doctor

facebook: I ♥ doctor blog
twitter: @DoctorMisha

DOBRO DOŠLI U NEPOSTOJEĆE DRŽAVE !

misha | 13 Avgust, 2008 10:57

DOBRO DOŠLI U NEPOSTOJEĆE DRŽAVE !

Krenite na opasan odmor, u posetu zemljama koje ne postoje! 

 Abhazija, Južna Osetija, Podnestrovlje, Somalilend, Pantlend, Tajvan... nijednoj od ovih oblasti međunarodna zajednica nije priznala nezavisnost, međutim, mnoge od njih imaju svoju vojsku i policiju, neke čak štampaju i svoje poštanske marke. Običaji i tradicije se u njima čuvaju sa fanatičnom predanošću, mada su ove zemlje koje su proglasile nezavistnost često i mesta u kojima caruju bezakonje i nasilje.

S obzirom da se neprestano bore za nezavisnost, gospodari rata obično su jedine vođe u ovim zemljama. Sajmon Riv, britanski novinar koji je prvi skrenuo pažnju sveta na Al-Kaidu, vodi nas na opasan odmor u posetu zemljama koje ne postoje!

 

 mprofaca.cro.net/b92_logo.gif” cannot be displayed, because it contains errors.
11-15.avg.u 19h

("Holidays in the Danger Zone Places That Don't Exist")

 

Somalilend
Flag of Somaliland 

Location of Somaliland

  Dok se Somalija urušava pod naletima nasilja i anarhije, Somalilend, mala enklava na severozapadu zemlje, bori se za nezavisnost. Sajmon provodi nekoliko dana u Mogadišu, gde upoznaje ministra turizma Somalije (ovu zemlju za proteklih dvanaest godina nije posetio ni jedan turista) koji daje obećanje: "prilično smo sigurni da vas niko neće ubiti i nadamo se da vas niko neće oteti". Za razliku od Somalije, Somalilend ima demokratski izabranog predsednika i parlament, svoju valutu, zastavu, vojsku i policiju. Nedostaje joj da je prizna ostatak sveta.
 

Ko voli ovakve dokumentarne emisije- o drugim nepostojećim državama, više na: 

http://www.b92.net/tv/detailed_page.php?id=19

 

Na žalost, ovu prvu epizodu nisam gledao, ali me je jučerašnja (o otcepljenoj republici od Moldavije- Podnestrovlje) ostavila bez daha! Inspirisan ovom BBC-jevom emisijom i sukobima u Gruziji (u još jednoj nepostojećoj državi- Južnoj Osetiji)- potražio sam potencijalne NEPOSTOJEĆE DRŽAVE (i to SAMO na tlu EVROPE)- a rezultati su ZASTRAŠUJUĆI :

http://mile.blog.rs/gallery/3242/potencijalne%20nezavisne%20drzave%20evropa.jpg

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb