doctor

facebook: I ♥ doctor blog
twitter: @DoctorMisha

RUSKO KOSOVO

misha | 27 Avgust, 2008 02:25

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/27/Flag_of_Abkhazia.svg/125px-Flag_of_Abkhazia.svg.png” cannot be displayed, because it contains errors.RUSKO KOSOVOhttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/12/Flag_of_South_Ossetia.svg/180px-Flag_of_South_Ossetia.svg.png
abhazija i juzna osetija rusija slavlje.JPG, 38 KB

Rusija je danas i zvanično priznala nezavisnost Abhazije i Južne Osetije, otcepljenih gruzijskih teritorija, crtajući tako novu mapu trusnog područja Južnog Kavkaza. Tu odluku saopštio je Dmitrij Medvedev, predsednik Rusije, u direktnom prenosu Prvog kanala ruske televizije, uz objašnjenje da „izbor nije bio lak“, ali je „to jedini način da narodi Južne Osetije i Abhazije prežive“. „Tbilisi se odlučio za genocid kako bi ostvario svoje političke ciljeve i time sahranio sve nade o suživotu Oseta, Abhaza i Gruzina u miru u istoj državi“, kazao je Medvedev.

Ruski predsednik je naložio Ministarstvu spoljnih poslova Rusije da uspostavi diplomatske odnose sa Abhazijom i Južnom Osetijom i da pripreme sporazume o saradnji sa njihovim vlastima. On je takođe pozvao druge države u svetu da slede primer Moskve.
Predsednik Rusije Dmitri Medvedev (FoNet)
"Uradili smo to kao što su ostale zemlje uradile sa Kosovom i drugim problemima."

http://www.dw-world.de/image/0,,3547266_1,00.jpg
 (Kavkaski region)

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f3/Flag_of_Russia.svg/180px-Flag_of_Russia.svg.png
R U S I J A
Medvedev: "Više puta smo pozivali povratak za pregovarački sto. Nismo odustajali od svoje pozicije čak i nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Rukovodstvo Gruzije se sistematski spremalo za rat. Politička i materijalna podrška koja je dolazila spolja samo je ohrabrivala njihovo osećanje da će proći nekažnjeno. Mi smatramo da je posle onoga što se desilo u Južnoj Osetiji i planirano je da se desi i u Abhaziji, da oni imaju pravo da svoju sudbinu sami rešavaju. Poštujući volju naroda Južne Osetije i Abhazije potpisao sam Ukaz o priznavanju nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije. Rusija poziva druge države da slede njen primer."
 
R E A K C I J E:
 
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0f/Flag_of_Georgia.svg/180px-Flag_of_Georgia.svg.png” cannot be displayed, because it contains errors.
GRUZIJA
 "To je neskrivena ankesija ovih teritorija koje su deo Gruzije. Reč je o protivpravnom koraku i svakako o još jednom pokušaju da se legalizuje etničko čišćenje koje je sprovedeno uz svesrdnu podršku ruske vojske. To je nezakonit akt uperen protiv suverene države i protiv svetskog poretka."
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/27/Flag_of_Abkhazia.svg/125px-Flag_of_Abkhazia.svg.png” cannot be displayed, because it contains errors.
ABHAZIJA
"Ovo je istorijski dan za naš narod. Zahvaljujem ruskim vlastima i ruskom narodu na ovoj velikoj odluci da prizna nezavisnost Abhazije."
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/12/Flag_of_South_Ossetia.svg/180px-Flag_of_South_Ossetia.svg.png
JUŽNA OSETIJA
"Rusija nas je spasila od genocida."
UJEDINJENE NACIJE
Ki Mun Ban: "Današnji razvoj mogao bi da ima šire implikacije na bezbednost i stabilnost na Kavkazu. Potrebno je hitno zaštititi sve civile u zoni sukoba."
 www.pravnadatoteka.hr/include/images/sad_zastava.gif” cannot be displayed, because it contains errors.
S.A.D.
Džordž Buš: "Odluka Rusije nije saglasna sa velikim brojem rezolucija Saveta bezbednosti UN za koje je sama glasala, a takođe nije saglasna sa sporazumom u šest tačaka o prekidu vatre postignutim uz posredovanje Francuske, a koje je potpisao predsednik Rusije Dmitrij Medvedev. Očekujemo da Rusija ispoštuje svoje međunarodne obaveze, preispita ovu neodgovornu odluku i sledi pristup određen u sporazumu u šest tačaka o prekidu vatre."
 
Kondoliza Rajs: "Sjedinjene Američke Države će i dalje smatrati Abhaziju i Južnu Osetiju delom (teritorije unutar) međunarodno priznatih granica Gruzije. S.A.D.će u Savetu bezbednosti UN iskoristiti pravo veta da spreče eventualni pokušaj Rusije da promeni status tih regiona."
EVROPSKA UNIJA
Kristina Galjak (portparolka Havijera Solane): "Stav E.U. je nepromenjen- i dalje insistiramo na poštovanju teritorijalne celovitosti Gruzije."
FRANCUSKA
Bernar Kušner: "Mi mislimo da je ovim narušen teritorijalni integritet Gruzije i zato ne možemo da pristanemo na to."
VELIKA BRITANIJA 
"Kategorično odbacujemo to i potvrđujemo suverenitet i teritorijalni integritet Gruzije. Jednostrano priznanje nezavisnosti je suprotno obavezama koje je Rusija više puta preuzimala u rezolucijama Saveta bezbednosti UN i taj korak Moskve ni na koji način ne doprinosi mirovnim izgledima na Kavkazu."
NEMAČKA
Angela Merkel: "Ruska odluka da prizna nezavisnost dvaju regiona je potpuno neprihvatljiva. To je u suprotnosti s principom teritorijalnog integriteta kao suštinskog prava."
ITALIJA
Franko Fratini: "Rusko priznanje nezavisnosti gruzijskih separatističkih oblasti Južne Osetije i Abhazije nije u skladu s međunarodnim pravom. Balkanizacija na etničkoj osnovi na Kavkazu predstavlja ozbiljnu opasnost za sve."
http://travel.over.net/files/images/drzave/svedska/zastava.jpg
ŠVEDSKA
Karl Bilt: "Priznavanje Rusije predstavlja namerno kršenje međunarodnog prava. Odlukom je jasno i namerno prekršeno međunarodno pravo kao i suštinski principi za stabilnost u Evropi."
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e6/Flag_of_Slovakia.svg/180px-Flag_of_Slovakia.svg.png
SLOVAČKA
"Bratislava za Gruziju traži isto što i za Srbiju- poštovanje njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta."
http://www.ezadar.hr/repository/image_raw/18072/large/
N A T O 
Jap de Hop Shefer: "NATO odbacuje odluku Rusije da prizna Južnu Osetiju i Abhaziju kao nezavisne države jer to predstavlja kršenje teritorijalnog integriteta Gruzije. To predstavlja direktno kršenje brojnih rezolucija UN vezano za teritorijalni integritet Gruzije, koje je podržala sama Rusija."
www.optimus-prevajanje.com/zastave/slike/albanija4-prevajanje-zastava.gif” cannot be displayed, because it contains errors.
 ALBANIJA
"Albanija osuđuje odluku Rusije da prizna nezavisnost Južne Osetije i Abhazije, a tu meru smatra neopravdanom i neprihvatljivom, u suprotnosti sa međunarodnim pravom i rezolucijama Saveta bezbednosti UN."
UKRAJINA
Viktor Janukovič: "Ukrajina trebalo da poštuje želju naroda Abhazije i Južne Osetije."
 /
Arsenij Jacenjuk:"...samo Ujedinjene nacije mogu da odluče o tom pitanju. Odluka Moskve da prizna nezavisnost gruzijskih regiona je de fakto, kršenje međunarodnog prava i upozoravam da bi sukob Rusije i Zapada po tom pitanju imati direktne posledice po ukrajinsku bezbednost."
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/85/Flag_of_Belarus.svg/125px-Flag_of_Belarus.svg.png
BELORUSIJA
Sergej Kostijan: "Mislim da je to apsolutno ispravna odluka. Svi odgovorni ljudi bi trebalo da podrže Rusiju, kao i da stanu na put jednostranom uticaju SAD i Evropske unije u svetu."
 S R B I J A
"Zvaničnici Srbije su kontinuirano upozoravali da jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, kao i priznavanje ovog nelegalnog akta, može imati karakter presedana i destabilizovati druge regione u svetu. Sa žaljenjem se može konstatovati da su se ovakva predviđanja ostvarila. Zvanični Beograd poštuje međunarodno pravo i principijelno se zalaže za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država, na prvom mestu Republike Srbije."
 
MEĐUNARODNO PRAVO- ŠTA TO BEŠE ???
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb