doctor

facebook: I ♥ doctor blog
twitter: @DoctorMisha

STOP BEOGRADIZACIJI SRBIJE!!!

misha | 10 Avgust, 2010 21:30

STOP BEOGRADIZACIJI SRBIJE!!!
 
Srbija je i zvanično zemlja najvećih regionalnih raskola na Starom kontinentu. Delovi republike koji imaju najveći životni standard razvijeni su i do 15 puta u odnosu na nerazvijene opštine, dok se u Evropi poželjnim smatra da ta razlika ne bude veća od tri puta. Iz perspektive stanovnika  mnogih srpskih gradova- Beograd često izgleda kao „obećani grad”, ali i glavni potrošač novca koji se zaradi širom Srbije!!! Zato i ne čudi toliki antagonizam ostatka države prema tzv. "Beogradizaciji Srbije"...
beograd STOP BEOGRADIZACIJI.JPG, 76 KB
Panorama Beograda: Više je Kosovo- Srbija, nego Beograd !!!

Srbija i Makedonija su najcentralizovanije zemlje u Evropi. Statistička decentralizacija neće dovesti do realne i potpune decentralizacije Srbije. Beograd, uprkos svemu, ostaje da funkcioniše kao izolovani i samodovoljni megacefalon mile nam i napaćene otadžbine. Gotovo trećina stanovnika Srbije već u njemu živi i radi, a Beograd se (uz sporadično pominjanje Novog Sada) predstavlja kao jedino mesto u Srbiji gde je moguće iole pristojno živeti. Sve što se dešava severno od Zemuna i južno od Avale - kao da za Beograd nije važno. Život ispod civilizacijskog minimuma u nekoj zabačenoj opštini s juga Srbije, problemi poljoprivrednika u Vojvodini, perspektiva ili propast nekog privrednog mastodonta u unutrašnjosti - u Beogradu jednostavno nisu tema. Dok je npr. čuvena seča platana - najbitnija tema?!

Televizije sa nacionalnom pokrivenošću otkrivaju, zapravo, unutrašnji svet beogradskog jet-seta. Kragujevac, Niš, o vojvođanskim gradovima da i ne govorim, pominju se samo ako treba razglašavati neki skandal. Ili ako se dogodilo, daleko bilo, neko egzotičnije ubistvo. Prema jednom istraživanju grupe Nišlija- u Dnevniku RTS-a prva vest koja se ne odnosi na Beograd i  ili svet i koja je o dešavanjima iz unutrašnjosti je u proseku tek u 18. minutu (slovima: OSAMNAEST)!!! Ta prosečna minutaža je verovatno poboljšana ovih dana zahvaljujući vremenskim nepogodama u centralnoj Srbiji... Sve ovo i ne može da bude drugačije u zemlji u čijem parlamentu od 250 poslanika, 60 dolazi iz kruga dvojke. Ako tome još dodamo frakciju sa Dedinja, ne treba da se čudimo beogradskom centralizmu.

 

Kap koja je prelila čašu i koja me je naterala da pročešljam mnoge forume, blogove, kolumne, vesti, emisije kako bih što kvalitetnije napisao ovaj post i iskazao svoj protest zbog ovakve (de)centralizacije Srbije- je emisija "Beograd za početnike" (B92info/StudioB). Generalno- zanimljiva i korisna emisija, ali sam se, gledajući neko obaveštenje/reklamu (u sklopu emisije) za konkurs u vezi besplatnog putovanja u tridesetak država, osetio veoma diskriminisanim! Jedini uslov za potencijalne učesnike konkursa je posedovanje "crvenog pasoša" i PREBIVALIŠTA U BEOGRADU!!! Gde je tu ravnopravnost zagarantovana Ustavom RS?! Stičem utisak da  u Srbiji sva prava i slobode imaju prvo i jedino Beograđani, pa zatim slede: LGBT zajednica (Parada Ponosa), psi (Keruša Mila) i ostale životinje, a tek negde na četvrtom mestu- ostali građani Srbije (uz blagu prednost onih koji dolaze iz "svete južne srpske pokrajine"). Gubimo deo po deo teritorije zbog migracije stanovništva u prestonicu jer Beograd je carstvo u kome se kupuje socijalni mir i zato se gradi od para iz cele države.

beograd nova godina docek.JPG, 91 KB

U najužem centru grada, koji Beograđani žargonski zovu “krug dvojke”, se, prema statističkim podacima, zarađuje 650 puta više nego na jugu Srbije!!!

U Beogradu se grade mostovi, a oko Beograda obilaznica. Ali zalud obilaznica oko Beograda kada svi iz Srbije hoće pravo u njega. Retko ko ga obilazi. Svakoga dana nepregledna reka ljudi napušta svoja ognjišta i zavičaje i zauvek odlazi put Beograda. Kući će se nekada vratiti za Božić i Vaskrs. Ako se trend iseljavanja nastavi, sve će to jednom biti Beograd, a na Terazijama valja zasaditi veliku krušku. Da se ispuni proročanstvo Tarabića da će svi Srbi stati pod jednu krušku. Gradonačelnik Beograda će tada biti i predsednik Srbije. Jer će cela Srbija živeti u Beogradu.

stop beogradizaciji srbije srbija 2055.JPG, 51 KB

 Npr.  2055.: BEOGRAD JE SRCE SRBIJE!!!

Izgleda da je došlo vreme da se nešto učini - ili da se čitava Srbija slije u Beograd i da prestane da postoji sve severno od Zemuna i južno od Avale, ili da se otvori mogućnost da se i centralni nivo medija, vlasti, nevladinog sektora i ostalih „lidera mišljenja“ zainteresuje za teme iz unutrašnjosti. Ovaj drugi predlog je realniji ili bolje rečeno- izvodljiviji. Treba samo imati sluha i pratiti događanja na lokalnom nivou. Ima divnih i pozitivnih primera, ima i izuzetno kvalitetnih ljudi....Beograd jeste glavni grad, ali ne  sme biti jedino mesto u kojem se nešto događa, inače...
 
beograd beogradizacija ko to tamo peva.JPG, 38 KB
Svi putevi vode "za Beograd, za Beograd..." - Vozi Miško!
 
 MRZIM BEOGRAD, MRZIM....HOĆU TAMO DA ŽIVIM ;D
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb