doctor

facebook: I ♥ doctor blog
twitter: @DoctorMisha

"Vi mali, porobljeni, balkanski narodi"

misha | 05 Februar, 2013 20:01

"Vi mali, porobljeni, balkanski narodi..."

 

"...Dragi kolega, rekao je Halil Erken, istorija je zla kob Balkana. Turska istoriografija tu nije nikakav izuzetak. Cilj turske istoriografije, kao uostalom i svih balkanskih istoriografija, jeste apsolutna kretenizacija dece u najosetljivijem uzrastu, posle koga je dekretenizacija apsolutno nemoguća. U balkanskim školama se, rekao je Erken, ne predaje znanje, u balkanskim školama se predaje nauka mržnje. Zbog toga mi je laknulo, rekao je nadzornik Erken, kada sam zauvek napustio Tursku i kada sam se zauvek skrasio u Frankfurtu na Majni. Ja sam, kolega Nastasijeviću, rekao je Erken, kao direktor Instituta za nacionalnu istoriju u Istambulu imao četvorostruko manju platu od plate koju sam doskora imao kao hranitelj životinja, a sada, na položaju nadzornika hranitelja životinja, imam platu dvostruko veću od plate predsednika Turske Republike. Novac je, naravno, važan, rekao je Erken, ali nije presudan. Ono što je za mene presudno jeste duhovni mir, konačno stečen ovde, u Zoološkom vrtu u Frankfurtu na Majni. Zoološki vrt u Frankfurtu na Majni je zaista svetao primer društvene harmonije, ekonomskog prosperiteta i političke korektnosti, tako je rekao Halil Erken.

http://mile.blog.rs/gallery/3242/srbija%20car%20dusan%201355.jpg 

A onda se u Halilu Erkenu probudio pritajeni osmanlija. Uprkos tome, rekao je Erken, što je turska istoriografija isto tako hitlerovski ratnohuškačka i gebelsovski lažljiva poput istoriografije svih balkanskih naroda, moram vam, Nastasijeviću, skrenuti pažnju na izvesna krivotvorenja u zvaničnim istorijama takozvanih malih, porobljenih, balkanskih naroda.

Nastasijeviću, zapamtite ovo, nije Turska upropastila takozvane male, porobljene, balkanske narode, kako to neutemeljeno tvrde lažljivi državni istoričari malih, porobljenih, balkanskih naroda, mali, porobljeni, balkanski narodi su potpuno upropastili Tursku. Mali, porobljeni, balkanski narodi su Osmansko carstvo doveli do prosjačkog štapa, takoreći na ivicu egzistencije. I nisu se, kako vas vekovima uspešno obmanjuju, mali, porobljeni, balkanski narodi digli na ustanak za oslobođenje od turskog jarma, nego su turski patrioti, predvođeni Kemal Pašom, podigli ustanak za oslobođenje Turske od terora malih, porobljenih, balkanskih naroda. Da nije bilo Kemal Paše, s pravom nazvanog Ataturk, otac Turske, danas bismo umesto Turske Republike imali Veliku Grčku, Veliku Bugarsku i Veliku Srbiju i pitanje je da li bi uopšte bilo Evrope, kao takve, ili bi ceo evropski kontinent bio podeljen između Velike Grčke, Velike Bugarske i Velike Srbije. Nije, dakle, Nastasijeviću, uskliknuo je Erken, otomanski pohod na Evropu zaustavljen pod zidinama Beča, taj pohod je zaustavljen u strogom centru Istambula. Turci su po cenu velikih žrtava u ljudstvu i tehnici zaustavili balkanizaciju Evrope, nažalost, kako vidimo, samo privremeno. Kemal Paša Ataturk, veliki Evropljanin, u tom smislu nije samo otac moderne Turske, on je takođe otac moderne Evrope. A kako nam to Evropa vraća? Nepristajanjem da Turska postane punopravna članica Evropske unije.

I niste, Nastasijeviću, vi, kako vi to patetično kažete, grcali pod turskim ropstvom, nego smo mi Turci, svojom krivicom doduše, grcali pod vekovnim, surovim jarmom Srba, Grka, Bugara, Cincara, Jevreja, Arnauta, Karavlaha i drugih malih, porobljenih, balkanskih i trećesvetskih naroda. Sve do Ataturkove revolucije etnički Turčin nije u službi mogao napredovati dalje od ranga kajmakama. Svi visoki, štaviše najviši, položaji u Osmanskom carstvu bili su u rukama Srba. Svo zlato u Otomanskoj imperiji bilo je u rukama Jevreja. Svo povrće u rukama Bugara. Sav ribolov i svi brodovi u rukama Grka. To su egzaktne činjenice, moliću lepo. I ko je tu onda grcao, pitao je Erken.

Za vreme strahovlade velikog vezira Mehmedpaše Sokolija, ili kako vi kažete Sokolovića, Srbina sa dna kace, u Istambulu se godinama nije moglo čuti turska reč. Svi su, uključujući sultana, pod pretnjom kazne odsecanja jezika, morali govoriti srpski jezik. I dan-danas Turci u kolokvijalnom govoru upotrebljavaju poslovicu govori srpski da te ceo svet razume, poslovicu nastalu u tim mračnim, antiturskim vremenima. Za vladavine tog najkrvoločnijeg velikog vezira svih vremena, turski jezik je gotovo u potpunosti zaboravljen, turski jezik je takoreći postao mrtav jezik, tako da su posle ubistva Mehmedpaše u Istambul dovođeni učitelji iz najzabitijih krajeva Anadolije da bi nas, Turke, ponovo naučili turski. Sve do polovine XIX veka Turci su samo natucali turski. Turski jezik se ni do dana današnjeg nije oporavio od stravičnog uticaja srpskog jezika. Vi ste- vi, mali, porobljeni, balkanski narodi, a naročito Srbi- bezočno ukrali našu muziku, našu kuhinju, naš orijentalni mentalitet i sada u otmenim frankfurtskim restoranima, uz zvuke otete turske muzike, po skupe pare prodajete lakovernim Nemcima ćevape, burek, sarmu, sač kavurmu, musaku i sogan dolmu, dakle tekovine naše tradicionalne kuhinje, dok Turci u Nemačkoj i dan-danas čiste kanalizacije, sakupljaju sekundarne sirovine i rintaju na građevinama. I još moraju da plaćaju reket srpskim i rumunskim gangsterima, ako uopšte nameravaju da prežive.

Vi ste- vi mali, porobljeni, balkanski narodi- temeljno urnisali Osmansku imperiju, a kako stvari stoje, na dobrom ste putu da urnišete i Evropu i samo se prostranstvu Atlantskog okeana može zahvaliti što, bar još neko vreme, nećete biti u stanju da urnišete Ameriku koja svoj prosperitet i snagu duguje isključivo velikoj udaljenosti od vas, malih, porobljenih, balkanskih naroda.  Tako je govorio Halil Erken iz koga je prosto kuljao osmanlijski imperijalizam i hegemonizam. Šta sam mogao reći u odbranu nas, malih, porobljenih, balkanskih naroda i narodnosti, ja običan hranitelj životinja? Šta je značila moja reč protiv reči jednog doktora nauka u kome je, kako se ubrzo pokazalo, vernik ipak nadjačao velikoosmanskog imperijalistu i hegemonistu. Ali, to je kismet, protiv kismeta se ne može boriti, tako je na kraju rekao Halil Erken, najobrazovaniji nadzornik hranitelja životinja u Evropi, a možda i u svetu. Mene, kolega Nastasijeviću, više savršeno nije briga za prošlost, sadašnjost i budućnost Otomanske imperije i njene naslednice, Turske Republike, a pogotovo me nije briga, zapravo me savršeno boli dupe, za male, porobljene, balkanske narode koji su se možda oslobodili od nas, osmanskih zavojevača, ali koji se nikada nisu oslobodili samih sebe, to jest svojih grandomanija i, uopšte, manija, naročito manija gonjenja i veličine. Ako sam i rekao neku žučnu reč u odbrani Otomanske imperije, bio je to puki ustupak naučniku, tom sitničaru u meni. Činjenice se moraju uvažavati, bez obzira na to što svet odlazi dođavola i što je Sudnji dan tu, nadohvat ruke. Ali mene, istakao je Halil Erken, interesuje samo duhovni mir, mir koji sam pronašao ovde, u zoološkom vrtu u Frankfurtu na Majni...."

"Dugovečnost", Svetislav Basara

 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb