doctor

facebook: I ♥ doctor blog
twitter: @DoctorMisha

Godine idu, a skakavci sve deblji...

misha | 05 Oktobar, 2010 00:00

Godine idu, a skakavci sve deblji...

Decenija od petooktobarskih promena u Srbiji. Decenija od izbora za izbor. Srbija je tog 05. oktobra 2000. krenula na put demokratije... Predsednik Srbije i Demokratske stranke, jedan od učesnika petooktobarskih promena Boris Tadić je početkom 2010. godine izjavio: "Srbija se nalazi na najvišem nivou demokratskog razvoja u svojoj istoriji, ali proces demokratizacije nije nepovratan." Gde se zaista Srbija nalazi danas, deceniju posle 5. oktobra?! Da li smo tek na pola puta ili još i dalje od pravih Evropskih demokratija...?!

 

GOTOV JE, a ni mi nismo daleko... - 05. 10. 2000. / 05. 10. 2010.

Decenija demokratije u Srba: očekivanja su izneverena, poverenje izigrano, obećanja pogažena. Sistem koji je navodno srušen 5. oktobra nikada nije demontiran. Poluge vlasti su netaknute: država je partijska, tajne službe su van kontrole i u službi pojedinaca, javna preduzeća i dalje služe da se partije namiruju iz njih, a vrhuška se uglavnom bogati. I danas se sve zasniva na presudnom uticaju jedne ličnosti. Plate jesu povećane pet puta u odnosu na isti period pre petooktobarskih promena, ali je zato i sve poskupelo devet puta, a nezaposlenost je tri puta povećana. Pa se nekada, sa pravom, zapitam- da li su to godine koje su pojeli skakavci...?! Da li bi bilo drugačije da se nije dogodio 12. mart 2003. i ubistvo prvog srpskog demokratskog premijera dr. Zorana Đinđića...?!

 

djindjic 1997 kraj petokrake.jpg, 22 KB
Vizionar, simbol 05. 10. 2000. Zoran Đinđić - "I ja Vam kažem, gledajte u budućnost, gledajte u budućnost i tamo ćemo se sastati Vi i ja..."

”Mi smo 10 godina stariji, siromašniji, propaliji. To je cena naše gluposti i naše neodgovornosti. Ne može to besplatno. Ja jedino želim da mi to više nikada ne ponovimo..(..)..Ne može da se promeni Srbija, a da svi ostanemo nepromenjeni. Da bi se promenila Srbija, svako od nas mora pomalo da se promeni, u svom pristupu problemima, u svom mentalitetu, u svojim radnim navikama, jer Srbija - to je zbir svih nas..(..)..Naš cilj je, i mi našu zemlju vidimo da 2004. godine bude zvanični kandidat za Evropsku uniju, da 2010. godine bude ravnopravni član Evropske unije. Sve prepreke na tom putu ćemo uklanjati, bilo da se zovu Milošević, da se zovu ustavi, bilo da se zovu zakoni. Ne postoji ni jedna prepreka koja može da nas zaustavi..(..)..A ako sada Srbija stane, ma koliko sporo kako neko procenjuje da ide, da bi se ponovo pokrenula, proći će deset godina..(..)..Ako danas ne uspemo, jedini razlog smo mi sami!", Zoran Đinđić

 

„Demokratske“ godine su uglavnom protraćene. Između ostalog zato što smo u njima, umesto proizvodnih pogona- dobili šoping molove, umesto stručnjaka- partijske kadrove, umesto ministara- poslušnike, umesto privrednika- tajkune, umesto investicija- razvlačenje državnog bogatstva... umesto države- farsu. Vizionar je ubijen, a neki drugi petooktobarski lideri su postali evroskeptici, evro-zastranili i pokazali ambicije da postanu veći Miloševići od Miloševića... Jedna od retkih Zoranovih vizija koju su njegovi demokratski naslednici uspeli da ostvare je ona u kojoj je ubijeni premijer rekao: "Za mene je patriotizam to da cene moju zemlju, da ja sa svojim pasošem mogu da idem ponosno preko bilo koje granice." Tako, građani Srbije od kraja 2009. godine putuju bez viza po Evropi. Time smo postali dostojanstveni i slobodni Evropljani. Lepo zvuči ako izuzmemo naš životni standard i plate tj.uopšte mogućnost prosečnog građanina Srbije da putuje. Za razliku od 2000. godine Srbija jeste danas bezbednija država, članica većine svetskih organizacija (Ujedinjene Nacije, Savet Evrope, Partnerstvo za mir,...) ali smo još daleko od Evropske unije (kandidat za članstvo u EU možemo postati 2011., a punopravni član EU tek oko 2020.?!). O NATO-u se i ne razmišlja...iako Vojska Srbije od 2011.postaje profesionalna i već par godina učestvuje u mirovnim misijama širom sveta, primenjujući standarde severnoatlantskog saveza. Ipak, rešenje pitanja Kosova, kao i okončanje saradnje sa Haškim tribunalom (prvenstveno: hapšenje Ratka Mladića zbog ratnih zločina) su još uvek daleko od razrešenja. Tako ovi nasleđeni problemi od Miloševićevog režima dodatno usporavaju ionako spore evropske integracije i razvoj Srbije... Ali, tešim se time da je bolje biti u sporoj traci ka oporavku- nego u brzoj traci ka propasti!

Priča koju je ispričao Đorđe Balašević pre par godina u jednoj emisiji na RTS-u, ovih dana kada se obeležava decenija demokratije u Srba- dobija sve veći značaj, istinitost i težinu. Pokušaću da je se što detaljnije prisetim i što autentičnije podelim sa vama: Posle petooktobarskih promena naši umetnici, među kojima i Đorđe Balašević, su se na koktelu sastali sa umetnicima i političarima iz Evropskih zemalja u čast jedne od prvih godišnjica 05. oktobra 2000. U opuštenoj i prijatnoj atmosferi razgovarali su, ispijajući koktele. Onda je Đole pitao jednog od tadašnjih Evropskih zvaničnika: “Kada će Srbija  konačno postati deo Evropske porodice naroda i ući u Evropsku uniju?” Taj neimenovani Evropljanin je odgovorio da pošto Republika Srbija ima kadrovskih i administrativnih predispozicija i prednosti za brže napredovanje ka EU u odnosu na druge države regiona- Srbija će ući u Evropu za DESETAK... (Balašević se tu razočarao, jer jaka evroeuforija mu nije dozvoljavala da se pomiri sa još deset godina čekanja na bolji život i to u trenutku kada je on izgledao kao na dohvat ruke) , ali je završetak rečenice bio poražavajući i još ga je više šokirao: (Srbija će ući u EU za desetak...) ...VLADA!!! Pa eto, sad nam preostaje da polako brojimo Vlade. Pet, za deset godina, još samo ovoliko.....

 

Iako nije nužno jedan od uslova za priključenja Srbije Evropskoj uniji- održavanje Parade ponosa, u znak podrške LGBT zajednici, je jedan od najvažnijih testova demokratije u nekoj državi koja pretenduje da postane članica EU. Već 10. 10. 2010. se u Beogradu testira srpska policija i državno rukovodstvo da pokažu svetu (a pre svega Evropi) da žele da se obračunaju sa svakom vrstom nasilja i diskriminacije, garantujući toleranciju, slobodu i sve vrste prava svim narodima i manjinskim grupama građana koji u Srbiji žive. Biće to "treća sreća" (posle neuspešnih 2001. i 2009.) da se održi gej parada i tako valjda konačno krene ka Evropi...?! Nadam se da će bar decenija od ovog oktobarskog događaja iz 2010.- značiti i formalni ulazak Srbije u EU, kad već to nije bio slučaj deceniju posle 5. oktobra 2000. godine... Evropo, evo nas...2020.!?!

  BELGRADE PRIDE, 10.10.2010. - Srećan ti Peti oktobar...

Komentari

Re: Godine idu, a skakavci sve deblji...

T A L A S | 05/10/2010, 02:31

Srećan ti Peti oktobar...Klikni ovde
Ha ha ha, vozdra Šomi.

novo za staro

aca :-) | 05/10/2010, 12:54

Eh,sta bih ja imao da kazem.., doktore, ti znas :-)

Re: Godine idu, a skakavci sve deblji...

misha | 05/10/2010, 17:30

misha

@aca :-): Hehehehe, ošini po prašini ;DDD

Re: Godine idu, a skakavci sve deblji...

misha | 05/10/2010, 17:35

misha

@T A L A S: Hehehehehhehe, genijalno ;)))))))))))))))) Pozdrav:)

Novo za staro

@aca :-) | 06/10/2010, 18:19

Ne znam kada je to postojala demokratija. U kojoj zemlji, u kom vremenu. Osim "zlatnog Periklovog doba" anticke Grcke. 5. oktobar, po meni nije bila revolucija. Da li je trebao da se desi? Ne. Trebalo je da dodje do mirne promene vlasti. To zameram staroj garnituri. Volim sto citirate premijera. Citiracu ga i ja. " Ko hoce moral u politici neka ide u crkvu". Po meni, trebalo je doci do promene vlasti, ali ne i do promene sistema. Ljudi su zeleli da rade i zaradjuju, to je demokratija, a ne parade i sve ostalo nakaradno. Da li se nasa vera protivi takvim stvarima, i zar nam je mali onaj kalendar sa toliko svetaca. Svi znamo da to nije samo parada, vec da je to prvi korak, zivi bili pa videli. Zar je ovolika korupcija demokratija? Da li je demokratija isto sto i afera sa cementarama, privatnim avionima, Cumetovim asfaltom, Mihajlovicevim firmama, Bodrumima, oduzimanjem mandata? Da li je Dinkic demokratija? Da li je afera sa seceranom demokratija, ili mozda sa Nacionalnom stedionicom, koferom, Kolesarima. Da li je demokratija boso i golo Kraljevo, ili magacin Merima? Gospodo, prvo se pravno konstituise drzava ( pravni zakoni, agencije, nezavisna tela, restitucija, denacionalizacija..), a ne donosi se zakon o privatizaciji, i ne daje se Miskovicu pola Srbije. A zasto mu se daje, koga je on to zaduzio? Mene nije. I onda se cuju komentari kako ga je Milosevic stvorio :-), smesno. I nisam pristalica misljenja da zemlju treba da vode privrednici i menadzeri. Ovu zemlju mora da vodi covek koji zna odakle duva. Koji zna da raspetljava creva (ne kasapin :-) ).

Re: Godine idu, a skakavci sve deblji...

misha | 07/10/2010, 00:15

@aca :-)
5.oktobra, nije ni bilo klasične revolucije- već je to bila odbrana izborne pobede od 24.septembra 2000.godine (pošto Milošević nije želeo da mirno preda vlast)! Sistem se, na žalost, nije puno promenio, zahvaljujući Koštunici i njegovom "legalizmu". S jedne strane, niko nije bio svestan dimenzija razaranja koja je Miloševićev režim ostavio iza sebe, a sa druge strane je postojao politički kukavičluk u kome niko nije bio spreman na radikalne reforme. Đinđić je jedini želeo te radikalne, brze, korenite promene, ali je morao da pravi kompromise sa trulom Koštuničinom politikom, pa je radio po principu “Ok, malo ćemo da hapsimo Miloševića, malo ćemo da primenjujemo njegove zakone.” Koštunica je postao drugi Milošević koji je kočio Srbiju još u samom startu: od 2000.kada je zadržao Nebojšu Pavkovića i Radeta Markovića u VJ, odnosno u DB-u, 2001. se protivio izručenju Miloševića (a onda i ostalih) Hagu, 2003. je podržao Legiju i pobunu JSO i tako preko mrtvog Đinđića došao na vlast, a onda se na kraju okrenuo Šešelju i njegovim radikalima i postao najveći evroskeptik... Srbija danas nije tamo gde bi trebalo da bude jedna evropska zemlja koja je pre deset godina počela sa demokratizacijom društva jer se nikad nije zaista dogodio tzv.“6.oktobar” i to je najveća greška...

P.s.I da: taj Mišković je bio podpredsednik Vlade u vreme Miloševića- a indirektno su ga Koštunica (a onda i ostali) doveli danas u tu poziciju da je "samo Kosovo- Srbija, a sve ostalo je Delta"!:/

Novo za staro

@aca :-) | 07/10/2010, 14:52

Znaci, Kostunica je za sve kriv? :-) Jel i za afere u kojima je Djindjic i njegovi licno ucestvovao? Jel Kostunica bio odgovoran za stvaranje onakvog zakona o privatizaciji? Ja sam lepo rekao, narod je hteo demokratiju kroz bolje plate, da ne kazem pare, a taj zakon je bio kljucan za to. Ko je odgovoran za to sto je Miskovic pola Srbije? Milosevic? Tacno je, stvorio ga je. Ali da nije njega, javio bi se drugi Miskovic, neki iz inostranstva,sto, ne bi mu ovi "nasi" dali isto sto i Miskovicu, lako je izvlaciti se na druge. Insajder je lepo prikazao metode grada Beograda kojima isti za jedan dan donosi uredbe kojima omogucava Miskovicu da radi to sto radi.Oni su mu omogucili da ima pola Srbije. Ne Kostunica, vec Djindjic, Vlahovic, Dinkic i Djelic. Kostunica nije kriv za Nac. Stedionicu i secerane! Samo za to, u "pravoj demokratskoj" zemlji, neko bi DEBELO odgovarao. I dosta o tome da je Djindjic bio svetac. Zao mi ga je kao coveka, niko ne sme biti ubijen, po najmanje premijer jedne zemlje, zao mi je njegove porodice. Njegovi rezultati su bili toliko mali, da su skoro neprimetni. Imao je svu slobodu da uradi sta je zeleo, i nije tacno da mu je Kostunica smetao. Zasto je uopste koristio Suboticev privatni avion? Zasto je pola cementara njegovo? Zasto mu je Cume gradio puteve? Zasto je dao svom prijatelju onolike secerane, neka mi neko odgovori na to pitanje? Zasto je obustavljena dodela dozvola za gradnju u Bg-u sada? To su sve konkretna pitanja, na koje niko ne daje odgovore. Milosevic nije valjao, zato je smenjen,i tu nema nista sporno. Samo mi je muka od prica kako je neko bio vizionar, skoro svetac. Volim postene ljude, medju politicarima ne vidim takvog, i trudim se da budem realan.

Opet ta parada....Grrr!!!

Demokrata 1993 | 09/10/2010, 11:48

I ako sebe smatram demokratom, što je moj subjektivni stav, ali i sudeći prema ciljevima, idejama i toleranciji, dakle - jednom objektivnom stanovištu, jesam demokrata, ali izvinjavam se svima onima koji to doživljavaju kao vid slobode - homoseksualizam nikada ne bih mogao da prihvatim u Srbiji!
Pre svega, moramo se voditi moralnim načelima, ali ukoliko ista izostanu, nikako se ne možemo nadati dobrom. Koliko god paradoksalno zvučalo, ali naša pravoslavna Crkva nije u saglasnosti sa dozvolom za takvu jednu manifestaciju i održavanje Parade ponosa. Čak, ironično je i smišljeno kako bi podstaklo na gnev sam narod, to ime - ponos! Da li uopšte ti koji su smišljali projekat znaju šta je ponos? Da li će se doveka pozivati na princip demokratičnog sistema i uvek bombardovati demokratiju dokle god ne budu priznati i tretirani pod istim kriterijumima kao i ostali? Ne želim da zvučim nehumanistički, ali za njih u Srbiji, pod okriljem SPC, nema mesta! Ne kažem da treba da se diskriminuju, ali zašto paradirati? Kažu da su manjinska organizacija. Pa da li to znači da sada i SRS i DSS i SPO treba da paradiraju zato što im rejtin konstantno opada?! Da li to znači da i gospoda Nikolić i Vučić treba da paradiraju zato što nikako ne mogu do ministarskih mesta i većine u Skupštini?! Gluposti, molim vas.
I na kraju, čak i ako se to postavi kao jedno od ključnih pitanja za pristupanje EU, treba otvoreno reći - Gospodo, mi ne želimo da se pokorimo principima takve vaše "demokratije" rušeći principe moralnog življenja i življenja po verskim dogmama. Ukoliko imate razumevanje za narod koji je vekovima i kroz celu svoju istoriju vezan za Crkvu, molimo vas da date zeleno svetlo i propusnicu. Ukoliko ne, recite to eksplicitno i da znamo da više ne možemo računati na prijateljstvo sa Zapadom, već ćemo tražiti isključivo partnere za saradnju.
Ko od današnjih političara ima hrabrosti da izgovori takvu poruku?! -NIKO!!!
Zato smo ovde gde smo, a onaj ko je imao hrabrosti da stavi svoja mišljenja na tas i proveri ih sa Zapadom, sada eno ga - leži na Aleji velikana. Tragično, ali poruka jeste jasna. Ko neće da sluša - prolazi kao Zoran.

Novo za staro

@aca :-) | 09/10/2010, 15:03

Svaka cast! Ovo je lepo receno. Bravo Demokrato 1993!Iskreno, svaka cast!
Samo bih Vas nesto jos pitao, nesto za sta imam osecaj da se necemo sloziti. Da li mislite da parada ne bi bila odrzana da je Dr Zoran Djindjic ziv? Da li postoje jos neka pitanja gde bismo trebali da se suprotstavimo EU, jos nesto, osim parade, preko cega ne bi smeli da predjemo?

Re: Godine idu, a skakavci sve deblji...

Demokrata 1993 | 09/10/2010, 20:24

Da se rayumemo, kada sam napisao "ali za njih u Srbiji, pod okriljem SPC, nema mesta!" nisam mislio doslovno, već na sledeće:
http://www.youtube.com/watch?v=a0nTs-3jtoA
Crkva je protiv toga, ali mi moramo da reagujemo prema hrišćanskim načelima da se ta Parada ne održi, njih da odvraćamo od ideje homoseksualizma, jer je on sam kao takav prvenstveno bolest čovekovog uma, a zatim i tela i da sve one koji ih diskriminišu i mrze da uputimo na pravi put - put pokajanja i svetog življenja.
Samo koliko da se moje reči pogrešno ne protumače bukvalno da za njih nema mesta.

Re: Godine idu, a skakavci sve deblji...

misha | 10/10/2010, 01:26

misha

@aca :-)
Niko nije idealan, ali Koštunica je podržavao ubice, kriminalce i zločince čak i kada je Đinđić rešio da se obračuna sa njima- tako došao na vlast a onda štitio Đinđićeve ubice. Koja je uloga Koštuničinih ljudi- Jočića, Pavkovića, Markovića, Legije...?! To je veći greh nego sve one malverzacije koje si naveo (a koje ne opravdavam!)- mada DSS-ovci ne zaosataju ni na tom planu: brojne su malverzacije samo oko prodaje NIS-a Rusima, humanitarne pomoći na KiM itd itd...

Među Njegoševim stihovima ima jedan koji glasi: “Blago onom ko dovijeka živi, imao se rašta i roditi”. ZORAN ĐINĐIĆ nije svetac, ali je bio vizionar koji je glavom platio svoju težnju da Srbiju vodi u budućnost, živeće upravo tako – doveka!

”Ne možete da suzbijete požar, a da se ne opečete, na možete da suzbijete poplavu a da se ne pokvasite i ne možete da se borite sa organizovanim kriminalom a da vam ne prete.”/
"Ja ne želim da vučem kola iz blata, a da posle toga budem kriv što je neko seo na ta kola i koči.”, Zoran Đinđić

Re: Godine idu, a skakavci sve deblji...

misha | 10/10/2010, 02:17

misha

@Demokrata 1993: Malo si kontradiktoran! Kažeš: "onaj ko je imao hrabrosti da stavi svoja mišljenja na tas i proveri ih sa Zapadom, sada eno ga - leži na Aleji velikana. Tragično, ali poruka jeste jasna. Ko neće da sluša - prolazi kao Zoran.", kao da veruješ u teoriju zavere da je Đinđić ubijen od strane Zapada zbog suprotstavljanja oko Kosova??? Ili nisam dobro razumeo?!
A što se Belgrade pride-a i Đinđića tiče: 2001.je trebala da se održi prva Parada ponosa i premijer se tome, logično, nije usprotivio! Međutim bezbednost u zemlji je bila još uvek rovita... 10.10.2010.@10h ćemo pokazati koliko smo sada zaista blizu Evropi i demokratiji, iako sam u ovom postu to rekao ironično zbog 5.oktobra!!!

P.s.
Ja sam svoje mišljenje o Paradi ponosa izneo još u septembru 2009.godine u postu "Pederi, ne lomite mi bagrenje!" (http://misha.blog.rs/blog/misha/generalna/2009/09/18/pederi-ne-lomite-mi-bagrenje) , citiram suštinu:
"..ok, sve je dozvoljeno- to je ta Evropa, lepota različitosti, slobode... Podržavam! Uostalom i zakoni Republike Srbije zabranjuju diskriminaciju po bilo kom osnovu, a naročito po osnovu rase, pola, nacionalne pripadnosti, društvenog porekla, rođenja, veroispovest i s obzirom na zdravstveno stanje!
Kao što je to lepo rečeno u Balaševićevoj pesmi:
"I sve po zakonu, za to sam prvi
Ne bi bilo ove krvi da je bilo sve po zakonu
Vlast je vlast i ja to poštujem
Tu su paragrafi, pa zagrabi
Nek' isto je i đavolu i đakonu..."
I baš me je briga ko se na koga loži, ko se s kim vaćari po mraku, ko koga ljubi- sve je to pravo slobodnog izbora!
Nije mi baš jasno zašto je ovoj tzv. LGBT zajednici toliko bitno da "paradiraju", ali ok, smatraću to opet nekom vrstom prava i slobode... Ali i ludosti- jer kao da nisu svesni rizika, dobijaju svakodnevno pretnje.."

Novo za staro

@aca :-) | 10/10/2010, 16:07

Pavkovic, zasluzni gradjanin, nije izveo vojsku. Zato je ostao. Legija, Markovic.. kakve veze imaju sa Kostunicom, oni su pod okvirom Vlade i Ministarstva Unutrasnjih Poslova. Mada, videcemo, upravo se ispituje eventualna politicka pozadina atentata. Ali tu treba imati u vidu i eventualnu nepristrasnost. Licno, ne mislim da je Kostunica DR Vojislav :-) odgovoran za atentat. Ali to nije bila poenta moje price. Poenta je u tome da ja mislim da Djindjic nije bio dobro za Srbiju, bar ne onoliko koliko ga za to pretstavljaju.

Re: Godine idu, a skakavci sve deblji...

misha | 10/10/2010, 16:45

misha

@aca :-)
"Pavkovic, zasluzni gradjanin, nije izveo vojsku.", to je kao da smo ti i ja "zaslužni građani" jer nismo danas pravili haos po Beogradu! A i ovi divljaci koji su danas divljali navodno zbog protivljenja održavanju Parade ponosa su isto Koštuničini pilići. Indirektna politička pozadina atentata na Đinđića je sigurno Koštunica doktor Vojislav- a istraga će utvrditi da li je možda i nešto više od toga!?

A Đinđić, da je samo smenio Miloševića i da ništa drugo nije uradio- već je time uradio mnogo i trebalo bi mu podignuti spomenik jednak onom Knezu Mihajlu. Bulevar na NBG već nosi njegovo ime.

Novo za staro

@aca :-) | 10/10/2010, 20:53

Djindjic ni u snu ne bi mogao da skine Milosevica. Da nije bilo Kostunice nikada DOS ne bi dosao na vlast. I to svi znaju. Djindjic je zbog svojih ispada u proslosti bio omrzen u narodu, bio je omrzen do smrti. I to je istina jedina. NIKADA NE BI DOSAO NA VLAST. Svi znaju da je tadasnjoj opoziciji trebao covek, bez mrlje do tada, i oni su to u Kostunici nasli, i to su svi clanovi DOS-a i javno rekli. Znaci, mozda je Djindjic bio sposobniji, to je otvoreno pitanje, i zavisi ko komentarise, ali jedno je sigurno. Samo sa njim nikada ne bi skinuli Milosevica. Mogu se pitati svi neutralni gradjani, i videti sta bi oni rekli. Plus, pomoc sa zapada, svake vrste!
Sto se demonstranata tice, nasilje ne treba da se tolerise. Policiji svaka cast. Ali- da sam na mestu demonstranata, ne bih takao ucesnike parade, tukao bih policiju do iznemoglosti! Odakle sada hameri na ulicama. Bunili smo se kada su izvozeni protiv volje naroda, navodno zbog kradja izbora. A sto sada ne slusamo narod. Narod kaze NE paradi, i ne nasilju. Trebali su da ih biju dok vlast ne vidi sta mu narod misli o onome sto su dozvolili. I to je demokratija? I to je 'vladavina naroda'? Tadic je jednak Milosevicu! Sve odluke donosi sam, ne pita nikog nista, Skupstina mu ne predstavlja nista. Donosi covek rezolucije, donosi odluke bez Skupstine, niko ne zna sadrzaj tih zakljucaka, krsi Ustav, za sve se pita, da li je neki put u pitanju ili opasnost zagadjenja iz Madjarske, ili ekonomija, covek kao da je sa neba sisao. Zasto nije pitao Skupstinu o ovome? Zasto nije pitao narod, Crkvu? Pa ne moze gej parada i Sveti Sava?! Ne moze Zica, Studenica i Milesevo sa tim, ne moze da se napravi simbioza nase kulture, tradicije, istorije i vere, sa ovom pojavom.
Za ovo danas kriv je predsednik drzave, koji se nije udostojio da se pojavi u javnosti i kaze- ljudi, mi hocemo Evropu, niko gej populaciju nece dirati, nece postojati diskriminacija bilo koje vrste, ali OVO NIJE ZEMLJA ZA TE STVARI, SVIDJALO SE VAMA ILI NE. I TACKA. SVI BI UCUTALI. Imao bi podrsku svih,a pre svega naroda. A zar to nije najvaznije?! Nasilje je katastrofalno, ali ih prvi put, veruj mi, ne osudjujem. Da nisu oni dosli (nazalost, napravili nered), niko ne bi izasao, i ova zemlja bi 'ladnije od leda sve ovo tiho priznala. Za ovu katastrofu je kriva vlast, apsolutno, jer je i nesposobna da predvidi da ce Beograd biti u vatri. Jedini koji je to priznao danas, bio je Djilas. Krive se "huligani", koji iskazuju misljenje koje je ujedno i misljenja naroda?! I to niko ne pominje! Ja sam po prvi put odusevljen kako je policija reagovala, mislim da nije bilo bolje reakcija nikada, stvarno su fenomenalno odradili posao.
Sto se tice "Kostunicinih navijaca", reci cu ti jednu stvar koju mozda nisi znao. Navijaci zvezde su obozavali Djindjica, cak imam i licnih primera iz svoje okoline, koji su to tvrdili, a bili su u toj strukturi. Pomogli su mu petog oktobra, i to su takodje svi javno priznali. Ima i snimaka na kojima Djindjic ide ispred navijaca Zvezde, on u odelu, oni u crvenoj boji, licno sam ga gledao.
Kada se palio i razbijao Beograd pod "kurjakovom" kapom, gde su bili ti huligani? A gde su bili petog oktobra? Nije radnicka klasa srusila Milosevica, vec isti ti koji pale konstantno, Beograd? I zasto ih ne pohapse i ne nauce pameti na utakmicama, tu imaju apsolutnu slobodu da ih srede. Milion puta sam rekao da u onaj Pionir treba uvesti kljusine! "Pavkovic" je DOS-ov zasluzni gradjanin. Ali sto svi misle da je on bio nesto los?
Zakljucak. Zao mi je sto se narod nije okupio u Beogradu, i nenasilno naterao vlast da obustavi paradu. Kako ne nasilno? Pa tako, sto bi se okupilo sto hiljada ljudi i pokazalo sta narod misli o tome, a ne da dozvolimo da nam navijaci nasiljem brane dostojanstvo, veru i istoriju. Poraz vlasti. Bravo za policiju.

Da li vas 10. oktobar danas podseća na 5. oktobar 2000. godine...

Demokrata 1993 | 10/10/2010, 21:46

@aca :-)

Jako je teško baviti se pitanjem koje ste mi postavili. Pre svega iz razloga što, jednostavno, ne možemo se više baviti nagađanjima. Takva praksa jeste ustaljena kod Srba, ali ona nas udaljava od realnosti.
Ipak, neću izbeći odgovor na Vaše pitanje - Da li mislite da parada ne bi bila odrzana da je Dr Zoran Djindjic ziv?
Ovde možemo pristupiti iz dva ugla.
Prvo, verujem da bi bila održana, jer verujem da bi Srbija već uveliko bila članica Evropske Unije, verujem da bi Srbija postala lider na Balkanu, verujem da bi Srbija imala jako sudstvo, jako zakonodavstvo, u pogledu reformi bili bi smo na nivou koji ćemo dostići za narednih 10-15 godina... Zato verujem da bi Zoran uspeo da na neki način, svojom političkom veštinom pridobije volju naroda na svoju stranu. Mislim da bi vešto iskoristio kredit kod naroda time što je proces privatizacije završio, time što su plate i penzije povećane, time što smo uspeli da očuvamo stabilnost dinara i pod naletom ekonomske krize, time što je standard podignut, time što su reforme bile uspešne... Kada sve ovo govorim, ja ne nagađam, već iznosim racionalan sud, sudeći prema onom stanju i pravcu u kojem je Srbija krenula u periodu između 2000. i 2003. godine.
Prema nekim drugim razmišljanjima, moguće je i da parada ne bi bila održana. Moguće je da bi dr. Đinđić uradio upravo ono što sam napisao u poslednjem komentaru, dakle - usprotivio se ocenjujuću situaciju u Srbiji veoma nepovoljnom zbog mnogih ekstremista koji bi uradili ono što je danas urađeno.
Na kraju, želim da objedinim svoj odgovor na Vaše pitanje - Do parade bi ili došlo, ili ne bi bila održana, ali Beograd sigurno ne bi ponovo goreo kao pre deset godina. Moram priznati, veoma sam razočaran ovim što sam danas video i sada se jako neobično loše osećam zbog toga, ali samo smo potvrdili svoj konzervatizam i nasiljem su huligani predstavljali reč miliona građana u Srbiji koji vlastima i budućem apsolutisti Tadiću poručili - NE!

Prvenstveno sam razočaran kada vidim nemoć demokrata da reše danas probleme u Srbiji i to me posebno pogađa. Da nemaju nikakav pravac, nikakvu viziju, nikakav cilj, već samo kupuju vreme diplomatskim pregovorima na Zapadu, a ništa se konkretno i praktično ne događa u Srbiji.

Novo za staro

@aca :-) | 11/10/2010, 13:55

Za pravac koji je izmedju 2000 i 2003 godine bio uspostavljen, mogu da kazem da je bio iskljucivo orjentisan ka zapadu i Evropskoj Uniji, i u tom smislu moze se razlicito tumaciti, zavisno od individualnih misljenja, da li je to bilo dobro ili ne. Sto se stanja tice, bilo je katastrofalno. Razlog- Narod je ocekivao brojne promene, ali medju njima i jednu najvazniju. POBOLJSANJE STANDARDA. To nije moglo da se desi preko noci, i to je jasno. Potezi koji su povlaceni isli su u suprotnom pravcu. Dve kljucne stvari su izazvale katastrofu. Zakon o privatizaciji, i zakon o radu (2001.). Zasto su izazvale? Zato sto je taj zakon omogucio pljacku, a ovaj drugi je isterao pola radnicke klase na ulicu. Ne moze jedna zemlja da zivi samo od vazduha, i pozajmica, mora nesto da proizvodi.Djindjic je izgubio vreme, za saradnju sa svima onima u kojima mi sada trazimo partnere, jer je preko kolena presekao i okrenuo se samo zapadu.
KAKO JE MOGUCE DA SE U JEDNOJ ZEMLJI SPROVODI PRIVATIZACIJA A DA PRITOM ISTA NEMA ANTIKORUPCIJSKU KOMISIJU, NEZAVISNA TELA, NEZAVISNU REVIZORSKU KOMISIJU, POVERENIKA ZA JAVNOST, VAZNE PRAVOSUDNE ZAKONE, I ZAKONE O RESTITUCIJI, DENACIONALIZACIJI, I DECENTRALIZACIJI?? Lazem, ima nesto od ovoga, ali 10 godina kasnije! Opet pitam, koliki je spoljni dug Srbije? Da li je moguce da smo progurali sve one teske trenutke bez pozajmica, a sada kada smo sve prodali, mi opet dugujemo, mi kao da se drogiramo! Zato ja mislim da Dr Zoran Djindjic nije sprovodio ideje koje je imao, ako ih je imao. Srbija se podelila na bogatu i siromasnu, i to se vec dva puta vidi na predsednickim izborima (52-48). E to je rezultat pogresnih prvih koraka nakon promena. Zasto se sada ide po Indiji, Kazahstanu, Iraku i Rusiji? Odgovor je jasan, trazi se posao. A zar nama taj posao nije trebao i 2001.? Zato u ovoj zemlji nema perspektive. Slavimo vizionara koji nije mogao da predvidi ono sto bi predvideo jedan obican polupismeni gradjanin. Da bez gore pomenutih nema posla, nema para, i NEMA STANDARDA!!!
Dve zemlje u svetu: Belorusija I Brazil! Njih niko ne pita nista, ne pominje ih, a te drzave imaju ekonomski rast u vremenu recesije. Ne zato sto im neko prica kako je buducnost u Evropskoj uniji ili nekom drugom savezu (logicno za Brazil), nego zato sto ljudi rade!!! PODIZU STANDARD. Evropska Unija = Standard, Srbija = Bugarska, Rumunija. Takav nacin clanstva i pridruzivanja smo izabrali. To je sadasnji pravac, ali i onaj iz 2000-2003, jer je tada tako trasiran. Vracanja nema.

antenna batteries listings

antenna batteries listings | 11/10/2010, 21:07

love the way you blog.So much diverse news you have shared.I hope that all issues are amicably resolved.Keep up the good work kennel supplies directory

PROBUDILI SMO GA I 5. OKTOBRA OVDE SMO GA DONELI, NIJE DOŠAO, DONELI SMO GA!

misha | 13/10/2010, 17:34

@aca :-)
Tačno je da Đinđić kao predsednički kandidat DOS-a ne bi pobedio zbog velike Miloševićeve kampanje protiv njega! Toga je bio svestan i sam Đinđić pa je predložio manje poznatog opozicionog lidera, iz manje stranke- Koštunicu (RTS nije imao ništa što bi mogao da (zlo)upotrebi protiv njega)! Zoran Đinđić je bio "već dokazani" tajni plaćenik, špijun, mafijaš...- mnogi i dalje veruju onome što su "videli svojim očima...na RTS-u" da je "Đinđić iz Nemačke tražio bombardovanje Srbije", što je smešno i čista propaganda! Tu jaku kampanju protiv Đinđića je nastavio i Šešelj i SRS, nazivajući ga "mafijaškim premijerom", a onda je očekujući "krvavo proleće" zbrisao u Hag, a Mira u Moskvu! Prljava kampanja je nastavljena i posle atentata- ali umesto da opet ubiju Đinđića, nestao je SRS, a Šešelj je za sada 7 godina u Hagu a smeši mu se suđenje (u Srbiji, ako i kad dođe iz Holandije) i za političku umešanost za ubistvo premijera 2003.! Pravda će, nadam se, biti zadovoljena.

Hehehe, a za gej paradu da se kaže "Narod se ne slaže i tačka"?! Tako se Milošević pozvao na narod 1998/99. i rekao "NE starnoj čizmi na Kosovu"- i svi znamo šta je posle bilo! I meni se to ne sviđa, tj.nije mi jasno čemu paradiranje, ali u Evropi je to normalno! U svetu je npr.legalno prodavanje cigareta (po meni je to isto što i legalnost gej parade)- pa ne puše svi! Sve je stvar ličnog izbora!
A što se tiče onih indijanaca u Beogradu- kakve veze ima mobilni mamograf, RTS, Nike shop,...sa Paradom ponosa?! "navijaci nasiljem brane dostojanstvo, veru i istoriju.", heheheh ovo je smešno! Kao juče, 12.10.2010., u Đenovi na meču Italija-Srbija! To su isti ljudi! Tu su još jednom pokazali da povod može biti bilo šta, nekonkretno! Npr.Parada je održana bez incidenata, ovi su divljali jer su imali podršku od opozicionih partija: NS, DSS, SRS, možda i SNS- pošto su politički nemoćni da pokažu da su sposobniji od nesposobne vlasti! Jadni mi pored loše vlasti i još lošije opozicije!

Re: Godine idu, a skakavci sve deblji...

misha | 13/10/2010, 17:54

@Demokrata 1993: Hehehe, vidim ja da će tvoj nick na blogu u skorije vreme biti: "NAPREDNJAK 1993"!?;DDD

"Da li vas 10. oktobar danas podseća na 5. oktobar 2000. godine..."-NE! Ovo 2010. je bilo nekoliko hiljada huligana, a 2000.je to bio narod!!!

"nasiljem su huligani predstavljali reč miliona građana u Srbiji koji vlastima i budućem apsolutisti Tadiću poručili - NE!", ni to nije tačno: jer bi se okupilo milion građana i demonstriralo, a ne ovako! Mene, a verujem ni tebe, ni vas koji ovo čitate, ti ljudi nisu predstavljali!!! Ne shvatam potrebu za Paradom ponosa, ali ne podržavam nasilje?! Bolje tri Parade ponosa, nego jedna "antiParada"!!!

Najtačnija tvrdnja je da demokrate "nemaju nikakav pravac, nikakvu viziju, nikakav cilj, već samo kupuju vreme" i ponavljam: jadni mi pored loše vlasti i još lošije opozicije!!!

Novo za staro

@aca :-) | 18/10/2010, 21:23

SNS. Jos su samo oni ostali. Hajde njih da vidimo jos, pa onda da uzimamo motke u ruke... ali ovaj put bez navijaca, vec "radna" Srbija.
U svim ovim pricama, misljenja se ne poklapaju, ali su ok. Mene samo frustrira to sto se pojedincima daju vece zasluge od onih koje stvarno zasluzuju. Kao da mi nismo u tom vremenu ziveli. I ne vidim da sam dobio odgovor na neka konkretna pitanja. Ali nema veze...bice jos prilika ;-)

Re: Godine idu, a skakavci sve deblji...

Demokrata 1993 | 18/10/2010, 22:30

Tačno je da niste dobili odgovore na neka konkretna pitanja, te bih Vas sada zamolio da ih ponovite (ona koja su meni upućena).
Stalno se borim s manjkom vremena, ali nemam rešenje, zaista. Legnem oko 12h, ustanem u 6h i opet dan kratak. To je jedan osnovni razlog zbog kojeg niste dobili odgovore. Ni Vi, a ni Doktor. :)
Sada mogu malo vremena da odvojim za diskusiju. Izvolite početi s pitanjima. :)

Re: Godine idu, a skakavci sve deblji...

Demokrata 1993 | 19/10/2010, 11:51

@misa:

1. "Da li vas 10. oktobar danas podseća na 5. oktobar 2000. godine..."-NE! Ovo 2010. je bilo nekoliko hiljada huligana, a 2000.je to bio narod!!!

Podsećao je u tom smislu da se opet palilo, rušilo, opet je došlo do obračuna demonstranata i policije... Ulice su ličile na taj 65. oktobar - nezadovoljna masa koja opet kreće u ibračun. Masa koja je u ovom događaju učestvovala jeste destruktivni element, dok je 5. oktobra to bila volja naroda. Ja to ne poričem.
U tom kontekstu sam to prokomentarisao.

2."nasiljem su huligani predstavljali reč miliona građana u Srbiji koji vlastima i budućem apsolutisti Tadiću poručili - NE!", ni to nije tačno: jer bi se okupilo milion građana i demonstriralo, a ne ovako! Mene, a verujem ni tebe, ni vas koji ovo čitate, ti ljudi nisu predstavljali!!! Ne shvatam potrebu za Paradom ponosa, ali ne podržavam nasilje?! Bolje tri Parade ponosa, nego jedna "antiParada"!!!

Svakako, Doktore, da se slažemo. Huligani su samo rekli - Mi se ne slažemo! Ne želimo Paradu u Srbiji!- To ću reći i ja, i ti, verujem. Samo na jedan drugi način.
Na kraju, hoću da objedinim svoje mišljenje:
Nisam za održavanje Parade ponosa, protivnik sam bilo kakvog oblika diskriminacije, ali bih uvek vrlo rado seo za okrugli sto s predstavnicima LGBT populacije i došao do kompromisnog rešenja. Nikako ne bih hrlio svom snagom da Evropi pokažem da je Srbija, nakon deset godina reformacije i demokratizacije, sposobna da prihvati Paradu ponosa, kad je realnost potpuno opozitna.
Jedno pitanje samo:
"vidim ja da će tvoj nick na blogu u skorije vreme biti: "NAPREDNJAK 1993"!?"
Shvatam kroz šalu, ali na šta se konkretno mislilo?
Ja sam samo realan, pa čak i kada kritikujem vladajuću koaliciju. Biti demokrata ne znači hvaliti današnju vlast, a napadati opoziciju, već napadati sebe samog. Tako dolazimo do procesa samoispitivanja, što je jako pozitivno. Budimo sami sebi najbolji kritičari i bićemo uvek na vrhu.

Re: Godine idu, a skakavci sve deblji...

misha | 19/10/2010, 16:43

misha

@Demokrata 1993: I koji je mogući kompromis sa LGBT populacijom kad oni hoće PARADU i hoće CENTAR grada za to?!:)
Čitao sam da Evropljani nisu šokirani zbog ovolikog nasilja (jer se to događa i kod njih, npr.u Parizu 2009.god.) ali su šokirani zbog čega se protestvuje! Znači- ravnopravnost za sve, a sad ko to voli- nek izvoli. P.s.U Hrvatskoj je 2010.održana DESETA gej parada! Evropa to prepoznaje kao zrelost da do 2012.god Republika Hrvatska dobije punopravno članstvo u EU. Ako je ovo naša prva gej Parada- u EU ćemo 2022.;D

SRS=SNS G17=URS

misha | 19/10/2010, 16:48

misha

@aca :-)
Ako SNS nije bio na vlasti, onda po istoj logici- ni Unija Regiona Srbije nije bila na vlasti:)))

Re: Godine idu, a skakavci sve deblji...

Demokrata 1993 | 19/10/2010, 23:04

@Misa:

Znaš kako, Doktore... Ja ne znam koje je to kompromisno rešenje, ali znam da sam sposoban (da ću biti sposoban) da do njega dođem. Prvo, kako bih mogao da odgovorim na ovo pitanje, morao bih da poznajem detaljno sve uslove koje LGBT populacija postavlja, morao bih da znam koji su njihovi krajnji ciljevi koje žele da ostvare. Ja ne znam ništa od toga. Sve što se javlja u medijima kao "pouzdani izvor" ne mora da znači da to i jeste. Sve što se postiglo dogovorima između gospodina Cvetkovića i predstavnika LGBT društva, ostalo je između njih i u onoj sobi u kojoj se postizao konstitutivan dogovor. Vlada je želela da to učini jednim dijalogom. Za to je potrebno mnogo više znanja i energije nego što su oni uložili u prevazilaženje tog problema.
Kao drugo, mislim da je ta nedelja naslutila jedan talas nemira koji se mogu očekivati u budućnosti. Već se to dogodilo u Italiji, očekujmo to i na derbiju 23. oktobra na Marakani. Tu nema nikakve dileme. Međutim, ono što mene brine jeste neadekvatan odgovor države i policije na toliko huliganstvo i rušilački naboj koji se javio kod mlade populacije. To je problem koji sada, odmah, još u korenu treba saseći i ne čekati da nam se približi i, u međuvremenu, postane još veći. Sada treba preduzeti adekvatne sankcije i poteze, a ne sedeti u toplim kabinetima i misliti da će se situacija stišati i da će problem sam od sebe nestati. Ja te uveravam da se to neće dogoditi, jer, naprosto, takvim zauzimanjem političkog stava, mi problem guramo pod tepih, sklanjamo se od problema pokazujući svoju nemoć i neznanje da ga rešimo, umesto da se hrabro suočimo i suprotstavimo.
Dakle, moj odgovor na takav vandalizam i na toliku količinu autodestrukcije koju vidim kod mladih svakako bi bio niz reformi i zakona koji bi se dosledno sprovodili. Tu ne bi postojali pošteđeni - ni oni koji krše zakon, ni kod onih koji treba da ga sprovode. U to bih smeo da se zakunem, ali neću, jer je zakletva stanje nemoći da čovek rečima pridobije poverenje i da se njegove reči shvate istinitim.

Novo za staro

@aca :-) | 20/10/2010, 15:04

Dok mi razgovaramo o paradi i Djenovi, zemlja koja ima Vojvodinu, Sumadiju i Moravu, mora da uvozi mleko i meso!!! Bedine bede beda! Ovo stvarno nije ona Srbija, definitivno je reformisana, stalno neke novine... Mozda ja mnogo gledam TV..sta cu imam vremena na pretek, Demokrata nema tih problema ;-)Salim se,naravno.. E sad... ko je kriv za to sto ja imam vremena,nisam ga imao dok sam studirao? Da li kumovog kuma kum,ili pastorak tetke njegove taste, pasenogov sestric ..ili "regioni".. bas sam neodlucan ;-) Doktore, stizu regioni, spremi sve..ovaj,spremi se!!! ;-) Gospodo draga, vi zivite u zemlji koja je sve samo nije demokratska,pravna i pravicna! Zeleo sam da Vam kroz komentare na dve teme Doktor bloga, ukazem da ne gajite iluzije i misljenja da je neko bio dobar. Zato sam i postavio onoliko pitanja u samo dve teme. Ne velicajte coveka koji nije to zasluzio.

Novo za staro

@aca :-) | 20/10/2010, 15:28

Rezime.
Navijace pohapsiti i kazniti, ODMAH. Priznati gej populaciji da ce biti zasticeni zakonom i pravima..ali nema vise promovisanja. To je kljuc svega, to je misljenje naroda. I nema vise prepucavanja, kraj price. A ne, jedan dan izlazi ovaj, drugi dan onaj.. Preseci to Tadicu, i pusti nas vise da zivimo i brinemo o standardu! TAJ POSAO MOZE DA SE ZAVRSI ZA JEDAN DAN! Vec sledeceg dana, gospodo demokrate, drz te se zbog ovog siromastva i nedomacinskog ponasanja. Da mi nemamo mleko i meso, eeeej?? Ima tu jedna mala zackoljica... ko ce da nam ga uveze :-))) Onaj sto mu je Sloba dao Milionce :-)))

Re: Godine idu, a skakavci sve deblji...

Demokrata 1993 | 21/10/2010, 11:26

Dobro, Aco... Ovako ćemo - hajde da pokušamo "da se nađemo na pola puta"...:)
Postoji mnogo toga što nije bilo dovoljno dobro, što nije ni blizu dobrog, ali pitanje koje se nameće jeste - Kada će to biti bolje? A ja ću jednom lakonskom parafrazom odgovoriti, pa ću reći - Biće bolje kada ljudi budu bolji.
Ako su Vam ove reči poznate, olakšaću Vam posao - ovim rečima je na isto pitanje Patrijarh Pavle dao svoj odgovor.
Dakle, vidite... Ako želite da analizom uđete u suštinu problema, izvolite - samo napred. Tako ćete jedino i doći do pravog odgovora na pitanje - Zašto nema domaćeg mleka u zemlji koja ima dovoljno krava mlekulja da proizvede dovoljno mleka za svoje stanovnike? Zašto nema dovoljno mesa za svoje stanovnike država koja je kroz celu svoju istoriju imala statistički demografski rezultat da je više od 50% populacije seljačko? Dakle, imamo najveće kontradiktornosti i mi se pravimo da ih ne vidimo. Inače, i sama opozicija jedva je čekala krah agrarne politike, te sada neprestano napada na Vladu i govori kako je krivica u ovih deset godina vladavine. Međutim, taj period nešto je kraći. Krah agrarne politike u Srbiji počinje 2003. godine kada u Srbiju na velika vrata ulazi "Salford". Ne bi tu bio ni veliki problem, jednostavno - zna se da je privatizacija neophodna. Sada je bitno kako voditi politiku sa strancima koje ste doveli u svoju zemlju i kako, pomoću njih, napredovati. Međutim, tadašnja Vlada krenula je jednim veoma strmim terenom, a da pritom nije imala kočnice.
-Kriza u mlekarskoj industriji Srbije tinja već dve decenije. Smanjivao se stočni fond, sve manje smo proizvodili mleka, a privatizacija umesto boljitka, donela je nestašicu mleka u Srbiji i gašenje nekad dobrih i uspešnih mlekara. Rezultat toga je i da imamo pothranjenu naciju jer najmanje trošimo mleka po stanovniku u Evropi. Tek kada su prazni rafovi zapretili da će doći do protesta seljaka i proizvođača mleka, ali i do nezadovoljstva stanovništva, kreatori ovakve pogrešne agroekonomske politike da bi sačuvali svoje fotelje, reagovali su sa zakašnjenjem. Do sada su svi oni nemo posmatrali kako se svake godine kolje sve više krava jer se seljacima ne isplati da ih čuvaju i kako ''Salford'' grupiše svoje mlekare. Golim okom se još krajem 2005. godine moglo videti šta se desilo sa srpskim tržištem mleka.
Od nekada 12 najvećih mlekara, gotovo sve su dobile nove vlasnike. Njih pet kupio je ''Salford'' iz Velike Britanije, koji je tako postao vlasnik 65 odsto industrije mleka i sad kontroliše 85 odsto tržišta. Takođe, uložio je više od 200 miliona evra. Da li je u ovoj grani privrede uspostavljen i monopol? Odgovor se nalazi u Zakonu o zaštiti konkurencije, prema kojem dominacija na tržištu nije apriori zabranjena. Ali ako neko zauzima više od 40 odsto tržišta, na njemu je da dokaže da nema dominaciju. I u evropskim propisima piše da niko ne može da zauzima više od 40 odsto tržišta. Uz sve to ’’Salford ’’je u Srbiju ilegalno ušao kada u njoj još nije postojao Zakon o investicionim fondovima.

Dakle, vidite kada je počelo naglo da opada prava koju pratimo na grafikonu?
Još jedno upozorenje - Mi smo država u Evropi koja ima najmanji procenat korišćenja mleka po glavi stanovnika. I sada mi, koji mleko nismo nikada pili odjednom skačemo i grakćemo na vlast kako nije dobra jer nije obezbedila dovoljno mleka. Ma dajte, molim vas... Sve je to prenaduvano. Malo opozicija, malo vesti, malo mediji.. I oko toga se podiže nepotrebna halabuka. Problem je veoma jednostavan i može se rešiti.

Moram ovde ostaviti još jednu priču koju sam čuo. Zaista ne znam da li je proverena, da li je istinita, ali čak i da jeste, trebalo bi da nas je sramota, a ne ponos na tu činjenicu. Hajde da kažemo - anegdota- koju sam čuo glasi ovako:
Grupa japanskih stručnjaka došla je u Srbiju (u ovoj deceniji) radi istraživanja kvaliteta i plodnosti zemljišta, unapređenja agrarne reforme, donacija etc, etc... Kada se delegacija obratila jednom Srbinu, koji je bio "domaćin" toj delegaciji, izjavili su:
-Gospodine, mi smo za 4 dana prošli svu Srbiju. Kada bi Japan imao samo Vojvodinu, mi bismo uspeli da prehranimo celu Evropu, Srbiju i pola Japana. Isključujemo iz ove konstatacije Pomoravlje, druga plodna žitišta i neiskorišćene teritorije na kojima reste vrzina i korov. A kada bismo imali vinograde poput onih u Vršcu, na Fruškoj Gori, Timočkoj krajini, mi bismo vinom napili ceo svet! O vašoj rakiji, da ne govorimo!-
Šta dalje govoriti, Aco?
Da li treba i ja to sutra da doživim i da mi dođe Amerikanac, Francuz, Nemac, Kinez u Srbiju... bilo ko drugi, i da mi kaže kako to nije dobro, nije dovoljno efikasno, kako bi sve to moglo mnogo više i kako bi oni, da imaju takve resurse, bili šampioni u proizvodnji. Pa, to je sramota! I to je ono što ja nikada neću doživeti, a evo, hvala Bogu, pronašao sam i konkurs za mlade talente gde ću poslati dva svoja rada na temu unapređenja privrede (poljoprivrede) i industrije u Srbiji.
Ne očekujem nikakve rezultate, samo želim da čujem ocenu onih ljudi koji su nadležni za tu tematiku i koji će dati svoj sud o praktičnoj realizaciji tih programa.
Kada govorite o hapšenju huligana i navijača, prilično se slažemo. Kada bih u ovom trenutku preuzeo kormilo države, prvo bih doneo zakon o pedofiliji, zatim zakon o huliganima. Od toga bih počeo. Za pedofiliju kastracija i lečenje, obzirom da je to psiholočki poremećaj osobe. Možda bi naš Doktor mogao da da detaljnije objašnjenje, ipak je doktor..:-) Što se iče ovih huligana, njima bih odredio ležanje 2-3 godine u zavisnosti od drugih okolnosti (imaju dosije, ima dokaza da su ranije činili krivična dela, članovi nacionalističkih organizacija...)

Novo za staro

aca ; - ) | 21/10/2010, 19:51

Vidi se da poznajete materiju, svaka cast :-) Nije bitno to koliko mi trosimo mleka, vec koliko izvozimo, mi moramo da izvozimo, a ne da uvozimo... Ne moze sve da se kupuje, a od cega ce da se zivi. Drzavu i vlast treba pitati ko uzima razliku od 30 do 70 dinara za jedan litar. U principu jedna drzava je jedno domacinstvo. Zamislite domacinstvo, seosko, koje kupuje sve, a nista ne proizvodi. E tako radi i nasa drzava. Ne iritira nestasica opoziciju, vec narod, a opoziciji dodje kao slag, pa nisu oni krivi sto je vlast nesposobna. Drzava mora da nadje nacin da se suprotstavi monopolistima, inace jadan ovaj narod. Drzava je umesana u ovo, jer ce gospodin Mile Misa da sredi situaciju, samo ne znam na ciju stetu. Gospodin ministar trgovine, sadasnji, glavni je krivac za sve, zato sto je od promena 2000, konstantno u toj bransi, prvo ministar trgovine, pa poljoprivrede, pa opet trgovine. I on je izasao na TV da kaze kako je agrarni budzet slab. Pa gospodine, sta vi radite. Da potsetim, Milosevic nije privatizovao nista. Toliko o vladavini naroda, i demokratiji.

koment

kodra | 16/12/2010, 22:59

vashim rukama ste ugushilli demokraciju(ubilli dobrog politicara) jeste sad ubedjeni,secaj se kad sam vama to reko a sad ste doshli na taj zaklucak, mallo ksnite vi u tome jeste illi niste????

Re: Godine idu, a skakavci sve deblji...

misha | 21/12/2010, 19:32

misha

@kodra: Ja niti sam koga ubio niti sam kada to podržavao! I najbitnije: nikada, vi i ja, nismo imali suprotno mišljenje po pitanju tragično ubijenog premijera Srbije 2003. godine, gospodine potpredsedniče Vlade Kosova Hajredin Kuçi!

Gluposti...

Stefan | 12/06/2014, 19:49

Zoran Đinđić izdao i opljačkao Srbiju....Mračni likovi poput onih američkih dali su Đinđiću zadatak da za njih odradi posao. Pristao je ali se nije snašao. Pomislio je da nije samo glumac. Da je predsjednik. Da odlučuje. Dobio je metak. Toliko puta viđeno…Zoran Đinđić je ubijen od hitaca ispaljenih iz unutrašnjosti zgrade Skupštine Srbije (to su prema rečima nemačkih forenzičara bili odlučujući smrtonosni meci a ne pucnji iz dva snajpera postavljenih na različitim lokacijama) ….. Lider Nove Srbije Velimir Ilić kaže da je Zoran Đinđić je bio maska za jednokratnu upotrebu, ali kada je ukapirao, bilo je kasno:”Peti oktobar je bio maska da se nađu neki koji će da odrade jedan prljav posao i da predaju vlast onima koje su strane i naše službe pripremale za tu vlast.”……Mračni likovi poput onih američkih dali su Đinđiću zadatak da za njih odradi posao. Pristao je ali se nije snašao. Pomislio je da nije samo glumac. Da je predsjednik. Da odlučuje. Dobio je metak. Toliko puta viđeno…Zoran Đinđić je ubijen od hitaca ispaljenih iz unutrašnjosti zgrade Skupštine Srbije (to su prema rečima nemačkih forenzičara bili odlučujući smrtonosni meci a ne pucnji iz dva snajpera postavljenih na različitim lokacijama) ….. Lider Nove Srbije Velimir Ilić kaže da je Zoran Đinđić je bio maska za jednokratnu upotrebu, ali kada je ukapirao, bilo je kasno:”Peti oktobar je bio maska da se nađu neki koji će da odrade jedan prljav posao i da predaju vlast onima koje su strane i naše službe pripremale za tu vlast.”……DALJE>>>>....http://zlj13051967.wordpress.com/2013/05/20/zoran-dindic-u-srbiju-doneo-bedu/

14

misha | 07/10/2014, 09:22

Politika | nedelja 5.10.2014 |
5. X - dan o kome se sve više ćuti
Izvor: B92

Beograd - Navršava se 14 godina od petooktobarskih demonstracija kojima je oboren režim Slobodana Miloševića. Građani Srbije ne žive u zemlji kakvoj su se nadali.

Karte na političkoj sceni Srbije su promešane, ekonomska situacija je i dalje teška, građani loše žive, a 5. oktobar 2000. je dan o kome se više ćuti nego govori.

I kada se govori, najčešće se o njemu govori kao o mitu, o raspršenom snu, izneverenim očekivanjima, pogaženom poverenju i razočaranju zbog svega što se dogodilo u godinama posle demokratskih promena.

O njemu mnogo više govore građani, direktni učesnici i oni koji su se nadali da će zemlja tog dana krenuti napred, a mnogo manje političari. Izjave političkih aktera o 5. oktobru su iz godine u godinu sve tiše i stidljivije.

Stranke koje su činile DOS su ili u teškoj situaciji, ili su na ivici da više ne postoje, ili više ne postoje, dok su na vlasti ljudi iz stranka koje su rušene 2000. godine i sada oni vode zemlju ka Evropskoj uniji.

Demokratska stranka predvođena Zoranom Đinđićem bila je motor koalicije koja je srušila Miloševića. Međutim, sada je to stranka koja dve godine ne može da se konsoliduje i koja se u tom periodu često više borila sama sa sobom, nego sa političkim protivnicima. DS bi trebalo da bude stožer opozicije, ali posle niza velikih grešaka u prethodnoj deceniji i bolnog poraza na izborima 2012. stranka ne pronalazi svoj kurs.

Demokratska stranka Srbije predvođena Vojislavom Koštunicom bila je jedan od ključnih delova demokratskih promena, ali 14 godina kasnije više nije relevantna niti na svom čelu ima čoveka koji je na izborima pobedio Miloševića. DSS je na prethodnim izborima završio ispod cenzusa i sada je vanparlamentarna stranka koja se cepa iznutra, a delić vlasti je prigrabila na lokalu, pre svega u Beogradu.

Na drugoj strani, na vlasti je danas Srpska napredna stranka, koja je ubedljivo pobedila na proteklim izborima. Njen lider i premijer Srbije je Aleksandar Vučić, tada funkcioner SRS, a koalicioni partner (iako nepotreban za većinu u parlamentu) jeste SPS predvođen Miloševićevim portparolom Ivicom Dačićem. Predsednik zemlje je Tomislav Nikolić.

Da će 2014. godine u Srbiji biti takva raspodela snaga na političkoj sceni Srbije, teško da je bilo ko očekivao 5. oktobra 2000. godine ujutru kada su ljudi iz cele Srbije izašli na ulice Beograda i izborili se za demokratiju.

Demonstracije su izbile nakon što je Milošević odbio da prizna rezultate izbora za predsednika SR Jugoslavije, 24. septembra 2000. On je na tim izborima izgubio od kandidata DOS-a Vojislava Koštunice, koji je osvojio 50,24 odsto glasova birača, dok je Milošević dobio 37,15 odsto.

Posle višednevnih protesta i štrajkova širom Srbije, centralne demonstracije održane su 5. oktobra 2000. u Beogradu, gde se na poziv Demokratske opozicije Srbije, predvođene Zoranom Đinđićem, okupilo više stotina hiljada ljudi. Demonstracije u Beogradu 5. oktobra bile su kulminacija višednevnih protesta i štrajkova, organizovanih zbog odluke Savezne izborne komisije prema kojoj je trebalo da se održi drugi krug izbora za predsednika SRJ.

Gradovi u unutrašnjosti Srbije danima su bili paralisani štrajkovima. Jedan od najžešćih udaraca režimu zadali su radnici Rudarskog basena "Kolubara" koji su istrajali u štrajku uprkos svakodnevnim pretnjama režima.

Demonstranti su 5. oktobra u Beograd, na plato ispred Savezne skupštine, stigli u kolonama automobila, autobusa i kamiona dugačkim desetine kilometara iz čitave Srbije, probijajući buldožerima policijske blokade na putevima.

Već u prepodnevnim satima policija je upotrebila suzavac kako bi sprečila demonstrante da uđu u zgradu parlamenta, ali bezuspešno.

Oko 15 časova demonstranti na platou ispred Savezne skupštine, predvođeni liderom Nove Srbije Velimirom Ilićem (u trenerci), ušli su u zgradu saveznog parlamenta.

Zgrada je ubrzo demolirana i zapaljena, kao i obližnja zgrada RTS-a u Takovskoj ulici. Iz zgrade državne televizije, koja je devedesetih zvana i „TV bastilja“, izlazili su novinari koji su tada uređivali njen program, dok je direktor televizije Dragoljub Milanović prebijen u obližnjem Tašmajdanskom parku.

Jedan od junaka protesta bio je i Ljubisav Đokić, poznatiji kao Bagerista Džo, koji je svojim bagerom predvodio napad demonstranata na zgradu RTS-a. Bager je tokom demonstracija pogođen sa više metaka.

Policija je ubrzo prestala da pruža otpor i pridružila se demonstrantima. U večernjim satima 5. oktobra 2000. građanima se sa terase Skupštine Beograda obratio novi predsednik SRJ Vojislav Koštunica, a narednog dana, 6. oktobra Milošević je priznao izborni poraz i čestitao Koštunici.

U demonstracijama je poginula Jasmina Jovanović iz Miloševca kod Velike Plane, koja je pala pod točkove kamiona. Momčilo Stakić iz Krupnja preminuo je od posledica srčanog udara. Povređeno je 65 ljudi.

Spomen- obeležje sa likom Jasmine Jovanović otkriveno je 5. oktobra 2002. godine u parku između ulica Kneza Miloša, Sarajevske i Mostarske petlje, nedaleko od mesta gde je poginula.

SPS, čiji je Milošević bio neprikosnoveni lider devedesetih, vratila se na vlast 2008. godine. Nakon pomirenja sa Demokratskom strankom, SPS je postala deo vladajuće koalicije. Lider SPS Ivica Dačić je postao premijer posle majskih izbora 2012. godine, a u novoj Vladi je prvi potpredsednik i šef diplomatije.

Podsetimo da je zahvaljujući SPS, marta 2004. izabrana i manjinska vlada Vojislava Koštunice, u kojoj je bila i stranka G17 plus Mlađana Dinkića kao i Nova Srbija Velimira Ilića.

Dinkić je uprkos svemu sve do jula 2013. uglavnom bio konstanta u vlasti, kada je njegov URS izbačen iz Vlade. Velimir Ilić sada sedi u Vladi sa onima protiv kojih se borio, i trenutno je ministar bez portfelja.

Jedini koji je sve vreme na vlasti od 5. oktobra do danas je lider SDPS Rasim Ljajić, sada potpredsednik Vlade, ministar trgovine, turizma i telekomunikacija.

Re: Godine idu, a skakavci sve deblji...

misha | 31/03/2018, 21:11

“Ćale, kol’ko još do ulaska u Evropsku uniju?”
31.03.2018.
Kantautor Đorđe Balašević prisetio se kako je očekivao da će naša zemlja relativno brzo ući u Evropsku uniju.

„Priznajem da sam očekivao da ćemo ući u EU između 2000. i 2010. godine, kad je ono dobro krenulo. Bio sam tada u Ujedinjenim nacijama, na milenijumskom samitu, kao ambasador dobre volje UN. Nisam bio ambasador svoje zemlje pri UN, nego ambasador UN. To je velika čast i ne znam kako sam to dobio kao najveći mogući autsajder. Ko iza mene stoji: Mosad, Koka-kola, Vatikan? Na tom samitu, koji je bio neposredno posle promena kod nas, bilo je tu raznih likova za koje ja nisam znao ko su. Gubio sam vreme, na primer, nekom tipu objašnjavam kako su kod nas promene, mi smo bili na ulicama, a sada je to ’demokratik’, onda on kaže: ’Izvinite, moram da poslužim i druge goste’. Bio sam sa šefom sale, pošto mi je delovao kao ambasador neki. A onda nekog odradim onako, a posle mi kažu ’gospodin je irski nobelovac’. Onda se ja vratim i kažem: ’Što ti meni ne kažeš da si nobelovac?’. A zašto ovo pričam? Zato što je onda bio jedan ’deda’, koji je verovatno mlađi od mene, ali meni je tako delovao. Vrlo ozbiljan. I on mi je kazao: ’Vi dolazite iz Jugoslavije, tada je još bila, iz jednog kraja koji je praktičan, vi ste sposobni, talentovani ljudi…’. Ja sam bio presretan: ’Evo ga! Konačno neko ko misli kao mi, da smo mi najbolji na svetu, kao i u fudbalu i svemu drugom’. I kaže: ’Mi očekujemo da će kod vas promene ići brzo i da će se to mnogo pre desiti nego u Poljskoj, gde imamo neki problem’. Ja sam se pravio da sve razumem, iako, priznajem, nisam pratio šta se u Poljskoj dešava. I onda je rekao: ’Očekujemo da će kod vas da sve stane na svoje mesto za devet do deset…’. Kad je on rekao ’za devet do deset’, ja sam već odlazio i bilo je ono: ’Je l’ ovaj normalan? Šta za devet do deset godina, ja očekujem kad dođem kući da je sve rešeno’. Međutim, onda se vratim, a on mi reče: ’Dok se devet do deset vlada promeni’. Onda sam ja došao kući i pričao da sam sreo nekog tipa koji je rekao ’za devet do deset vlada’. To je po nekoj poštenoj promeni, da se ne raspisuju izbori svaki čas, za 40 godina! Izgleda da je čiča znao. Žao mi je što nisam pročitao onu njegovu akreditaciju da ga nazovem i da ga pitam sad: ’Ćale, kol’ko još?’“.

(N1, 29. 3. 2018. godine)

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb