doctor

facebook: I ♥ doctor blog
twitter: @DoctorMisha

Naprednjački Restart !

misha | 19 Mart, 2014 20:25

Naprednjački Restart !

"Vučić sam vlada Srbijom" bi mogao da glasi rezime vanrednih parlamentarnih izbora održanih 16. marta 2014. godine. Srpska napredna stranka je ostvarila jednu od najubedljivijih pobeda u 25-ogodišnjoj parlamentarnoj istoriji: 48,34%, što je gotovo 160 mandata! Lider SNS-a je sigurno sledeći premijer i bez ičije pomoći može da formira Vladu, a samo nekoliko poslanika u Skupštini mu treba da bi imao dvotrećinsku većinu potrebnu za promenu Ustava. Aleksandar Vučić danas ima veću vlast nego što su imali Milošević, Đinđić i Tadić.Naprednjački izbori 2014. - "Nezasiti", Dušan Petričić, Politika 05.01.2014.

Drugoplasirana na izborima je koalicija okupljena oko SPS-a, bivšeg premijera Ivice Dačića-  sa 14% glasova, koliko je osvojila i na prethodnim izborima pre dve godine. Treće i četvrto mesto (tj.poslednja dva) sa po 5,5-6% podrške su osvojile demokratske stranke- Đilasova "na staroj adresi" i Tadićeva "Nova". Najveće iznenađenje je svakako to što cenzus nije prešlo nekoliko dosadašnjih parlamentarnih stranaka: DSS Koštunice Dr. Vojislava i  URS Mlađana Dinkića (čiji su lideri napustili politiku zbog izbornog neuspeha!), kao ni  LDP Čede Jovanovića. Gubitnici ovih izbora su zapravo svi, osim Naprednjaka...

 Vlada SNS-manjine i...? - SNS je Tadiću "stari dužnik" još od 2008. kada je bivši predsednik Srbije pomogao odvajanje Naprednjaka od SRS-a u Skupštini; Dačić se nada nastavku saradnje sa sadašnjim koalicionim partnerom u Vladi; Čeda svoju šansu vidi u Vučićevoj najavi da će razgovarati sa svima pa i sa onima koji nisu prešli cenzus (Blic Strip, 13.03.2014.)

I pored toga što nisam glasao za pobedničku listu (iz nekih starih razloga), želim da verujem da će premijer Vučić morati da krene "svom snagom u reforme" (zbog približavanja Srbije EU). Onako kako nas je iznenadio Briselskim sporazumom 2013. puštajući severno Kosovo niz vodu, tako verujem da će u prvoj godini vladavine sprovesti mnoge nepopularne reforme. Reči koje je bivši PePeVe izgovorio u večeri proslavljanja apsolutne pobede: "Nećemo se boriti za sledeće izbore već za sledeće generacije" idu toj tvrdnji u prilog. 

"Biće mnogo nezadovoljnih različitim odlukama, u to sam siguran." Upravo zbog toga, SNS će težiti što široj koalicionoj Vladi (iako samo sa manjinama imaju dvotrećinsku većinu u Skupštini) kako bi rizik nepopularnosti podelio sa koalicionim partnerima. Nadam se da će, za razliku od Tadića 2008. kada je DS osvojila gotovo 40% glasova, Vučić imati hrabrosti za korenite reforme kakve smo očekivali od svih postpetooktobarskih Vlada. Da li će tzv. "6. oktobar" konačno stići i to, ironično- zahvaljujući bivšim Radikalima?!

 

Bivši Vučićev ministar privrede Saša Radulović je imao pripremljena rešenja za neophodno "Restartovanje Srbije". Međutim, SNS je zbog izbora stopirao reforme. Verujem da Saša Radulović kasnije nije i sam ušao u politiku i formirao svoju listu za izbore "Dosta je bilo - Restart!" (za koju nisam glasao isključivo iz razloga jer sam znao da neće prebaciti 2% !)- imao bi sigurno mesto u novoj Vučićevoj Vladi Srbije. Ovako, i bez Radulovića, sprovešće se "bolne reforme", po njegovom programu:

Da bi Srbija krenula napred, nova Vlada bi morala da demontira parazitski partijski sistem koji guši Srbiju i zbog kojeg propadamo. Godišnji trošak tog sistema je preko 2,5 milijardi evra. Taj trošak je daleko veći od ukupnog godišnjeg deficita Srbije. Veći od ukupnog troška celog zdravstvenog sistema. Mnogo veći od celog sistema socijalne zaštite socijalno ugroženih građana. Šta bismo morali da uradimo odmah:

1. UVESTI POTPUNU TRANSPARENTNOST. Objaviti sve ugovore koje potpisuje država. Sa "Etihadom", s "Fijatom", s "Mercedesom", sa "Al dahrom", "Bus Plusom", Most na Adi. Sve ugovore lokalnih samouprava, univerziteta... Objavljivati mesečno sve isplate iz budžeta, kao što je to pet meseci radilo Ministarstvo privrede, i to tačno kome ide novac. To je borba protiv korupcije.

2. OTPUSTITI 15 ODSTO partijski zaposlenih kadrova s kupljenim diplomama iz javnog sektora. Ne 15% lekara ili profesora, već partijski zaposlenih koji ništa ne rade, a dobijaju plate kao deluks socijalnu pomoć. Ukinuti solidarni porez.

3. SMANJITI POREZE I DOPRINOSE ZA TREĆINU. U dva koraka. Ovo je najbolja "subvencija". Neselektivna je. Ide svima. Najviše proizvođačima i izvoznicima jer oni zapošljavaju najviše. Ovim bismo zadali najteži udarac sivoj ekonomiji, koja trenutno iznosi 30% tržišta.

4. UKINUTI dosadašnju pogubnu politiku parazitskih subvencija stranim investitorima na kojoj se uzimaju reketi.

5. SPROVESTI REGULATORNU REFORMU. Doneti pripremljene zakone o privatizaciji, stečaju, radu i planiranju i izgradnji. Doneti zakone o poreklu imovine, registraciji ofšor kompanija.

6. UVESTI ZDRAVSTVENO osiguranje za sve. I za poljoprivrednike. Overa knjižica mora da ode u neslavnu istoriju.

7. UVESTI UNIVERZALAN sistem socijalne zaštite. Svaka socijalno ugrožena porodica bi dobijala socijalnu pomoć. Ako ostanete bez posla, ne morate da strahujete za svoju egzistenciju dok tražite drugi. Uvesti rigorozni sistem kontrole.

8. SPROVESTI gotov plan Ministarstva privrede za 153 preduzeća u restrukturiranju koji je zaustavila Vlada.

9. Uvesti kontrole kvaliteta uvozne robe. Uvozimo robu lošeg kvaliteta i ubijamo domaće privrednike.

10. REALIZOVATI gotov plan Ministarstva privrede za smanjenje kamatnih stopa građanima i privredi i dovođenje banaka u red.

NIKO NAM NEĆE POMOĆI ako ne pomognemo sami sebi. Svi moramo biti mudri, političari i građani Srbije, da donesemo prave odluke i izvučemo državu iz ambisa u kojem se nalazi.

Saša Radulović, Dosta je bilo - Restart!

 

Komentari

izVUCICemo se nekako

Nenad | 19/03/2014, 21:20

bravo za objavu!

Re: Naprednjački Restart !

misha | 23/02/2016, 17:17

izVUČIĆemo se.
iz(V)UČIĆEMO se.
VUČIĆ će nas izvući.
IzVUČIĆe nas VUČIĆ.
i mi ćemo se uvući.
uVUČIĆemo se.
naVUČIĆemo se
podVUČIĆemo se
zaVUČIĆemo se
odVUČIĆemo se
VUČIĆemo se još

Dodaj komentar

Zapamti me

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb