doctor

facebook: I ♥ doctor blog
twitter: @DoctorMisha

Istorija (ni)je učiteljica života

misha | 01 Jun, 2011 11:59

Istorija (ni)je učiteljica života
 
Kada pogledamo gotovo dramski nabijenu modernu istoriju Srbije u toku samo dva veka, sa velikom strepnjom možemo naslućivati šta će se događati u narednom stoleću? Ili ne moramo strepeti?! Možemo li boljim poznavanjem sopstvene istorije, uvideti kakave su greške činjene u prošlosti, i na taj način popraviti sadašnjost, kao i pokušati da se takve greške ne ponove u budućnosti? Istina je da se nalazimo na nemirnom Balkanu...
 
 
PRETENZIJE VELIKOALBANSKIH- VELIKOHRVATSKIH- VELIKOMAĐARSKIH- VELIKOBOSANSKIH- VELIKORUMUNSKIH- VELIKOBUGARSKIH- VELIKOMAKEDONSKIH NACIONALISTA NA DELOVE TERITORIJE REPUBLIKE SRBIJE (1919-2009)
 
...ali za mnoge loše stvari koje su nam se događale i koje nam se događaju smo i sami krivi...

Kao i drugi evropski, a posebno balkanski narodi, i Srbi su imali maksimalistički nacionalni program i istorijski kontinuirane pokušaje da stvore "veliku državu". Suština nacionalnog programa srpske elite da stvori veliku etničku državu je gotovo nepromenjena od sredine 19. veka do danas. Problem nastaje kada se taj program suoči sa realnošću, odnosno sa činjenicom da je takvu državu, bez masovnih ratnih zločina, nemoguće napraviti na etnički izmešanom Balkanu. Takva država može biti velika, ali etnički mešovita, ili etnički očišćena, ali u tom slučaju, za ukus proždrljivih nacionalnih elita, nepodnošljivo mala. Samo u 19. i 20. veku Srbija je ratovala deset puta, što je više od ma kog susednog naroda. Srbija je za svoje zahvate u regionu uglavnom dobijala podršku velikih sila, najpre Rusije, a od početka 20. veka Francuske i Velike Britanije, i zahvaljujući tој i drugim činjenicama se u tim ratovima znatno teritorijalno širila. Sve do poslednjih ratova za jugoslovensko nasleđe, ona nije doživela veći poraz, koji bi uticao na preispitivanje te vrste politike. Međutim, zabrinjavajuće je to što i posle šamara ovoj ideologiji, 90-ih godina prošlog veka, i dalje u nekim glavama srpske elite postoji misao o "oslobođenju i ujedinjenju srpskog naroda". Tako je "Kosovo srce Srbije", Crna Gora je samo privremeno nezavisna, a Republika Srpska nam polako ide u zagrljaj..
 

U ova dva veka moderne srpske države- sedam puta, najčešće nasilno, smenjivane su dinastije i celokupne državne elite. Jedino je knez Miloš Obrenović umro prirodnom smrću dok je bio na vlasti. Svi ostali monarsi bili su usmrćeni ili prinuđeni na abdikaciju, čime je ostvaren kontinuitet nasilne smene vlasti kao jedna od dominantnih osobina političkog života. Nasilno je uklonjen Karađorđe, nasilno su smenjeni knez Miloš i knez Mihailo posle njihove prve vlade. Sa mesta kneza svrgnut je knez Aleksandar Karađorđević. Ubijen je knez Mihailo. Kralj Milan je prognan iz Srbije, a njegov sin Aleksandar ubijen na brutalan način 1903. godine. Kralj Petar Karađorđević bio je, zbog pritiska pripadnika Crne ruke, prinuđen na abdikciju 1914. godine, njegov sin Aleksandar ubijen 1934., kralj Petar revolucionarnim putem skinut s vlasti zajedno sa samom monarhijom. Ubijen je i prvi demokratski premijer Zoran Đinđić. Taj zlokobni niz surovih političkih obračuna tekao je uporedo sa svim pokušajima liberalizacije i demokratizacije zemlje. U vremenu od 1835. godine do 2006. promenjeno je jedanaest ustava. Deset puta izveden je, u najvećem broju slučajeva drastičan, zaokret u spoljnoj politici. Granice su menjane sedam puta: od ustaničke Srbije do Jugoslavije, i nazad. Državno-pravni okvir promenjen je, takođe, sedam puta : od kneževine i Kraljevine Srbije do Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca i Kraljevine Jugoslavije, zatim do SFRJ, SRJ, SCG i, na kraju, Republike Srbije. Politički sistemi menjani su od orijentalne despotije, preko pokušaja prosvećenog apsolutizma, parlamentarne monarhije, kraljeve diktature, komunističke diktature, mekog socijalizma, tvrdog nacionalizma, do pokušaja demokratije. Srbija je tri puta bila okupirana, tri puta oslobođena, a Beograd je pet puta bio bombardovan.. 


I dok smo donosili evropske ustave i zakone, poštovanje istih i transformacija društva je uglavnom izostajala. Uvek smo se plašili inovacija, u svemu videli zaveru, elita je lične interese stavljala iznad interesa države, želeli smo da sačuvamo svoj "identitet" i uvek maštali o nekoj oslobođenoj i ujedinjenoj velikosrpskoj državi. Bavili smo se uglavnom tzv. velikim temama, a malo ko se bavio onim realnim i životnim pitanjima. Tako je i danas. Pitam se da li je narod sprečavao elitu ili elita narod da Srbija napreduje? "Demokratski eksperiment" nije iza sebe imao iskreni "savez elita", nije postojao vitalni interes moćnih delova društva. On je ostao projekat obrazovane građanske elite koja tu bitku u Srbiji nije dobila. Ona nije imala ni snage ali ni odlučnosti da reformiše društvo, pa je demokratija u srpskom društvu sve više ličila na kap ulja na vodi: ostala je ograničena u svom uskom krugu iz kojih nije mogla da izađe, nije imala snage da preplavi celo društvo, ostala je izolovana i jasno omeđena od preovladajuće nerazvijenosti društva.  
 
DRUGA SRBIJA - AKO VAM JE DOBRO, ONDA NIŠTA
 
Historia est Magistra Vitae je stara latinska mudrost, koju Srbi verovatno nisu prihvatili da ne bi izgubili svoj "identitet"... Tako se vekovim vrtimo u začaranom krugu...a meni polako postaje muka... Nadam se da dobijanjem statusa kandidata za članstvo Republike Srbije u Evropskoj uniji ove godine imamo istorijsku šansu da treći vek moderne srpske države bude totalno drugačiji od prethodna dva! Videćemo da li nas je istorija nečemu naučila... 

Komentari

Re: Istorija (ni)je učiteljica života

misha | 31/05/2011, 13:34

misha

Svima preporučujem knjigu ULJE NA VODI Dubravke Stojanović, u izdanju Peščanika:)

Re: Istorija (ni)je učiteljica života

sanjarenja56 | 01/06/2011, 17:15

sanjarenja56

Ne, istorija nije učiteljica života. a trebala bi da bude. Ništa ljudi nisu naučili iz svoje istorije.

Re: Istorija (ni)je učiteljica života

dijete | 01/06/2011, 21:25

Oni kojima jeste dobro prolaze

Istorija (ni)je učiteljica života

krasiva | 02/06/2011, 17:42

Doktore, kada gledaš ovu kartu, šta zaključuješ? Šta bi po tebi trebalo Srbija da uradi? Uspostavi dijagnozu ;-) Zaboravio si da pomeneš Tursku, i uticaj carstva na nas..kao i probleme koji su danas i u bliskoj istoriji posledica tog uticaja.. Mi bar dva tri rata ne bismo ratovali da nije bilo istog. Ali, ja sam ponosan što danom državnosti slavimo Sretenje. Bolje od Hrvata i Crnogoraca, koji svojim odabirom pokazuju koliko im je "bogata" istorija! Okrenite se oko sebe! Ko ima istoriju poput naše? Bosanci, poturčeni Srbi? Nastali zahvaljujući carstvu. Hrvati? Kojima je Nemačka stvorila državu, naravno zaslugama u Drugom ratu. Jesu li se to Nemci zaista pokajali? O Crnoj Gori da ne pričamo, potsećaju me na miša koji želi da ima surlu!
Zaključak... Ko ima takvu istoriju, kao mi, mora da živi u skladu sa njom, i da je poštuje. Zašto je nerealno spajanje S i RS? U obe su većinsko stanovništvo Srbi. Zašto je nerealno? Bosna u ovom obliku ne može opstati.
Što se tiče demokratije, ja ću opet morati da se ponovim. Demokratija nikada nigde nije postojala! A naša demokratija nam je pokazala kojim se mehanizmom može uništavati zemlja i nacija, to do tada nismo znali, bar ne takav spektar. Pa ko smo mi sada? Šta smo ljudi? Kandidat za EU? Pa šta je to? Šta smo dobili? To su prazne priče, svaka zemlja zavisi isključivo od sebe i sopstvenog rada i razvitka. Kao u ostalom i jedno domaćinstvo. Moj predlog je "nacionalno razgibavanje",radio S, od 7-9, svakog radnog dana. Kroz šalu i trežnjenje do istine!

Re: Istorija (ni)je učiteljica života

misha | 03/06/2011, 01:50

misha

@krasiva: Dosta stvari je lepo rečeno, ALI na karti se vidi ko sve hoće "velike države", zato treba da se svi smirimo i krenemo prema "dosadnom" periodu u svojoj "bogatoj" istoriji... Pozdrav druže:)

Re: Istorija (ni)je učiteljica života

misha | 03/06/2011, 01:52

misha

@dijete: Na žalost, da.

Re: Istorija (ni)je učiteljica života

misha | 03/06/2011, 01:54

misha

@sanjarenja56: Mi ćemo se potruditi da promenimo tu lošu tradiciju, jer Srbija- to je zbir svih nas:) Pozdrav.

RR revolucija :D

Srki | 07/06/2011, 16:11

Samo je jedan revolucionar umro prirodnom smrcu, ali ja sam zaboravio koji pa zato ne mora da te cudi sto su svi ubijani (u revolucionare ne smatram Djindjica). A procitaj knjigu koja ce uskoro izaci Besede u nasoj kuci od prof. dr Sava Trifunovica kaze da ce se dici velika prasina, a i knjiga je vec rasprodana.Coveka znam licno.Poz doco. :)

Re: Istorija (ni)je učiteljica života

misha | 07/06/2011, 19:23

misha

@Srki:
Дубравка Стојановић
Из Википедије, слободне енциклопедије

Дубравка Стојановић (15. фебруар 1963) је историчарка, ванредни професор на Одељењу за историју Филозофског факултета у Београду.

Биографија:
Дубравка Стојановић је рођена 1963. године у Београду. Магистрирала је 1992. године на Филозофском факултету Универзитета у Београду са темом "Српска социјалдемократска партија и ратни програм Србије 1912-1918". Докторирала је 2001. године на Филозофском факултету са темом "Европски демократски узори код српске политичке и интелектуалне елите 1903-1914". Од те године ради као доцент на Одељењу за историју, катедра за Општу савремену историју. Изабрана је у звање ванредног професор 2008. године. Учествовала је на многим научним скуповима у земљи и иностранству. Са Миланом Ристовићем и Мирославом Јовановићем уређује Годишњак за друштвену историју. Била је чланица редакција зборника "Србија у модернизацијским процесима 20. века" (1994), "Србија у модернизацијским процесима 19. и 20. века" (1996) и "Србија у модернизацијским процесима. Улога елита" (2003). Била је координатор курсева на Женским и Мировним студијама, као и у Алтернативној образовној мрежи. Бави се питањем демократије у Србији и на Балкану крајем 19. и почетком 20. века, интерпретацијама историје у новим српским уџбеницима (потпредседница је Балканског комитета за образовање у области историје), друштвеном историјом, процесима модернизације, историјом жена у Србији.
За књигу Србија и демократија: 1903-1914 добила је Награду града Београда за друштвене и хуманистичке науке за 2003. годину.

Библиографија:
Књиге
Искушавање начела. Српска социјалдемократска партија и ратни програм Србије 1912-1918, Београд 1994.
Србија и демократија: 1903-1914, Београд 2003.
Калдрма и асфалт: Урбанизација и европеизација Београда 1890-1914, Београд 2008.
Уље на води: Огледи из историје садашњости Србије, Београд 2010.

Објављена грађа
Никола Пашић у Народној скупштини, III, (приредила Д. Стојановић), Београд 1997.
Милован Миловановић, Државно право и начела спољне политике Краљевине Србије, (Приредили Е. Стојановић и Д. Стојановић), Београд 1997.

Студије
"Уџбеници историје као огледало времена", у: Ратништво, патриотизам, патријахалност, ур. Р. Росандић и В. Пешић, Београд 1994, 77-105.
"Трауматични круг српске опозиције", у: Српска страна рата, Београд 1996, 501-531.
"The Balkans, Wars and Textbooks: The case of Serbia", in: Oil on Fire. Textbooks, Ethnik Sterotypes and Violence in South-Eastern Europe, ed. W. Hopken, Hanover 1997, 143-159.

Ko je prof. dr Sava Trifunovic?

P.s.Ovaj post sam napisao posle pročitane 1/3 knjige. Sada, kada sam pročitao knjigu u celini, razmišljam da objavim neki post o Kosovskoj zabludi u Srba (još nisam smislio naslov istog)? Knjiga je genijalna. Pomogla mi je u sagledavanju, kako prošlosti, tako i sadašnjosti, ali i budućnosti... Pozdrav:)

Letovanje

Letovanje | 27/06/2011, 13:09

Jako korisni tekstovi, hvala Vam....

Politika i istorija

Demokrata93 | 04/11/2011, 21:55

Parafraziracu velikog Platona, koji je za idealnu drzavu uzimao onu koja ce na svom prestolu imati cara-filozofa. Licno smatram da je, u ovim prilikama, najbolja ona drzava koja za svog "vodju" ima istoricara. :)
Naravno, istorija nije samo nauka o proslosti. Ako ste se zaista trudili prihvatiti takve price profesora, i nekim principom autosugestije ste takvu misao toliko duboko utkali u sebe, da vas niko ne moze ubediti u suprotno, znajte da niste u pravu. Istorija je vizionarska oblast ljudskog drustva. Ona je klasicna nauka, sto znaci da je vecna. Ne moze nestati, niti se izbrisati. Kao i klasicna muzika, ili klasicna dela Antike i renesanse, i istorija ce postojati vecno, sve dok je ljudi ne budu naucili. Postojace zauvek, cak i posle.
S toga, sto pre budemo spremni uociti odredjene zakonitosti i slicnosti izmedju proslih i ovih modernih desavanja, bice nam lakse prevazici problem u kojem se nalazimo.
Hajde da ovu pricu preslikamo na nesto sto je "mikro". Isto funkcionise i ljudski razum. Sigurno cete lakse resiti neki problem ili neprijatnu situaciju u kojoj se nalazite, ako ste zapamtili da ste vec ranije imali neki slican problem. Onda se samo setite kako je taj problem bio resen, i taj model preslikate na situaciju sada. Time je povecana efektivnost i brzina kojom se u zivotu krecemo ka buducnosti.

Sledimo viziju..

misha | 07/11/2011, 11:33

"Parafraziracu velikog Platona, koji je za idealnu drzavu uzimao onu koja ce na svom prestolu imati cara-filozofa. Licno smatram da je, u ovim prilikama, najbolja ona drzava koja za svog "vodju" ima istoricara. :)"

Demokrata93 za predsednika ;)) Pozdrav.

''Jeste logicno, ali nije realno..."

Demokrata93 | 07/11/2011, 16:29

Naslov ovog mog komentara citat je mog profesora filozofije! :)
U politiku ne zelim da zalazim. Imam odredjene principe, i ne zelim da budem koriscen kao "marioneta", koja bi "okupljala publiku", u prevedenom znacenju - karta preko koje bi se poeni kupili, ili, najprilagodjenije nasem jeziku - "ovca za sisanje"!
Imam odredjene ciljeve, i nije realno da odustajem od toga. Drzim se one anticke, sokratovske misli da je znanje vrlina. Uzasavam se na posledice koje je donela moderna Bekonova misao da je znanje moc. Protestanti su jedva cekali ovakvu filozofsku struju i odmah su, kao jedna od liberalnijih i manje konzervativnih religija, prihvatili ovo nacelo. Danas postoje hiljade i hiljade velikih umova u CERN-u, NASA organizaciji... Oni, verovatno korektno rade svoj posao u nauci, ali drzava stoji iza toga, i uvek ce izvuci veliku korist. Tako je atomska bomba nastala, tako je nastala hidrogenska bomba, tako je nastala Darvinova teorija, tako je nastao nacizam... Kada je Covek krenuo putem otudjenja od Antike, krenuo je putem zla, koje do danas traje. Ne govorim da je Antika bila savrsena. I tada je bilo robova, i rada je bilo visokih poreza, i tada je bilo gladi i nemastine, ali se ona opsta, univerzalna svest zasnivala na Dobru i Vrlini, uz izuzetke, koji svuda postoje.
Ako naucnik radi nesto svestan da radi na necemu sto nije moralno, sto nije Dobro, samo po sebi, bez trazenja uzroka, onda je takav covek potpuno van domena elitnog intelektualca. Sada cete mi reci da svi to rade. Ma, kakvi to... Ne rade, verujte mi. Kapitalizam, koji se razvio iz protestantizma, pa potom neokolonizam trasiraju put diriguju ritam kojim covecanstvo koraca vec pune tri decenije. Upozoravam, sa istorijske distance, svet nikada nije izgubio vise zrtava nego u XIX i XX veku. A stradanja i terori i danas se nastavljaju. To je uspostavljanje kontrole, to je metod kojim se diriguje covecanstvom. A kada god je u istoriji postojala velika razmera izmedju duhovnog i materijalnog, covecanstvo je obavezno dozivljavalo veliku kataklizmu i katastrofu. Ocekujmo je, velike promene se blize na svim poljima: od nauke, tehnologije, preko umetnosti, kulture, ekonomije, do politike, transformacija drustvenih procesa itd...
Pozdrav! :)

Stidljivko

Sexi shop | 14/02/2012, 13:46

Tekst mi se jako dopada...

LETO 2013

Leto 2013 | 07/03/2013, 03:38

Bolje ni sam ne bih napisao

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb