doctor

facebook: I ♥ doctor blog
twitter: @DoctorMisha

Sport, bolest, nacionalizam !

misha | 06 Novembar, 2013 20:00

Sport, bolest, nacionalizam !

 

  U Beogradu, na Konjarniku je osvanula tabla sa natpisom “Telo sledi duh. Sport, zdravlje, nacionalizam” u parku ispred teretane koju je postavila ekstremistička desničarska organizacija “SNP 1389”.

"Sport, bolest, nacionalizam" je logičniji niz reči, posebno kada znamo kako danas izgleda srpski sport. Dokaz za ovu moju tvrdnju su naslovi naših "sportskih vesti", i to samo ovih dana: "Derbi kao u ratu, krvavo i uz vatru", "Huligani na derbi krenuli s kukama za meso!", "Englezi: Naši navijači su plišane mede za Srbe", "Srpska derbi bruka obišla Evropu", "Derbi u dimu, navijač u kanalu, država u problemu", "Teror hordi dilera", "Krvavi derbi: Zvezda dobila Partizan, u opštem haosu svi su gubitnici", "Britanski mediji: Srpski derbi najluđi na svetu?", "Divljanje huligana na derbiju"...

Odeš dakle na derbi da gledaš fudbal i navijaš za svoj klub, a vraćaš se kući sa željom da čuješ da niko nije izgubio život. Ako ovi ovakvi tzv. "navijači" i "nacionalisti" određuju da li će prekidati derbi, da li će se održati "Parada ponosa", da li će biti izbora na severu Kosova i Metohije, to znači da kontrolišu stvari u društvu. Zabrinjavajuće je što se sve više mladih poistovećuje sa njima. Huliganizam je ozbiljan kancer u društvu... Državo, dokle?

Huligani odneli novu pobedu nad državom - Jelen Superliga 2013., 145. večiti derbi

Dok sa svih strana stižu ovakve uznemirujuće i zastrašujuće (ne)sportske vesti, slučajno sam pronašao svoj pismeni zadatak iz srpskog jezika: "Bio sam na sportskoj utakmici", pisan pre gotovo jednu deceniju a čija su tema i sadržaj danas više nego aktuelni. Da li je ovo bio nerealni optimizam jednog šesnaestogodišnjaka, prosudite sami?

"07.06.2004.

Bio sam na sportskoj utakmici

  Osvanula je prva nedelja juna. Ledeno i kišovito jutro, kao i cela prethodna nedelja. Takvo vreme me je navelo na razmišljanje o sve izraženijim i većim ekološkim poremećajima. Međutim, uključivši televizor, moje misli su odlutale na jedan još teži poremećaj. To je poremećaj društvenog morala i razumnog ponašanja.

  Tog jutra tema svih vesti je bila košarkaška utakmica između Hemofarma i Crvene zvezde. Umesto rezultata utakmice, glavna vest je bila broj nastradalih, povređenih, uhapšenih. Zapitao sam se u šta se to sport pretvorio? Shvatio sam da problem ne leži u samom sportu, već u današnjem vremenu, u društvu. Problem leži u nekanalisanoj energiji nezaposlene omladine, u sve većoj agresivnosti koju stalno gledamo na televiziji. Prvi simptomi ovog poremećaja su se jasno odslikali u sportu. Zbog toga je zdrav sport izgubio svaki značaj, a glavna tema je postalo bolesno huliganstvo i tuče.

  Zapitao sam se da li ima leka ovom problemu, ovoj teškoj boljki koja se poput malignog tumora sve više širi i koja sve dublje metastazira u društvo. Taj problem je ličio na žile korova koji vremenom postaje sve veći i stabilniji. Metaforično rečeno: pesticidi protiv tog korova su ustvari naše misli, razumno ponašanje, sagledavanje posledica svakog postupka. Sve u životu se uči. Tako i ovom problemu treba prići još u školi, na početku formiranja i razvoja ličnosti. Treba učiti decu o zdravom sportu, svrsi utakmice i takmičenja, o pojmu- navijanje.

  Kao drugi korak u rešavanju ovog problema je zapošljavanje omladine. Umorni od posla, mladi bi na utakmicu odlazili da se odmore, opuste i zabave na kraju naporne nedelje. Ovako, bez posla, mladi svoju nagomilanu energiju troše na neprimeren način. Naučeni na pravi sportski duh od malih nogu, i u starosti bi sportska takmičenja bila omiljena tema i rekreacija. Ipak, vrativši se u surovu realnost, vidimo da se malo pažnje ovom problemu posvećuje u školama, da je dosta nezaposlene omladine, a stari svoje vreme provode u prodavnicama i kafanama- piju i govore o politici!

  Ovog jutra se igra fudbalska utakmica između "Prve petoletke" iz Trstenika i "Napretka" iz Kruševca. Ostajem u kući i odlučujem da ipak utakmicu odgledam na televiziji, jer je tako mnogo bezbednije. Nadam se da će se fer-plej ponovo vratiti na naše stadione. Svestan sam trenutka, i bio bih zadovoljan kada bih dočekao da bar moja deca odgledaju utakmicu sa tribina- bezbedno."

 

Navijanje vs Huliganstvo- "Tucite svoju decu čim primetite da počinju da liče na vas", Duško Radović

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb