doctor

facebook: I ♥ doctor blog
twitter: @DoctorMisha

RUSKO KOSOVO

misha | 27 Avgust, 2008 02:25

upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/27/Flag_of_Abkhazia.svg/125px-Flag_of_Abkhazia.svg.png” cannot be displayed, because it contains errors.RUSKO KOSOVOhttp://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/12/Flag_of_South_Ossetia.svg/180px-Flag_of_South_Ossetia.svg.png
abhazija i juzna osetija rusija slavlje.JPG, 38 KB

Rusija je danas i zvanično priznala nezavisnost Abhazije i Južne Osetije, otcepljenih gruzijskih teritorija, crtajući tako novu mapu trusnog područja Južnog Kavkaza. Tu odluku saopštio je Dmitrij Medvedev, predsednik Rusije, u direktnom prenosu Prvog kanala ruske televizije, uz objašnjenje da „izbor nije bio lak“, ali je „to jedini način da narodi Južne Osetije i Abhazije prežive“. „Tbilisi se odlučio za genocid kako bi ostvario svoje političke ciljeve i time sahranio sve nade o suživotu Oseta, Abhaza i Gruzina u miru u istoj državi“, kazao je Medvedev.

Ruski predsednik je naložio Ministarstvu spoljnih poslova Rusije da uspostavi diplomatske odnose sa Abhazijom i Južnom Osetijom i da pripreme sporazume o saradnji sa njihovim vlastima. On je takođe pozvao druge države u svetu da slede primer Moskve.
Predsednik Rusije Dmitri Medvedev (FoNet)
"Uradili smo to kao što su ostale zemlje uradile sa Kosovom i drugim problemima."

http://www.dw-world.de/image/0,,3547266_1,00.jpg
 (Kavkaski region)

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f3/Flag_of_Russia.svg/180px-Flag_of_Russia.svg.png
R U S I J A
Medvedev: "Više puta smo pozivali povratak za pregovarački sto. Nismo odustajali od svoje pozicije čak i nakon jednostranog proglašenja nezavisnosti Kosova. Rukovodstvo Gruzije se sistematski spremalo za rat. Politička i materijalna podrška koja je dolazila spolja samo je ohrabrivala njihovo osećanje da će proći nekažnjeno. Mi smatramo da je posle onoga što se desilo u Južnoj Osetiji i planirano je da se desi i u Abhaziji, da oni imaju pravo da svoju sudbinu sami rešavaju. Poštujući volju naroda Južne Osetije i Abhazije potpisao sam Ukaz o priznavanju nezavisnosti Južne Osetije i Abhazije. Rusija poziva druge države da slede njen primer."
 
R E A K C I J E:
 
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/0/0f/Flag_of_Georgia.svg/180px-Flag_of_Georgia.svg.png” cannot be displayed, because it contains errors.
GRUZIJA
 "To je neskrivena ankesija ovih teritorija koje su deo Gruzije. Reč je o protivpravnom koraku i svakako o još jednom pokušaju da se legalizuje etničko čišćenje koje je sprovedeno uz svesrdnu podršku ruske vojske. To je nezakonit akt uperen protiv suverene države i protiv svetskog poretka."
upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/27/Flag_of_Abkhazia.svg/125px-Flag_of_Abkhazia.svg.png” cannot be displayed, because it contains errors.
ABHAZIJA
"Ovo je istorijski dan za naš narod. Zahvaljujem ruskim vlastima i ruskom narodu na ovoj velikoj odluci da prizna nezavisnost Abhazije."
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/1/12/Flag_of_South_Ossetia.svg/180px-Flag_of_South_Ossetia.svg.png
JUŽNA OSETIJA
"Rusija nas je spasila od genocida."
UJEDINJENE NACIJE
Ki Mun Ban: "Današnji razvoj mogao bi da ima šire implikacije na bezbednost i stabilnost na Kavkazu. Potrebno je hitno zaštititi sve civile u zoni sukoba."
 www.pravnadatoteka.hr/include/images/sad_zastava.gif” cannot be displayed, because it contains errors.
S.A.D.
Džordž Buš: "Odluka Rusije nije saglasna sa velikim brojem rezolucija Saveta bezbednosti UN za koje je sama glasala, a takođe nije saglasna sa sporazumom u šest tačaka o prekidu vatre postignutim uz posredovanje Francuske, a koje je potpisao predsednik Rusije Dmitrij Medvedev. Očekujemo da Rusija ispoštuje svoje međunarodne obaveze, preispita ovu neodgovornu odluku i sledi pristup određen u sporazumu u šest tačaka o prekidu vatre."
 
Kondoliza Rajs: "Sjedinjene Američke Države će i dalje smatrati Abhaziju i Južnu Osetiju delom (teritorije unutar) međunarodno priznatih granica Gruzije. S.A.D.će u Savetu bezbednosti UN iskoristiti pravo veta da spreče eventualni pokušaj Rusije da promeni status tih regiona."
EVROPSKA UNIJA
Kristina Galjak (portparolka Havijera Solane): "Stav E.U. je nepromenjen- i dalje insistiramo na poštovanju teritorijalne celovitosti Gruzije."
FRANCUSKA
Bernar Kušner: "Mi mislimo da je ovim narušen teritorijalni integritet Gruzije i zato ne možemo da pristanemo na to."
VELIKA BRITANIJA 
"Kategorično odbacujemo to i potvrđujemo suverenitet i teritorijalni integritet Gruzije. Jednostrano priznanje nezavisnosti je suprotno obavezama koje je Rusija više puta preuzimala u rezolucijama Saveta bezbednosti UN i taj korak Moskve ni na koji način ne doprinosi mirovnim izgledima na Kavkazu."
NEMAČKA
Angela Merkel: "Ruska odluka da prizna nezavisnost dvaju regiona je potpuno neprihvatljiva. To je u suprotnosti s principom teritorijalnog integriteta kao suštinskog prava."
ITALIJA
Franko Fratini: "Rusko priznanje nezavisnosti gruzijskih separatističkih oblasti Južne Osetije i Abhazije nije u skladu s međunarodnim pravom. Balkanizacija na etničkoj osnovi na Kavkazu predstavlja ozbiljnu opasnost za sve."
http://travel.over.net/files/images/drzave/svedska/zastava.jpg
ŠVEDSKA
Karl Bilt: "Priznavanje Rusije predstavlja namerno kršenje međunarodnog prava. Odlukom je jasno i namerno prekršeno međunarodno pravo kao i suštinski principi za stabilnost u Evropi."
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e6/Flag_of_Slovakia.svg/180px-Flag_of_Slovakia.svg.png
SLOVAČKA
"Bratislava za Gruziju traži isto što i za Srbiju- poštovanje njenog suvereniteta i teritorijalnog integriteta."
http://www.ezadar.hr/repository/image_raw/18072/large/
N A T O 
Jap de Hop Shefer: "NATO odbacuje odluku Rusije da prizna Južnu Osetiju i Abhaziju kao nezavisne države jer to predstavlja kršenje teritorijalnog integriteta Gruzije. To predstavlja direktno kršenje brojnih rezolucija UN vezano za teritorijalni integritet Gruzije, koje je podržala sama Rusija."
www.optimus-prevajanje.com/zastave/slike/albanija4-prevajanje-zastava.gif” cannot be displayed, because it contains errors.
 ALBANIJA
"Albanija osuđuje odluku Rusije da prizna nezavisnost Južne Osetije i Abhazije, a tu meru smatra neopravdanom i neprihvatljivom, u suprotnosti sa međunarodnim pravom i rezolucijama Saveta bezbednosti UN."
UKRAJINA
Viktor Janukovič: "Ukrajina trebalo da poštuje želju naroda Abhazije i Južne Osetije."
 /
Arsenij Jacenjuk:"...samo Ujedinjene nacije mogu da odluče o tom pitanju. Odluka Moskve da prizna nezavisnost gruzijskih regiona je de fakto, kršenje međunarodnog prava i upozoravam da bi sukob Rusije i Zapada po tom pitanju imati direktne posledice po ukrajinsku bezbednost."
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/8/85/Flag_of_Belarus.svg/125px-Flag_of_Belarus.svg.png
BELORUSIJA
Sergej Kostijan: "Mislim da je to apsolutno ispravna odluka. Svi odgovorni ljudi bi trebalo da podrže Rusiju, kao i da stanu na put jednostranom uticaju SAD i Evropske unije u svetu."
 S R B I J A
"Zvaničnici Srbije su kontinuirano upozoravali da jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova, kao i priznavanje ovog nelegalnog akta, može imati karakter presedana i destabilizovati druge regione u svetu. Sa žaljenjem se može konstatovati da su se ovakva predviđanja ostvarila. Zvanični Beograd poštuje međunarodno pravo i principijelno se zalaže za očuvanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država, na prvom mestu Republike Srbije."
 
MEĐUNARODNO PRAVO- ŠTA TO BEŠE ???

Komentari

Re: RUSKO KOSOVO

misha | 27/08/2008, 02:47

misha

Ovaj post je inspirisan SIMPATIČNIM IZJAVAMA "o potrebi poštovanja međunarodnog prava" koje dolaze iz zemalja koje su pre samo par meseci na isti način priznale jednostrano proglašenu nezavisnost (južne srpske pokrajine- Kosova i Metohije):p
p.s.Čitajte ih i nemojte dozvoliti sebi da se iznervirate- smejte se:)))

Re: RUSKO KOSOVO

casper | 27/08/2008, 07:53

Ma svi oni treba da svrate do Doktor drzave da vide sta to bese medjunarodno pravo...

Re: RUSKO KOSOVO

patos | 27/08/2008, 08:27

patos

Kad se zagrebe površina i stvar malo bliže osmotri, ne nalazi se u ovome ništa čudno ni intrigantno. Čak se može reći da je jedan od logičnih činova predstave sa velike pozornice.
Međunarodno pravo, kao skup pozitivno pravnih propisa, jednostavno nije doraslo savremenom političkom životu. Ono ostaje apstrahovano, a nemogućnost njegovog ozbiljenja ogleda se, pre svega, u nedostatku monopola fizičke sile, odn. u nemogućnosti konceptualizacije naddržavnog praktičkog entiteta. Civilizacija koju živimo ne poznaje viši praktički entitet od države - država je praktički apsolut, pa međunarodno pravo sebe postavlja kao pozitivni propis "svetske države" (koje nema, odn. tek se nazire klica nečega što bi vodilo njenom nastajanju). Problem globalnih procesa ogleda se onda u naporima pojedinih država da sebe planetarizuju (da se nadnacionalno postavi kao ono što treba prevazići - kao nacionalno).
Vrlo ilustrativan primer su USA: valja obratiti pažnju samo na promenu amblema state departmenta - do prošle godine tu je stajala slika Bele kuće (kao kod nas slika zgrade Vlade RS), a onda je promenjena u geo-političku kartu sveta - atlas, sa istim natpisom: department of state of the USA.
U takvom stanju stvari potpuno se konsekventnim pokazuje realna mogućnost sukoba globalnih razmera.
Naš dodatni problem je permanentna nesnalažljivost Srbije (i Balkana) u globalnom pozicioniranju (u kontekstu tvog posta, Srbija bi u svom principijelno ksenofobičnom držanju za međunarodno pravo bila najpozvanija da upravo Rusiji sada raspali politički šamar - i upravo bi sada trebali postati svesni neodrživosti takve pozicije).
No, c'est la vie!
Ave!

Re: RUSKO KOSOVO

saray | 27/08/2008, 09:49

Misha: Pahtos govori upravo ono što sam ti ja već juče spominjala, a razumjesmo se, pitanje je koliko su bitni okviri "međunarodno priznatih" država u svijetu ...gdje "vladajućoj eliti" nije bitna Abhazija i Južna Osetija ni Kosovo kao države niti mnogo veće države...pomisliš li nekad da je sve ovo možda skretanje pažnje...naroda sa realnih i više opasnih problema?

Re: RUSKO KOSOVO

andrijana | 27/08/2008, 12:29

@Misha: Medjunarodno pravo!? Cekaj! Trazim tu rec u Vujakliji i ne mogu da je nadjem! Ne, definitivno te 2 reci ne postoje! A suverenitet i teritorijalni integitet? E i to pojedini ne znaju sta znaci! Vidim da se ovde radi o zloupotrebi reci! Jeste da su reci besplatne i da ih ne trebamo stedeti, ali oni su preterali sa upotrebom termina za koje i ne znaju kakvu tezinu nose sa sobom! Ja se ne razumem u politiku, ali neke stvari vidim i mogu da pretpostavim! :))))

Re: RUSKO KOSOVO

ivanpetrovic | 27/08/2008, 13:16

ivanpetrovic

Misha: p.s.Čitajte ih i nemojte dozvoliti sebi da se iznervirate- smejte se:)))

Ja sam se iznervirao. Ovde je izgleda jedino Srbija ispala budala. Rusija koja je bila protiv nezavisnosti Kosova sada podržava nezvisnost Južne Osetije i Abhazije, dok većina svetskih sila koje su podržavale nezavisnost Kosova sada imaju stav protiv otcepljenja "Ruskog Kosova". Ovde se postavlja jedno večno pitanje - KO JE OVDE LUD? Izgleda da je većina gore citiranih političara zaboravila 17. februar 2008. god. i da su se sada odjednom "setili" pojmova kao što su "međunarodno pravo" i "suverenitet i teritorijalni integitet".

Re: RUSKO KOSOVO

andrijana | 27/08/2008, 13:24

@Ivane, tako je! Nemoj se nervirati, nasa politika je cirkus!

Re: RUSKO KOSOVO

casper | 27/08/2008, 13:39

Ivane bolje pitaj ko je ovde pametan?

Re: RUSKO KOSOVO

sanjarenja56 | 27/08/2008, 15:22

Nažalost, Casper je dobro postavila pitanje, ko je ovde pametan? Niko. Međunarodno pravo ne postoji, postoje samo interesi, a mali uvek nastoje da nekako plivaju u žabokrečini interesa velikih.

Re: RUSKO KOSOVO

patos | 27/08/2008, 15:34

Ma sve je to tako i naš mali Perica (Srbica) ima zdravu želju da poraste kako bi i mi bili ti VELIKI - samo mu je realizacija te želje nekako, da nekažem ružnu reč - radikalno (eto rekoh), nakaradna. Ne čini Srbiju Velikom proširenje dvorišta (6 livada mesto 2), već uređenost istog. Najveća je ona Srbija (kao i bilo koja druga država) u kojoj bi svako iz bližeg i što daljeg okruženja želeo da zatraži azil!
Ave!

Re: RUSKO KOSOVO

misha | 28/08/2008, 19:49

misha

@casper: Nema leka apoteka, za njih...:p

Re: RUSKO KOSOVO

misha | 28/08/2008, 20:00

misha

@patos: Citat:"...do prošle godine tu je stajala slika Bele kuće (...) a onda je promenjena u geo-političku kartu sveta - atlas, sa istim natpisom: department of state of the USA."
I ja sam to primetio, i sad mi je lakše da takve "detalje" ne primećujem samo ja:)
Evo radikali idu pod noge Rusima, koji ni sada nisu gledali "braću Srbe" nego samo svoje interese! Sva sreća pa se SRS i DSS ništa ne pitaju, ali se plašim da to neće biti večno tako...:(
p.s.A za "VELIKU SRBIJU"- skroz se slažemo! Zzop

Re: RUSKO KOSOVO

misha | 28/08/2008, 20:06

misha

@saray: Pričali smo već o tome... Ovo je samo skretanje misli obične raje sa: za život važnih pitanja... Ali izgleda da im, još uvek, to dobro polazi za rukom:(

Re: RUSKO KOSOVO

misha | 28/08/2008, 20:11

misha

@andrijana: Politika jeste cirkus- a bojim se da smo mi klovnovi i životinje, a političari naši dreseri:()

Re: RUSKO KOSOVO

andrijana | 28/08/2008, 20:12

@Misha: Upravo tako! Bas sam to i htela da kazem!

Re: RUSKO KOSOVO

misha | 28/08/2008, 20:18

misha

@ivanpetrovic: I ja sam se iznervirao tim dvostrukim aršinima sveta prema Srbiji i prema Gruziji, ali sam video da nerviranjem ne mogu ništa da promenim, pa onda posavetovah blogerima da "puste brigu na veselje" i smeju se:)))
p.s.Mene više "boli" ta nepravda od strane E.U., nego od S.A.D.- ipak su ovi više "naši" a ponašaju se prema nama kao prema građanima DRUGOG REDA:(

Re: RUSKO KOSOVO

misha | 28/08/2008, 20:21

misha

@sanjarenja56: "mali uvek nastoje da nekako plivaju u žabokrečini interesa velikih"- lepo rečeno, samo što mi СРБИ ne znamo ni to, pa brzo POTONEMO:(

Re: RUSKO KOSOVO

misha | 28/08/2008, 20:22

misha

@andrijana: Drago mi je da smo se po ko zna koji put dopunili i skapirali:p Zzop:)

Re: RUSKO KOSOVO

andrijana | 28/08/2008, 20:24

@Misho, pa naravno! Uvek!

Re: RUSKO KOSOVO

misha | 28/08/2008, 20:31

misha

@andrijana: Još da se registruješ na facebookoo:p

Re: RUSKO KOSOVO

ivanpetrovic | 28/08/2008, 20:33

ivanpetrovic

Misho, posle današnjih komentara zapada o udaranju sankcija Rusiji slatko sam se nasmejao, veruj mi. Postavlja se pitanje - Ko će onda Evropi isporučivati gas? Amerika? Ova predstava će imati tragikomičan kraj u kome neće biti pobednika.

Re: RUSKO KOSOVO

misha | 28/08/2008, 20:34

misha

@SVI: U post sam dodao i reakciju Slovačke- mislim da je zanimljiva jer su oni deo E.U.,a osuđuju jednostrano proglašenu nezavisnost i priznanje i Kosova i Gruzije i Osetije!!!

Re: RUSKO KOSOVO

andrijana | 28/08/2008, 20:37

@Misha: Kad bih znala kako da se registrujem na taj facebook, ja bih to rado ucinila!!!

Re: RUSKO KOSOVO

misha | 28/08/2008, 20:42

misha

@ivanpetrovic: E i mene je zabavio onaj Francuz koji je mlatarao rukama i pretio sankcijama Rusiji?:)))
p.s.A završiće se sve kako treba, jer svima (S.A.D., E.U., Rusija) su ekonomski interesi najvažniji; a ove "optužbe i pretnje" su čista "predstava demonstracije moći" svetskih velesila!
p.s.I, na žalost, samo još Srbi misle da "samoizolacijom" mogu ostvariti svoje ciljeve;(

Re: RUSKO KOSOVO

misha | 28/08/2008, 20:50

misha

@andrijana: Odeš na www.facebook.com i vrlo je jednostavno! Upišeš svoje ime i prezime, a podatke o sebi i sliku možeš i kasnije! Sve je vrlo lako, kad sam ja ukapirao, i ti ćeš 100% veruj mi;p Posle tražiš prijatelje i svašta neštvo; a na:http://www.new.facebook.com/pages/blogcoyu/23169381497?ref=s možeš naći dosta nas blogera i dodati nas međ prijatelje:))) Ima i chata i poruka, ma svašta nešto, svideće ti se:))) Pozz i čujemo se:)

Re: RUSKO KOSOVO

ivanpetrovic | 28/08/2008, 20:56

ivanpetrovic

Nadam se da si u pravu što se tiče trenutne situacije.

Sada si me ovom "samoizolacijom" podsetio kada su "patriote" pozivale na bojkot stranih proizvoda nakon proglašenja nezavisnosti Kosova. Da se to ostvarilo ostali bi nam samo sira, kajmak, pogača, jugo, opanci, šajkača i zastava. Ništa drugo nam ne bi ostalo, sve bismo spalili.

Re: RUSKO KOSOVO

andrijana | 28/08/2008, 21:01

@ivanpetrovic:Poslala sam ti mail, procitaj obavezno!

Re: RUSKO KOSOVO

andrijana | 28/08/2008, 21:01

@Misha, probacu sada da se registrujem! Ako mi ne uspe, zovem te u pomoc!

Re: RUSKO KOSOVO

andrijana | 28/08/2008, 21:11

@Misha: Registrovala sam se, i mislim da sam te dodala za prijatelja, vidi da li sam ti poslala zahtev neki!

Re: RUSKO KOSOVO

andrijana | 28/08/2008, 21:22

Ne mogu da te nadjem na facebooku, pomozi mi!

Re: RUSKO KOSOVO

misha | 29/08/2008, 00:49

misha

@ivanpetrovic: Nemoj tako, ostale bi nam i NIKE:P Živ bio:)

Re: RUSKO KOSOVO

misha | 29/08/2008, 00:52

misha

@andrijana: Evo i mene:))) Stigao sam na vreme,a:P Sve si uradila kako treba i videh naše novo "facebook/blogerče"- najubavo na fb:))) Čujemo seeeee:)))))))

Re: RUSKO KOSOVO

misha | 30/08/2008, 19:40

misha

@SVI: Dodao sam i veeeeeoma zanimljivu izjavu Albanije (vidi gore u postu):P

kom.................

kodra | 26/04/2009, 01:13

I jesam ,dobar si ti za neku ullogu u film: "ballkanski shpihun".

Re: RUSKO KOSOVO

misha | 26/04/2009, 16:09

misha

@kodra: Kako je moguće da "Albanija osuđuje odluku Rusije da prizna nezavisnost Južne Osetije i Abhazije, a tu meru smatra neopravdanom i neprihvatljivom, u suprotnosti sa međunarodnim pravom i rezolucijama Saveta bezbednosti UN." ,a ne osuđuje "odvajanje" Kosova po istim principima kao i Abhazija i Južna Osetija???

Re: RUSKO KOSOVO

misha | 26/04/2009, 16:12

misha

@kodra: I ne samo Albanija, nego međunarodno pravo "brane" i NATO, S.A.D., Britanija, Francuska....(a svi su ga 17.februara 2008.prekršili!!!)- to je licemerje!!! U pravu je Ćosić kada u knjizi "Vreme zmija", kaže: "Srbofobija je nova globalna ideologija mržnje."

ko..........

kodra | 27/04/2009, 00:15

za misha i za one druge sto su citali moje komentare.kad ceo svet ne mozhe vas da ubedi dzhab ja pokusham coa jos ste u treci stepen evolucije treca slika

Re: RUSKO KOSOVO

misha | 28/04/2009, 18:31

misha

@kodra: Ne znas sta ces da napises- zato sto ne zelis da priznas sebi da je Kosovo nezakonito proglasilo nezavisnost!!!

Re: RUSKO KOSOVO

kodra | 29/04/2009, 22:57

kako ima smisla na primer izjava ceske republike u EU danas glasi:europska zajednica je uzbudjena zbog eskalacije silni protesta srba na severni deo mitrvice
oni protestuju zato shto Albanci grade svoja kuca koje su im poruseno za vreme rata na severni deo.smatrash da su u pravu da protestuju.oni grade na svoju ognjishta ja smatram da imaju prava i niko ne mozhe da spreci gradnje.

Re: RUSKO KOSOVO

kodra | 29/04/2009, 22:57

kako ima smisla na primer izjava ceske republike u EU danas glasi:europska zajednica je uzbudjena zbog eskalacije silni protesta srba na severni deo mitrvice
oni protestuju zato shto Albanci grade svoja kuca koje su im poruseno za vreme rata na severni deo.smatrash da su u pravu da protestuju.oni grade na svoju ognjishta ja smatram da imaju prava i niko ne mozhe da spreci gradnje.

Re: RUSKO KOSOVO

kodra | 29/04/2009, 22:57

kako ima smisla na primer izjava ceske republike u EU danas glasi:europska zajednica je uzbudjena zbog eskalacije silni protesta srba na severni deo mitrvice
oni protestuju zato shto Albanci grade svoja kuca koje su im poruseno za vreme rata na severni deo.smatrash da su u pravu da protestuju.oni grade na svoju ognjishta ja smatram da imaju prava i niko ne mozhe da spreci gradnje.

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb