doctor

facebook: I ♥ doctor blog
twitter: @DoctorMisha

Doctor Misha - Ko Sam Ja?

misha | 20 Jun, 2014 16:30

Doctor Misha - Ko Sam Ja?

U danima kada Peščanik.net raskrinkava sporne, plagirane, lažne doktorate- mislim da je pravo vreme da i ja konačno razjasnim svoj "blog-doktorat" (za SiS)Wink Ove godine sam započeo sedmu godinu blogovanja, međutim ni u jednom postu još uvek nisam objasnio naziv svog bloga "Doctor"... Koga to zanima- ovde će saznati ko sam zaparavo Ja, a ko je (i zašto) "Doctor Misha"?Smile

"Doctor" na blogu, a u realnosti- "više od sestre, manje od doktora" Tongue out Sledi objašnjenje...

Moj pravi nadimak jeste Miša! Međutim, prefiks (i naziv bloga) "Doktor" je bio plod jedne naše interne šale još iz osnovne škole, koje sam se setio tih dana krajem 2007. kada sam kreirao blog. Otvarajući blog nisam ni slutio da će ta trenutna zabava (blogovanje) potrajati ovoliko dugo i prerasti u moj hobi. Sa ove vremenske distance mi ponekada bude krivo što naziv bloga nije samo "Misha" (bez onog "Doctor"), a što naziv korisnika koji je ugrađen u web adresu (misha.blog.rs), nije moje pravo ime i ili prezime... Ali, nema nazad! Doctor Misha je neka vrsta moje "indijanske inicijacije"- gde imaš jedno ime dok sredina ne shvati ko si, a onda ti daju drugo (pravo) ime. Zahvaljujući ovom avataru sam ušao u blog svet i postao bloger. ;)

Istina, taj naziv bi delovao manje kreativno. Međutim, nekima "Doktor Miša" može izgledati kao "kićenje tuđim perjem". Kod nas su se doktorima još između dva svetska rata nazivali lekari, jer se na našem Medicinskom fakultetu diplomiranjem na medicini automatski sticala titula doktora. Doktorat se u ostalim naukama polagao, i danas se polaže, po specijalnoj zakonskoj regulativi. Titula doktor potiče od latinskog glagola docere- nekoga učiti, poučavati, držati nekom predavanje.

Zato sam jasno na blogu naglasio da je u pitanju "doktor za sve i svašta", "doktor koji opipava puls Srbije", "avatar"! ...A opet, sve je u očima posmatrača i svako ima pravo da o mom blogovanju misli šta želi:

Ta interna šala u kojoj sam ja kao bio "Dr. Miša" je malo dobila na ozbiljnosti kada sam 2002. upisao srednju (medicinisku) školu, a još više (kod neupućenih) kada sam 2006. započeo studije na Visokoj Medicinskoj školi - strukovnih studija. Strukovne studije, za razliku od akademskih, još uvek nemaju "prohodnost" ka tituli doktora nauka! Ali, u većinskom shvatanju ljudi je dakle- bilo šta vezano za medicinu po automatizmu vezano i za doktore. I obrnuto.

Više od dve godine (od marta 2012.) radim kao Viši medicinski tehničar u Centralnoj intenzivnoj nezi kraljevačkog Zdravstvenog centra. Povremeno sam i anestetičar u Operacionom bloku, koji je uz tzv. Šok sobu, sastavni deo Službe anestezije sa reanimatologijom u kojoj sam zaposlen. Gotovo svakodnevno se i na poslu susrećem sa gorepomenutom zabludom. Tako me mnogi pacijenti često oslove sa "doktore" (uglavnom iz neznanja i zbog dejstva anestezije, ali i zbog dileme kako nazvati "mušku sestru"Tongue out). Iako sam oguglao na to, ponekad mi bude neprijatno zbog svih tih doktora kojima sam okružen (anesteziolozi, hirurzi, ortopedi...) pa pre odgovora kratko kažem "Nisam doktor, već medicinski tehničar..."! Iz sličih razloga i pišem ovaj post o istoriji "blog-doktorata"...

Internetom kruže “What I really do” meme, u kojima je ideja da se kroz (uglavnom) 6 sličica predstavi kako neku profesiju vide razne društvene strukture “sa strane”, a na poslednjoj, šestoj slici stoji šta osoba iz te profesije zaista radi. U ovim mojim memama sam na šaljiv način pokušao da predstavim svoj hobi (gore) i posao (ispod)Smile Evo šta ja zaista radim:

Medicinski tehničar - "medicinski brat", "muška sestra", "bolničar", "doktor"Laughing

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb