doctor

facebook: I ♥ doctor blog
twitter: @DoctorMisha

MSP: KOSOVSKA NEZAVISNOST LEGALNA !?!

misha | 22 Jul, 2010 19:00

MSP: Kosovska nezavisnost legalna!?!
kosovo nije srbija, kaze usa.jpg, 59 KB
More Ameri, ne orite mi dedovinu! More Srbi, ne gaz'te oranje!"
 
 
 Generalna skupština UN (oktobar 2008.)
Da li je jednostrano proglašenje nezavisnosti od strane privremenih institucija samouprave Kosova u saglasnosti sa međunarodnim pravom?
 
Međunarodni sud pravde, Hag (22.07.2010.u 15h):
"Rezolucija UN 1244 nije zabranjivala autorima Deklaracije da proglase nezavisnost. Deklaracija o nezavisnosti Kosova ne predstavlja kršenje međunarodnog prava."
 
Moram priznati da me je ovakvo savetodavno mišljenje MSP-a veoma iznenadilo!? Očekivao sam manje konkretan odgovor, tj. odgovor koji bi i Beograd i Priština mogli da tumače kao svoju pobedu. A ono- ni manje ni više, nego, "konkretno": "MSP ne treba da se bavi pitanjem posledica, posebno ne time da li je Kosovo postiglo državnost. Princip teritorijalnog integriteta ograničen na odnose među državama. Rasprava o pravu na samopredeljenje ili "nužnu secesiju" od postojeće države nisu u domenu rasprave pred Međunarodnim sudom pravde, jer izlaze izvan okvira pitanja koje je postavila Generalna skupština UN. Međunarodni sud pravde je utvrdio da jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova nije povredila međunarodno pravo, zato što to pravo ne sadrži zabranu takvih deklaracija." Iako mišljenje nije obavezujuće ima veliku težinu i može dovesti do toga da se broj država koje priznaju Republiku Kosovo drastično uveća i približi Prištinu ulasku u Ujedinjene nacije!?!
Do sada je Kosovo priznalo 69  država (od 192). U 2010. godini (do mišljenja MSP-a) je to učinilo samo njih pet: Mauritanija, Svazilend, Vanuatu, Džibuti, Somalija a verovatno će se sada taj broj iz dana u dan povećavati?! Polovina ukupnog broja država članica UN je 96. Prostom matematikom možemo zaključiti da to znači da  još samo 28 država (50%+1) treba da prizna Republiku Kosovo (a sada imaju i dobar povod za to) da bi ono moglo da zatraži i postane članica ove institucije i time i zvanično postane DRŽAVA!?!
kosovo srbija i evropska unija.JPG, 10 KB
2020.: Kosovo i Srbija će biti opet (za)jedno, kada postanu članice EU
 

Međutim, ostaje nepoznanica- da li će ovakvo mišljenje MSP-a ohrabriti i druge separatističke  pokrete u svetu (Abhazija, Južna Osetija, Podnestrovlje, Somalilend, Tajvan, Tibet, Kvebek, Kašmir, Tamil, Grenland, Farska Ostrva, Baskija, Katalonija, Tajland, Turska republika severni Kipar, Škotska, Vels, Nagorno Karabah, Valonija, Flandrija, Korzika, Andaluzija, Čečenija, Kurdistan, Sardinija, Južni Tirol, Severna Irska, Palestina, Herceg Bosna, Teksas,...) da zatraže nezavisnost po "kosovskom modelu"?!?

Sud je usvojio stav da deklaraciju nisu usvojile institucije privremene samouprave nego predstavnici albanskog naroda, koji nisu bili obavezni da poštuju ustrojstvo postavljeno rezolucijom 1244. Da li bi onda, npr., Republika Srpska mogla da raspiše referendum o svojoj nezavisnosti jer Dejtonski mirovni sporazum iz 1995. izričito ne zabranjuje isti i ili zato jer "predstavnici srpskog naroda nisu obavezni da poštuju ustrojstvo postavljeno Dejtonskim sporazumom" kako je to obrazložio MSP u slučaju deklaracije o nezavisnosti KiM?!? 
svetski poredak hijerarhija kosovo republika srbija siptari eu usa nato.JPG, 32 KB
Ovakvo "konkretno" mišljenje MSP-a o DEKLARACIJI (umesto o NEZAVISNOSTI) nije poraz našeg naroda niti Srbije i samo još jednom potvrđuje da u današnjem svetu vlada zakon jačeg, a ne pravda...
 
Accessible and Valid XHTML 1.0 Strict and CSS
Powered by blog.rs - Design by BalearWeb