doctor

facebook: I ♥ doctor blog
twitter: @DoctorMisha

Gotovina: Danke Deutschland !

misha | 18 Novembar, 2012 14:05

Gotovina: Danke Deutschland !

Kao neko ko je rođen polovinom 1987. godine teško da ću moći najobjektivnije da sagledam dešavanja s početka devedesetih godina prošlog veka, kao i da iznesem najispravnije mišljenje o ratu koji se događao na prostoru bivše Jugoslavije. Problem na Balkanu je u tome što istoriju pišu svi, pa sadašnjost izgleda konfuzno, a budućnost vrlo neizvesno.. "Oni kao hoće da se otcepljuju, a mi im kao ne damo", je krajem juna 1991. godine najednostavnije opisao suštinu tog jugoslovenskog sukoba tadašnji vojnik JNA Bahrudin Kaletović (snimak sa Youtube-a).  

Tih tužnih i ružnih godina sam na svu sreću bio daleko od delova SFRJ zahvaćenih vatrenim i krvavim sukobom, siguran u svojoj porodici i zaštićen bezbrižnošću detinjstva. Roditelji su me i u tim rđavim vremenima učili da u životu treba biti dobar, pošten, pravedan, iskren... To jesu prave vrednosti, ali sam, kako su godine prolazile, sve više uviđao kako puno bolje prolaze oni koji nisu baš moralni. Iako svestan toga- verovao sam da moral i pravda ipak donose prevagu. Međutim, najnoviji primer (u kontekstu ove priče s početka) deluje totalno obeshrabrujuće: dvostruki aršini, međunarodna (ne)pravda i (ne)jednakost koju sprovodi Međunarodni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) u Hagu - potvrđuju suprotno!

http://mile.blog.rs/gallery/3242/nemacka%20hrvatsla%20ndh%20eu.jpg

1941./1991. - Stara ljubav zaborava nema

Kad sam prekjuče (16.11.2012.) čuo na vestima da je apelaciono veće Tribunala u Hagu oslobodilo hrvatske generale Antu Gotovinu i Mladena Markača, koji su prvostepeno bili osuđeni na 24 i 18 godina zatvora zbog ratnih zločina nad Srbima tokom i posle akcije "Oluja" 1995. godine- osetio sam neku čudnu mučninu u stomaku. Verovatno je da ta moja razočaranost nije ni približno jednaka sa osećanjem koje je obuzelo hiljade onih koji su u "Oluji" izgubili porodicu i ili dom... Mogli su samo da zaključe- pravo je mrtvo, živela vojna moć. Danas sila utvrđuje pravo.  

SFRJ se sastojala od šest republika i dve pokrajine, danas (dve decenije kasnije od početka raspada te zemlje) imamo sedam republika, tj. šest i po država (bivša srpska pokrajina Kosovo je u fazi sticanja državnosti). Tokom ratova na prostoru SFRJ ukupan broj izbeglica i interno raseljenih lica je 3.725.300 ili 15,83% ukupne populacije SFRJ 1991. godine. Na desetine hiljada "jugoslovena" je izgubilo živote. I nekako je logično da su, pored legitimnih i manje legitimnih prava ovih naroda na samoopredeljenje i nezavisnost, počinjeni neki ratni zločini?

Glupi političari i njihovi prijatelji kriminalci i ubice su svoje interese ostvarivali "u ime naroda". Potvrđena je istinitost Andrićevih reči da "dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati". Za mene ne postoji razlika između Mladića, Gotovine, Haradinaja, Orića, Miloševića, Tuđmana, Tačija, Izetbegovića,... Haški sud sam doživljavao upravo kao instituciju koja će kažnjavanjem najvećih zločinaca iz jugoslovenskih ratova- individualizovati zločine i time skinuti ljagu sa čitavih naroda (srpskog, hrvatskog, bosanskog, albanskog), kako bi se ovi narodi pomirili i krenuli prema civilizovanoj i razvijenoj evropskoj porodici naroda. Ipak- nakon ovakve pravde koju deli Hag, a po kojoj su izrečene oslobađajuće presude Oriću, Haradinaju, Gotovini,...mogu samo reći- hvala Hagu na ovakvom "pomirenju"... 

Hag nas, hteo to ili ne, navodi na zaključak da je jedina pravda ("pravda" u današnjem svetu) koja se dogodila Srbima u jugoslovenskom ratu- stvaranje Republike Srpske! Hvala Ratku Mladiću za Srebrenicu (ironičan sam!

http://mile.blog.rs/gallery/3242/genocid%201995%20oluja%20srebrenica.jpg

 GENOCID 1995. - "OLUJA" I SREBRENICA

Srbi su jedini narod na ovim prostorima koji je u oba svetska rata bio na strani pobednika. Srbija je svojom borbom protiv fašizma i žrtvama zaslužila da danas bude deo EU. Naše žrtve su zaboravljene, istorija je iskrivljena i istorijski poražene nacije u Prvom i Drugom svetskom ratu su danas postali važniji faktori na Balkanu nego što su to Srbija i srpski narod. U Evropu nas ne puštaju upravo oni koji su počinili zločine nad Srbima,a koji su posle Drugog svetskog rata počeli da grade tu novu Evropu.

Složiću se sa ovim rečima koje je nedavno izneo premijer Srbije Ivica Dačić. I pored proevropskih, modernih i liberalnih shvatanja izneću i svoje mišljenje (koje baš i nije u duhu političke korektnosti): današnja najmoćnija država Evrope- Nemačka, inače poražena u oba svetska rata, kao da nije zaboravila odanost NDH fašističkoj Nemačkoj 1941. Tokom jugoslovenskih sukoba 1991., UN su uvele embargo na uvoz oružja na prostoru SFRJ. Međutim- Nemačka (i još neke države) su izvozile oružje Hrvatskoj. 

U Hrvatskoj je germanofilija (ljubav i privrženost prema svemu nemačkom) prilično česta, verovatno zato što je Nemačka u dva navrata priznala nezavisnost Hrvatske — 1941. kada je proglašena Nezavisna Država Hrvatska i 1991. kada je Nemačka priznala Hrvatsku kao nezavisan deo SFRJ (Tada su u znak zahvalnosti Nemačkoj za njeno zalaganje unutar same EEZ (EU) za međunarodno priznanje nezavisnosti- Hrvati ispevali pesmu "Danke Dojčland", tj. "Hvala Nemačkoj").

Danas, 17 godina nakon još jednog hrvatskog genocidnog zločina nad Srbima koji Hrvati slave kao  jedan od najvažnijih momenata hrvatske istorije, Hrvatska je uspela da sa sebe skine optužbe za „udruženi zločinački poduhvat” u egzodusu Srba iz Krajine 1995. godine tokom akcije "Oluja". Hrvatski generali (kao i čitava nacija) su "oslobođeni", i Hrvatska sada punim jedrima može u Evropsku uniju 2013. godine.

Mislim da Gotovina i Hrvati mogu još jednom otpevati onu lijepu njihovu "Danke Deutschland"...

Komentari

Pomirenje

krasiva | 19/11/2012, 00:16

Što se teme tiče, malo se toga može dodati, da je moje mišljenje a da nije obuhvaćeno tvojim opisom. Količinski i kvalitativno. Međutim, jako su mi zasmetale dve stvari u tvom tekstu. Jugosloveni, pod znakom navodnika, i sledeća rečenica " -stvaranje Republike Srpske! Hvala Ratku Mladiću za Srebrenicu (ironičan sam!)" Da li ti deliš mišljenje da je Republika Srpska genocidna tvorevina?

Re: Gotovina: Danke Deutschland !

misha | 19/11/2012, 21:41

misha

@Krasiva: Pod "Jugosloveni" sam mislio na građane Jugoslavije, a verovatno se ti neki Srbi, Hrvati, Bošnjaci stopostotno ne bi izjasnili kao Jugosloveni po nacionalnosti, pa otuda navodnici :)

Inače ne mislim da je Republika Srpska "genocidna tvorevina" (to nigde nisam rekao)! Srpska je proglašena 1992., a Srebrenica se dogodila 1995. Hteo sam samo reći- ako je Gotovina i "Oluja" ok, onda su valjda i Mladić i "Srebrenica ok"...
Što se tiče pomenutog citata, isti ("Hag nas, hteo to ili ne, navodi na zaključak da je jedina pravda koja se dogodila Srbima u jugoslovenskom ratu- stvaranje Republike Srpske! Hvala Ratku Mladiću za Srebrenicu (ironičan sam!)") sam napisao u komentaru u postu Nebojše Krstića "Zašto sam fašista (ili kako nas samoironija može spasiti)" na Blog.b92.net. Izazvao je 20ak replika, a prenosim najzanimljivije:

Nebojsa Krstic
19:34 18.11.2012
Ovo je paradoksalno, ali prilično tačno.

Milan Karagaća
10:08 19.11.2012
I Hrvatska i RS i FBiH su stvorene na istim principima tj. etničkom čišćenju onih drugih. Osnovni kao moralni princip je bio da je dobro kad mi njih očistimo ali je zločin ako su oni nas.
Inače, oo se seća, kada se desila "Oluja" u Srbiji nije bilo tolikog uzbuđenja, čak je vest o egzodusu objavljena tek u 22. minuti TV Dnevnika.Zato je ovo sada malo više licemerno.
Ne vidim potrebe za glumljenje tolike uzbuđenosti i povređenosti.
Mislim da se nepotrebno raspiruju strasti i unapred sputava nastavak normalizacije odnosa sa Hrvatskom.Zar neko misli da bi u slučaju da je prva presuda potvrđena došlo do automatskog vraćanja Srba u Hrvatsku- ne bi.Ova presuda nema nikakvog značaja sama po sebi za prognane Srbe, a valjda se radi o njima, osim što će poslužiti kao gorivo razbuktavanju nacionalističkih strasti tamo i ovde.Ono na čemu Srbija treba da insistira je da se pred SB postavi pitanje rada HT jer očito da se sam devalvirao.
Celokupan događaj govori samo da se i Hrvatska i Srbija nalaze u predpolitičkom i predcivilizacijskom stanju, duboko u vodama primitivnog nacionalizma.
Kada bih se ja pitao , još bih još intenzivnije insistirao i kod Hrvatske i EU na povratku Srba u Hrvatsku i njihim pravima, zatim iskoristio ovu presudu u kojoj se kaže da Gotovina i Markač nisu odgovorni za zločine,m pa bih tražio od Hrvatske da nađe odgovorne, procesuira ih i konačno nadoknadi štetu.

Milan Karagaća
12:27 19.11.2012
...ono što mi takođe smeta je što se u Srbiji stvara klima kao da je to sada najveći nacionalni problem za Srbiju, pa šta bi bilo drugačije i da su im dali po 10 godina pa ih pustili jer su odležali 2/3.
Da je u pitanju instrumentalizacija govori i činjenica da se u Srbiji sada digla veća frka nego kada su 1995.godine kolone stizale iz Hrvatske.
...Ja verujem da taj Gotovina i Markač verovatno nisu nikoga lično ubili ali onda nisu ni Lazarević, Ojdanić, Pavković pa valjda postoji i neka pravna analogija, što ne i na njoj insistirati.
I za mene je ovo prava stvar JEREMIĆ U UN ZAKAZAO DEBATU O HAGU
...
I ondašnja i sadašnja i pre ove su bile vlasti Republike Srbije, i onda i sada su mediji bili mediji Srbije, i onda i sada je narod narod Srbije, i onda i danas je SPC crkva srpskog naroda. Pa opet pitam, koliko se sećam niti su mediji ni vlast ni narod a pogotovo ni crkva onda tako euforično i kao uvređeno reagovali. Eto juče crkva organizova ad hock služenja po hramovima valjda da bi pokazala brigu. Nije valjda da je žalila što je Vukovar potpuno razrušen.
A šta bi vlast trebalo da radi, da objavi rat Hrvatskoj.
Evo videćemo šta nam mudro savetuje DSS.

johnjason
12:35 19.11.2012
"Milan Karagaća
I Hrvatska i RS i FBiH su stvorene na istim principima tj. etničkom čišćenju onih drugih."
Zašto onda postoje presude međunarodnog suda za ratne zločine u kojima je konstatirano da je upravo načelnik i vrhovni zapovjednik jedinih etničkih čišćenja po okolnim državama bio predsjednik Srbije (pogledati, samo za početak presudu Milanu Martiću o udruženom zločinačkom pothvatu)? Dakle, predsjednik Srbije, glavni predstavnik države Srbije koji je na koncu skončao u kazamatu zbog toga? Ako je princip etničkog čišćenja ugrađen u Hrvatsku, znači li to da je osnovni princip samog postojanja Srbije zločin? Ako rezoniramo vašom logikom...

Milan Karagaća
13:01 19.11.2012
To znači samo to što sam rekao, da je Hrvatska izvršila etničko čišćenje , da je bivša RSK izvršila etničko čišćenje, da je na prostoru cele BiH izvršeno etničko čišćenje i da su tom prilikom na svim stranama činjeni zločini, kadgod veći i masovniji kadgod manjih razmera.
Zašto. Pa mnogo mene pitate. Ja mislim da su se u Hagu trebali naći i Tuđman i Izetbegović jer je odluka o etničkom čišćenju prevashodno bila politička i doneta od strane njih, pa onda prema stepenu učešća nižih potčinjenih da i oni odgovaraju.Nevezano za to, da su bili normalni svako bi zločinsima iz svojih redova sudio pa bi to morala i današnja Hrvatska da konačno počne da radi.Kao što znamo u Srbiji se procesuira i za Ovčaru i mnoge druge zločine. Posebno je pitanje zašto Srbija to nije adekvatno valorizovala.
Koliko znam Miloševiću je pripisano to što je Srbe van Srbije gurnuo u sukobe pod izgovorom da oni neće da napuštaju Jugoslaviju već da ostanu sa Srbijom, a drugo je pitanje što ih je kasnije pustio niz vodu.
Logika je vrlo logična, jer kad pođe niz brdo vrlo teško je zaustaviti kamen nego ga držati da ne krene. Logično bi bilo da se kamen nije pustio da se kotrlja jer što se duže kotrljao to mu je brzina bila veća a zaustavljanje teže i teško onome koga je udario u glavu.Pa posle svega se postavlja pitanje ko se od tih što su podupirali kamen da ne krene prvi izmakao i rekao neka krene.A svi lažu i kažu da je onaj drugi.
"znači li to da je osnovni princip samog postojanja Srbije zločin?"
a zašto bi značilo i odakle ste to izvukli. Postojanje bilo koje države nije zločin ali je sramota ako je ona na bilo koji način podržavala, prikrivala i prečutkivala zločin. Postojanje Hrvatske nije zločin ali je njena sramota što ne procesuira zločine, a bezobrazluk ako bi nakon ove ppresude rekla da zločina nije ni bilo.Svaka država treba da vodi računa o svom obrazu i obrazu svojih građana.

johnjason
13:15 19.11.2012
...Hrvatska nije počinila etničko čišćenje. O tome i govori ova presuda, odnosno ona isto nije utvrdila. I da, zločini su se dogodili, ali nije riječ o etničkom čišćenju. Ako je utvrđeno tko ga je počinio, to je definitvno utvrđeno da je riječ o Srbiji. Ja mogu razumjeti srpsku histeriju jer je svjetlo reflektora samo na Srbiji. Razlog te histerije je što je propao višegodišnji pokušaj izjednačavnja krivnje (popularno: svi smo mi činili zločine, svi smo isti, nije bitno tko je počeo rat jer smo svi isti). E, pa ova presuda (ma koliko svi uprli govoriti o utvrđivanju individualne krivnje) konačno legalizira hrvatsku tezu o legitimnom i obrambenom ratu, a pečatira krivnju Srbije. I to je ono što najviše boli Srbiju, a ne nsebična želja za kažnjavanjem i individualizacijom zločina. I ne, Hrvatska nije stvorena na etničkom čišćenju kako to imputirate, a za to je RH dobila i službenu potvrdu.

johnjason
13:22 19.11.2012
"JEREMIĆ U UN ZAKAZAO DEBATU O HAGU" ...a datum određen za debatu. 10 april (travanj), dakle datum osivanja NDH. Možete zamisliti uvodnu riječ predsjedavajućeg, a osnovni princip UN-a je mirostvorstvo i međusobno poštovanje. Jeremić se malo zaigrao, i bojim se da je ovo još jedan gaf Srbije.

Milan Karagaća
15:00 19.11.2012
Pristojan čovek ne bi uopšte komentarisao presudu koja je glasila 24 godine robije na osnovu utvrđene krivice, pa onda oslobađajuća jer nema krivice.
Eto npr. general Perišić je samo izvršavao naređenja kao i Gotovina pa je dobio 27 godina. Šta mislite, koliko bi ljudi u Hrvatskoj , polazeći od presude Gotovini, sada pozdravilo oslobađajuću presudu i za Perišića.
...
Hrvatska je počinila etničko čišćenje, a ono se može počiniti bilo masovnim likvidacijama,bilo proterivanjem, bilo teranjem naroda da sam pobegne zbog straha od zločina, što se uostalom i potvrdilo zločinima nad onima koji su ostali.Dakle, izvršeno je etničko čišćenje.
Pitanje za Vas , kako tumačite da još ni jedan zločinac nije procesuiran a zna se i hrvatske službe tačno znaju ko je činio zločine, ko je koju porodicu pobio, ko je mučio zatvorenike itd.
Možete Vi misliti da presuda sada proglašava Hrvatsku zemaljskim rajem a Tuđmana i Gotovinu Isusom Kristom.Kako god ko mislio ali bez obzira na legitimnost VRO ista je bila isključivo etnički motivisana, usmerena ne samo protiv pobunjeničkig snaga Srba već Srba uopšte. Ono što će biti stalna ljaga na Hrvatskoj je da ni zaštitila svoje državljane srpske nacionalnosti i , što je najsramnije, već 17 godina čini sve da im onemogući povratak na njihova imanja.Pa zar Gotovina treba da pozove Srbe da se vrate, svaka mu ćast, ali šta su do sada radile i šta rade vlasti Hrvatske.

Milan Karagaća
15:02 19.11.2012
"već i datum određen za debatu. 10 april (travanj), dakle datum osivanja NDH"
Da li Vama osobno taj datum ima neko pozitivno povijesno značenje.
S druge strane, Hrvatska se , ako ćemo pravo, nikada nije definitivno distancirala od zločina NDH i NDH, čak organizuje molitve za ustaše nastradale u Blajburgu.

johnjason
15:07 19.11.2012
I obilježava državnim i drugim protokolom u Jasenovcu zločin protiv čovječnosti...
...
Rasprava je ne samo nepametna već nepotrebna Srbiji. Zlouporaba predsjedavajućeg da bi se otvorila rasprava o nečem što je u prosječnog stranca dogma - ICTY i ICTR (valjda će Jeremić govoriti i o Ruandi, ne sumnjam). U svakom slučaju - zabavno.
...
Nitko ne kaže da nije bilo zločina (pa smisao rat jest nasilje). Ali ono na čemu Srbija inzistira je upravo relativizacija zločina. Srbija se jednostavno mora suočiti s tim da je ona, odnosno njeno rukovodstvo krivac za krvavi raspad Jugoslavije, a time i zločine počinjene u tom krvavom raspadu. Ja ne sumnjam da je u Dresdenu, npr. 1945. počinjen zločin i da su ga počinili saveznički bombarderi. Ali njega ne bi bilo da nije bilo zločinačke misije Adolfa Hitlera. Kad su to njemci priznali i platili mogli su očekivati i priznanje njemačkih žrtava. Ista stvar je i sa Srbijom, kojoj tek predstoji suočavanje sa svojom krivicom. Ova presuda je ukinula srpski pokušaj izjednačavanja i, kao u slučaju Njemačke poslije II. sv. rata daje joj mogućnost da ozdravi.
...
Pa pobunjeni, hrvatski Srbi trpe poljedice svoje odluke: da u ime Miloševića a na račun Republike Hrvatske rade aktivno (koliko aktivno vidjeli ste jučer na komemoraciji u Vukovaru) na proširenju Srbije. Povjesno, nažalost ništa novo, 7.500.000 milijuna Njemaca poslije 2. sv. rata zbog zločinačke politike matične zemlje moralo je napustiti svoje države, Madžari 1918. godine isto.
Ono što želim reći da je značaj ove presude taj što je napokon omogućilo Srbiji da se, usprkos tome što svih ovih godina radi na podjeli krivnje, suoči sama sa sobom. Posljedice politike izbjegavanja odgovornosti vidite i sami: Srbija je društveno, socijalno, materijalno ruinirana zemlja

Bistro

krasiva | 19/11/2012, 22:35

Verovatno oni koji su godinama žvizdali himni, bivali iritirani svemu što je bilo JU ili deo nje.. Verovatno ti isti neznanci koji od očiju nisu dalje videli, ili su bili zaslepljeni pričama onih koje je ta JU stvorila i izvela na put, pa i njih same. Ja sam bio ponosan na Jugoslaviju, i drago mi je što sam bio Jugosloven.
Slušao sam, pažljivo, šta o Mladiću pričaju oni koje je branio. Kažu, da nije njega bilo, ne bi bilo ni njih, pričam o srbima za koje je ratovao. Republika Srpska postoji, isključivo, iz razloga zbog kog postoji i Srbija, kao i Crna Gora, a to je srpski narod. Srebrenica je zločin, i u tom smislu njome se treba baviti. Ona nije razlog postojanja Republike Srpske. Oluja jeste razlog postojanja ovakve Hrvatske.

Komentari

krasiva | 19/11/2012, 22:57

I da, voleo bih da pričamo i komentarišemo, razmenjujemo svoja mišljenja, ovi komentari nekih, ne znam kako da ih nazovem, bolje nikako, jer nemam adekvatnu reč..u opšte mi ne dopiru do osećaja i ne vidim zašto bih dopustio da mi dopiru. Kakav Nebojša Krstić?!
Pa o njemu sličnim sam i pričao malo pre, o tim ljudima sa ove i one strane!
Srbija se nije potresla? Pa moj otac, običan radnik, "kinik" ovog društva, tri dana je samo drhtao kada je Knin pao, a on priča šta je u vestima bilo. Narod, ponavljam, narod je i tada i sada osećao, ti isti iskreni Jugosloveni koje sam malo pre pomenuo, koji su istinito voleli tu zemlju. Taj narod je patio.
Dajem ti, stvarno, još jednom, jako dobar savet, a vreme će ti pokazati, i biće ti žao što ne slušaše drugara.. :-) Nemoj da ti pažnju odnose stvari koje ne zavređuju pažnju, različiti peščanici isključivo, i kvaziznalci. Pokušaj da pređeš i sa one druge strane, kristališi svoje mišljenje, i imaj ga za sebe. Istina je uvek između.

Komentarchich

Senka | 23/11/2012, 22:15

Ja ne vidim nikakav razlog za bilo kakvo razočarenje u odluku Haškog suda. Onaj ko je očekivao da će Gotovina i Markač biti osuđeni, ko je očekivao da će Ramuš Haradinaj biti osuđen, taj je još uvek zatočenik mrtvog mozga Slobodana Miloševića i njegovog mentalnog konstrukta zvanog “Istina će pobediti”. Bizarno, dripac je bio u pravu, istina jeste pobedila. Problem je u tome što se nama istina ne svidja. Nije pobedilo ono što mi mislimo da je istina i zato smo ozlojađeni i tužni.
Nemaš apsolutno nikakvog razloga da žališ i da budeš razočaran već treba da slaviš ovu presudu.
Po prvi put u istoriji Srbije, njeni NEPRIJATELjI stoje ispred nje u punom svetlu. Problem koji ti imaš jeste što nemaš snage da ih pogledaš jer si ceo svoj život verovao da čudovišta ne postoje. E pa žao mi je, ali čudovišta POSTOJE. I hoće da te pojedu. Šta ćeš ti da radiš? Da se sakriješ i da pokriješ oči i da sebi pričaš u bradu ovo nije realno, ovo nije realno, dok ti na glavu padaju bale i osećaš kako čudovištu srce pulsira jer je srećno, što je našlo nešto za jelo.

Tj, našlo je tebe.

Svako ko nije čitao Antu Starčveića, taj ne zna šta je definicija hrvatskog nacionalnog identiteta. Imaš dve knjige “Ime Serb” i “Pasmina Slavenoserbska po Hrvatskoj”. Knjige su pisane u drugoj polovini 19 veka i sam Ante Starčević se smatra ocem Hrvatske države. Imaš ih na netu, doduše u starohrvatskom izdanju ali shvatićeš o čemu se radi.

Rekao sam ti ranije da je Srpska elita oduvek bila dućandžijska i da je trgovačka. Ono što sam saznao još o istoj jeste da je ista IZRAZITO GLUPAVA.

Bal na vodi

Senka | 24/11/2012, 09:38

U rečima Ivice Dačića, koje si citirao, nalazi se ta formula na osnovu koje celokupna konstrukcija Srpskog shvatanja realnosti, zasnovana. I ta formula je pogrešna.

Ivica kaže da je srpski narod uvek birao pravi put i da je dokaz za to, naša žrtva koju smo mi prineli na oltar slobode. Onda ide pa kaže, zato mi, Srbi, imamo pravo na ovo ili ono. Svedeno, ovo je potpuna besmislica, gledano zdravo logički.
Isto bi bilo reći, mnogo Srba gine na putevima Srbije u saobraćajnim nesrećama i njihova žrtva jeste dokaz da Srbi vole kola,da vole da ih voze stoga nije u redu što kola u Srbiji imaju cenu, naše žrtve zahtevaju besplatne autiće i benzin, jer što ih više budemo imali, više ćemo ih voziti i postati bolji vozači i na taj način sprečiti buduće sudare i spasiti živote.

Nekrofilna matrica koja je prisutna u Srpskoj ideologiji/ideologijama, zahteva prinošenje ljudske žrtve zarad cilja. Ona totalno svedeno, jeste komunikacija čoveka sa Bogom i način na koji Srbi komunicijraju sa Bogom jeste putem prinošenja ljudske žrtve.Žrtvovanje (ljudi) Bogu (višem, mističnom cilju koji je nedokučiv tj nedefinisan) ima smisla dokle narod u Boga veruje, onog momenta kada na mesto Boga staviš nešto drugo (državu,ideologiju) on postaje opasan. Jer uvodi mogućnost greške. Ako si postavio pogrešan cilj i u njegovo ostvarenje uložio sve, a onda to izgubio, tvoj gubitak ne opravdava tvoju pogrešnu logiku i pogrešnu procenu. Naprotiv, on čini da je tvoja žrtva besmislena i UZALUDNA. I to je sušta istina Srpske politike od 1845 kada je prihvatila poziv na učestvovanje na velikoj igranci 20og veka. Ona nije naučila da igra a otišla je na bal jer se nadala da će na balu naučiti da igra. A onda kada je došla na bal i kada je ples počeo, ona je prvo izgazila okolne igrače,pa je onda htela da nametne svoj ples koji je smislila na balu i kada su svi shvatili da imaju posla sa igračem koji ne zna da igra, izbacili su ga napolje. Tokom bala, taj igrač je pričao kako on zna da igra nevidjeno dobro,da je bolji od svih ostalih, pa je onda krenuo da loče, pa da ždere, pa da štipa igračice za dupe,pa pijan da vredja goste. Onda su ga gospoda izbacila napolje, prebila i ostavila u blatu. Dok je igranka trajala, ta ugladjena gospoda su takodje pila i onda bi svremena na vreme izlazila napolje i iživljavala se na njemu, dodatno ga mlateći i pišajući po njemu. Kada se otreznio, on tako izubijan i dalje misli da ima pravo da udje na bal i nije mu jasno zašto ga izbacivači ne puštaju. On ne vidi da je izubijan, da je prljav, da je iscepan, on se ne seća šta je radio dok je lokao vina, ždrao prstima i podrigivao za trpezom, da je štipao princeze i kraljice za dupe ponosno ističući kako nema veze što je ona princeza, ona je žena a zna se kako Srbin dobro to radi sa ženama.
Onda tako, je stajo na vratima i video da dolaze njegove komšije, Hrvati,Muslimani,Albanci i onda je pokušao njih da spreči da udju, prvo im je pričao kako tamo će da ih ismevaju, kako će da im se rugaju a kad ga ovi nisu poslušali pokušao je fizički da ih spreči jer on duboko veruje da je superiorniji u odnosu na njih, da mora on ući pre njih. Pa je krenulo koškanje i na kraju tuča. Gospoda iz bal sale su onda izletela i odvalila ga ko volinu od batina. Dok je on tako izubijan ležao bez svesti, gospoda iz bal sale su onda zajedno sa novim zvanicama otkopčale šlic i zajedno orgijale nad njegovim telom. Kada se osvestio, video je kako ovi ulaze na bal i pohitao ka vratima. E onda su gospoda odlučila da mu daju uslove. Možeš da udješ ako, se izvineše, ako izglancaš cipele svojim komšijama, ako pevaš njihove pesme, ali sa vrata. I onda je on to uradio, dobacivao je svojim komšijama koje su se pravile da ga slušaju čisto iz kurtoazije jer tako nalažu pravila ali u suštini ih zabole dupe za njega. Onda su gospoda na vratima rekla a sad moraš da dubiš na glavi, da stojiš na jednoj nozi, da čačkaš nos. I onda su povikala zvanicama u bal sali-”Ljudi, vidite budalu, haha,gledajte ga,ahah” i svi su mu se smejali. On je onda pomislio da može da udje u bal salu kao dvorska luda i krenuo da se glupira i kevelji kako bi privukao pažnju. Ali dosadio je i zalupili su mu vrata pred nosem.

Sada, bal se bliži kraju, muzika svira fajront, neke zvanice već izlaze napolje na zadnja vrata, tiho jer su skapirale da su potrošile pare i onaj koji zadnji ostane, plaća cenu za sve. I kada se svi izvuku i odu, onda će ga pustiti da udje na bal, što on jedva čeka jer su njemu namenili da plati cenu za sve njih.

Re: Gotovina: Danke Deutschland !

pitija | 24/11/2012, 11:24

što se mene tiče, zašto bi nas neko drugi cenio kad mi prvi sebe ne cenimo. samo jedna činjenica u prilog tome - kad god nas neko tako lepo , da budem blaga, nadmudri, mi ospemo drvlje i kamenje na nas, umesto da stanemo na loptu, vidimo gde grešimo, udružimo se i promenimo to. Blaćenje bilo kog našeg političara ( ma kakvi oni bili) pred drugima nam ne diže ugled - to ne rade ni Hrvati ni šiptari. tu osobinu bih uzela od njih, a mnoge druge naše čuvala i štitila, pa bi nas onda i drugi poštovali. opširna je ovo tema, ja sam se koncentrisala samo na ovaj deo.

Re: Gotovina: Danke Deutschland !

easy | 24/11/2012, 17:45

Postovani dr. Misha.Citajuci Vas blog,nisam imao namjeru,ali jednostavno ne mogu odoljeti potrebi da ne komentiram.Sto se tice NDH,Vase sjecanje na zlocine NDH,ustase i Jasenovac je potpuno razumljivo,ljudski i to nitko normalan ne smije zaboraviti,apsolutno nikada,ali uporno imputiranje, sudjenje sadasnjoj generaciji Hrvata i koristenje toga za dnevnopoliticke odnose Srbije I Hrvatske je potpuno apsurdno i zlonamjerno.Dokle?Valjda bi vec trebali znati da su odgovorne odavno kaznili komunisti,Bleiburg,istina je da se odredjeni broj izvukao emigrirajuci u inozemstvo ali glavnina njih su pokojni,ako i ima zivih oni su jednom nogom pod zemljom.Danas i zauvijek Hrvati se sramiti ali osjecati krivnju i odgovornost za ono sto su nasi preci radili i bili na pogresnoj strani prije 60 g,definitivno necemo.Danas osudjujemo koristenje ustaskih obiljezja,pjevanje ustaskih pjesama itd,sto je uostalom zabranjeno ZAKONOM,kao i sva druga fasisticka znakovlja poput kukastih krizeva i sl.Danas u Saboru nema niti jedne desno orijentirane stranke koja bi otvoreno podrzavala ustastvo jer bi to bilo politicko samoubojstvo i bilo kakvo opravdavanje zlocina pod tim rezimom granicilo bi sa nedostatkom zdravog razuma.Osim toga,najvisi drzavni vrh svake godine sudjeluje na komemoraciji zrtvama u Jasenovcu i uzivo se prenosi na javnoj tv.Isto tako istina je da nazalost postoje pojedinci koji drugacije misle,ali oni su neznatna manjina sto potvdjuju cinjenice koje sam prethodno naveo i hvala dragome Bogu,nisu prava slika Hrvatske.O odnosu prema cetnistvu u Srbiji necu govoriti,dovoljno je vidjeti tko je predsjednik.Sto se tice Vasih zakljucaka o toboze ljubavi i saveznistvu Njemaca i Hrvata ili pak Rusa i Srba je obican sentimentalni folklor kojim narod sam sebe obmanjuje i zabavlja i koji nema veze sa realnoscu.Kliseji poput ´´Danke Deutschland´´ i ´´Nas i Rusa 300 milijuna´´ su upravo dokaz koliku narod ima imiginaciju i koliko banalizira realan svijet i ozbiljnu politilku kad mu odgovora.Traziti poveznicu u danasnjim odnosima Hrvatske i Njemacke i povezivanjem sa slucajem Gotovina na temelju nacista i ustasa i nekoj povijesti ma kakva bila,danas 2012 godine, je obicna besmislica koja svakom ozbiljnom covjeku u Njemackoj,Hrvatskoj i svijetu ne pada na pamet,osim Vama.Sjetite se da na samim pocecima eskalacije sukoba na ovome podrucju niti Njemacka niti SAD kao i cijeli svijet nije bio vise protiv Milosevica a manje protiv protiv Tudjmana.Medjutim kad se ubrzo uvidjelo cemu vodi njegova bolesna politika,protiv njegovog rezima je bio skoro cijeli svijet,dok Rusi,tada u kaoticnom stanju nakon raspada SSSR-a i u to vrijeme mozda najveca briga Zapada,´´podrsku´´Slobi zapravo koriste iskljucivo kao adut za povratak i jacanje svoje uloge svjetske supersile na medj. sceni.Zasto?Naravno,ne zato sto sto su Hrvatska i Srbija strateski svjetski geopoliticki faktor koji mogu uzrokavati 3. Svj, rat,a nikako zato sto je Srbija pod njegovim vodstvom bila posljednja oaza stabilnosti i demokracije usred Europe na pragu 21.stoljeca u okrutnom svijetu koji mrze samo Srbe,a vole sve ostale.Mozda nekima danas ironicno zvuci ali ne zaboravite da je taj isti UN u kojem 10.4.2013 gradjani Srbije traze pravo i pravdu,taj isti UN kojim danas predsjeda g.Jeremic,On ignorirao i prkosio,cemu u prilog govore brojne izglasane rezolucije o medj. sankcijama i zracnim napadima.Da li se svijet promjenio ili vodstvo Srbije?Zakljucite sami.No, vratimo se na Milosevica prema kojemu svi visegodisnji napori i diplomatski pritisci medj.zajednice nisu urodili plodom da ga se obuzda,zaustavi ludilo.A i zasto bi?Bio je vojno daleko najjaci,bio je glavni i sve mu je islo po planu,doduse racunao je da ce jednog dana postati najveci mirotvorac i osloboditi se pritiska ali tek onda kad ostvari plan.Medjutim zbog bahatosti i kratkovidnosti nije ni sanjao da ce Amerima prekipjeti i da ce shvatiti da se samo izjednacavanjem omjera snaga na terenu moze postici mir u regiji.Podrzavajuci Oluju upravo su to i postigli.Rat je napokon okoncan,Milosevic kapitulira,potpisuje Dayton,kakav takav mir nastaje u regiji.Kad se podvuce crta tko je platio najvecu cijenu.Neki vise,neki manje ali u konacnici SVI.Kanite se zabluda i mitova o zavjerama,urotama,CIA,KGB,Vatikan,katolici,pravoslavci,nacisti i kojekakvim glupostima,ne budite u zabludi da Srbe svi ili netko mrzi a Hrvate,Albance,Bosnjake voli ili suprotno.Svi su uvijek zeljeli stabilnost i mir u regiji, a danas da Srbija cim prije postane clanica EU.Ako bi na tom putu kojim slucajem Hrvati pravili bilko kakve prepreke,u sto sumnjam,budite sigurni da ce upravo od tih Amerikanaca i Njemaca dobiti pljusku po licu.Osobno smatram da je srpski narod vrijedan,cestit i posten,a ne genocidan. Sto se tice aktualne teme o Gotovini i Markacu, htio bih spomenuti meni vrlo dragu stvar,da tijekom slavlja oslobodjenja generala nije niti jedna zastava spaljena niti jedan transparent ili uvredljiv povik,mrznje,trijumfalizma i revansizma protiv Srba bio.Naravno da to ne umanjuje Vase ogorcenje zbog njihovog oslobadjanja i recimo da nekako i mogu razumjeti da je iz Vase perspektive glavni krivac za nesrecu Srba Gotovina,Markac,EU,Njemacka,SAD,Osmanlije,Austo-Ugari i tko sve ne i da trazite zadovoljstinu i pravdu.Sve jasno.Ali ono sto nikada necemo razumjeti ali zaista nikad,da Milosevica i njegovu kliku koja Vas je, a evo vrijeme je i pokazalo,dovela do ovoga gdje ste sada ili uopce ne spominjete ili njihovu ulogu marginalizirate deklerativnim izjava tipa ´´pa dobro jeste i on je bio los ali.....´´. Na kraju da zakljucim s temom srpsko-hrvatskih odnosa,iako istina moze i trebala bi biti samo jedna,shvatite da ce i Hrvati i Srbi zauvijek imati svoju istinu i uvijek ce istu stvar gledati razlicitim ocima.Ilustrativan primjer moje teze Vam moze potvditi istoimeni naziv zanimljivog clanka ´´Raspad SFRJ´´ na hr i sr ra Wikipediji,bez obzira sto u njoj moze pisati svatko i ne tvrdim da je jedna tocna a druga ne ili suprotno,to na koncu i nije poanta.Stvar je u tome da je presmijesno ili zalosno,barem meni,citati zakljucke nas mladih,obrazovanih ljudi bez ikakvog vlastitog razmisljanja i odgovornosti,bazirana iskljucivo na strebeskim selektivno copy-paste clancima sa Interneta koji im odgovaraju,Hrvati sa hr a Srbi sa sr web domena i onda si svi umisljaju da su postali povjesnicari,sociolozi,politolozi,pravnici,itd.Doista nemam namjeru nikoga uvrijediti i omalovazavati,ako netko tako misli,unaprijed se ispricavam.Zelim samo uputiti dobronamjeran savjet svima onima koji ostaju sokirani razmisljanjima drugih da uvijek imaju na umu prethodnu spomenutu tezu o dvije istine, te da ako vec pokusavaju objektivno gledati na povijesna dogadjanja uzmu obzir kontekst prostora i ratnih zbivanja i stradanja u vremenskom trajanju 4 godine. Na kraju ostaje nam jedino zaljenje za svim zrtvama i prognanima i za cinjenicom da je nas vecina danas trebala misliti da je Den Haag neka svedska pop grupa.Svako dobro svima.

Re: Gotovina: Danke Deutschland !

misha | 24/11/2012, 18:05

misha

@krasiva: Ja sam i nacionalista i liberal, što znači da ne slušam slepo samo jedno stranu:) Pozdrav.

Bal. Uh, kako dobro!

misha | 24/11/2012, 18:35

misha

@Senka: Hehehe obooožavam ove tvoje metafore:))) Dobrodošao nazad na blog!

Simboli

Senka | 24/11/2012, 18:41

Jesi zainteresovan za stvarnu istinu o Srbiji, Misho?

Počnimo od simbola. Znaš za crnu zastavu, na kojoj piše "sloboda ili smrt" pa onda za Kralja i otadžbinu.
Većina zna za tu zastavu, za većinu ona označava Četnike medjutim to ona nije. Jel znaš šta je ta zastava u stvari?

Re: Gotovina: Danke Deutschland !

misha | 24/11/2012, 18:53

misha

@pitija: Apsolutno si u pravu! O tome sam i ja razmišljao: Hag kaže da Oluja nije ok, Hrvati ne odustaju od proslave i veličanja iste i onda, šta će Evropa (uz ove simpatije koje imaju prema njoj, iz posta) kaže: ok, jeste ok (drugostepenom haškom presudom). Albanci hoće nezavisnost, nezavisnost i za promenu nezavisnost; naši hoće "suverenitet i integritet", "Rezoluciju 1244", "više od autonomije manje od nezavisnosti", "podelu"... I Evropa i Amerika podrže ono što je logično (Albanci su sigurni šta hoće po svaku cenu, Srbi se nećkaju i nisu baš odlučni), naravno i iz nekih svojih interesa. Slično je i sa Bosancima- ali prekodrinski Srbi su nešto odlučniji i čvrsto drže svoj ratni plen. Eto možda prilike da pokažemo, preko RS, to neko svoje jedinstvo i odlučnost i nepokolebljivost, koji su nam toliko puta zafalili... I da bude zadovoljena kakva takva pravda, šta god značila ta reč:) Pozdrav.

Re: Gotovina: Danke Deutschland !

misha | 24/11/2012, 18:56

misha

@Senka: Pretvorio sam se u uvo, tj.oko:)))

Simboli 2

Senka | 24/11/2012, 19:12

Evo slike prve :
http://www.yu4you.com/slike/etno/671.jpg

Sad zamisli armiju SrBskih četnika, bradatih sa noževima u zubima,idu da kolju. To je ono na šta se prvo pomisli.

A ko još istorijski ima ovu zastavu, takodje nosi bradu i drži nož u zubima? I takodje voli da kolje?

http://w6.photobucket.com/albums/y208/vickifunes/2010%20Halloween%20Contest/Mens%20Individual/BurbankPirateRedBeard.jpg

Simboli 2

Senka | 24/11/2012, 19:18

Lobanja sa prekrštenim butnim kostima,brada,nož nisu u opšte Srpski simboli niti imaju bilo kakve veze sa Srbijom.
http://www.mastersjewel.com/masons/symbols/mp060906_files/image004.jpg

http://www.obraz.rs/Obraz/O_nama/Znamen_i_zastava.htm

Simboli 4

Senka | 24/11/2012, 19:55

Brada,crvena i plava boja,lobanja i ukrštene butne kosti jesu simboli Hrišćanskog Viteškog reda, poznatijeg kao Templari.Ili još preciznije, crna zastava sa lobanjom i ukrštenim kostima jeste zastava njihove flote brodova.
Sad pitanje se postavlja, kako voskoliko pravoslavno SrBstvo može da pripada redu Templara? Zar to nije protivurečno malo, zar nisu oni protiv masonerije i cele te zavere?
Ako su protiv, zašto koriste njihove simbole?

Mladi Srpski nacionalisti baš kao i oni koji su pristupili četničkom pokretu, bez razmišljanja su preuzeli ove simbole kao svoje. Usvojili su ih jer deluju zastrašujuće a oni su hteli da budu strašni i opaki.
Originalno, crna zastava na kojoj piše sloboda ili smrt i ima simbol lobanje sa ukrštenim butnim kostima jeste oznaka organizacije "Crna ruka". Znaš toliko istoriju, Apis i bratija. Kraljo ubica. E pa cela Crna ruka nije u opšte pro srpska tvorevina, već se radi o samo još jednoj ispostavi reda Templara, toplo uvaljanu u lokalni entnos i patos.
Celokupna Srpska elita je srcem i dušom odana njemu i to još od samog početka. Srbovanje i cela ta nacionalistička priča je samo ram u okviru koga se stvari pokreću. Teorija zavre? Ne, to je istorijska činjenica, plastično opisana kroz slike koje sam ti dao.
Sama moderna Srpska država od I srpskog ustanka pa na ovamo se nikada nije temeljila na carstvu nebeskom, srpstvu, Kosovskom mitu ona je oduvek bila i ostala,verna redu Templara. Ispravka, Srpska država je bila stvarno Srpska samo od 1804 pa do 1844 od 1845 godine Srbi ne upravljaju Srbijom, već je od te godine, Srbija pretvorena u alat kojim su se odradili mnogo važniji evropski poslovi, rušila carstva i uspostavljao novi poredak.

Danas, kada je posao završen, srpska elita nije u stanju da definiše ništa nacionalno jer je sama njena suština a nacionalna. Oni možda više ne pripadaju redu Templara ali na žalost, oni više ne znaju nizašta drugo. Zato Srbija nije u stanju da formuliše nikakav plan za bilo kakvu obnovu,oporavak, za zaštitu svojih nacionalnih interesa, bilo šta što bi služilo Srbiji. Ona jednostavno to ne shvata i ne ume da radi.
Svi drugi svoje programe temelje na nacionalnom identitetu, veri i istoriji. Za Hrvate to je Ante Starčević, za Albance to je Skender Beg i Prizrenska Liga, za Srbe to je bratsvo.

Sve što znaš o Srbiji, cela ta priča o zločinu i krivici, je samo matriks, to je hologram. Ovo ne znači da se zločni nisu desili, jesu, ali je kontekst u kome su se oni desili lažan.

Re: Gotovina: Danke Deutschland !

misha | 24/11/2012, 20:01

misha

@easy: Prvo, drago mi je da neko iz Hrvatske komentariše blog, dobrodošli:) Zadovoljstvo mi je kada mogu kulturno i civilizovano da razgovaram sa Hrvatima, Bošnjacima, Albancima.

Slažem se sa vašim komentarom (u 95% napisanog). Evo nekih zanimljivosti sa Wikipedia-e o Četnicima, mislim da ovo dovoljno govori (to je u onih 5% gde se ne slažemo):
"U SAD 1943. izdate su poštanske marke s likom Draže Mihailovića, u seriji poštanskih maraka o okupiranim zemljama.
Takođe u SAD za vreme 2. svetskog rata su vodeći izdavači stripova izdavali priče o četnicima:
DC Comics: Master Comics, no. 36 (Feb. 1943): "Liberty for the Chetniks" (Captain Marvel Jr.)
Timely (kasnije Marvel): Kid Komics #3 (Sept. 1943)
Black Cat No 1 (neobjavljen) 7. sept. 1945.
Snimljen je i holivudski film "Chetniks! The Fighting Guerrillas" (1943) kojeg je režirao Luis King."
I sami možete videti da u člancima o Ustašama nema ovakvih stvari. A gore ste napisali da znate i zašto. Četnici nisu ok fašistima i to razumem! A inače ne bih da komentarišem ove novije tzv."četnike"...

Inače sam dosta liberalan (to možete videti u ostalim postovima na blogu), ali mislim da bih bio spokojniji da je Gotovina osuđen na onih 24 god, to sam očekivao i za Orića, Haradinaja, ali i za Mladića, Karadžića... To bi bilo (po meni) pravo pomirenje, jer bi sve žrtve dobile pravdu a svi zločinci bi bili kažnjeni... Mada, lepo sam rekao na početku posta da sam mlad da bih najobjektivnije i najispravnije sagledao sva ta dešavanja u ex YU...

P.s.Ovog leta sam bio u Herceg Novom na moru i malo je falilo da odemo na izlet do Dubrovnika. Mislio sam da je prošlost daleko iza nas, ali me je ovih dana ovaj "flashback" malo zabrinuo... Pozdrav.

Simboli 5

Senka | 24/11/2012, 20:05

Izgradnja najveće katoličke katedrale na Balkanu, je otpočeta ne u Hrvatskoj, već u Prištini. Što znači da je ceo sukob na prostoru Jugoslavije zapravo bio sukob dva koncepta,unije monarhije i crkve (Austro-Ugarska,Carska Rusija i Otomanska Imperija) i liberalnog (Templari i masoni) utopljenog u lokalni folklor.
Klanje koje je toliko praktikovano na prostoru Jugoslavije, nije nikakav patološko sadistički čin,ne, u pitanju je ritual.

Simboli 6

Senka | 24/11/2012, 20:10

To jest, ritualna kazna za čin izdaje. E ko je koga i kako tu izdao, to još nije jasno.

Prošlost

Senka | 24/11/2012, 20:29

Ne Doktore, nije to prošlost,niti je budućnost niti je sadašnjost. Nije to vremenska kategroija, već fizička. Hrvati su klali srbe u I svetskom ratu,u II svetskom ratu i tokom 90ih. U I svetskom ratu nije bilo četnika niti Miloševića nije to stvar ideologije, već je osnova njihovog nacionalnog identiteta.

Re: Gotovina: Danke Deutschland !

easy | 24/11/2012, 20:53

Misha, I meni je drago i takodjer smatram da civilizirana komunikacija i medjusobno postovanje svakoga mora biti pravilo. O ustasama sam rekao svoje misljenje, zlo,zlo,zlo,kako za druge tako i hrvatski narod.Nazalost ima Hrvata, to su ona manjina, koji ih rehabilitiraju pod izgovorom da su stvorili hrvatsku drzavu i to uzimaju kao glavni argument svoje podrske, a sve ovo ostalo ignoriraju.Medjutim sama cinjenica da su bili fasisti, a da ne govorim o ostalim stvarima, normalnom covjeku sve govori. Ovo sto si naveo o stripovima i cetnicima je istina. U Hrvatskoj to svi znaju.Pocetak rata cetnici su uistinu poceli kao antifasisti, ali su se kasnije priklonili fasistima misleci da ce oni kraj rat zavrsiti kao pobjednici. Stoga su im glavni neprijatelji bili partizani. Nije nikakva tajna da su recimo na strani Njemaca, istovremeno sa ustasama i talijanima sudjelovali u borbi protiv partizana u Bitki na Naretvi.Istina je da su radili zlocine nad nesrbima osobito u podrucju istocne Bosne.Osim toga, srbi koji su bili partizani mogu svjedociti o cetnicima i njihovoj ulozi.Tako da zgrazanje hrvata i muslimana nad cetnickim pokretom nije mit ili zabluda nego, vjeruj ima svoje uporiste i razloge.Osobno bih volio da si posjetio Dubrovnik i da se svaki dobronamjeran covjek bez obzira odakle je osjeca sigurno i dobro dosao, ali kako rekoh politika je nesto sto i dan danas utjece na svakodnevni zivot srba i hrvata. Nazalost

Pitanja za Izija

Senka | 24/11/2012, 21:23

-Zašto u Hrvatskoj,ta većina koja ne podržava Ustaše nije ustala protiv njih 1941 ili 1991?
-Zašto niko kod Hrvata nije postavio pitanje da li Srbi u Hrvatskoj imaju razloga za strah i zašto se oni u opšte ponovo plaše?
-Ako je Franjo Tudjman rekao da sa Srbima treba završiti,( transkripti sa Briona) zašto Ante Gotovina je pristao da komanduje Hrvatskom Vojskom u toj operaciji?
-Ako nije znao, a današnja Hrvatska zna, zašto je doček Gotovine bio takav kakav jeste sa sve Tompsonom?

Inače, ja ne mrzim Hrvate.

Re: Gotovina: Danke Deutschland !

misha | 24/11/2012, 22:11

misha

@easy: Nikada nezavršeni ratovi četnika, ustaša, partizana i drugih naroda i narodnosti xD na internetu najčešće tu i ostaju i vrlo retko (na svu sreću) izlaze u realan život. Ali, svuda ima po koja budala, koja dobije više medijske pažnje nego sve dobre stvari u odnosima SRB-HRV...
Tako sam npr.ovog leta na beogradskom kupalištu "Ada" video kako opusteno prolaze Hrvatski vaterpolisti (mlada reprezentacija) sa svim onim šahovnicama od svlačionice/hotela do otvorenog bazena i kako to ne izaziva apsolutno nikakvu reakciju nezainteresovanih kupača (nadam se da bi tako bilo i u ZG?). Do ove presude, stvarno sam mislio da je došao kraj svih nesporazuma između dva naroda (čije odnose sam posmatrao kroz odnos Josipović-Tadić) i da nas čeka zajednička evropska budućnost... Radovao se vašem ulasku u EU, sada sam malo zbunjen- što najbolje govori i ovaj gornji post.

P.s.Razmišljam, šaljivo, da je Facebook/net postojao 1990., možda se Jugoslavija ne bi ni raspala i da bi se sve završilo na internetu:)))

Re: Gotovina: Danke Deutschland !

easy | 24/11/2012, 22:16

Senka.
Korelacija izmedju Hrvatske 41. i 91. je uvrijedljiva i besmislena.Zar se ne slazes kako bi bilo glupo da ja tebe pitam zasto sutra ides Njemacku kad mozes zavrsiti u Auschwitzu ili zasto ides u Tursku kad ti mogu staviti glavu na kolac.Bez veze.
Hrvatska i NDH 41. je proslost i nitko se ne ponosi s njom.Da nisu svi Hrvati bili ustase, govori samo cinjenica da je u 22.6. iste godine u Sisku osnovan prvi antifasicticki odred u Hrvatskoj i na podrucju bivse Jugoslavije.To je daleka povijest koja nema veze sa sadasnjosti ni ti sa 91, kad Hrvatska nije birala izmedju ustasa i neustasa nego glasala za buducnost, samostalnost,demokraciju i odcjepljenje od Jugoslavije,nakon cega je Srbija izvrsila agresiju na nju.

Nostalgija

Senka | 24/11/2012, 22:33

Tvoje verovanje,Doco,je zaista lepo i humano,lepo je kada se ljudi vole i kada se medjusobno poštuju. Kada vlada mir i ljubav a ne rat i mržnja. To su lepa osećanja, čine te da se osćaš dobro. Isto kao što ova druga čine da se osćaš loše. Ti ne želiš da se osećaš loše, jer je to kontradiktorno zdravom razumu, povredjuje te i uništava.
I sam znaš da sam ja izraziti protivnik Veliko Srpske ideje i ceo taj koncept prezirem u totalu. O Iliji Garašaninu sam dovoljno rekao,kada sam mu dodelio veoma visoko mesto na mojoj listi najznamenitijih Srpskih budala u istoriji.
Nažalost, to ne menja moj stav da je ideologija HSP-a i Ante Starčeviča stub Hrvatskog nacionalnog identiteta. Ovo ne znači da je Starčević loš čovek niti da je njegova ideja loša. Naprotiv, ona je i omogućila Hrvatskoj da postane danas nezavisna nacionalna država koja će postati članica Eu.
Ante Starčević kristalno jasno definiše stvari, on ne dozvoljava sumnju. Nije u opšte bitno da li je njegova ideja dobra ili loša, da li je ispravna ili pogrešna. Ono što je bitno jeste da je ona JASNA. Hrvat ne sumnja ni jednog trenutka u tu ideju. On može da se odredi prema njoj ali ne može da je igrnoriše kao što je to slučaj sa Srbijom. On može da kaže Ustaše su fašisti i da se odredi spram toga, ali nikada neće dovoditi u pitanje njihovu rešenost da učine sve da Hrvatska bude nezavisna i svoja. On može da se ne slaže sa načinom na koji se ta nezavisnost ostvaruje (kama-jama) ali nikada neće dovesti u pitanje potrebu da Hrvatska bude nezavisna.
Srpska elita, poražena nije u stanju to da uradi. Ona jednostavno nije u stanju da razmišlja na taj način.
Ti možeš otiči u Dubrovnik ali samo ako ni u jednom trenutku ne dovedeš u pitanje konsenzus koji glasi:
"Hrvatska nikada nije mogla postati nezavisna i slobodna država, dokle god su u njoj živeli Srbi".
Kako da ti objasnim, nije ovo mržnja,ja Hrvate ne mrzim. Ovo pitanje pokušaj slikovito da prikažeš sebi, koliko je racionalno spavati u sobi sa odraslim krokodilom koji je gladan.

Re: Gotovina: Danke Deutschland !

easy | 24/11/2012, 22:37

Zanimljivo, ovo za FB i Internet u ono vrijeme vjerojatno bi mozda rezultiralo time da ne bude rata. A sto se tice raspada Juge, Misha, to je bilo neizbjezno.Jednostavno krajem 80-ih komunisticke zemalje ulaze u tranziciju,Berlinski zid pada, sve zemlje i narodi koje su do tada pocivale na nekim federativnim osnovama koje su odrzavane zahvaljujuci komunistickoj diktaturi se osamostaljuju i traze svoj put.Cehoslovacka,SSSR,Jugoslavija. Sto se sadasnje situacije tice,budala ce uvijek biti.Mene je u Zg u nekoliko navrata posjetio prijatelj iz Bg bez ikakvih problema.ali ponavljam budala ima.Tesko cete to ikad shvatiti ali hrvati i muslimani ne mogu prihvatiti istu krivnju za rat kao srbi i to ce tako zauvijek ostati.

Agresija

Senka | 24/11/2012, 22:48

Easy,nije Srbija izvršila agresiju na Hrvatsku.Zemlja odakle je agresija došla se zvala Jugoslavija. Srbija je postala nezavisna država 2007 godine a ne u toku 90ih. Ali upravo to, ono "što se podrazumeva" da je jugoslavija ustvari neka Velika Srbija ili pokušaj stvaranja Velike Srbije je ono o čemu ja govorim. Ne o Velikoj Srbiji, nego o konceptu "koji se podrazumeva".
Ja ne znam zašto je uvredljivo porediti Hrvatsku 41 i Hrvatsku 91. i 41 i 91 radilo se o Hrvatskoj zar ne?
Ono što ja hoću da kažem ovim jeste da je Hrvatu Hrvatska na prvom mestu. A kakva ona treba da bude, to već može da bude debata ali postojanje Hrvatske kao nezavisne,slobodne države se nikada ne dovodi u pitanje

Senka

Senka | 24/11/2012, 22:52

Pardon, 2006 godine,heh e to je ono o čemu ja govorim.

Re: Gotovina: Danke Deutschland !

easy | 24/11/2012, 22:57

Senka, zelis reci da je Jugoslavija i svi narodi koji su u njoj zivjeli i zajednicka JNA u principu ratovala protiv slovenaca,hrvata i muslimana.Da su oni u principu sami protiv sebe ratovali a da toga nisu niti svjesni.

Re: Gotovina: Danke Deutschland !

Senka | 24/11/2012, 23:18

Ne baš tako. Ono što se po meni desilo jeste da je Slobodan Milošević, dakle čovek je pre svega komunista i internacionalista, iz straha za sopstevni gluteus maximus, pokrenuo nacionalizam koji je za njega bio samo sredstvo a ne cilj. Njegov cilj nije bila Velika Srbija,njego cilj je bilo stvaranje, kako da kažem "prostora" što većeg to boljeg, koji će zavisiti od njega i na taj način držati ga na vlasti. A to kako će se taj prostor zvati i šta će se na tom prostoru dešavati, to njega nije interesovalo.Njemu je potpuno bilo svejedno da li će se to zvati Velika Srbija,Savez svih Srpskih zemalja,Jugosrbija,Nimburu ili Atlantida. Kako je pokrenuo nacionalizam, nacionalizam vodi u stvaranje nacionalne države te je shodno tome izbor modela, koji je imao na raspolaganju bio dosta ograničen. Tačnije sveden na ili "Srpska" (republika,federacija,zajednica,velika,mala,srednja..) ili na Jugoslavija, te je tako on za sebe napravio Federalnu Republiku Jugoslaviju a tamo gde je ocenio da to ne može tako da se zove, to je nazvao Republika Srpska ili Republika Srpska Krajina. On nije zauzeo takav stav prema Hrvatima zato što ih voli ili mrzi, nego zato što vi niste hteli njega da slušate. I to je radio uz pomoć nacionalizma tj ideologije Velike Srbije jer jedino tako je mogao da ostvari svoju vlast nad prostorom odakle je crpeo moć, tj vlast.

Re: Gotovina: Danke Deutschland !

Senka | 24/11/2012, 23:26

Franjo Tuđman sa druge strane, nije imao tih dilema, njemu je Hrvatska bila sve i on se za Hrvatsku borio. Zato, kada je umro iza njega je ostala Hrvatska a kada je Slobodan Milošević umro iza njega je ostala...to ni Bog sveti ne zna šta je ostalo. Ja čak ni ne znam godinu kada je Srbija postala Srbija....

Re: Gotovina: Danke Deutschland !

easy | 24/11/2012, 23:28

Slazem se s dosta toga sto si rekla,pojam i ime Jugoslavija je nebitan i predstavlja samo tehnicki naziv i krinku pod kojim je htio ostvariti svoje ciljeve.Naziv uopce nije bitan.Samo mi nije jasno sto podrazumijevas kad kazes da ga mi ostali nismo htjeli slusati.

Re: Gotovina: Danke Deutschland !

Senka | 24/11/2012, 23:35

Niste ga voleli. Sve što ste trebali da uradite jeste da se skupljate na mitinzima i nostie njegove slike i da se vičete živela Jugoslavija jedno 2 sata dok on gleda televiziju a posle toga radite šta hoćete. I rata nebi ni bilo, ne bi bilo izbeglica,mrtivh,zločina,tuge i patnje.
Mislim,Slobodan Milošević je bio narcisoidni ego manijak, ne interesuje njega Srbija a još manje Srbi, njega interesuje Slobodan Milošević, čovek koga je istorija trebala da pamti kao čoveka koji je spasao Jugoslaviju i ideju bratstva i jedinstva. To je ono za šta se on borio i u šta je verovao a Slovence,Hrvate,Bošnjake i Albance je tretirao kao nekoga ko remeti tu sliku koju je on imao o samom sebi.
Slobodanu Miloševiću je jedino bio bitan Slobodan Milošević.
PS
Ja sam muško.

Re: Gotovina: Danke Deutschland !

Senka | 24/11/2012, 23:53

Njegov narcizam nikada ne bi trpeo da se u NjEGOVOJ državi desi nešto tako retrogradno kao što je nacionalizam i on bi četnike gonio gore od bilo koga. Za njega su četnici i srpski nacionalizam jednako pogubni kao ustaše i hrvatski nacionalizam. Ili bilo kakav nacionalizam.
Znam da je ovo teško zamisliti posle svega ali to je priroda narcisa, on nije u stanju da primi bilo kakvu kritiku koja šteti slici koju on o sebi ima u svojoj glavi. Slobodan Milošević ni jednom nije obukao uniformu,kao Tuđman,Alija ili Hašim, on je rekao da se u uniformi oseća kao idiot. Ali zato je pustio druge da na sebi nose pet uniformi, pa su neki ujutro bili JNA,u podne SDG a uveče VRSK.

Re: Gotovina: Danke Deutschland !

easy | 24/11/2012, 23:55

Pardon,imam prijateljicu koja se zove Senka,pa sam ne razmisljajuci tvoj nadimak povezao s njom.To sto si rekao da se njemu skandira i dizu slike jednostavno, te da rata nece biti je nerealno i iluzorno bilo za ocekivati.To sto mislis da su ga svi trebali gledati kao novog Tita u to vrijeme je bilo nemoguce, jednostavno van svake pameti.On je trebao slusati druge i odgovorno ti tvrdim, kao i ogromna vecina slovenaca,hrvata,muslimana,srba,albanaca, da bi danas sve drzave iz ex-YU, ne 5 nego 20 puta zivjeli bolje,svi bi bili u EU i to medju prvim od svih ex-komunistickih drzava, a rat bi vidjeli samo u amrickim akcijskim filmovima.

Senka

Senka | 25/11/2012, 00:02

To ti i ja znamo ali on to nije znao.
Ne kažem ja da su ga trebali videti kao novog Tita, nego da je on to očekivao i na tome bazirao svoju politiku. Kako se njegova iluzija raspadala, tako je on menjao mišljenja i uvek tražio način da održi tu sliku.
A da je bilo van pameti u to nikad nije bilo sumnje.

Re: Gotovina: Danke Deutschland !

easy | 25/11/2012, 00:16

Nazalost njegovo neznanje smo svi skupa platili i placamo.Njegovo neznanje je i u konacnici navuklo uniforme na hrvatski,bosnjacki,srpski i albanski narod.Ne amnestiram nikoga od pocinjenih zlodjela ali nukleus svih problema lezi u njemu, a sve druge posljedice toga su samo varijacije na tu temu.

Re: Gotovina: Danke Deutschland !

misha | 25/11/2012, 00:28

@easy: Najbolje bi bilo da rata nije bilo!
Interesuje me samo tvoje mišljenje na sledeću paralelu- u kontekstu oslobađajuće presude hrvatskim generalima, zašto su onda krivi srpski generali 1999.god na Kosovu, koji su isto tako "branili svoju državu" a nisu bili "agresori na tuđoj teritoriji"?
Ipak je uplit interesa velikih sila presudan,ako se slažeš.

@senka: Kao i uvek, sa svojim zanimljivim tumačenjima istorije praviš zbrku među posetiocima bloga:)

Re: Gotovina: Danke Deutschland !

easy | 25/11/2012, 01:09

Misha, za Kosovo i generale zaista ne znam. Sto se tice Hrvatske, nitko ukljucujuci sluzbenu vlast ne porice da nije bilo zlocina nakon Oluje ali isto tako da je Oluja bila vojna legitimna akcija RH.Ne znam sve detalje ali ovo ce vam mozda zvucati cudno ali vecina ljudi ovdje oslobodjenje zahvaljuje traljavo napisanoj optuznici. Ona je naime bila pisana za Tudjmana,medjutim kad je umro neznatno je modificirana i spustena na nizi nivo i kao takva usmjerena na vojnika a ne na politicara. I tu je kvaka.Optuzba o udruzenom zlocinackom poduhvatu se lako pobila i priznanjem kao legitimne vojne akcije sudjelovanje vojnika u njoj nije bilo sporno.Prekomjerno i neselektivno granatiranje takodje nije moglo proci jer ga nije niti bilo.Na Netu mozete vidjeti slike Vukovara i Knina nakon Oluje.Takodjer deportacije i progona na nacin kao sto je bio u Vukovaru i Srebrenici nije bilo jer je vecina naroda napustila svoje domove po direktivi svog vodstva prije i tijekom Oluje.Ima jos nekih detalja ne mogu da se sjetim, ali poenta je da bi vjerojatno bili osudjeni,barem tako pravni strucnjaci misle da su ih optuzili kao vojnike a ne politicare.To jest tog i tog dana, u tom i tom mjestu postrojba ili pojedinac taj i taj je ubio tog i tog ti si naredio ili nisi itd.Jer da su njih optuzili po prvobitnoj optuznici, mogli su kompletan politicki i vojni vrh, sto nema veze sa pamecu.

Re: Gotovina: Danke Deutschland !

easy | 25/11/2012, 01:48

Najveca i katastrofalna greska RH je bila sto odmah nakon Oluje nije sve pojedince koji su pocinili zlodjela procesuirala.
Prema evidenciji Drzavnog odvjetnistva,podneseno je ukupno 6.390 prijava protiv poznatih i nepoznatih osoba, od čega je prijavljeno 439 pripadnika oružanih snaga. Što se tiče 4.128 prijava protiv poznatih počinitelja, njih 400 je nakon istrage odbačeno, a preostalih 3.728 osoba je procesuirano. Zbog kaznenog djela ratnog zločina podnesene su tri kaznene prijave protiv ukupno 10 osoba. Od 3.728 procesuiranih počinitelja, protiv 395 je postupak pokrenut dok su bili pripadnici hrvatskih oružanih snaga. Osuđeno je ukupno 2.380 osoba.
DORH još uvijek ima u svojoj evidenciji 2.262 prijave za kaznena djela čiji počinitelji nisu otkriveni. Među njima su i prijave za 24 ratna zločina u kojima počinitelji zasad nisu otkriveni i za njima se traga.

Re: Gotovina: Danke Deutschland !

Senka | 25/11/2012, 09:51

@senka: Kao i uvek, sa svojim zanimljivim tumačenjima istorije praviš zbrku među posetiocima bloga:)

Zato što je na Kosovu, Srpska strana totalno diskreditovana i delegitimisana od strane sveta.
Proces totalnog diskreditovanja jedne cele nacije se ne može izvršiti tako što će se prosto reći vi ste odredjeni za istrebljenje,već se ta strana mora postepeno navoditi i voditi tako da se ponaša na neprihvatljiv način, čime se dovodi u poziciju da bude diskreditovana. Na ovaj način onaj ko želi da istrebi jednu naciju dolazi u mogućnost to da uradi a da za to ne snosi posledice, jer onda se to tumači kao legitimno pravo na samo odbranu a ne ono što js u stvari, namera da istrebi drugu stranu. I to je ono što se desilo.
Danas taj konsenzus je zvanični i opšte prihvaćen i dovodjenje njega u pitanje automatski znači negiranje zločina i kazne, tj svega što je ispravno i pravedno. Srbija je napala Hrvatsku u nameri da stvori Veliku Srbiju,Hrvatska se branila i odbranila.(Srbija je kriva za sve, ne Milošević, Srbija!, ne pevaju ustaše Miloševića na vrbe nego Srbe na vrbe,Tompson peva srpski dobrovoljci bando četnici, ne Miloševiću skote idiote). U Bosni takodje je ista priča. Na Kosovu takodje (Srbi su hteli da istrebe Albance,Albanci su ustali i odbranili se). Imaš poznatu Albansku izreku : Me Srbi e kina kry me gjak e me luft. Nigde se ne pominje Milošević nego Srbi (Sa Srbima smo završili u vatri i krvi). U Americi su Albanci spaljivali Srpske zastave, ne sliku Miloševića.
Žao mi je Doco, ni jedna od zaraćenih strana se nije borila protiv Miloševića i njegove ideologije sve strane su se borile za uništenje i istrebljenje Srba na svojoj teritoriji a to su pravdale politikom Slobodana Miloševića koju su tajno podsticale samo zato da bi imale legalno opravdanje da urade ono što im je bio cilj, a to je istrebljenje Srba.
Srbija je slepo verovala u svoju stranu priče, njena priča je podržavana bilo direktno bilo nečinjenjem samo da bi se dovela u situaciju da izgubi.

Re: Gotovina: Danke Deutschland !

easy | 25/11/2012, 15:05

Senka,ako svoj sud za sva desavanja temeljis na hrvatskim,bosnjackim i albanskim izrekama,trebao si onda spomenuti i srpske izreke ili pak smatras da ih nema, pa si ih iz tog razloga izostavio.A vjeruj mi, ima ih jako puno.Nebitno.Pa nisu se Slovenci,Hrvati i Bosnjaci kao romanticni srednjovjekovni vitezovi u ime nekakve ideologije borili protiv nikakve druge ideologije, Milosevica ili Srba ili Disneylanda ili Paje Patka, svejedno, nego za fizicki opstanak,svoj goli zivot.Pa nisu 91. ti narodi u Ljubljani,Zagrebu,Sarajevu bili u ekstazi,euforiji i veselju,pjevali i plesali kola,slali svoju djecu u rat da se junace,ispracali i bacali cvijece na tenkove,slali ratno zrakoplovstvo i ratnu mornaricu da unistavaju srpske gradove i svom ono silnom vojnom masinerijom,logistikom i medijskom propagandom,kako ti kazes,krenuli u pohod da istrebljuju Srbe koji su jadni i ne sluteci kakvo ih je zlo snaslo,odjednom nasli u sklonistima,prognanstvu,logorima,grobnicama i koji su se srecom kao dobrovoljci u tenisicama sa skoro nikakvim naourazanjem uspjeli organizirati i krenuti u otpor da spase svoj zivot,dom,obitelj protiv lude slovenske,hrvatske i bosnjacke vojne armade i ideologije koja je krenula na njih.

Re: Gotovina: Danke Deutschland !

Senka | 25/11/2012, 16:42

Easy, čisto retorički, jel misliš da je baš moralo da sve počne tako kako je počelo?

Re: Gotovina: Danke Deutschland !

Senka | 25/11/2012, 17:17

Daj, uozbilji se, Easy. Pa jel čuješ šta pričaš? Da je Hrvatska imala svu tehniku i logistiku kao JNA i da je JNA ostala u Srbiji a ostavila pobunjene Srbe u Hrvatskoj 91, Oluja bi se desila tada. Hrvatska to nije učinila 91 ne zato što nije htela nego zato što nije mogla.
Ali ja ne krivim Hrvate i Hrvatsku za to. Krivim Srbe jer se nisu svi kolektivno iselili iz Hrvatske 45 godine. Osnovna greška srpskog nacionalnog programa leži u tome što koncept države je ostao podređen konceptu naroda. Da je elita u Srbiji prvo definisala svoj nacionali program tako, da podstiče Srbe da se vraćaju u Srbiju, slično kao što Jevreji rade sa Izraelom, stvari bi bile drugačije i po meni ispravnije. Ali nije. Jednostavno elita u Srbiji je previše brzo pristupila redu i cena te greške je sve što se desilo.

Re: Gotovina: Danke Deutschland !

easy | 25/11/2012, 19:29

Kao prvo tvoja teza, koju uzimas zdravo za gotovo, da su prakticno referendumom 91,gradjani Hrvatske htjeli stvoriti fasicticku,etnicki cistu drzavu, da im je to bio jedini cilj ali eto vojno nisu to bili u stanju napraviti inace bi 100% napravili i da su se Srbi opravdano pobunili od straha zbog novog Jasenovca koji je bio neminovan je apsurdna.Teorija koja nema veze sa realnoscu.Pretpostavljam da istom logikom mislis da su Bosnjaci htjeli stvoriti Otomansko carstvo ali su ih Srbi srecom preduhitrili i sprijecili da se ne ponove zlodjela koja su im nanjeli Osmanlije.Da se razumijemo, pricamo o 1991 a ne 1389 godini.Odnosno, nisu oni nista bolji, jer da su imali vojnu silu kao Srbi isto bi sranje mozda jos gore napravili ali obzirom da nisu sada ispada da su Srbi glavni negativci,a nisu.To cijeli svijet ne zna, jer da zna, drugaciju bi politiku vodili prema Srbima.Kao da gledam RTS,tipicna propaganda iz 90-ih.Medjutim zalosno i paradoksalno je da je takav model uistinu i bio osnovno sredstvo kojim je Miloseviceva politika i vodila Srbe.Prevencija od, ne od mogucih vec od sasvim izvjesnih zlocina nad Srbima.Razumljivo je svima,jer ako ides u rat i osvajanja moras imati neprijatelja, ako nemas, moras ga izmisliti,kako inace natjerati covjeka da opravdano i mirne savjesti nekoga ubije a da mu taj isti nije nista uradio.Kao prvo da su gradjani Hrvatske 91. bili okrenuti buducnosti a ne proslosti govori cinjenica da uskoro postaje clanica EU.Nazalost, mnogi gradjani Srbije, kako onda tako i sada, su toliko u proslosti da nemaju vremena na trenutak pogledati u sadasnjost a kamoli u buducnost.Ne slazem se i zao mi je da su se Srbi morali iseliti iz Hrvatske jer smatram da je to njihova domovina koliko i moja i da su danas trebali zivjeti u njoj kao svi drugi a isto tako mi je zao kako je Milosevic njima manipulirao.

Re: Gotovina: Danke Deutschland !

Senka | 25/11/2012, 20:13

Ne, ono što ja hoću da kažem je da Hrvatska,Bošnjačka i Albanska nacionalna ideja i nacionalni programi nisu nikakva posledica Srpskog uticaja i da postoje nezavisno od istog.

Šta se zapravo desilo

Senka | 26/11/2012, 11:56

Deo I

Slobodan Milošević, rođen 20 Avgusta 1941 godine, postao je predsadnik Socijalističke Republike Srbije 1989 godine. Njegov dolazak na vlast bio je munjevit, od 1984 kada postaje glavni sekretar u opštini Stari Grad,preko mesta glavnog sekretara saveza komunista Beograda, da bi 1986 godine postao predsadnik CK Srbije. Godine 1987, protesna šetnja koju su organizovali Srbi i Crnogorci sa Kosova, zbog represije Albnaskog rasizma, bila je otkazana njegovim dolaskom, kada je izjavio sada čuvenu rečenicu “Niko ne sme da vas bije”. Tada, on shvata politički potencijal nezadovoljstva na Kosovu, KOJI JE REALAN PROBLEM nastao između Albnaske težnje da stvori Veliku Albaniju, etnički čistu državu i koji se bazira na tri stuba :rasnoj čistoći (pravo Albanaca kao potomaka Ilira starosedelaca da oteraju tuđine),nacionalnoj čistoći (Albanska većina protiv Srpske manjine) i religiozno ideološkoj čistoći (ekstremni lenjinisti i muslimani) i težnji Srba sa Kosova da se suprotstave tihom etničkom čišćenju od strane Albanaca. Sve ove Albanske težnje vode ka samo jednom cilju, a to je izdvajanje Kosova iz sastava Srbije i njegovo priključenje Albaniji, što je zapravo bio i ostao njihov jedini cilj još od Prizrenske Lige. Onog momenta kada je odlučio da REALAN problem upotrebi zarad sticanja MOĆI tj VLASTI, Slobodan Milošević je učinio REALAN problem VIRTUELNIM i na taj način delegitimisao zahteve Srba sa Kosova, postavljajući ih za temelje svoje moći. Od tog momenta, Srbi sa Kosova postaju fanatično vezani za režim Slobodana Miloševića i na taj način sebe osuđuju na propast. Direktna posledica ovog događaja jeste 8-ma sednica na kojoj Slobodan Milošević smenjuje Dragišu Pavlovića optužujući ga da je previše blag prema Albancima i na taj način dolazi na mesto predsadnika komunističke partije Srbije. Zajedno sa Dragišom Pavlovićem, političku scenu napušta i dotadašnji mentor Slobodana Miloševića, Ivan Stambolić. Već sledeće godine, koristeći se konfliktom na Kosovu kao glavnim argumentom, Slobodan Milošević, zajedno sa svojim pristalicama vrši “jogurt-revoluciju”, u kojoj, posle seriji mitinga, smenjuje kompletno rukovodstvo Vojvodine. Te 1988 godine, on organizuje mega miting na Ušću gde, pompezno slavi “ujedinjenje” Srbije i svoj dolazak na vlast. Logika iza ovog populističkog selotejp spajanja Srbije u jednu funkcionalnu celinu, bazira se na prostom principu odgovora na pretnju, pri čemu odgovor na pretnju postaje jednako esencijalan koliko i sama pretnja. Stoga režim Slobodana Miloševića ne može da funkcioniše bez neprijatelja te ih on stvara tamo gde ovi ne postoje a tamo gde postoje on ne teži da ih eliminiše već da ih održava, jer samo postojanje neprijatelja daje razlog za postojanje pretnje i kao odgovor na postojanje pretnje Slobodan Milošević teži da se nametne kao jedino rešenje.

Pretnja kao kohezivni faktor u Srbiji, postoji praktično od njenog ponovnog pojavljivanja na istorijskoj mapi sveta od 1804 godine. U početku, pretnja je bila stvarna no kako se Srbija stabilizovala, pretnja je fabrikovana i to na dva načina: njenim ne rešavanjem čime se postiže njeno održanje i aktivnim stvaranjem iste.Ovaj princip je ostao kao glavni generator moći za bilo koju vlast u Srbiji. Pomešan sa Pravoslavnim kontekstom, koji sebe smatra jedino ispravnim i koji počiva na principu projekcije Neba na Zemlju, to jest težnje da se na zemlju spusti carstvo nebesko, što dovodi do toga da sam poredak koji se uspostavlja shvata i gradi tako da je večan (kao što je i samo carstvo Nebesko i Bog večan), ovaj princip teži apsolutističkim režimima i stvaranju sistema koji je pre determinisan i samim tim u napred definisan. Zakon po kome se ovaj sistem održava jeste putem obnove (carstva, bilo ono nebesko ili prošlo) i održanja (koje su u religijskoj matrici vidi kao održanje u veri a u svetovnoj to jest političkoj kao održanje na vlasti). Ovaj kontekst teži konačnim rešenjima, jer vreme i prostor vidi statično i nepromenjivo jer ga vidi kao projekciju Neba na zemlji te i ono teži da unutar tog predefinisanog okvira ili puta, naknadno definiše odnose i mehanizme. Drugim rečima, društvo koje ovaj sistem gradi,jeste društvo koje počiva na opštim pozitivnim načelima (pravda,dobrota,ljubav,čast,vera), ono postavlja ova načela kao cilj ali ne definiše način kako se do tog cilja dolazi. Ono ovu potrebu da ne uređuje unutrašnjost, pravda slobodom izbora, dok apsolutno zahteva da opšte, tj spoljašnje bude uređeno i to pravda kao jedini istiniti i pravi put. Uprošćeno, pravoslavni kontekst daje usmerenje ka cilju (definišući održavanje vere kao jedini način da se bude u Raju) dok je način na koji se do tog cilja dolazi ne definisan, tj opravdava se slobodom izbora. Kako ne postoje unutršnji principi po kojima se vlada, ovo društvo nije u stanju da se konstituiše iznutra,već se uvek konstituiše spolja. To jest, ako nema pretnje koja dolazi spolja to društvo se raspada jer nema unutrašnje principe, tj konsenzuse koji bi ga održali. Komunisti su ovaj princip dodatno ojačali uspostavljanjem koncepta unutrašnjeg neprijatelja koji je projekcija spoljnog i ogleda se u kultu domaćeg izdajnika koji primanjem stranog uticaja (refleskije druge vere ili Boga), kvari napor koji se ulaže u održavanje carstva Nebeskog na zemlji. Na ovaj način, društvo je kao sendvič, priklješteno izmedju unutrašnjeg neprijatelja i spoljašnjeg, čime se efikasno obezbedjuje kontinuitet i ne promenjiovst vlasti jer niti se može dotaći dno (i na taj način postati unutrašnji neprijatelj koji bi hteo nešto tu da menja iznutra) niti isplivati na površinu ( i na taj način postati spoljni neprijatelj koji pošto ode se vraća da menja). Samo društvo tada lebdi u večitoj sadašnjosti, paralisano strahom, ono se plaši da pogleda u prošlost i da sanja o budućnosti. Ono je jednostavno nepokretno i statično.

Upravo ovaj princip je primenjivan na Kosovu od 1912 godine kada ga je Srbija oslobodila/okupirala.

Albanci su jednostavno stub svake vlasti u Srbiji jer objedinjuju ovaj princip i pod bilo kojom vlasti. Oni teže da promene unutrašnju strukturu Srbije svojim izdvajanjem iz njenog sastava čime postaju unutrašnji neprijatelji i teže da se ujedine sa Albanijom,koja je onda spoljanji neprijatelj. Apsolutna ubeđenost Srbije da će večno uspešno držati ovu težnju pod kontrolom, vremenom je dovela do isčezavanja svesti o njoj, stvaranje Velike Albanije je za nju apstrakt koji se nikada neće desiti i on kao takav je nerealan, te ga ona odbacuje i ne stavlja u fokus, već fokus postaje sama težnja ka tom cilju i kao takva ta težnja jeste izvor kretanja samog Srpskog društva. A kako je težnja apstrakt, dakle bezvremena,ona kao takva postaje osnova za bezvremnu pretnju i samim tim za bezvremeno večno vladanje na konto suprotstavljanja toj težnji. Stoga je Kosovo uvek u centru Srpske politike jer ga sama srpska politika shvata kao apstrakt. Ona rešava problem Kosova tako što ga ne rešava i rešenje Kosovskog problema jeste njegovo ne rešavanje.

Isti princip Milošević prenosi na Hrvatsku. On podstiče Hrvatske Srbe na otpor Hrvatskoj težnji da se osamostali, govoreći kako će u nezavisnoj Hrvatskoj oni doživeti istu sudbinu kao u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj. Stoga on im nudi spas tako što im obećava mir i sigurnost ako pređu na njegovu stranu i prizanju ga za vožda i to radi tako što tajno sklapa sporazum sa Tuđmanom u kome dozvoljava Hrvatskoj da se odvoji pri čemu se nada da će tenzije koje nastaju izmedju Hrvata i Srba tj Srba u Hrvatskoj ili Hrvatskih Srba, i njemu i Tudjmanu obezbediti večitu vlast na istoj bazi, bazi komunističkog koncepta pretnje unutrašnjeg neprijatelja. Na osnvu ovoga, on sa Tudjmanom sklapa i sporazume za Bosnu u kojoj rat tek treba da se desi.

Re: Gotovina: Danke Deutschland !

easy | 26/11/2012, 13:49

Senka,slazem se s tobom.On je postojao oduvijek.Medjutim,tijekom raspada SFRJ nacionalizam svih naroda se rasplamsao do tocke usijanja.Ako se uzme u obzir politika i koncept zajednicke drzave u kojoj su zivjeli, covjeku to moze biti sasvim razumljivo.Neki su gledajuci na druge postajali sve veci hrvati,albanci,bosnjaci,srbi, a neki su neovisno i ne gledajuci druge svjesno trazili svoj nacionalni identitet.To i nije toliko sporno jer nacionalizam u pozitivnom smislu kao trazenje,ozivljavanje i postivanje svoje nacionalne svijesti o svojoj povijesti,vjeri,kulturi,obicajima,jeziku....itd naravno uz u jednakoj mjeri postivanje drugih nikome normalnom ne bi trebalo smetati niti biti problem.Da li je to trebalo dovesti do rata i stradanja, mislim da ne. Politicari taj folklor nisu trebali zaustavljati niti zabranjivati i ako su ga vec potencirali trebali su to raditi u dobroj namjeri,ali su ga trebali obuzdati da ne bude uzrok rata i stradanja i raditi na boljoj buducnosti. Medjunacionalne razlicitosti,animoziteti koji su oduvijek postojali,kao i tada, postojat ce zauvijek. Ali drzim da nikako nisu trebali biti razlog za rat niti su smjeli dovesti do njega.Nikako.Svi cemo se sloziti da je raspad SFRJ bio neizbjezan i logican ali rat definitivno nije.Ta tocka usijanja koju sam spomenuo bi se polako spustala do neke sasvim normalne razine.Ja barem tako mislim da bi ljudi ubrzo, nakon sto su se ispucali i nasli zadovoljstini u tome, shvatili da trajno zanimanje profesionalnog ´´velikog´´ hrvata,srbina,bosnjaka,albanca i nije bas neka unosna i korisna profesija za zivjeti kao recimo dobrog pekara,tesara ili inzenjera.Kao sto su raspadom komunisticke diktature svi bili fascinirani i euforicni novim inozemnim svjetlucavim trgovackim centrima,Milka cokoladama i ostalim novim, a prije nedostupnim stvarima,ubrzo nakon toga je ta ueuforija nestala i to je postalo normalno.Da je tako bilo, svi bi bili u svojim kucama, ne bi bilo rata, sve x-Yu drzave bi odavno bile clanice EU i zivjeli bi 25 puta bolje.Da se razumijemo,bratstva i jedinstva kao u Jugoslaviji ne bi bilo, ali mira,sigurnosti,suradnje na svim poljima,medjusobnog postivanja i svega onoga civiliziranog medju normalnim ljudima bi svakako bilo.Samo cinjenica i prednost da govorimo slicnim jezikom,sama po sebi i nalaze takvo sto. Svatko bi se bavio oko svojih svakodnevnih problema.Animoziteta,prepucavanja,nadmetanja,uvredljivih povika,transparenata bi bilo,osobito primjerice na sportskim terenima ali s tim bi se dalo zivjeti. Ako mogu Delije i Grobari,BBB i Torcida, mogu i hrvati i srbi, koga briga.To sto bi eventualno neki hrvat ubio kravu svog susjeda srbina ili suprotno sigurno ne bi dovelo do rata.Budala je budala. S ovakvim scenarijem koji danas svima nama izgleda kao utopija ali po meni i mnogima je mogao i trebao biti realan, vjerujem da ce se danas sloziti 99% Hrvata i Srba.Ali oko odgovora na pitanje zasto to nije tako, Hrvati i Srbi se nece sloziti nazalost NIKADA.

Šta se zapravo desilo

Senka | 26/11/2012, 13:54

Deo 2

No Hrvati nisu Srbi, oni se ne bore za zajednicu već za državu, i finansijska potpora za HDZ dolazi od Ustaške emirgracije koja zahteva da se sa Srbima završi. Ona nalazi snažno uporište u građanima Hrvatske, koji do tada možda joj i nisu bili u potpunosti naklonjeni, ali nepodnošljivo stanje koje je nastalo u zemlji zbog rata, jednostavno upućuje je na nju kao jedinu snagu koja je u stanju da agoniju, kojoj se ne vidi kraj, reši jednom za svagda. U početku slabo naoružane Hrvatske formacije trpe neuspehe u ostvarivanju svojih ciljeva, što dodatno izazviva frustraciju. JNA i novo formirana RSK deluju kao neka pošast koja je spremna da dođe glave Hrvatskoj. Naspram ideje nezavisne, slobodne, demokratske,nacionalne,Evropske Hrvatske, isprečili su se “barbari sa Istoka”, odvratni, primitivni,pijani,prljavi jugoljubivi srbo-ćetnici koji žele im oteti sve i stvoriti Veliku Srbiju. Oni se bore protiv svega što je Hrvatskoj drago. Oni oduzimaju deo njene teritorije i čine ukupni život nesnosnim i nefunkcionalnim, oni pljačkaju, pale, proteruju i ubijaju Hrvate. Oni ne samo da su okrenuti prošlosti, oni žive u prošlosti, što je retrogradno i u suprotnosti boljoj budućnosti. Odvratna Jugovojska, tzv Jugoarmada želi zadržati Hrvatsku u državi koja je umrla,ona je želi vezati za leša koji odbija da umre. Srbi su zombiji, demonska bića koja ustaju iz grobova, čisto i na patvoreno zlo.Sotona himslef. Oduvek su to hteli, prvo su uništili evrposku kuću, austro ugarsku monarhiju, simbol civilizacije,kulture i reda. Onda su uveli svoj odvratni, nakazni pravoslavno rusofilski istočni koncept. Njihov kralj seljak je najveći varvarin među njima on nije plave krvi, već je lopina i gedža, kralj prosjaka, lopova i bednika koji komanduje armijom robova. Šljam, pasmina slaveno serbska, roblje i sluga, što bi rekao Ante Stračević. Hrvatske ne može sa njima, ona mora da završi sa njima. Njima se ne može verovati. Onda su izdali svog kralja, i prigrabili komunizam i svo vreme davili Hrvatsku, podkradali je, parazitirali na njoj. Hrvatska im je dala sve, i posao i obrazovanje i kulturu,sve. Ali ne vredi, oni hoće gusle,hoće taj Kosovski bušido. Jedino ako se sa Srbima završi, Hrvatska ima budućnost. Kamom treba preseći tu bezumnu vezu sa lešom koji vuče na dno i isplivati na površinu. I kama je radila, rezala je i sekla.

Opsada Vukovara jeste ključni momenat u ratu u Hrvatskoj. Vukovar nije mogao biti zadržan i odbranjen, on sa vojne tačke gledišta je čisto bacanje ljudskih resursa i tehnike. Međutim, ruska škola po kojoj je JNA bila ustrojena, iskombinovana sa višim oficirskim kadrom trbonja koji su potpuno a nacionalni i besvesni, više zabrinuti za lično dobro i promociju, uhvaćena u totalnu paniku zbog gubitka države a samim tim i svrhe, JNA je bauljala u potrazi za novim razlogom postojanja. Da li je ona čisto Srpska, da li je Jugoslovenska, da li je svačija ili je ničija. Ova sumnja je učinila JNA borbeno ne efektvinom oružanom silom, jer ona i pored svoje premoći u tehnici,logistici i ljudstvu, dakle u kapacitetima za borbu nije imala osnovnu stvar a to je razlog za borbu,odlučnost i motivaciju. A to nije imala jer koncept bratstva i jedinstva je učinio da ona u Hrvatima nije videla neprijatelja već braću. Stoga njeno delovanje na terenu je hatoično, bezumno i ne efikasno. Besciljno. Sve ovo vodi ka ne selektivnoj upotrebi sile, koja za posledicu ima velike civilne žrtve i mali efekat na neprijatelja. Sa druge strane, Zbor Narodne Garde i specijalne jedinice MUP-a Hrvatske nemaju naoružanje kao JNA, ali imaju narod uz sebe i imaju jasno vide neprijatelja ispred sebe. Stoga je preciznost njihovog delovanja gotovo 100%. Dovoljno je recimo sa dva snajpera ubiti pet JNA vojnika i isprovocirati JNA da reaguje a onda kada JNA reaguje dovesti TV kamere i pokazati kako JNA bezumno granatira Hrvatske gradove. Na ovaj način em su JNA vojnici mrtvi em je JNA kao celina prikazana kao primitivna horda bezumnih varvara. Još veći efekat su imali masakri pripadnika JNA. Njihovo zarobljavanje i kasapljenje prema kome je Fredi Kruger malo dete, je imalo ogroman psihološki efekat na njene pripadnike. Sećam se slika koje je donosio moj školski drug tada, inače član SPO i vatreni borac za našu stvar, fotografija direktno iz mrtvačnica. Tu je bilo odsečenih,odranih,skuvanih, smrskanih glava i lobanja pocepanih sekirom,tela isečenih na komade, izvađenih očiju, odsečenih ušiju i noseva, genitalija...Ni sama RTS nije štedela gledaoce, njene kamere su svakog dana u 8 uveče donosile novi kontigent leševa. Svako se seća snimka, dvojce pripadnika SDG koji je Zbor Narodne Garde iskasapio, kako su RTS kamere išle sa tolikim zumom da su se videli crvi u toj gomili isečenog mesa. Naravno, nije prikazivala ono šta je SDG radila zarobljenicima, kako bi očuvala sliku o žrtvi, isto kao što ni HRT nije prikazivala kreativnost ZNG. Na ovaj način stvari su postale crno bele. Za razliku od HRT-a koji je odmah preuzeo korake da celu situaciju internacionalizuje te je stoga postao sve prisutan u svetskim medijima, RTS je svu propagandu usmerio ka Srbiji. Čak i u samom nazivu Televizijskih stanica (Hrvatska Radio Televizija) i (Radio Televizija Srbije) jasno se vidi nacionalni i a nacionalni koncept, Hrvatske i Srbije. Čak i nominalno, eliti u Srbiji je Srbija na zadnjem mestu dok je eliti u Hrvatskoj, Hrvatska na prvom. Pri samom izgovoru reči Hrvatska Radio Televizija vi odmah znate o čemu se radi, radi se o Hrvatskoj dok u slučaju Radio Televizje Srbije, vi u početku ne znate o čemu se radi, čujete Televizija a dok stigne do Srbije vi više ne obraćate pažnju. Ovo je omogućilo Hrvatskoj propagandi da bude 10 koraka ispred Srpske i dok je možda gubila na terenu, Hrvatska propaganda je dominirala u medijskom. U etru je stvorena slika o tome kako je Hrvatska žrtva komunizma koji odbija da umre, i to u dobu kada je zvanično komunizam padom Berlinskog zida umro. JNA je automatski vezana za komunizam i Rusiju a sa njom i Srbija i Srpski ciljevi. Na ovaj način Srbija je diskreditovala svoju poziciju i od tada ona će u medijskom smislu stalno kaskati za događajima i trajno biti u poziciji da stalo odgovara na pitanja umesto da ista postavlja. No ovo je upravo i bio cilj Slobodana Miloševića. Jer imajući Hrvate kao unutrašnje neprijatelje i svet kao spoljašnji, on na taj način osigurava totalnu dominaciju a samim tim i vlast.

I upravo je strani faktor uradio ono što je Slobodan Milošević i želeo, izolujući ga on mu je dao pravo na beskonačnu vlast. No na ovaj način, ekonomske sankcije, kao i embargo na uvoz oružija i opreme, nasuprot mišljenju u Hrvatskoj da je bio okrenut protivu nje, zapravo joj je direktno pomogao jer prosto, složena vojna tehnika i sistemi, zahtevaju stručno i skupo remontovanje te je upravo sankcijama JNA trajno izbačena iz upotrebe kao tehnološka sila. Takodje, Hrvatska vojska se oslobodila svih ideoloških balasta i našla se na čistom, što je osnovni preduslov za izgradnju jake i sposobne vojne sile, utemeljene na jasno definisanom odnosu i vrednostima koja nema sumnju u svoju misiju te je tako 1995 bez problema izbrisala VRSK ali i Srbe sa svoje teritorije. Inicijalni uspesi VRSK dali su joj oreol pobednika i uljuljkali je u predstavu o sebi kao nekom faktoru te tako dok je ista lokala i spavala na lovorikama, njena snaga se lagano topila i tako kada je kucnuo čas za odlučnu borbu, ona se raspala u roku od 4 dana. Dok je trajala, zahvaljujući konceptu koji prvo definiše okvir ali ne i unutrašnje principe, ta unutrašnja borba dovela je do cepanja unutar RSK na razne frakcije u kojima je svako hteo da bude glavni što je dodatno doprinelo raspadu stvari koja je i onako bila osuđena na propast od samog početka. Jer jednostavno, borba za nacionalni cilj se ne može temeljiti na a nacionalnoj osnovi.

Šta se zapravo desilo

Senka | 26/11/2012, 17:50

Odgovor na pitanje kako bi Srbi u Hrvatskoj prošli da su odbili Slobodana Miloševića nikada nećemo saznati. Da li bi ih HDZ zaista treitrao kao ravnopravne gradjane i garantovao bezbednost?
Ja mislim da ne bi, prosto zato što nije moguće biti nacionalno svestan Hrvat i voleti Srbe. Nacionalna svest Hrvata se bazira na mržnji prema Srbima,ona je negacija Srba isto onoliko koliko bezumno Srbi tvrde da su Hrvati pokatoličeni Srbi tj izdajice. Ili pak ako su komunisti na izdaji ideala bratstva i jedinstva.

Ako se uporede nacionalna romantičarska literatura iz 19 veka, na čijim temeljima se baziraju nacionalizmi Srba i Hrvata, jasno se vide suštinske razlike. Ante Starčević u Pasmini, jasno kaže kako su Srbi primitivici koji su došli u Hrvatsku i na taj način postali njena trajna pretnja. On mrzi Austro Ugrasku što im je to dozvolila. Stoga njegova ideja slobodne Hrvatske jeste Hrvatska Hrvatima, dakle radi se o sličnom stavu koji imaju Albanci. Jednostavno, po tom programu, ideja nacionalne države počiva na konceptu etnički čiste države koja jedino tako može biti nacionalna i definisana država. I u toj ideji mesta za Srbe nema. Definicija Srba kao tuđina i Hrvata kao domicijalnog stanovništva neumitno vodi ka etničkom čišćenju Srba. Definicija Srba kao nižeg i primitivnog nasuprot višem i naprednom, opet vodi u njihovu elminiaciju. Svi dalji tekstovi Ante Starčevića, jednostavno dehumanizuju Srbe na svakom mogućem nivou, što dovodi do toga da oni prestaju da budu ljudi a postaju sve ostalo. Onog momenta kada prestanu da budu ljudi i kada su svedeni na nivo nižeg, svaka moralnost prestaje. Odnos Hrvata prema Srbima, po Starčeviću ne treba da bude nemoralan, već AMORALAN. Ubiti Srbina nije zločin, to je potreba, to je isto kao čistiti kuću od djubreta i ako se želi živeti u uredjenoj čistoj kući, đubre se mora izbaciti napolje. Stoga ako se želi uredjena država Hrvatska u njoj za Srbe mesta nema i stoga potreba za nacionalnom državom Hrvatskom postaje potreba za mrtvim Srbima.

Ova ideologija je prvi put masovno ispoljena u I svetskom ratu, kada su domobrani u sastavu Austro Ugarske vojske, prodrli u Srbiju i masakrirali civilno stanovništvo i ratne zarobljenike. Kada ih je Srpska vojska potisnula nazad, nemački forenzičar Rudolf Arčibald Rajs, napisao je detaljne izveštaje o masakrima koji su ovi počinili. Najčešće su koristili konjičke sablje kojima su sekli tela ili delove tela i modalitet kasapljenja ostaje ne promenjen kao u I tako i u II a tako i u ratovima 90ih. Uglavnom, radi se o seči noseva i ušiju, vadjenja očiju kod muškaraca dok se kod žena seku dojke i vaginalni organi. Fokusiranje na glavu i genitalije to jest na delove tela koji daju prepoznatljivost tj identifikaciju, jeste direknta posledica učenja Ante Starčvića, jer mu se sečivom oduzima ljudski lik koji on i ne zaslužuje jer je niži oblik života. Ceo izveštaj je objavljen u Londonu, pod originalnim nazivom :

Report upon the atrocities committed by the Austro-Hungarian army during the first invasion of Serbia Rodolphe Archibald Reiss - Simpkin, Marshall, Hamilton, Kent & Co., Ltd., London en 1916.

Međutim upravo tu, posle I svetskog rata se dešava ono što celu stvar čini beskrajno teškom. Umesto da objavi ovaj izveštaj, elita u Beogradu ga krije. Ona to radi jer elita u Beogradu pati od jednog jedinstvenog mentalnog poremećaja koji je prati do dana današnjeg.

Pre svega, okosnicu elite u Srbiji čini, takozvana sitna buržoazija. Dakle radi se o uglednim, profesorima,pekarima,kafandžijama,trgovcima, krojačima. Nju čini ne proizvodni već USLUŽNI sektor. Ovo ima razarajuće posledice po razvitak ove priče. Svi ti preko Dunavski Srbi, koji su u Austro Ugarskoj bili ugledni obični građani, čim pređu Dunav, postaju ministri i savetnici. Najbolji primer za to je Dimitrije Davidović,novinar, čovek koji je napisao samostalno Srpski ustav (tabloid ustav koji je prvo delo naučne fantastike), čovek koji nije završio medicinu ali je bio lični doktor Miloša Obrenovića. Ovi primera ima bezbroj i ti ljudi čine okosnicu Srpske inteligencije. Dakle radi se o ,fenserima, skorojevićima koji žive za trend. Ti ljudi su plitkoumni malograđani. I upravo je njhiova plitkoumnost pomešana sa predhonim epsko mitiološkim kontekstom otvorila vrata slobodnom zidarstvu. Međutim oni te ideje nisu prigrabili zato jer su u njih verovali već zato što su one njima se činile u trendu. Vremenom dve klase malograđanina su se stvorile u Beogradu. Prva klasa, pro Zapadna,liberalna i a nacionalna, uvek je Srbiju videla na zapadu i težila da je samo pro forme oblikuje prema onome šta ona misli da je zapad. Dakle radi se o fasadnoj eliti,eliti kojoj je bitno da Srbija lični na zapad a ne da isti bude. Ona se guši u formi, ona uvek ide na sjaj velegrada i ona kao takva je opsednuta mitom o prestonici. Njoj je Beograd najvažniji,ona Beograd stalno kiti i troši basnoslovne sume novca na besmislene fasadne projekte (tramvaj,most), dok joj suštniski izmiču. Ova prva klasa prezire Srbiju jer nije bogata i razvijena kao zapad. Druga klasa malograđanina je zadojena epsko mitološkom predstavom o Srbiji i Srbima kao epsko mitološkom izabranom narodu koji ima misiju da obnovi Vizantiju. Ona spas za Srbiju vidi u njenom ugledanju na Rusiju i ova klasa malograđania prezire Srbiju jer nije dovoljno velika i jaka kao Rusija. No oba ova bloka dele istu meglalomaniju. Ako ne mogu baš da je ostvare onda će je oponašati.

Upravo tako, elita u Beogradu prihvata koncept Jugoslavije i bratstva po a nacionalnom modelu mondijalizma i slobodnog zidarstva. Početak Jugoslavije je kraj Srbije u fizičkom smislu, dok je u idejnom on započeo onog momenta kada je Vuk Stefanović Kradžić, u sklopu priprema za stvaranje Jugoslavije došao do bizarnog zaključka da samo zato što dva naroda govore istim jezikom to ih čini jednim narodom. Kako je uloga graditelja Jugoslovenske ideje poverena Srbima, tužno, u nacionalnu ideju Srbije ubačena je ta ideja da su svi koga razumeš tvoj rod i tvoja braća a ne neprijatelji. Stoga oni su uvek dobro došli i uvek se vole i uvek treba da postoji težnja ka sjedinjavanju. I tako, prva Jugoslavija je ignorisala zločine počinjene od domobrana, što se vratilo putem Jasenovca pa je i to gurnuto pod tepih i na kraju se vratilo u Oluji.
Deo 3

No opet, urban-turban-ja sam građanin sveta-libero-au Eu ili au Rusija jurca bezglavo u zajednice i opet jedni vuku u Evropsku Uniju a drugi u Rusiju što sve čini da je Srbija tu gde jeste, uvek i samo na početku i rezultat ovih napora je bio i ostao jedno kolosalno ništa. 0

Re: Gotovina: Danke Deutschland !

easy | 26/11/2012, 18:53

Ima dosta povijesnih licnosti u Hrvatskoj koje su dale svoj sud o hrvatsko-srpskim odnosima ali vidim da stalno citiras izjave Starcevica, mislim da preveliku ulogu dajes Anti Starcevicu ako mislis da se samo na njegovoj doktrini temeljila politicka elita i nacionalna svijest Hrvata,osobito pocetkom devedesetih.Njegov koncept je bio u kontekstu 19 stoljeca i istina je da je on propagirao takvu politiku prema Srbima,cak se danas i jedna mala desno orijentirana stranaka koja nije u Saboru zove HCSP dr. Ante Starcevic. Medjutim trebao bi znati da su Hrvati svoj nacionalizam nasuprot srpskom temeljili vise na puno mladjem Stjepanu Radicu (braci Radic) cije su izjave narod i politika puno vise drzale vjerodostojnijim i prikladnijim na kraju 20 stoljeca nego Starceviceve iz 19 stoljeca. Procitaj malo o njemu na hr Wikipediji.Obzirom da volis citirati Starcevica, navest cu neke Radiceve izjave; „Hoćemo da budemo sa Srbijom, ali ne pod Srbijom, hoćemo Srbina za brata, a ne za gospodara “, ´´Odnošaj Hrvata prema Srbima je jasan. Može se sa bratom biti najbolji brat, ali ja radim na svojem a ti na svojem. Mi možemo zajedno gospodariti, ali ti nećeš mojoj djeci rezati kruha, jer bi pretanko odrezao. Srpska gospoda toga neće da vide, ali narod to shvaća. Mi nećemo beogradskog centralizma, jer toga neće ni Vojvodina, ni Bosna, ni Slovenija, a kamo li Hrvatska koja treba da bude potpuno ravna Srbiji ili dvije sestre, ali svaka k sebi...“

Re: Gotovina: Danke Deutschland !

Senka | 26/11/2012, 22:03

Šta god da je,kraj je. Srbija je izgubila istorijsku šansu da postane prvo pristojna država a na kraju i samo država.

Šta da se radi, predpostavljam da sve ima svoj početak sredinu i kraj. Malo mi je žao što su kod nas počeci i krajevi najduži dok sredina traje kraće od sećanja vinske mušice.

Re: Gotovina: Danke Deutschland !

misha | 28/11/2012, 00:48

misha

@easy: @Senka:
Ovih dana čitam fenomenalnu knjigu Svetislava Basare "Dugovečnost" posle koje sam se na trenutak postideo retrogradnosti ideja koje sam napisao u ovom postu (ali, moramo priznati da ni ova presuda koja me je navela na pisanje istog- nije baš futuristička i izrečena sa pomirljivom vizijom)...

Ima puno zanimljivih delova u knjizi, mrzi me sada da kuckam puno, ali ću vam preneti deo o Miloševiću, komendija del arte:

"...Pavijane sam mrzeo iz dubine duše. Nema pokvarenijih stvorenja od pavijana. Pavijani, zapravo, i nisu čovekoliki majmuni, to su čovekoliki psi. Pažnja posetioci zooloških vrtova. Achtung! Budite oprezni sa pavijanima, ne nasedajte na njihov prividni šarm, ne podležite njihovom urođenom bezobrazluku, bez obzira na to koliko dobronamerno izgledali ti pavijani. Dovoljan je tren nepažnje pa da vam podli pavijan, slasno grickajući kikiriki koji ste mu upravo dali, podmuklo zabije nož u leđa. Poredeći psihopatološka zbivanja u Srbiji, koja sam svake večeri pomno pratio na satelitskom programu RTS-a, sa sumanutim zbivanjima u frankfurtskoj majmunskoj zajednici, uočio sam zapanjujuće sličnosti. Ponašanje majmunskih predvodnika, takozvanih alfa mužjaka, neodoljivo me je podsećalo na ponašanje alfa rukovodstva i alfa članstva u Srbiji tada vladajuće, zločinačke Socijalističke partije Srbije (boljševika), a bučne reakcije širokih majmunskih masa, da kažemo običnih majmuna, bile su gotovo istovetne reakcijama nedužnih žrtava rukovodstva i članstva SPS(b) - širokih narodnih masa u Srbiji i drugim srpskim zemljama. Kao što to nije činio ni takozvani Milošević, nesporni lider SPS(b), ni gorila Bongo, nesporni lider frankfurtskih majmuna nije vladao isključivo golom silom. U Bongovoj autokratskoj vladavini bilo je elemenata rudimentarne demokratije, kao što ih je bilo i u Miloševićevoj Srbiji. Kao i tobožnji Milošević, i Bingo je tolerisao opoziciju - mlade (a ne tako mlade) nedobudne primate željne statusa alfa mužjaka - ali ih je držao u zaptu, pod strogom kontrolom. Da su frankfurtski majmuni nekim slučajem živeli u svojoj postojbini, podsaharskoj Africi, nema sumnje da bi se Bongo sa njima obračunao mnogo surovije i da bi opozicione majmune bezobzirno i po kratkom postupku likvidirao,ali u Nemačkoj, uzornoj demokratskoj državi, Bongo to sebi nije mogao priuštiti. U Nemačkoj i divlje životinje moraju da poštuju ustav i zakone Savezne Republike Nemačke. Inače im se crno piše. Što se pokazalo u slučaju bengalskog tigra, Age, koji je rastrgao neopreznog Maslaća. Na prekom sudu frankfurtskog Zoološkog vrta Maslaćeva neopreznost nije prihvaćena kao olakšavajuća okolnost za Agu. Aga je većinom glasova osuđen na smrt i već sutradan javno pogubljen ubrizgavanjem smrtonosne injekcije. S druge strane, ako ćemo pošteno, da se nešto Miloševićeva Srbija tokom devedesetih nalazila u podsaharskoj Africi, nema sumnje da bi navodni Milošević, na bezbednoj udaljenosti od očiju Međunarodne zajednice, isto tako bezobzirno i po isto tako kratkom postupku, likvidirao srpske opozicionare. Što je počeo i da čini, u momentu kada se Srbija krajem devedesetih u duhovnom smislu pretvorila u zemlju podsaharske Afrike. Bongo je, dakle, bio prinuđen da deluje u skladu sa ustavom Savezne Republike Nemačke, pa je za svoju neograničenu vlast morao da obezbedi većinsku podršku majmuna u frankfurtskom zoo vrtu. Kao i takozvani Milošević, i takozvani Bongo je gotovo svakodnevno organizovao majmunske mitinge podrške, masovne skupove majmunasvih pasmina, koji su ga zaglušujućom cikom i vriskom izvikivali za nespornog lidera frankfurtskih majmuna. Bongo je, kao i navodni Milošević, manipulisao masama, ali ih u suštini nije voleo. Kao što je takozvani Milošević sa masama opštio preko svojih posrednika, mladih, zadriglih, portparola i starih, zadriglih šefova partijskih organizacija, tako je i Bongo sa majmunskim biračkim telom, takozvanim običnim majmunima, komunicirao posredstvom dvaju mladih, zadriglih majmunskih aparatčika, Harija i Vilija, ,koji su, uprkos izvesnim rasnim, polnim, verskim i nacionalnim razlikama, neodoljivo ličili na Miloševićeve portparole, koji su se igrom slučaja, takođe zvali Hari i Vili. Hari i Vili, majmunski portparoli, po ceo su bogovetni dan skakali s grane na granu, sa ljuljaške na ljuljašku, i neumorno lobirali za Bonga.Harija i Vilija nisam očima mogao da vidim. Stalno sam im zakidao na sledovanjima mesa. Ali ništa nisam postizao. Nisam uspeo da ih umorim glađu. Majmuni su svo meso, takvo je bilo pravilo, stavljali pred Bonga koji je zadržavao lavovski deo za sebe,a ostatak delio prema simpatijama i, pretpostavljam, zaslugama podanika. Tu sam bio nemoćan. Pravilnik frankfurtskog Zoo vrta strogo je zabranjivao osoblju da se meša u unutrašnje stvari životinjskih zajednica..."
:)

P.s.Kad budem imao vremena, otkuckaću i veoma zanimljiv deo o istoriji Balkana, iz perspektive jednog Turčina, pozdrav.

Komentar

krasiva | 28/11/2012, 20:46

Ode ova priča od naziva i sadržaja teksta, u sunovrat. A ti, Doctore, nastavljaš..jednostrano.
Predlažem vam, svima, da pogledate intervju potpredsednika Vlade Ruske Federacije Dmitrija Rogozina, na RTS-u.

Re: Gotovina: Danke Deutschland !

misha | 29/11/2012, 00:32

@krasiva: Hehe upravo sam te se setio sada kad sam pogledao deo intervjua sa pomenutim gospodinom na Dnevniku 3 (a onda vidim i ovaj komentar):) Vidim priča Rogozin nešto o podršci a donji deo ocila sa našeg grba (crveno, belo, crveno) mi je zaličio na donji deo hrvatskog grba i pomislih, vidi napustili nas i ovi Rusi i podržavaju Hrvate, a onda vidim da je to ipak naš grb i čujem da priča o "Ruskoj podršci Srbiji" na šta ravnodušno kažem: "Meee, nebitno" (iz krajnosti u krajnost);)

P.s.A nisam "jednostran", čitao sam dovoljno u školi Ćosića (ili kako ga Basara u ovoj knjizi prikriveno zove "Izvanredni i opunomoćeni državni pisac, Ovlašćeni sudski tumač srpskih nesreća, Javni beležnik - većinski vlasnik profitabilnog pogona za proizvodnju romana masovnog uništenja koje država Srbija, bez obzira na trenutno državno uređenje, štampa u milionskim tiražima i po skupe pare prodaje sluđenom stanovništvu"xD), red je da malo čujem i drugu stranu:D Inače, da ta druga strana nije toliko jednobojna, najbolje ćeš videti u delu o toj "turskoj verziji istorije" (mrzi me sada da kuckam), pozdrav.

Re: Gotovina: Danke Deutschland !

Senka | 29/11/2012, 10:03

Priča o Gotovini,Markaču i Haradinaju jeste priča o kontekstu rata na prostoru bivše SFRJ. Ona je potvrda opšteg konsenzusa da su za rat krivi Srbi i da sve što su radili je pogrešno. Napadnuti Slovenci,Hrvati,Bošnjaci i Albanci su bili dovedeni u bezizlaznu situaciju i stoga imaju sva prava da se brane. Stoga Srbija je kriva po idejnom osnovu i po praktičnom, dakle njena ideologija je bila zločinačka i shodno tome sprovođenje te ideologije je zločinačko. Kod ostalih, ideologija je ispravna dok su postupci uglavnom ispravni a tamo gde su se zaneli u svojoj dobroti, desili su se zločini koji nemaju nikakve veze sa ideologijom već su “incidenti” jer su se ovi malo zaneli.

Komentar

krasiva | 29/11/2012, 22:01

Basara = Peščanik = LDP = Doctorova jednostranost
Citiram Rogozinove reči: ""Reći ću vam otvoreno, jesmo bliski prijatelji, ali Rusija nije vaš advokat. Mi ovde jesmo advokati prava i istine. Rusija nije advokat Srbije nego advokat konzistentnih međunarodnih odnosa za koje smo mi dali mnogo krvi. DVADESET SEDAM MILIONA LJUDI je poginulo da bi se izgradio taj sistem. Rusija će da brani taj sistem i, ako se vi budete držali te pozicije, mi ćemo vas, naravno, u tome podržavati".

Komentar

krasiva | 29/11/2012, 22:06

Senka:
Da li i ti deliš mišljenje tog konsenzusa?

Re: Gotovina: Danke Deutschland !

misha | 29/11/2012, 22:14

misha

@Senka: I Haradinaj oslobođen! (pripremio sam se na ovakvu vest/presudu pa se nisam puno iznervirao). Ali, ovde osim što nema pravde, nema ni logike! Ajde ovako, da napravimo paralelu- Srbi žive u Hrvatskoj, žele nezavisnost Republike Srpske Krajine, Hrvatska se 1995. brani od separatista i to je ok; Ista situacija- Albanci žive u Srbiji (KiM), žele nezavisnost Kosova, Srbija takođe brani svoju teritoriju 1998./99. i to nije ok, a separatisti su ok:) Smešno! P.s.Oduvek sam bio za saradnju Srbije sa Hagom, ali tek sada shvatam šta je taj Sud u stvari (što si i ti objasnio kroz tvoj komentar).

Re: Gotovina: Danke Deutschland !

misha | 29/11/2012, 22:26

misha

@krasiva: Meni je isto i kada vidim Rikera i kada vidim Rogozina u Beogradu- muka mi je od tih svetskih velesila koje brutalno štite samo svoje interese! Dva zla, kao i uvek- večiti srpski izbor.

Re: Gotovina: Danke Deutschland !

Senka | 30/11/2012, 08:43

A ti si, Doco,očekivao da će biti osuđen?

Re: Gotovina: Danke Deutschland !

Senka | 30/11/2012, 09:46

Ajde da pokušam da ti objasnim plastično. Sledeće pisanje će ti ići multi dimenzionalno pošto je problem multi dimenzionalan.

Dimenzija 1-Energija

Senka | 30/11/2012, 10:29

Nafta je osnovni izvor energije koji napaja modernu ljudsku civilizaciju. Ona kao takva je ugrađena u sve aspekte modernog života. Od benzina koji poreće autiće,brodiće i avione, preko plastike u tvom Ipodu i tastature na kojoj kucaš, do paste za zube koju koristiš,preko lekova za smirenje bolova, odeće koju nosiš,puta kojim ideš negde (asfalt je derivat nafte). Čak i povodac za tvoju kucu je napravljen od polimera koji je opet nastao iz naftinih derivata. Hrana koju jedeš posejana je traktorom koji troši dizel, da bi se ta poljoprivreda zaštitila pesticidi i herbicidi kojima se prska su nastali od nafte, kada je žetva koriste se kombajni koji koriste naftu, kada to žito se pretvori u brašno i kada se preveze do pekare u kojoj ti kupuješ hleb,koristi se nafta.

Jednom rečju,NAFTA JE SVE!!!

Sama nafta kao nafta, nastala je u kratkom periodu globalnog zagrevanja,pre više miliona godina. U tom periodu, usled globalnog zagrevanja, došlo je do naglog porasta algi u vodi,te alge su potrošile sav kiseonik i uginule, padajući na dno. Kako su potrošile sav kiseonik, njihovi leševi,tj bio masa nije istrulilia već je ostala sačuvana na dnu. Kako je temperatura rasla,isparavanje koje je usledilo povuklo je sa sobom ogromne padavine koje su bukvalo spirale sediment sa kopna koji je pak padao na dno preko tih mrtvih algi. Sediment je sve više i više prekrivao alge i one su tonule pod pritiskom te mase sve dublje i dublje. Vremenom, usled pritiska i temperature u tim džepovima započela je hemijska reakcija, takozvano anaerobno razgrađivanje koje je na kraju pretvorilo tu bio masu u ono što mi zovemo naftu. Ta nafta je bila pod ogromnim pritiskom spolja ali i iznutra i kao takva ona se kretala tamo gde sediment više nije bio u stanju da zadrži toliki pritisak. Kako je lakša od vode, nafta je tekla podzemnim tokovima i tamo gde je mogla izbijala je na površinu, mešajući se sa sedimentom (pesak,zemlja) i erodirala a tamo gde nije mogla, propadala je dublje u zemlju gde se pod uticajem toplote, hemijska reakcija nastavila i pretvorila naftu u prirodan gas. Tamo gde je nafta izbila na površinu i pomešala se sa sedimentom nastali su naftni škriljci,u rezervoaru gde je ostala tečna i pod pritiskom nastala je konvencionalna nafta i tamo gde je propala dublje nastao je prirodan gas.

Na ovaj način nafta se deli na dve osnovne kategorije:tešku naftu (nafta pomešana sa sedimentom) i laku naftu (tečna nafta). Sam gas opet se deli na rafinisani gas i gasne kondenzate (uslovno shvati ih kao hidro karbonate ne razgrađene nafte koja ide uz gas kada se isti ispumpava iz zemlje, super laku naftu).

Prvi oblik nafte koji je otkriven i koji je stavljen u proizvodnju bio je tečni oblik nafte i to je ono što većina ljudi smatra za naftom (kada šiklja iz bušotine), ali kao što sam rekao to je samo jedan od oblika nafte. Logično, rezervoar koji se ispumpava, nalazi se pod kolosalnim pritiskom i kada vršiš ekstrakciju nafte ne treba ti velika energija da bi je izvukao, jer ona sama pod tim pritiskom izlazi napolje. Slikovito, odnos uložene energije, merene u nafti, je takav da za jedno bure nafte koje uložiš (da doteraš kamionima svu tu opremu,cevi, postaviš platformu) i eneregije koju dobijaš iz nafte je 1:100 (jedno bure uloženo za 100 burića koje dobijaš). Ovaj ogroman disparitet između uloženog i dobijenog omogućava zaradu jednako ogromnih količina novca. Sama nafta kao nafta je gotovo savršen izvor energije. Ona je inertna (bezbedna za upotrebu pod normalnim okolonostima),
poseduje veliku energetsku gustinu (jaka je) i što je najvažnije, hidro karbonati od kojih je sastavljena mogu da se relativno lako kombinuju, to jest oni su ti kao lego kockice od kojih možeš da praviš miljarde različitih stvari. Aparati koje ti koristiš kao doktor su napravljeni od nafte ili nekog oblika dobijenog od petro hemijske industrije, anestezija koju daješ je napravljena uz pomoć nafte, špric koji drži ansteziju je od plastike tj nafte, rukavice na tvojim rukama su napravljene uz pomoć polimera koji su opet nafta. Celokupna ljudska civilizacija 20-og veka se zasniva na tečnoj, tzv konvencionalnoj nafti i sve što je izgrađeno u proteklih 110 godina je izgrađeno je na principu nafte koja šiklja iz zemlje.

Međutim tu postoji jedan veliki problem. Nafta izlazi iz zemlje sve dokle je pritisak koji je u rezervoaru dovoljno veliki da istu gura napolje. Kao kada bi uzeo flašu kokakole pormućkao je i zaboo iglu od šprica, kokakola bi izlazila napolje sve dokle pritisak u boci ne opadne. Isto pravilo važi i za naftnu bušotinu. U momentu kada pritisak opadne, ti moraš da u taj rezervoar da ubacuješ nešto što će naftu isterati napolje (voda,azot,ugljen dioksid). Međutim, sama činjenica da ti sada moraš da ulažeš energiju da bi naftu izvukao znači da tvoji troškovi eksploatacije rastu i kako je ti sve više i više ispumpavaš sve više i više moraš energije da uložiš. U momentu kada energija koju uložiš je veća od energije koju dobiješ iz nafte tebi taj izvor prestaje da bude isplativ, i ta naftna bušotina se gasi. Nafta u podzemnom rezervoaru nije ista kao benzin u kolima, ti benzin u kolima koristiš do poslednje kapi, pre nego što merač goriva ne padne na nulu ti ne znaš da imaš problem. Sa naftnom bušotinom je drugačije, ona prestaje da bude isplativa kada ispumpaš pola nafte iz rezervoara.

Ovaj princip važi za pojedinačnu bušotinu, za naftno polje, naftnu provicniju, državu i važi za ceo svet.

Geo-fizičar, koji je prvi izračunao ovo, zvao se Merion King Habert. Funkcija ekstrakcije jeste kriva u obliku ćiriličnog slova L, dakle kada nadješ izvor tebi produkcija raste, na vrhu stagnira i onda kreće da opada. Vrh produkcije jeste ono što je bitno, jer u tom momentu, da bi nastavio da se baviš ekstrakcijom nafte ti moraš da odmah staviš u pogon sledeći izvor kako bi održao isporuke nafte na tržištu. Međutim da bi počeo eksploataciju nafte, moraš prvo da je nađeš što znači da otrkića nafte takođe jesu funkcija. Lupam u 1910 godini smo našli 5 rezervoara,u 1915 smo našli 10,u 1930 smo našli 4 i u 1950 nismo napšli ni jedan. Ovo znači da si ti dosegao vrh pronalaženja novih izvora u 1915 godini. Dakle imaš dve krive, funkciju pronalaženja i funkciju produkcije. Ono što je Habert izračunoa jeste da 40 godina pošto pronađeš svu naftu ti ćeš istu potrošiti. Prema njegovom proračunu, pošto je kriva otkrića bila 1930 godine na američkom tlu, ovo je značilo da amerika ostaje bez nafte 1970 godine. Kada je ovo izneo u javnost, svi su mu se smejali i proglasili ga za budalu. Habert je pao u zaborav i Amerika je cvetala. Međutim, Habert je bio u pravu i 1971 godine produkcija nafte u Americi je dosegla maksimum. Dekada 70ih godina jeste period velikih potresa i svi oni se baziraju upravo na ovoj osnovi.

Prvo, do 70ih godina, Američka ekonomija je dosegla toliki nivo proizvodnje da je količina proizvoda koje je ova pravila bio u vrednosti toliki da je premašio zlatnu podlogu kojom je bio pokrived dolar. Dakle, vrednost svih tih aviona,kamiona,elektronike je bio veći od količine zlatnih rezervi Amerike. Ovo je ugrozilo stabilnost Dolara sa zlatnom podlogom, te je ista napuštena, jer je postala ograničavajući faktor.

Druga stvar koja se desila bila je stagflacija, koja je mešavina inflacije i stagnacije što je po svim ekonomskim merilima bilo nemoguće i ta pojava je izazvala šok i paniku, što je dovelo do rušenja berze. Ono što je izazvalo stagflaciju je sledeće. Kako nakon drugog svetskog rata, svet je bio razrušen, Amerika je davala ogromne novčane kredite, zemljama za obnovu. Te zemlje su onda kupovale Američku robu, jer nije bilo nikoga ko je istu proizvodio jer je industrija bila uništena ratom i na taj način Amerikanci su zapošljavali svoje radnike. Dakle Amerikanac ti pozajmi pare da bi od njega kupio robu. Medjutim pozajmljeni novac su ti pozajmile banke, kojima ti to moraš da vratiš uz kamatu. Ovo je značilo da je standard Amerikananaca rastao na nivou industrijske razmene dobara,proizvodili su robu koju su prodavali po svetu, ali je i profit banaka rastao jer su iste naplaćivale kamate na pozajmice. Ova dva izvora novca, kamate i zarada od profita dovelo je do zagušenja u tokovima novca, jer 70ih godina ti krediti su krenuli da se naplaćuju u trenutku kada je proizvodnja bila na maksimumu i odjednom si imao uvećanje novčane mase u sistemu, što je izazvalo inflaciju. Druga komponenta koja se dovela do nezaposlenosti jeste ta da, su zemlje u koje su Amerikanci ulagali, počele da proizvode robu i na taj način postale konkurencija što je dovelo do smanjenja potražnje za američkim proizvodima, što se direktno odrazilo na zaposlene. Na ovaj način nastala je stagflacija gde su Amerikanci se bukvalno gušili u novcu a postajali su sve besposleniji i siromašniji. Rešenje je nadjeno u masovnom kreditiranju, i deo tih kredita je uzela SFRJ. Svako ko je rodjen 60ih godina u SFRJ zna kakvo je to ludilo bilo, kreditiralo se sve, stanovi, nameštaj,kola...Sedamdesete godine u SFRJ su bile godine procvata.

Treća stvar koja se desila bio je Jom Kipur rat na Bliskom Istoku. Zemlje kartela (OPEC) uvode embargo na isporuke nafte Zapadu što dovodi do naftnog šoka 1974 godine. Ove sankcije, zvanično su opravdane kao protiv mera Američkoj pomoći Izraelu u borbi sa Arapima ali to nije pravi razlog. Ono što se desilo je zapravo to da je kartel video brojke sa grafikona produkcije i kada je video da količina nafte koja je proizvedena u Americi opada, iskoristio je Jom Kipur da zavrne slavine čime je efektivno preuzeo kontrolu nad cenom nafte, jer kako Amerika više nije bila u mogućnosti da nezavisno proizvodi naftu na svojim poljima, kartel da bi osigurao tok nafte a samim tim i izvor svog profita, je preuzeo kontrolu nad cenom nafte. Dakle ne radi se o nikakvoj zaveri, jer tok tj cirkulacija nafte je ono što je moralo biti održano a to da li taj tok održava Amerika ili Opek nije bitno toliko. Na taj način, Amerikanci su postali zavisni od Arapa i uveden je poznati petro dolar, koji je zlato zamenio naftom.

Četvrta stvar koja se desila, jesu strateški planovi za izgradnju masivnih gasovoda i naftovoda kako bi se omogućilo nesmetano snabdevanje Zapada naftom i gasom.

Dimenzija 1-Energija 2

Senka | 30/11/2012, 19:04

Globalno gledano, sva nafta na planeti Zemlji otkrivena je do 60-ih godina prošlog veka. Ovo je značilo da će svet potrošiti naftu do 2000 godine. Međutim, ovo se nije desilo jer je naftna kriza 70ih godina odložila tu tačku za pet godina. Zvanično, prema Svetskoj Agenciji za Energiju, tečna dakle konvencionalna nafta, dosegla je maksimum proizvodnje u junu 2005 godine. Od tada, njeno opadanje se nadomešta teškom naftom,čija znatno veća cena opravdava eksploataciju iste. Međutim ovo neće moći večito da traje, jer tečne nafte ima sve manje tako da ako imaš tečnu naftu koja košta lupam, 30 dolara za barel i tešku naftu koja košta 70 dolara za barel, tržište ne interesuje udeo tipa nafte već samo da li nafte ili ne. Tako, ukupna cena nafte se sastoji od mešavine cene ove dve nafte, tako da cena na tržištu ti je 70-30 to je 40 dolara za barel. Međutim kako produkcija konvencionalne nafte opada, cena ide ka ceni od 70 dolara za barel jer udeo nafte od 70 dolara za barel raste u ukupnoj ceni nafte koja se isporučuje na tržište. Ovo su proizvoljne cifre prava cena teške nafte je daleko veća i iznosi oko 200-230 dolara za barel.

Sve ovo znači samo jedno. Moderna civilizacija je završila svoju priču i ono što sledi jeste kontrakcija ili prosto narodno rečeno-kolaps.

Kako je cela svetska ekonomija bazirana na rastu, novac se proizvodi tako što se izdaju novi krediti što zapravo znači da je vrednost današnjeg novca zapravo vrednost novca koji će on imati u budućnosti kada krediti dođu na naplatu. A da bi imali vrednost u budućnosti u toj budućnosti bogatstvo mora biti uvećano kako bi se pare koje su uzete kao kredit mogle biti isplaćene. No kako veća cena nafte znači smanjenu ekonomsku aktivnost, to znači da se stopa rasta automatski smanjuje i direktno ovo znači da ako si recimo uzeo kredit na 20 godina, taj krediti ti je izdat jer banka veruje da ćeš ti biti u mogućnosti da za 20 godina taj kredit isplatiš. A banka veruje jer procenjuje da će stopa privrednog rasta stalno rasti. E sad krediti koji su izdati recimo Grčkoj, dolaze na naplatu sada a ne za 20 godina, zato što je procenjeno da Grčka neće biti u mogućnosti da ih isplati za 20 godina, već mora da ih isplati sada i tako imaš masivna budžetska kresanja, te prodajte ostrva,ljude,decu,radite za džabe sve samo da pare dobijemo sada.

To je ta kriza “poverenja” koja guši kreditiranje i na konto koje se vrši kontrakcija i te mere su bolne i tragične, sa ozbiljnim preduslovima da postanu čak i revolucije ili pak anarhije.

E sad kakve ovo veze ima sa Ramušem Haradinajem? Ima i te kakve veze, direktne veze.

Dimenzija 2-Politika

Senka | 30/11/2012, 19:30

Ja lično ne verujem u teorije zavere, ali ne mogu da se otmem utisku da 1973 dolazi do naftne krize a već 1974 SFRJ donosi plan svoga raspada, tj ustav iz 1974. Zašto? Zato što svaka trasa naftovoda i gasovoda koja ide ka Evropi ide preko SFRJ. Tačnije linijom Bugarska-Srbija (SFRJ)-Albanija ili pak Bugarska ili Rumunija-Srbija-Hrvatska-Slovenija-Austrija.
Kada je rat u bivšoj SFRJ otpočeo, on se stavio u jedan kontekst (ram) koji se oslanja na prostu činjenicu da je Srbija kao najveća od svih republika SFRJ će biti ta koja će odlučivati o pravcu raspada same SFRJ. Procena je bila tačna i Srbija je NAVOĐENA da se ponaša tako da sva krivica padne na nju. Zašto? Zbog Kosova, jer Kosovo je čvorište odakle naftovod/gasovod može krenuti preko Albanije ka Italiji ili pak severno ka Austriji. Ko god je gledao film “Tri dana kondora-produžena verzija” video je mapu tog čvorišta i centar tog čvorišta je Kosovo. Produžena verzija je skraćena ali poruka je bila jasna. Kada se hronologija događaja uporedi za Habertovom jednačinom, postaje kristalno jasna. Sva svetska nafta je otkrivena 60ih godina, što znači da će trajati do 2000 godine. I gle čuda, na kraju 20og veka, SFRJ se raspada baš u pravi momenat,1999 godine i to tako što Srbija gubi Kosovo. Onda 2001 imaš 9/11, Amerikanci idu u Irak (po naftu), koju obezbeđuju 2003 godine. Zašto? Zato što je vrh produkcije nafte pomeren za 4 ili 5 godina, te se isti dešava 2005 godine u junu, Amerikanci su već u Iraku i tok nafte je obezbeđen. Projekat koji treba da obezbedi naftu ili gas, NABUKO vodi linijom, Kaspijski bazen: Gruzija-Irak-Turska-Grčka-Makedonija-Kosovo-Albanija-Italija i Kosovo,Sandžak,Bosna,Hrvatska,Slovenija,Austrija. Amerikanci ulaze u Afganistan kako bi obezbedili gasovod (Enron/Haliburton) koji propada i kreće se trasom koja je unapred planirana preko Turske-Grčke-Makedonije-Kosova i dalje preko Albanije ka Italiji ili preko Kosova-Sandžaka-Bosne ka Hrvatskoj i Austrjii. Međutim, magična brojka 4, dakle 40 godina od kada nadješ resurs do vremena kada ga potrošiš, nije faktorisala jednu jednačinu a to je bankarsko ludilo te tako tih 40 godina se pretvara u 4 godine koje su udesetostručile ekonomsku razmenu, Kina postaje svetsko čudo i nafta koja je trebalo biti potrošena za 40 godina potrošila se za te 4 i opet, gle čuda 2008 godine sledi krah berze, nafta ide na 150 dolara za barel ali dešava se još jedna stvar, gasovod NABUKO pada u vodu, jer je Gruzija htela da se igra Balkana i da protera Ruse sa svoje teritorije, no Rusi nisu Srbi, smrvili su Sakašvilija i time projekat NABUKO pada u vodu. Umesto NABUKA gradi se “Južni Tok” koji ide preko Vojvodine no Amerikanci ne odustaju te tako se dešava “Arapsko proleće” kako bi se otvorio novi koridor iz Katara odakle bi gas išao linijom Katar-Sirija-Turska-Grčka-Kosovo i dalje.

Tako da, moli se bogu da Bašar Al Asad izdrži jer je cena za to da Kosovo bude čvorište ništa manje i ništa više od Velika Albanije a to znaš šta znači.

E zato su svi oslobodjeni i zato su Amerikanci napali SRJ i podržali OVK i zato je sve tako nakazno i nenormalno.
Ako Bašar Al Asad izgubi možeš računati da će na Kopaoniku svaki hotel koji Albanci otvore biti ofarban u žuto i da će cvetati medicina.
Jeftino i bez anestezije.

Dimenzija 2-Politika 2

Senka | 30/11/2012, 20:18

E zato ti veterani OVK ratuju u Siriji i zato se Albanci sve više približavaju radikalnom Islamu jer treba da povežu Sandžak i Preševsku dolinu.

No bilo kako bilo, čak i ako se ovaj scenario ostvari, on će samo odložiti globalni krah za jedno 20ak godina posle čega ćemo svi lepo u pećine i da lovimo zeke i skupljamo bobice. Jer ne postoji šansa da se ovaj sistem održi. Problem sa gasom jeste da on, pošto je gas, ne nestaje polako kao nafta koja je tečna, on kad nestane on nestane u roku od-odmah.

Srbija nema šanse da opstane u ovakvoj konstelaciji stvari. Prvo, psihološka priprema je odrađena maestralno, Srbima je nametnuta krivica. Oslobađanje Gotovine i Haradinaja ne znači da su oni nevini, to znači da je potpuno legalno i normalno istrebljivati Srbe i to znači da su Srbi određeni za istrebljenje. Nije ovo prvi put da se to dešava, ako pogledaš istroju, svaka verzija Evropske unije je imala taj odnos prema Srbima. Prva verzija Eu je bila era Napoleona i Napoleon je uputio pismo Turcima da istebe Srbe. Druga verzija Eu je bila Austrijska monarhija to jest Nemačka posle koje je Srbija ostala umanjena za 20% stanovništva, treća verzija Eu je bio Treći Rajh u kome si imao otvoren genocid i satiranje Srba i konačno imaš ratove 90ih u kojima se opet istorija ponavlja samo na malo kompleksniji način.

Srbija nikada neće biti primljena u Eu to treba da ti bude jasno. Ona nikada i nije bila planirana da bude primljena. Jednostavno, shvatanje Srbije jeste da je ona remetilački faktor i da stoga mora biti uništena. Ovo nije nikakva mržnja, već potreba. Razlozi za ovo jesu civilizacijske prirode, Srbija jednostavno ima masu ali njena sposobnost za asimilaciju i integraciju gotovo da ne postoji. Ona se vodi svojim epskim identitetom i shvatanjem da je predodređena za velike stvari. Tu misiju je preuzela 1844 godine kada je usvojila “Načertanije”. Vremenom ta misija je okićena krvavom slavom junačkih bitaka, nekrofilnim porivom koje svoje utemeljenje nalazi u Kosvoskoj bici. Sama Kosovska bitka jeste važan događaj ali kada se ona pretvori u politiku i nacionalni program, ona uvek vodi na Kosovo, to jest uvek u masovnu pogibiju. Taj kontekst je toliko jak i toliko sveprisutan jer je extra, jer je ekskluzivan. Pa sama Srbija je u svom uspinjanju da bude veća i veća, težila da oponaša imperije i to pogotovo Englesku. Pašić je Kosovo tretirao kao koloniju a ne kao deo Srbije. Fensi je to imati koloniju i ponašati se prema domicijalnom stanovništvu kao prema kolonistima. Pa Beograd, večito pati da bude “Prestonica”, Evropski grad, kiti se mostovima od pola milijarde eura i lakim metroom koji je ustvari tramvaj od 5 milijardi eura. Sami Beograđani se kupaju u tom ekskluzivnom fenseraju, te ja sam deo sveta, te ja sam progresivan, “realnosti”, moderno, fitnes, klabing, rafting,džamping...Pa onda kada pomešaš Darvina i pravoslavlje, dobiješ obraz,dveri i “Svetosavlje” koje je kič pravoslavlje. To su te krstače od po kile zlata, to je turbo folk,to je srbovanje,to su navijači, to je cela ta horda mamlaza koja je u osnovi, ne klerikalno rasistička nego varvarska. Ona jednostavno voli da bije a u ime čega, ma to njega ne interesuje. Misim,brate,brate,brate,urgh,urrghhh,ja volim samo srBsko,urgh,urghh....A niti ide u školu da bi naučio nešto, da napravi bilo šta što bi svima učinilo bolji život, niti hoće da radi samo bi da cuga pivo i da “bleji”. I onda kad dodje čas da se nešto uradi, svi trk u crkvicu da budemo sabroni i da se složimo i obožimo. A onda dođe Ante ili Ramuš, zatvori crkvicu i zapali dok se ovi vospinju gospodu Bogu putem svetosavlja.

Tako da šta da ti kažem, spremi se za ono, propast ali el grande!

bez komentara

misha | 03/12/2012, 21:55

misha

http://www.youtube.com/watch?v=WP1vxY71Lzg

Re: Gotovina: Danke Deutschland !

misha | 06/12/2012, 23:51

@Senka: :))) Hehe, sada sam pročitao tvoje zanimljivo i široko tumačenje;))) Ne znam šta da kažem...mada sam nešto i naučio...o nafti:D
Pitao sam te već jednom, nisi mi odgovorio, zanima me čisto informativno- čime se baviš i oko koliko imaš godina? Pozdrav

Re: Gotovina: Danke Deutschland !

Senka | 07/12/2012, 08:06

@Misha,

Ja sam izgubljeni slučaj u realnom životu a u pravno formalnom, inžinjer industrijskog dizajna od 40 dina,plus elektrotehničar energetike. Trenutno pokušavam da osnujem svoj studio za animaciju kako bi, sa timom, napravio Srpski Piksar.

Gotovina: Danke Deutschland ,...ha,ha...

Franjo | 25/01/2015, 16:49

Današnja Hrvatska je kopija nacističke marionetske države NDH…https://zlj13051967.wordpress.com/2015/01/18/hrvatski-nacizam-se-opet-povampirio/

Re: Gotovina: Danke Deutschland !

misha | 26/01/2015, 01:06

@Franjo: Dobar post i blog, pozdrav :)

Sta je tu cudno?

Sekula | 13/05/2015, 22:59

Pa Hrvatska i postoji samo da bi bila tampon zona prema Srbima. To je njen smisao postojanja i nema nista cudno da se u toj administrativnoj jedinici i slavi dan proterivanja Srba kao jedan od najbitnijih datuma. I naravno da su Nemaci po cvom starom obicaju uradili sve u svojoj moci da pokusaju da uniste Srbe i u ovim poslednjim ratovima.

U tom smislu, nejasno je i sta podrazumevas pod "civilizaovanom i razvijenom evoropskom podrodicom naroda"? Island, Maltu? Kipar? Na koga ciljas?

Ko je tu lud?

Ishmael | 04/08/2015, 23:24

Što ti ne vidis jednu kljucnu razliku izmedu slike Srebernice i "exzodusa" Srba iz tako zvane Krajine? Evo mali hint: vidis ove silne kamione napunjene stvarima, traktore i sto sve ne? Vidis li to na slici sa Srebrenice, jesi mozda vidio kako izgleda progon Hrvata iz Vukovara (da ne kazem genocid buduci da ocito ne znas kontekst te rijeci)? Google je tvoj prijatelj pa saznaj. Ono sto mene osobno fascinira kod radikalnih Srba je to sto oni ne priznaju ni jedan zlocin koji su napravili jer ocito smatraju da je srpski teritorij do karlobaga pa je sve opravdano. Smijesno je to sto nijedno selo u Srbiji nije napadnuto, znas zasto? Zato sto je Srbija napala Hrvatsku kako bi ostvarila svoju Veliku Srbiju. Kako to nije jednostavno jasno ljudima? Sto se Hrvatska nije smjela braniti? Stgo je trebala dopustiti da se po njoj gazi i da bude srpska pokrajina? Pa nije ni cudo sto niste u Europi, Njemacka se distancirala od Hitlera, Italija od Mussolinija, Hrvatska od Pavelica, a Srbija od Milosevica, Seselja, Mladica, Karadzica? Pa vi niste normalan narod, jbt na izborima vam pobijedjuje radikalna stranka koja jos smatra da je Hrvatska dio Srbije. Eeeee pa jel vi kuzite osnovne stvari? Nije to zato sto sam Hrvat, nego to je zdravi razum. Danas je Nikolic izjavio: "Srbija i Srbi spremni su na oprost i pomirenje..." pa jel tu netko lud ili? Znas li sto je hrvatska predsjednica izjavila: "Žalimo za svakim životom koji je izgubljen u Domovinskom ratu, i hrvatskim i srpskim, žalimo za svakim baniteljem koji je dao život za hrvatsku domovinu, žalimo za civilnim žrtvama, ali isto tako ističemo da mi taj rat nismo željeli, to je bio rat Miloševičeve velikosrspke politike." Spominje li Japan zlocine nad Nagasakijem i nad Hiroshimom kad govore o drugom svjetskom ratu? Traze li oni da se priznaju zlocini nad tim gradovima? Ne, jer su normalan narod u 21 stoljecu. Spominju li Njemci Dresden? Ne, jer su isto tako noramalan narod. Srbi su ocito zapeli u nekom dugom vijeku, sto je zalosno. Nadam se da je mlađa generacija normalnija i da shvaca sto su neki ljudi radili u ime Srbije i da se zele distancirati od toga, ako nista 2050. je vasa godina jer ocito toliko zaostajete za normalnim svijetom.

+

Ishmael | 04/08/2015, 23:29

http://miseticlaw.blogspot.com/2015/08/autogol.html

ako ti nisu jasne cinjenice.

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb