neka lome glavu kako znaju, a drugo je, upravo prvo, da u zemlji zavedemo vojnu upravu za dvadeset godina i da se zemlja sva baci na privredno i ekonomsko podizanje, daleko od svih politickih uticaja. Ako to ne moze, onda se otcepiti, dati im njihovu drzavu.

Granice ce biti gde ih mi povucemo, a mi cemo ih povuci ne onde gde nase ambicije izbijaju na povrsinu, nego onde gde istorija i etnografija kazu; gde kaze jezik i obicaji, tradicija i najzad gde se sam narod po slobodnoj volji opredeli, pa ce biti i pravo i Bogu drago.

A Italijani? Neka im je sa srecom. Neka se oni Hrvatima usrece. Ja sam duboko uveren da se mi njima necemo usreciti... Ti su ljudi svi odreda, prozirni kao casa, nezajazljivi i u toliko meri lazni i dvolicni da sumnjam da na kugli zemaljskoj ima vecih podlaca, prevaranata i samozivih ljudi.

Ne zaboravite Visocanstvo, moje reci. Ako ovako ne postupite siguran sam da cete se ljuto kajati.”

Re: Lijepa naša Europo !

misha | 14/08/2013, 18:27

misha

@krasiva: Izvukli smo deblji kraj.

Re: Lijepa naša Europo !

misha | 05/01/2014, 23:07

Srbija u EU ulazi s Kurcom (by braća Hrvati!)

misha | 22/01/2014, 18:14

Piše: E.M.
utorak, 21.1.2014. 10:20
Index.hr

Srbija u EU ulazi s Kurzom

PREMA pisanju austrijskih medija, Srbija je ispit za mladog austrijskog ministra vanjskih poslova Sebastiana Kurza koji stavljajući Balkan među svoje prioritete nastavlja ono što su počeli njegovi prethodnici Benita Ferrero-Waldner, Ursula Plassnik i Michael Spindelegger.

Europska unija bi trebala ubrzati proces pristupanja Srbije i njezinih susjeda jer to stabilizira i reformira te zemlje, ocjenjuje austrijski dnevnik Kurier uoči prve pristupne konferencije Srbija-EU u Briselu.

"Kurz nije izmislio vanjsku politiku prema Balkanu. Dugoročno retorika neće biti dovoljna, od njega se očekuju djela", navodi se u listu.

List ocjenjuje da je početak pregovora sa Srbijom o pristupanju EU za šefa austrijske diplomacije dobar povod da pomogne Srbiji u investicijama i ponudi joj bolji 'know-how' za suzbijanje korupcije, prenosi srpski Blic.

"Kurz bi mogao Srbiji postaviti i datum ulaska povezan sa strogim uvjetima"

"Kurz bi mogao Srbiji postaviti i datum ulaska povezan sa strogim uvjetima. To nije sasvim u duhu EU, ali bi bilo hrabro i dalekovidno", ocjenjuje list te dodaje da je Srbija diplomatski ispit za novog austrijskog ministra.

Europska unija je nakon ishitrenog prijema Rumunjske i Bugarske naučila da pristupni pregovori moraju biti stroži.

"Srbija to zna i već preustrojava svoje društvo. U najužim beogradskim političkim krugovima već su se odavno pomirili s tim da Kosovo više nije pokrajina već država", zaključuje list.

Sebastian Kurz će prisustvovati prvoj međuvladinoj konferenciji EU i Srbije kako bi podvukao značaj početka pristupnih pregovora sa službenim Beogradom. On je ranije izjavio da je u interesu Austrije da regija zapadnog Balkana postane dio EU. Prema njegovim riječima, Austrija ima ekonomske i sigurnosne interese na zapadnom Balkanu.

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb