doctor

facebook: I ♥ doctor blog
twitter: @DoctorMisha

Nikolić Vučiću: Podela, pa priznanje Kosova !

misha | 21 Decembar, 2014 12:15

Nikolić Vučiću: Podela, pa priznanje Kosova !

Staru ideju ubijenog premijera Srbije dr Zorana Đinđića o konačnom rešenju statusa Kosova spremaju se da prihvate njegovi nekadašnji najveći politički protivnici, sadašnji predsednik i premijer, Tomislav Nikolić i Aleksandar Vučić! Da je podela a zatim i priznanje južnog albanskog dela Kosova jedino trajno rešenje (a ne čin izdaje!)- shvatili su i ovi bivši radikali, gotovo 15 godina kasnije... Samo, koliko je ova ideja danas realna?!

 

Kompromisno rešenje kosovskog pitanja - Srbija bez AP KiM, ali sa severom Kosova u svom sastavu

Onako kako je i bivši predsednik Boris Tadić u zavijenoj formi plasirao ideju o podeli, tako je i sadašnji predsednik Republike, u intervjuu za poslednji broj (3338) nedeljnika NIN, to samo nagovestio govoreći o svom novom, konačnom predlogu za Kosovo:

"Priznanje Kosova će biti uslov za ulazak Srbije u Evropskoj uniji. (...) U pravu su svi koji tvrde da do sada to nije bio uslov, ali nisu u pravu ako kažu da neće biti. I zato ću uskoro izaći pred Vladu Aleksandra Vučića sa novim, konačnim predlogom za Kosovo.

Završetak pregovora sa EU stoji nam kao Damoklov mač nad glavom- da li će uslov biti priznavanje nezavisnosti KiM ili da se ponašamo kao da pored nas postoji nezavisna država koju nismo priznali? U mnogim organizacijama nas više i ne pitaju- Kosovo je član Međunarodnog olimpijskog komiteta, a ogroman je pritisak i na Savet Evrope i pod maskom zaštite ljudskih prava i demokratije takozvana država Kosovo može da postane član i te organizacije. Tim pre što Razvojna banka SE već sarađuje sa Prištinom. (...)

Postavlja se pitanje trenutka izlaska sa tim rešenjem, jer za njega, bar u prvo vreme, sigurno nećemo imati podršku, posebno onih država koje su priznale nezavisnost KiM. To će biti velika borba, jer će to biti naš konačan ustupak, a za one koji su priznali Kosovo, to će biti oduzimanje nečega na šta je Priština apsolutno računala. Tim rešenjem niko neće biti zadovoljan, ali ja oduvek i tragam za rešenjem kojim neće biti zadovoljni ni Beograd ni Priština, jer je to jedino realno. Sve drugo bi bilo protivno demokratskim i civilizacijskim principima savremenog društva, ne treba zanemariti UN, u kojima ćemo imati veliki oslonac za tu borbu. (...)

To će biti predlog Vladi, jer ja po Ustavu nemam prava predlaganja Skupštini. Ja želim sa Vladom da delim sudbinu, jer ako situacija bude loša, uzalud je što predsednik dobro radi. Aleksandar Vučić i ja smo na vlast došli zajedno i zajedno ćemo sa vlasti i otići, ako ne bude dobro. Ali, želim pre toga da predložim nešto što je do minimuma na koji ja pristajem i do maksimuma za koji Vlada misli da može da sprovede. Uzalud je pisati nešto što niko ne može da sprovede. To je za junoše, željne slave. Sad se govori o konačnom rešenju koje će tražiti EU, pa ako ga već traže, zašto ga ne bismo mi predložili? Prvo da ga mi usaglasimo, pa da se o tome dogovorimo i sa Prištinom i sa EU, jer je očigledno da bez potpisa na takvom papiru nećemo moći da računamo na članstvo u EU. (...)

To nije posao koji treba uraditi da bi propao. Taj posao treba uraditi da se završi, ali bi prvi nacrt mogao veoma brzo da bude gotov i prvo ću ga predstaviti predsedniku Vlade..."

podela kosova republika srbija kompromis. blogJPG.JPG, 108 KB

Podela Kosova - kao i Gordijev i kosovski čvor se rešava "presecanjem" !

Na svom blogu sam se prilično detaljno bavio Kosovom. Još u septembru 2010. godine sam u postu Rešenje kosovskog čvora ?! pisao o podeli kao o najboljem rešenju:

"Gordijev čvor znači posebno zamršen čvor. Često se koristi kao metafora za nerešiv problem. Prema legendi- prvi Gordijev čvor je rešio (presekao mačem) Aleksandar Makedonski. Ko će i kad rešiti još zamršeniji čvor- kosovski, ostaje da se vidi?! Jedino izvesno je da se i ovaj čvor može rešiti nekom vrstom "presecanja". (...)

Po meni, kompromisno, najizbalansiranije i trajno rešenje slučaja "Kosovo" je podela južne pokrajine- sever Srbiji, jug Kosovu. (...) SAD i njeni saveznici u NATO-u zastupaju tvrdo i nerealno stanovište da se granice Kosova ne mogu menjati zbog presedana koji bi to predstavljalo za druge zemlje. Srbija, Rusija, Kina i Indija i druge zemlje na Balkanu o tome imaju mnogo realističiniji stav, da ako su se granice Srbije promenile radi Kosova, zašto su onda toliko bitne granice Kosova, koje nikad nije postojalo kao nezavisna država i čije granice su uspostavljene za vreme komunizma i Josipa Broza Tita? (...)

Problem koji Republika Srbija ima sa Kosovom i Metohijom, tzv. Republika Kosovo ima sa severom Kosova. Reka Ibar bi postala prirodna državna granica između dve republike (Srbije i Kosova), uz davanje posebnog (eksteritorijalnog) statusa srpskim enklavama, crkvama i manastirima SPC južno od Ibra. Moj najjači argument za ovakvo rešenje je upravo sledeće: аko Republika Srbija može da se odrekne 10ak% teritorije (AP Kosovo i Metohija), onda i Republika Kosovo može da se odrekne 10ak% svog suvereniteta (severno Kosovo). To su delovi koji predstavljaju "kancerogenu ranu"  za obe republikе jer na njima živi 95% etnički čistog stanovništva koje ne priznaje svoju matičnu državu. Iako će nekima zasmetati ova trgovina  "našeg za naše" - treba se uvek setiti i imati u vidu realno stanje na terenu!"

 
Na pragu smo 2015. godine. Kosovo danas priznaje 108 (od 193) država članica Ujedinjenih nacija. Srbija se Briselskim sporazumom 2013. obavezala da neće blokirati članstvo Kosova u Evropskoj uniji. Kosovo je primljeno u MOK i učestvovaće na OI 2016. u Riju. Međutim, činjenica je i da je ova poludržava od završetka NATO bombardovanja podeljena na srpski sever i albanski jug. Članstvo Kosova u UN (a time i potpuna nezavisnost ove samoproglašene republike) ne može biti ostvarena bez saglasnosti Srbije (tačnije Rusije i Kine, u SB UN). Bez tog dogovora neizvesno je i naše članstvo u EU. U interesu obe strane je dakle da se postigne Drugi Briselski sporazum!
 
Da li će Beograd biti u stanju da oživi ovu gotovo zaboravljenu ideju o podeli: sever Kosova za priznanje Republike Kosovo (južno od Ibra)? Možda bi naša strana vizionarski mogla da predloži i razmenu teritorija (iako lično nisam oduševljen tom idejom): tzv. Preševska dolina za sever Kosova? Ovakvo konačno rešenje srpsko-albanskog čvora bi svakako donelo trajni mir za dva, po broju, najveća balkanska naroda- posebno imajući u vidu njihovu zajedničku evropsku budućnost...
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb